Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Publicisztika

A B-terv

E-mail Nyomtatás

Titkos, ötfős munkacsoportot hozott létre Jánisz Varufákisz (képen) volt görög pénzügyminiszter januárban, miután pártja, a Sziriza megnyerte a választásokat. Feladatuk az volt, hogy B-tervet készítsenek arra az esetre, ha a hitelezőkkel megszakadnának a tárgyalások.

A terv el is készült. Ha végrehajtották volna, egy gombnyomással párhuzamos pénzügyi rendszert hozhattak volna létre, amellyel megkerülhették volna az Európai Bizottságot és az Európai Központi Bankot. Sőt minden további nélkül bevezethették volna a drachmát. A csoport tagja volt egy programozó is, aki feltörte a görög adóhivatal informatikai rendszerét, és befektetőknek beszélt a tervről

A volt pénzügyminiszter egy héttel lemondása után befektetőknek beszélt a B-tervről és a munkacsoportról, a beszélgetés átiratához a görög Kathimerini újság jutott hozzá. A görög sajtóban Jánisz Varufákisz szavait úgy értelmezték, hogy titokban a drachma bevezetésére készült, árulással vádolták, az ellenzék pedig magyarázatot követelt Alexisz Ciprasz miniszterelnöktől. Varufákisz a Telegraphnak elismerte, hogy valóban elhangzottak azok a mondatok, melyeket a Kathimerini neki tulajdonított.

Bővebben...
 

Féltékeny USA

E-mail Nyomtatás

Wolfgang Streeck volt kölni társadalomkutató Intézeti igazgató, egyetemi tanár, SPD tag a Vásárolt idő, avagy a demokratikus kapitalizmus elhalasztott válsága c. könyv szerzője azt állítja, hogy Németországot az USA-ból azért támadják olyan vehemensen, mert féltékenyek rá. A nyolcvanas években az amerikaiak gyakorlatilag felszámolták feldolgozó iparukat. Ennek a döntésüknek az „eredményeként” lecsúszott az amerikai középosztály, elértéktelenedtek az egykori ipari területek. Ma már nem áll másból az ország, mint pénzügyi szektorból.

Bővebben...
 

Tony Castro

E-mail Nyomtatás

Halikarnasszoszt ma a törökországi Bodrum városaként ismerjük. Bodrum, korábbi nevein Petronium, az ókorban Halikarnasszosz török kikötőváros Mugla tartományban, az azonos nevű körzet központja, a török Riviéra egyik gyöngyszeme, népszerű turistacélpont. Szerencsére élt egy föníciai krónikás, aki Kr. e. a II. században lejegyezte és a „csoda” jelzővel illette a hét legismertebb ókori építményt, melyek közé tartozott egy mauzóleum is, melyet Halikarnasszosz városában emeltek. Bár a remekműből mára még romok sem maradtak, története máig él. Regénybe illő, ezért turistavonzó a város, a valamikori Halikarnasszosz, ahol a csodálatra méltó mauzóleum állt. Így akár az ókori értékek is odacsábíthatták Antoniót, Fidel Castro fiát.

Bővebben...
 

Görögország eladó

E-mail Nyomtatás

Pár éve az orosz milliárdos, Dmitrij Ribolovljev, az AS Monaco futballcsapat tulajdonosa az egyik Onasszisz-örököstől vásárolta meg 100 millió euróért a Jón-tengerben fekvő, 80 hektáros Skorpió szigetét.

Bővebben...
 

Berlusconi és Putyin

E-mail Nyomtatás

Az orosz kormány gazdasági miniszteri tisztségét és orosz állampolgárságot kínált Silvio Berlusconinak Vlagyimir Putyin orosz elnök – írta a La Stampa című olasz napilap a volt olasz kormányfőre hivatkozva. „Olaszországban háttérbe vagyok szorítva, Putyin pedig azt mondta, hogy kész megadni nekem az állampolgárságot, és rám bízni a gazdasági minisztérium vezetését” – mondta állítólag Silvio Berlusconi a születésnapi vacsoráján.

Bővebben...
 

Állatok minden mennyiségben

E-mail Nyomtatás

Ezúttal Lengyelországból jelentkezem, valódi helyszíni tudósítóként. Erről jut eszembe, hogy az újságírói tréfa szerint lényegesen jobb a helyszínre kiküldött tudósító, mint a folyosóra kiküldött. Ez a szellemesség kizárólag a parlamenti közvetítéseknél nem állja meg a helyét, hiszen az Országház folyosóján több érdekesség és őszinte megnyilvánulás történik, mint bent, az ülésteremben… Ám elég is a tréfálkozásból, ideje belevágni az igazán komoly témákba. Több hetes utazásom során szabadon csavargok lengyel földön, itt is, ott is begyűjtve az érdekfeszítő tényeket. Az alábbiakban ezekből osztok meg néhányat Önökkel.

Bővebben...
 

Vállald a legnagyobbat!

E-mail Nyomtatás

Kocsis István Magyar Szeretet Rendjelére

 

Hetvenöt éves barátunk, Kocsis István úgy bujdokol – főt felvetve – a magyar színházi életben, mintha neki kellene szégyenkeznie a ritka színpadra kerülésekért. Noha nekünk kell, rendezőknek, dramaturgoknak, színházi mindeneseknek, kritikusoknak, újságíróknak. Igaz, lámpások, erős fénnyel világítók, néha kigyúlnak a feje fölött – ilyen volt az Újszínház napokkal ezelőtti bemutatója (Az áldozat – Szent Margit legendája) –, de hol marad a sok évtizeddel ezelőtti lelkesedés? Amikor – az író még otthon volt Erdélyben – az Árva Bethlen Kata ezer előadása (magam is többről írtam), a Bolyai János estéje, a Magellán, a Tárlat az utcán, A nagy játékos Budapesten át Szabadkától Veszprémig az író dicsőségét zengte.

Bővebben...
 

Hét vezér, egy irány

E-mail Nyomtatás

A nemzetpolitika mindig a magyar kormány „gondolkodásának fősodrában” van – erről biztosította a Kárpát-medencei magyar közösségeket Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár Hét vezér, egy irány? című i pódiumbeszélgetésén.

Az államtitkár mellett hat külhoni magyar párt vezetőjének részvételével rendezett fórumon Potápi emlékeztetett az egyszerűsített honosításra, amely keretén belül már 750 000 igénylő kérte a magyar állampolgárságot. Említette a Határtalanul, a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi-programokat, valamint a Kárpát-medencei közös fórumokról, a Magyar Állandó Értekezletről, a Magyar Diaszpóra Tanácsról és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról is beszélt.

Bővebben...
 

Háborgás, vagy hőbörgés?

E-mail Nyomtatás

Vona kiröhögteti a magyar embereket

 

Adjon az Isten! Mondd meg Vonának legyél szíves, hogy …ezt az aljas hazaárulóknak, a sunyi, magyargyűlölőknek való kényszeredett megfelelést, már-már megalázkodást nem fogadjuk el. Nem kellene az ajvékolásukra rögtön meghunyászkodni, s hülyét csinálni saját magatokból. Szebb jövőt! – ömlenek a jobbikos kommentek a keserű, becsapott emberektől.

Ha még csak magából csinálna hülyét Vona […] A magyargyűlölők most mind röhögnek a nemzeti érzelmű embereken, mert igazuk volt azoknak, akik már korábban megjósolták, hogy Vona feladata a radikális magyarság térdre kényszerítése.

Bővebben...
 

Siker öt pontban

E-mail Nyomtatás

A Zeit című német lap öt pontban gyűjtötte össze a Fidesz választási sikerének okait. A lap szerint Orbán Viktor minden lehetőséget megragadott, hogy kiteljesítse a hatalmát, és a választók ezt hagyták neki: az autokratikus tendenciák ellenére Orbán ismét megnyerte a választást. Orbán ügyesen használta ki a magyarok nemzeti érzéseit: állampolgárságot adott a határon túl élő magyaroknak, és alkalomadtán diplomáciai konfliktusokba is bonyolódott a szomszédos országokkal. A Fidesz győzelmének egy másik okát a Zeit abban látja, hogy Orbán elhitette a magyarok többségével, hogy erős államférfi, és a szavazóknak tetszik a Nyugaton sokat vitatott orbáni politika, mint ahogyan az is, hogy a miniszterelnök nem hagyja, hogy az EU vagy az Egyesült Államok mondja meg, hogy mit tegyen. Még úgy is, hogy a lap szerint ez mindinkább az ország elszigetelődéséhez vezet. Orbán erre a keleti nyitással válaszolt, Magyarország új piacokat és partnereket keresett Ázsiában, ráadásul olyan országokkal, amelyekkel az EU nem szívesen áll kapcsolatban.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség