Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Publicisztika

Eltűnik Európa a demográfiai lyukban

E-mail Nyomtatás

Oswald Spengler monumentális bölcseleti munkájában, a Nyugat Alkonyában a Római Birodalom bukásának egyik legfőbb okát a népességfogyásban látta. Spengler szerint a hódító germán törzsek az elnéptelenedett városok amfiteátrumaiban legelésző teheneket találtak. Mivel Spengler a történelmet lényegében a civilizációs ciklusok törvényszerű ismétlődéseinek gondolta – és ebben feltehetőleg igaza is volt –, a nyugati civilizáció végét is az elnéptelenedésben kereste.

2007-ben az Európai Unió az ún. Kék kártya irányelvében az alábbi nehézségeket fogalmazta meg:

– A demográfiai változások eredményeképpen, 2050-re minden két dolgozóra egy nyugdíjas jut, mely a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságát kérdőjelezi meg.

– A foglalkoztatottsági ráta növekedésével és a képzett szakemberek számának folyamatos csökkenésével egyre nehezebbé válik Európa magasan képzett munkaerő utáni igényének kielégítése. Különösen alacsony a kínálat a műszaki tudományok területén.

– A fejlődő gazdaságok, mint Kína és India, több szakembert képeznek Európánál, mely a jövőben azt eredményezheti, hogy Európa nem tudja az innováció területén eddig elért világgazdasági pozícióját megtartani.

– Az olyan országok, mint az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland és Svájc eddig sikeresen szívták el a képzett szakemberek jelentős részét a világ minden részéről, többek közt Európából is. A szakképzetlen munkaerő 85%-ban az Uniót választja letelepedési helyként, míg mindössze 5%-a választja az USA-t.  Ezzel szemben a szakképzett munkaerő 55%-a az USA-ba áramlik, és csak 5%-a jön az EU-ba.

Bővebben...
 

Tovább bomlik a káoszpárt

E-mail Nyomtatás

Pősze Lajost kizárták a Jobbik frakcióból. Pősze úgy véli, hogy azért zárták ki, mert nem volt hajlandó bolsevik fegyelemmel tűrni a vidéki pártszervezetek felszámolását, valamint a stílus és az értékrend követhetetlenné válását. Egyetlen párt sem lehet iszlámhívő és Európa-ellenes, miközben kettős kereszteket döfköd a földbe – mondta a volt frakcióvezető-helyettes. Amúgy kikéri magának, hogy eleget tegyen egy anarchista káoszpártot vezető elnökség megalapozatlan és ostoba kéréseinek, mert erre sosem esküdött fel.

Bővebben...
 

Politikai satucska

E-mail Nyomtatás

Alföldi Róbert alkalmatlan a Nemzeti Színház vezetésére. Elsősorban azért, mert celeb. A celeblét felületessége, ripacssága, értéktelensége Alföldi meghatározó személyiségjegyévé vált. Másodsorban, mert celebsége mellett – legyen ez bármekkora paradoxon – egyfajta underground, ráadásul meleg underground kultúrát próbál színpadra vinni. Nem is túl jól. Harmadsorban pedig, mert visszakézből utasít el mindent, ami a nemzet fogalmához köthető. Alföldi világlátása kozmopolita, és egy velejéig korrupt, romboló rendszer kegyeltje, egyben hirdetője volt. Annyira nem tehetséges, nem sikeres, nem jó, hogy ez – Nemzeti igazgatói minőségében – elnézhető legyen.

Bővebben...
 

Sokasodó hírek olvadó jelentősége

E-mail Nyomtatás

Az 1989/90-es eufória egyik legnaivabb, ezért legmeghatóbb tévedése volt a nyilvánosság mindent elrendező erejében való hit. A pártállam szigorú kontroll alatt tartott sajtója, a nyilvánosságnak szánt információk hatékony cenzúrája és a valóság között mindenki számára ismert, mert jól érzékelhető szakadék tátongott, ezért vélhettük úgy, hogy a szólás korlátozás nélküli szabadságának elnyerése az igazság sajtójának csimborasszója lesz. Nem így történt. Ugyanis az egypártrendszeri hazudozást a többpártrendszeri hazudozás váltotta fel, miután az MSZMP elveszítette hazudozási monopóliumát. Vagyis sokszínűvé vált a hazugságok kínálata. („Virágozzék száz virág” – mondta volna Mao elvtárs, gondosan figyelmen kívül hagyva, hogy toleranciájáról elhíresült kertjében csak a hazugság virágai illatoznak.)

Bővebben...
 

Támadás Tadić ellen

E-mail Nyomtatás

 

Nem lényeges, tudott-e Boris Tadić róla, mit fog tenni Jeremić. Korábban ugyanis azt mondta, hogy ő határozza meg a külpolitikát, amelyet Jeremic hajt végre. Ezt a bírálatot tegnap hallhatták az újságírók a fél-ellenzéki Liberális Demokrata Párt elnökétől. Čedomir Jovanović, a szerb politika fenegyereke, aki annak idején Zoran Đinđić néhai szerb miniszterelnök egyik közeli munkatársa volt, most kemény támadást indított a legszűkebb szerb hatalmi struktúra, elsősorban a Tadić-féle Demokrata Párt (DS) ellen. Erre mutat az a követelése is, hogy a bosnyák nemzeti tanács körül gyűrűző botrány miatt mondjon le a DS kisebbségügyi minisztere Svetozar Čiplić.

Bővebben...
 

Szentmártoni Jánost választotta elnökének a Magyar Írószövetség

E-mail Nyomtatás

A Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlése Szentmártoni János József Attila-díjas költőt választotta meg elnöknek az elkövetkezendő három évre. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban tartott közgyűlést Vasy Géza, a szövetség eddigi elnöke nyitotta meg. Ezt követően köszöntötte szövetségbeli költő- és írótársait Lezsák Sándor, az Országgyűlés egyik alelnöke. Utána Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tárcavezetője mondott köszöntőt. Beszédében külön kiemelte, hogy napjainkban valóságos képi diktatúráról beszélhetünk, ezért az írókra hárul az a feladat, hogy létrehozott műveik révén visszahódítsák az olvasóközönséget, különös tekintettel az ifjúságra. „Ha csak fél órára oda lehetne ültetni az embereket a könyv mellé, hogy csöndben elmélkedjenek, már elérnénk egy fontos célt” - hangsúlyozta Réthelyi Miklós tárcavezető.

Bővebben...
 

Sekély vizeken

E-mail Nyomtatás

Sekély vizeken lehet lubickolni, kajakozni, kenuval ügyeskedni, de mély merülésű, nagy hajóval közlekedni nem. Az ugyanis szükségszerűen megfeneklene: előrehaladása komoly vizeket feltételez. Így van ez a szellem világában is, ahol a tömegek csupán pancsikolnak a térdig érő dagonyában, a kevesek – akik mélyebb vizet találtak – sportolnak, edzenek. A még kevesebbek, a valódi mélység szerelmesei pedig búvármaszkot öltenek, és alámerülnek a láthatatlanba.

Bővebben...
 

Tankör-baba - A főiskolák és egyetemek családbarátsága

E-mail Nyomtatás

Kopp Mária, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem professzora, a magatartáskutatás kiválósága sajtótájékoztatót tartott a napokban. Tájékoztatójának témája a főiskolák, egyetemek családbaráttá tételének lehetőségei. A sajtótájékoztatón részt vett és fontos dolgokról beszélt Morvainé Bajai Zsuzsanna szakértő, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének képviseletében. Tehát egy olyan társadalmi kérdésről tájékoztattak, ami érinti a felsőoktatási törvényt, a tandíjrendszert, a kollégiumi elhelyezés kérdéseit, a rugalmas óra- és vizsgarendet meg a többit.

Bővebben...
 

Dr. Kopátsy Sándor: A „kötelező” magánnyugdíjpénztár szélhámosság

E-mail Nyomtatás

A címet a liberális, tőkés jelzővel egészíteném ki. Ezt nem csak most mondom, hanem attól kezdve, hogy ezek bevezetését Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere felvetette, majd utóda, Békesi László bevezette.

Örömmel vettem a hírt, hogy a kötelező magánnyugdíjpénztárak tizenhárom éves dicstelen szereplésének igyekszik véget vetni a Fidesz-kormány.

Bővebben...
 

A Fidesz példája Varsóban is hat - Jobbközép győzelem Lengyelországban

E-mail Nyomtatás

Helyhatósági választásokat tartanak Lengyelországban. A november 21-én megrendezett első forduló legfontosabb fejleménye, hogy a jelenleg kormányon lévő, jobbközép irányultságú Polgári Platform elsöprő győzelmével zárult. A sajnálatosan alacsony, mindössze negyvennégy százalékos részvétel mellett lezajlott voksoláson országosan több mint ötvenezer jelölt versengett a polgármesteri székekért, és negyedmillióan pályáztak arra, hogy önkormányzati képviselők lehessenek.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség