Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Tényfeltáró munkacsoport

E-mail Nyomtatás

Hitelesnek tűnő sajtóhírek szerint rövidesen egy tényfeltáró munkacsoport alakul a parlament nemzetbiztonsági bizottsága tagjaiból. Céljuk, illetve feladatuk az lenne, hogy kivizsgálják a szervezett bűnözői alvilág és a magyar polgári nemzetbiztonsági szolgálatok esetleges összefonódásait, egymásba gabalyodását. Ez az iménti „esetleges” kitétel úgy hat rám, mint amikor egy gyilkossági ügyben már szinte mindenki tudja, hogy ki az elkövető, sőt talán már őrizetben is van a bitang és a rendőri bűnüldöző szervek mégis ismeretlen tettes felderítése érdekében kezdeményeznek nyomozást.

 Az egyébként határozottnak tűnő bejelentéssel kapcsolatban csak remélni merem, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának tagjai, de különösen az eseti tényfeltáró munkacsoportba bekerülők, kellő alapossággal ismerik a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. számú törvényt. Ebből következően tisztában vannak azzal is, hogy ez a törvény milyen feladatokat határoz meg a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok számára a szervezett bűnözői csoportokkal kapcsolatosan. Ha azonban mégsem lennének ezzel teljes mértékben tisztában, ajánlatos lenne ezt a hiány minél előbb pótolni, alaposan és körültekintően tájékozódni, hogy a vizsgálódási feladataiknak megfeleljenek és különösen a legkritikusabb problémák felmerülésekor helyes álláspontot foglaljanak el, a határeseteknél is kellő szakértelemmel döntsenek.

Már most olvastam valahol arról, hogy felmerültek bizonyos félelmek azzal kapcsolatosan, nehogy a vizsgálódás alá volt szolgálatok „megvezessék” majd a tényfeltáró munkacsoportot. Ez bizony nem egy figyelmen kívül hagyható szempont!

Magam, mint az ilyen jellegű ügyek és kivizsgálásuk iránt érdeklődést tanúsító állampolgár igen kíváncsian várom a fejleményeket. Különösen azt, hogy:

– Megalakul-e ténylegesen ez a nemzetbiztonsági tényfeltáró munkacsoport, s ha igen, vajon kik merik felvállalni az ilyen vizsgálódásban való részvételt?

– Milyen konkrét megállapításai lesznek a tényfeltáró munkának, és ezekből végül milyen következtetéseket fognak levonni?

– A célba vett nemzetbiztonsági szolgálatok milyen magatartást tanúsítanak majd a kíváncsiskodó tényfeltárókkal szemben, és vajon tényleg „megvezetik”-e, átverik-e a munkacsoportot?

Nem is tagadom, hogy különösen ebben az utolsó kérdésben megfogalmazottak érdekelnek. Ez a kíváncsiskodásom sajnos a hajdani szakmai beidegződések csekélyke kis maradékából és a történelmi tapasztalatokból eredeztethető. Valamirevaló titkosszolgálat ugyanis meg szokta találni a lehetőségeket az ilyen „tényfeltárások” kivédésére. Ha erre egy ilyen szolgálat nem képes, akkor nem is igazi titkosszolgálat!

 

Bálint László

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség