Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Publicisztika

Talán

E-mail Nyomtatás

Miután Klaus Johannis, Nagyszeben szász polgármestere szoros küzdelemben legyőzte a vasárnapi választásokon Victor Ponta kormányfőt, történelme során először lesz Romániának erdélyi államelnöke.

Klaus Werner Johannis 1959-ben született Nagyszebenben, egyetemi tanulmányait Kolozsváron végezte, majd gimnáziumi tanárként és tanfelügyelőként dolgozott. 1989-ben belépett a Romániai Német Demokrata Fórumba, a párt jelöltjeként pedig elnyerte Nagyszeben polgármesteri székét 2000-ben, annak ellenére, hogy a városban csupán 2% a német kisebbség aránya. Kiváló munkáját és külföldi, különösen német kapcsolatait mutatja, hogy 2007-ben elérte, hogy Nagyszeben legyen Európa kulturális fővárosa.

2013-ban belépett a Nemzeti Liberális Pártba, majd annak elnöke lett, idén pedig a jobboldali Keresztény-Liberális Szövetség indította az államelnök választásokon.

A választások második fordulójában már csak két jelöltre lehetett szavazni: Johannisra és Pontára. A kampány igen csak kiéleződött, mind Pontáék, mind a bukaresti média által. Victor Ponta hangsúlyozta, hogy Romániának csakis tősgyökeres román, ortodox vallású elnöke lehet, és azt állította a szász és evangélikus Johannisról, hogy nem is tudja a román himnuszt. A nagyszebeni polgármester erre sajtótájékoztatón énekelte el a himnuszt, de az újságírók ezután is rendszeresen etnikai kérdésekkel bombázták.

A játék egyértelmű volt: le kell járatni Johannist, nem igazi román, a magyarok kedvére akar tenni, még az is elhangzott, hogy el akarja adni nekünk Erdélyt. Mégis csak Románia elnöki székéért indult, nem tudott mást tenni, román hazafiságát bizonygatta, több interjúban is elmondta, hogy szász származása ellenére nem támogatja Románia etnikai alapú regionalizálását.

Bővebben...
 

Holnap elolvasom

E-mail Nyomtatás

Julius Caesar mondásai közül a sokat idézett „ha békét akarsz, készülj a háborúra” mellett nem olyan közismert a szintén tőle származó gondolat, mely szerint „a birodalmat nem a hódítások, hanem azok megtartása jelentik”. Pedig a kiváló hadvezér és államférfi, ahogy ma mondjuk, doktrínájának legfontosabb eleme a birodalom megtartása volt. Ahányszor ránézek a naptárra, annyiszor jut eszembe Julius Caesar, akinek sok egyéb, korát megelőző tevékenysége során (többek között, több mint 2000 évvel ezelőtt a régi rendet eltörölte, reformokat vezetett be) még a római naptár teljes átszervezésére is volt elképzelése, a korábbi helyett megalapítva a 365 napos évet, a 4 évenkénti szökőévvel. Igaz ezt a Iulianus-naptárt XIII. Gergely pápa 1582-ben módosította a mai naptárrá, mégis a császár volt az ötletgazda, s az ötlete kiállta az idők próbáját. De miért kellett Caesarnak meghalnia? Mikor külpolitikájának célja a birodalom természetes határainak védelme, ezzel a béke (Pax Romana – Római Birodalom békéje) megvalósítása volt. Belpolitikailag ő tett ismét rendet a század elejétől válságkorszakát élő birodalomban, és nem csak hadvezérként, hanem államfőként is rendkívül tehetségesnek bizonyult.

Bővebben...
 

Szakképzés vagy gimnázium?

E-mail Nyomtatás

A nyilatkozatok alapján újabb átfogó változások várhatóak az oktatásban, a szakképzés területén. A tervek szerint át fogják vizsgálni az összes gimnáziumot, szakközépiskolát és szakiskolát, a gimnáziumokat és szakközépiskolákat szétválasztják, ugyanis tisztázni szeretnék az egyes iskolák arculatát. A távlati cél a szakközépiskolák és szakiskolák arányának növelése, valamint a gimnáziumi létszám korlátozása.

Mint Orbán Viktor a Kossuth rádióban elmondta, fejlődő gazdaságunkban hamarosan szakemberhiány várható, ezért van erre feltétlen szükség. A Nyugat-Európában több helyen használatos duális képzési rendszert vezetnék be, amely szerint a fiatalok elméleti tudást az iskolapadban, gyakorlatot pedig valódi munkahelyeken szereznének.

Bővebben...
 

Csorja Gergely: A Heti Válasz felelőssége

E-mail Nyomtatás

A Heti Válasz internetes megjelenésén a valasz.hu-n az Augusta nevezetű helikoptergyártó hirdet. Nem kell hozzá nagy fantázia, hogy kitaláljuk a hirdetés célját: a gyár helikoptereket akar eladni. Na, nem nekem vagy Önnek, mert most éppen egyikünknél sincs egymilliárd, hanem a magyar államnak. A helikoptertender már évek óta közszájon kering, Hende Csaba honvédelmi miniszter is nyilatkozott többször, hogy venni kell helikoptereket, mert a régiek már használhatatlanok.

Bővebben...
 

A gender-ideológia démoni, és elpusztítja a családokat is

E-mail Nyomtatás

Andreas Laun salzburgi segédpüspök könyvbemutatója a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

 

Ellentmond-e egymásnak a hit és az értelem? Eljut-e minden ember Isten felismerésére? Katolikusként el kell-e utasítanunk az evolúcióelméletet? Könyvvallás-e a kereszténység? Mi változott a világban Jézus eljövetele után? Mítosz-e Jézus feltámadása? Nem teszi-e tönkre a misszió a különféle kultúrákat? Mi a gender-ideológia lényege? Melyek az egyház társadalmi tanításainak alapelvei? – többek között ezekre a kérdésekre válaszol egyszerűen, közérthetően, a ma emberének nyelvezetén szólva, ugyanakkor igényesen és nagy-nagy szeretettel Andreas Laun püspök úr a Keresztény ember a modern világban című könyvében – amely kétszer is elnyerte az össznémet tankönyvdíjat –, melyet idén jelentetett meg a Kairosz Kiadó Csontos Attila fordításában.

Bővebben...
 

Közszolgálat és sajtószabadság

E-mail Nyomtatás

A kormány ellen felhozott vádak közül talán az egyik legveszélyesebb, hogy megszüntette a sajtószabadságot. Ez a vád külföldön visszhangra talál és Magyarországot valahova Mianmar és Szevasztopol közé helyezi a politikai térképen.

Aki Magyarországon él és esetleg még beszél is magyarul, az pontosan tudja, hogy ez a vádpont nettó baromság. A kormányt nemhogy az ellenzékhez közel álló, de még a saját sajtója is támadja. A legélesebb kritikát megfogalmazó orgánumok pedig nem állami zablát kapnak, hanem az állam legkülönbözőbb intézményei által fizetett zsíros hirdetéseket.

Legutóbb a Magyar Narancs került a kezembe, melyet az Állami Operaház két teljes oldalas hirdetéssel támogat. Hogy miért, azt ne kérdezzék, talán ezzel bizonyítják, hogy sajtószabadság van, sőt a kormány szidalmazását külön díjazzák.

Jól érzi az olvasó, tényleg savanyú a szőlő, mert bizony nekünk még csak véletlenül sem esik le egyetlen hirdetés sem, és nem azért mintha kevesebb példány fogyna a Magyar Fórumból, mint sok szponzorált kiadványból. Sebaj.

A nem állami médián és sajtón túl ott van az ún. közszolgálati. Az MTV komoly átalakuláson esett át és kétségtelenül szimpatikusabb arcok jelennek meg a képernyőn, mint 5 évvel ezelőtt. De…

Bővebben...
 

Tovább a megkezdett úton

E-mail Nyomtatás

A kormány legújabb törvénytervezetei ismét a keresztényszociális eszme jegyében születtek, az ország továbbhalad XIII. Leó pápa útján, aki Rerum Novarum kezdetű enciklikájában alkotta meg az eszmerendszer alapjait, még 1891-ben. Az alábbi idézetek mind az ő művéből valók.

A KDNP javaslata szerint a nagyobb boltoknak vasárnap zárva kell tartaniuk, csak a családi vállalkozások üzletei, pékségek, gyógyszertárak tarthatnak nyitva. „A testi, anyagi javak védelmét illetően az állam első feladata, hogy a szegény munkásokat kimentse azoknak a telhetetlen embereknek a zsarnokságából, akik haszonéhségükben az embert élettelen tárgyként kezelik és mértéket nem ismerve kizsákmányolják. Sem az igazságosság, sem az emberiesség nem engedi meg olyan mértékű munka megkövetelését, amely a lelket és a gondolkodást eltompítja, a testet megnyomorítja. Az emberi termelőerőnek csakúgy, mint az emberi természet egészének is meghatározott korlátai vannak, és ezek áthághatatlanok.” A vasárnapi munkaszünetre tehát szükség van, hiszen kit lehetne attól megfosztani, hogy a héten egy napot pihenjen, a családjával legyen, vagy gyakorolja a vallását?

Természetesen akadnak ellenzői a törvényjavaslatnak, mondván a törvény bevételkiesést és elbocsátásokat hozhat magával. Nem tudom, hogy pontosan hány ember veszíthetné el az állását, ha eggyel kevesebb munkanap lenne a héten, de úgy gondolom, alacsony számról lehet szó, másrészt nem hiszem, hogy a nagyvállalatok az állammal összefogva nem tudnak tenni ez ellen.

Bővebben...
 

November 4.

E-mail Nyomtatás

1956-ban hazug üzenet ment Amerikába: antiszemita pogrom készülődik október 23-án Budapesten. Valaki, valahol állítólag azt hallotta másvalakitől: „Ki a zsidókkal a kormányból! Küldjék őket Izraelbe!” A kommunista kormány összeomlása esetére a szovjet megszállás hívei egyébként is antiszemitizmust jósoltak, és azt állították, hogy a zsidó körök félnek. Ez a hamis híresztelés és a Nagy Imre kormány október végi döntése, a szocialista blokkból való kilépésének szándéka ismeretében Eisenhower amerikai elnök televíziós beszédében egyértelművé tette, hogy nem szándékozik támogatni Magyarországot.

Bővebben...
 

Aki a szeretetben követi Krisztust, annak része van a feltámadásában is

E-mail Nyomtatás

Október 19-én, az esti híradóban mondták, Veszprém megyében balesetek voltak. Egy autót mutattak felcsavarodva az útszéli fára. Valaki meghalt.

Az ember felületesen, az érdeklődés szintjén fogja fel a szomorú hírt, nézi, látja a szörnyű képeket. Másnap délelőtt azonban egészen másként hatott ugyanaz a tény. Az elhunyt szülője jött be a plébániai irodába huszonöt éves fiának temetése ügyében. Látni a viszonylag fiatal édesanyát, édesapát, találkozni személyes fájdalmukkal, megtudni tőlük, hogy a baleset nem messze a szülői háztól, nem messze innét, tőlünk, teljesen váratlanul esett meg. Közvetlenül, személyesen megtapasztalni a halál valóságát, egészen más, mint olvasni, hallgatni a baleseti krónikát. A halál általános mivoltáról, hogy mindenki meghal előbb-utóbb – tudunk. De személyes ügyünkké, egyéni problémánkká csak akkor lesz, amikor közvetlenül érint bennünket szeretteink révén, vagy pedig bennünket fenyeget.

Bővebben...
 

Requiem aeternam…

E-mail Nyomtatás

Halottak napja, requiem; milyen komor hangzás, sötét és súlyos, mint a fekete bársony lelkünkre nehezedő súlya. Pedig ez a nap az emlékezés ezernyi csodájának ünnepe. Csendben, magunkba zárkózva felidézzük az életünket meghatározó múltat, a nagyszerű elődöket, családtagokat, társakat. Amikor emlékezetünkből előhozunk egy-egy jellegzetes mozdulatot, vagy kifejezést, és azt gondolatainkkal ébren tartjuk, akkor szinte örök életet teremtünk magunk körül.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség