Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Publicisztika

II. János Pál már idén a boldogok sorában?

E-mail Nyomtatás

Vatikáni források szerint II. János Pál boldoggáavatási pere a célegyenesbe fordult, és lehetséges, hogy az áldott emlékű pápát már ebben az évben ténylegesen a boldogok sorába iktatják. Mértékadó lengyel lapok beszámolója szerint (az olasz Il Giornale napilappal egyetemben) a perben közreműködő orvosi és teológiai bizottság hosszas, csaknem másfél esztendei mérlegelés után hivatalosan elismerte, hogy egy, II. János Pál közbenjárásáért imádkozó francia apáca orvosilag megmagyarázhatatlanul gyógyult fel tökéletesen az előrehaladott Parkinson-kórból: vagyis csoda történt. Mint ismeretes, a katolikus egyházjog előírásai szerint a szentté vagy boldoggá avatás egyik feltétele, hogy a jelölt személyével kapcsolatban igazolható legyen valamilyen csoda – ettől a követelménytől csak vértanúk esetében tekintenek el. A boldoggá avatás egy másik feltételét, a keresztény erények hősies fokon történt gyakorlását 2009. december 19-én ismerte el XVI. Benedek pápa egy ünnepélyes nyilatkozatban.

Bővebben...
 

Áskálódás a nemzet ellen, egykor Keleten, majd Nyugaton - (Mába nyúló emlékezés és tényszerű emlékeztetés)

E-mail Nyomtatás

Legújabban például éppen a december 21-én elfogadott médiatörvény ürügyén indítottak a „rettegés jegyében” széles körű támadást szinte Európa-szerte a magyar kormány és személyesen Orbán Viktor kormányfő ellen. Teszik ezt anélkül, hogy egyáltalán megismerkedtek volna e törvény teljes szövegével. De már a sajtószabadság miatti aggodalommal kapcsolatos kifejezések használatából is rajta lehet kapni a honi súgók és áskálódók közrejátszását. Bizonyíték erre például Konrád György nyilatkozata a Berliner Zeitungban (2010. december 24.), akit a Fidesz-kormányzása a nácik 1933-as hatalomra jutására emlékezteti, valamint az EU-s értelmiség egy csoportja nyílt levelet tett közzé a szabadságjogok védelme érdekében, melyet aláírt Demszky Gábor, Göncz Árpád, Haraszti Miklós, Konrád György, Magyar Bálint, Pető Iván és Rajk László. A Magyarországon mára már kialakult új helyzet – miszerint a Fidesz-KDNP révén nemzeti többségi akarat és összefogás érvényesül az országban – azonban e tekintetben is változást eredményezhet, ha a kormány következetesen folytatja nemzetegységesítő politikáját az emberi méltóság és a demokrácia védelme jegyében.

Bővebben...
 

Szenzációsodó világunk

E-mail Nyomtatás

Lénard Sándor azzal kezdi híres könyvét (Egy nap a láthatatlan házban), hogy idéz egy kínai közmondást, amit akkor mondtak, ha valami nagyon rosszat akartak kívánni a másiknak: „Élj érdekes időket”. Aztán hozzáteszi, hogy az érdekes napok ritkák, és fölöttébb kevés az olyan közöttük, amelyet Mozart érdemesnek tartana a megzenésítésre. Persze a magyar irodalom csendes emigránsa, tudós doktor bácsija a ’60-as évek egy brazil kisvárosában írta ezt, így fogalma sem lehetett arról, hogy félszázad múltán, itt az ókontinensen miféle érdekes idők veszik majd kezdetüket.

Csak kapkodom a fejemet, miközben a szürke, közönséges hétköznapok sajtóját böngészem: régen egy évszázad alatt nem történt annyi csoda, mint manapság egy-két hét alatt. Itt van azonnal a vezető szenzáció, mely szerint a NASA kutatói egy kaliforniai tó iszapjában olyan baktériumokat találtak, amelyek foszfor helyett arzént építenek be sejtjeik fehérjeszerkezetébe – magyarul: arzént esznek –, tekintet nélkül arra, hogy ezzel a tudományos élet összes axiómáját felrúgják, amit eddig az a lehetséges létformákról megfogalmazott.

Bővebben...
 

Gyurcsány és a Jobbik szimbiózisa

E-mail Nyomtatás

Szimbiózis: két vagy több különböző faj (általában egymásrautalt) szoros együttélése. A szimbiózisban mindkét fél kölcsönös előnyökhöz jut.

 

Gyurcsány blogbejegyzésében együttműködésre szólítja fel az ellenzéket: Bojkottálni kell az alkotmányozást. A felhívás csak látszólagos, mondhatnánk postcoitális bejelentés az egyesült ellenzék fogantatásáról. Ugyanis az MSZP, az LMP és a Jobbik már rég kivonultak, már réges-régen szétkürtölték, hogy nem hajlandóak együttműködni a diktatórikus, antidemokratikus, náci és egyben zsidó – vidéken cigány – Fidesszel.

Bővebben...
 

A Médiahatóság munkájához

E-mail Nyomtatás

Mindent nyerni, vagy mindent veszítni!”

Ezt írjuk föl ezer lobogóra.

(Petőfi Sándor: A nemzethez)

 

135 éve halt meg Deák Ferenc, a haza bölcse, aki azt mondta, ő a sajtótörvénybe egy mondatot tenne bele; hogy hazudni pedig nem szabad.

Apró Antal rokona, Gyurcsány, attól vált hírhedtté, hogy 2006-ban Őszödön beszédet tartott, és bevallotta, hogy kormányzás helyett hazudtak éjjel, reggel meg este.

Azt, hogy ők hazudnak, mindig tudtam. Hogy tolvajok, hogy becstelenek, nem okozott meglepetést gondolom senkinek és egyébként ezt bírósági ítéletek is alátámasztják.

Azért térek vissza mégis erre a dátumra és helyre, mert amióta ez az őszödi rém a 2010-es választásokon ilyen végzetesen nagyot bukott, az őt támogató sajtómunkáscsaládok a Rákosi- és Kádár-rendszerben gyökeredző hatalmuk elvesztésének lehetőségébe sem képesek belenyugodni. A kétharmadot szerzett magyarokat és az általuk támogatott Orbán Viktort és a Fideszt szeretnék eltaposni. Nemzetközi támogatottságukat fitogtatják, amelyet a múlt századi antifasiszta és kommunista, politikával foglalkozó még mindig „szétszóratásban” élő rokoni kapcsolatokon, külföldi alapítványokon belüli érdekcsoportokon, esetleg titkosszolgálatokon keresztül biztosítanak. Most éppen az ezek által lehetővé tett német és franciaországi vagy angliai és amerikai egyetemi kurzusokon és egyéb tanfolyamokon keresztül szerzett kapcsolati tőkéjükkel élnek vissza.

Bővebben...
 

Elismerés a HM-nek és Dr. Hende Csaba miniszternek

E-mail Nyomtatás

Kb. öt évvel ezelőtt jártam a Petőfi laktanyában. Egy katona barátom vitt be, nem teljesen szabályosan. Akkor szembesültem az elképzelhetetlennel. Az In-kal security emberein kellett átjutni, hogy bejussak egy katonai létesítménybe. Hitetlenkedő fejemet látva, katona ismerősöm kedélyesen hátba veregetett.

– Ezt nem fogod elhinni – kezdte –, itt volt a Juhász (Juhász Ferenc akkori honvédelmi miniszer) állománygyűlésen. Az egyik ales be volt már rendesen állítva és megkérdezte, hogy mi a p…át keresnek itt az In-kalosok. Mire a Juhász közölte, hogy ez így olcsóbb, mintha katonák védenék. Az alest úgy kellett kivezetni a teremből, mert nem hagyta abba az anyázást – röhögte el a sztori végét az akkor még hivatásos állományú katona.

Bővebben...
 

A hatodik koporsó (Csurka István új történelmi drámája)

E-mail Nyomtatás

 

Csurka tud újítani. Karácsonykor megjelent új, kétfelvonásos drámája, A hatodik koporsó (Havi Magyar Fórum, 2010. december, 2-18- old.) kizárólag az igazságot grabancon ragadó, és pardont nem ismerve kimondó, a magyarságot féltő szellemiségében – de ezekben nagyon! – tekinthető korábbi színművei kései utódjának. Szokatlan viszont az egymástól lényegileg elválasztott, de bizonyos határok között egymást mégis érzékelő, befolyásoló hármas osztatú idődimenzió alkalmazása. Ezzel eléri, hogy a XX. századi magyar történelemnek ne csak egy, éppen kiválasztott szakasza legyen a dráma aktuális tárgya, hanem átívelve az időn – szabadon lépve múltból jelenbe és viszont –, mindaz a tömény borzalom, amit az elmúlt század hozott és adott nekünk: a nagyhatalmak által szentesített halál, hazugság és szenvedés. Szabó Dezső, ha olvashatta volna, kedvenc kifejezésével nyilván ezt mondja: „A halálra üzemezett nemzet” vízióját látjuk. Méghozzá nagyon kiváló vízióját – tesszük mi hozzá. A darabnak tulajdonképpen jelen idejű a narrációja, főszereplője A hatodik koporsó Apródja kortársunk, aki egy ügyes technikai bravúrral képes a múlt eseményeit – mint egy film újravetítését – megismételni, sőt a kívánt ponton leállítani, majd újra indítani.

Bővebben...
 

Ezt kérem Karácsonyra

E-mail Nyomtatás

Állok a hivatal előtt. Okmánybélyeg, nyomtatvány, nullás igazolás, kísérőlevél, na és a mellékletek. Mind a harminc. Manyika fel se néz, most éppen bonyolít. A számítógépes egeret hatalmas lendületű mutatóujj-csapásokkal sújtja, mintha csótányt nyomna össze. Először akkurátusan a megfelelő rubrikára helyezi, majd a ráncos repedezett lakkú ujj lecsap. Manyika a billentyűzetet sem kíméli.

– Tessék! – szólít fel.

– Az engedély ügyében jöttem, nem tudom, hogy…

– Mutassa! – szakítja meg a magyarázkodást és az olvasószemüvege felett mindentudóan végigmér.

Átveszi a paksamétát, három percig forgatja, lapozgatja, majd adatot rögzít.

– A szentségit, már megint nem csinálja – korholja a számítógépet, a rendszergazdát, a hivatalt, engem, az egész világmindenséget. Így múlatjuk az időt még öt percig.

– A Horváthnénál már volt?

A nemleges fejrázás némi anyai érzést csal a változókorú nő arcára.

– Na, jöjjön! – és én megyek.

Bővebben...
 

A magyar Sámsonok

E-mail Nyomtatás

A Rákosi-érában négy békéssámsoni fiatalember, Annus István, Cseszkó Ferenc, Györgyi Ferenc és Setényi János a sámsoni ligetben egy padon határozzák el, hogy létrehozzák a Magyar Ellenállási Mozgalmat. Csatlakozik hozzájuk több hasonló korú és indíttatású paraszt fiatal és a náluk majd 20 évvel idősebb Zöld Imre. 1951-55 között röplapok készítésével és terítésével hívják fel a figyelmet a diktatúrára, próbálják ellenállásra bírni a társadalmat. Négy év alatt a maguk fabrikálta nyomdával közel ötvenezer röplapot gyártanak és szórnak szét Tótkomlóson, Orosházán, Vásárhelyen, Békéscsabán, majd országosan is terjesztik. A röpcédula aláírói: Magyar Sámsonok; nevüket falujukról kapták és nemzetükről. Az Államvédelmi Hatóság 4 évig nyomozott utánuk, míg végül egyiküket 1955-ben a Láng Gépgyárban fogták el. A röplapozásban résztvevő 20 huszonéves sámsoni összesen 186 év börtönt kap, Zöld Imrét és Annus Istvánt halálra ítélik. 1956 októberében kis időre kikerülnek a börtönből, azonban a forradalom leverése után újra börtön várja őket.

Dénes János december 6-án a Viharsarokban temetésen járt. Az egykori röplapozók közül már kevesen élnek.

Bővebben...
 

Szőcs Zoltán: Szájíz

E-mail Nyomtatás

 

Azon nem csodálkozom, hogy negyven év proletárdiktatúra és húsz év rendszerváltásos korszak után még mindig ilyen híreket lehet olvasni a Népszabadságban: „Átadták a Lukács György-díjakat”. Azon sem csodálkozom, hogy van egyáltalán – természetesen állami pénzből fenntartva – Lukács György Archívum, valamint Alapítvány, miként azon sem, hogy e grémium kuratóriumának elnöke Agárdi Péter. (Igen, az az Agárdi Péter, aki elkötelezett, örökölt haladási buzgalmában be akarta szüntetni a rádióban a déli harangszót.) Azon viszont őszintén csodálkozom, hogy negyven év proletárdiktatúra és húsz év rendszerváltásos korszak után még mindig vannak magyarok, akik ezt a díjat hajlandók átvenni. Hárman is voltak pedig: Poszler György, Krausz Tamás és Radnóti Sándor. Ezúttal gratulálunk nekik! Ha már átvették, meg is érdemelték.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség