Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Siker öt pontban

E-mail Nyomtatás

A Zeit című német lap öt pontban gyűjtötte össze a Fidesz választási sikerének okait. A lap szerint Orbán Viktor minden lehetőséget megragadott, hogy kiteljesítse a hatalmát, és a választók ezt hagyták neki: az autokratikus tendenciák ellenére Orbán ismét megnyerte a választást. Orbán ügyesen használta ki a magyarok nemzeti érzéseit: állampolgárságot adott a határon túl élő magyaroknak, és alkalomadtán diplomáciai konfliktusokba is bonyolódott a szomszédos országokkal. A Fidesz győzelmének egy másik okát a Zeit abban látja, hogy Orbán elhitette a magyarok többségével, hogy erős államférfi, és a szavazóknak tetszik a Nyugaton sokat vitatott orbáni politika, mint ahogyan az is, hogy a miniszterelnök nem hagyja, hogy az EU vagy az Egyesült Államok mondja meg, hogy mit tegyen. Még úgy is, hogy a lap szerint ez mindinkább az ország elszigetelődéséhez vezet. Orbán erre a keleti nyitással válaszolt, Magyarország új piacokat és partnereket keresett Ázsiában, ráadásul olyan országokkal, amelyekkel az EU nem szívesen áll kapcsolatban.

 

A siker harmadik oka a lap szerint Orbán Viktor bankok ellen indított harca. A miniszterelnök a magyar háztartások nyomorúságos helyzetét a bankok számlájára írja, és ügyesen kihasználta a lakosság ellenszenvét a pénzügyi intézményekkel szemben. A recesszió vége is Orbán kezére játszott a Zeit szerint. A magyar gazdaság hét éve nem látott mértékben nőtt, a munkanélküliek száma folyamatosan csökken, a kormány pedig azzal büszkélkedik, hogy az elmúlt négy évben 200 ezer munkahelyet teremtett.

Orbán győzelmében végül szerepet játszott a gyenge ellenzék is, amely még mindig nem heverte ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét. Néhány hónappal ezelőtt összefogtak ugyan a baloldali ellenzéki pártok, de a pártvezetők között még így is nyílt konfliktusok vannak, és az újabb botrányok sem kerülték el a szocialistákat – utal a Zeit a Simon-ügyre.

A Reuters szerint a mostani választáson újabb mélypontot ért el a baloldal, miután 2010-ben elvesztette a hatalmat. A cikk hozzáteszi, hogy a magyarok egy része attól tart, hogy hiteles ellenzék nélkül Orbán kezében túl sok hatalom összpontosul. A Reuters megjegyzi azt is, hogy Mesterházy Attila nem volt hajlandó gratulálni Orbánnak, arra hivatkozva, hogy a Fidesz a választási rendszer tisztességtelen átalakításának eredményeként nyert.

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség