Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Publicisztika

Princip-kultusz

E-mail Nyomtatás

Az Osztrák–Magyar Monarchia 1908-ban annektálta Bosznia-Hercegovinát, amivel nem csak teret nyert a Balkánon, hanem ellenséget is szerzett magának Szerbia személyében. A szerbek ugyanis egy egységes délszláv állam létrehozására törekedtek, továbbá jelentős számú szerb élt már ekkor is Boszniában.

Az annexió után a Habsburgok és a szerbek között egyre fokozódott a feszültség, a Monarchia hadvezetése már 1913-ban Szerbia megtámadását tervezte. A támadás megindításához és ezzel együtt a „nagy háború” kirobbantásához szolgált ürügyül Gavrilo Princip híres szarajevói merénylete. Mint közismert, a 18 éves szerb diák oltotta ki az életét Habsburg Ferenc Ferdinánd trónörökösnek és feleségének, Chotek Zsófiának 1914. június 28-án.

A merénylet 100. évfordulóján, múlt szombaton Európa szerte tartottak megemlékezéseket, foglalkoztak az első világháború casus bellijével, és annak elkövetőjével Gavrilo Princippel. Szarajevóban egész alakos bronzszobrot kapott Princip, és a tervek szerint Belgrádban is emlékművet fognak állítani a tiszteletére. Szerbiában számos utca és tér viseli a nevét, a szerbek egyértelműen hősnek tartják, aki megölte a zsarnokot, és ezzel feláldozta magát a délszláv ügyért.

Bővebben...
 

Szakmai radikalizmus

E-mail Nyomtatás

A Jobbikon belül dúl a harc. Vannak a radikálisabbak, akik most bekerültek az elnökségbe és vannak a mérsékeltebbek, akik közül néhányan kikerültek a Jobbik vezetéséből. Hogy a Kovács Béla féle pénzből ki mennyit kapott, és hogy a felvett összeg milyen mértékben radikalizálja, vagy éppen mérsékli a vezetőséget, azt egyenlőre nem tudni. Az azonban biztos, hogy a mérsékeltebbek által kitalált új fogalom, a szakmai radikalizmus egyelőre nem aratott nagy sikert. Hogy mi a szakmai radikalizmus? Fából vaskarika.

Bővebben...
 

Casus belli

E-mail Nyomtatás

Pontosan 73 évvel ezelőtt, 1941. június 26-án három ismeretlen felségjelzésű repülőgép 29 bombát dobott le Kassára. Az eset azontúl, hogy 32 áldozata és 80 sebesültje volt, kiváltó oka lett annak, hogy hazánk belépett a II. világháborúba.

A kassai események gyors kivizsgálása során ugyanis két bombarepeszdarabon a leningrádi hadiszergyár jelét ismerték fel. Werth Henrik vezérkari főnök azonnal jelentette Bárdossy László miniszterelnöknek és Horthy Miklós kormányzónak a feltételezett szovjet támadást, mire másnap az alábbi nyilatkozatot adta ki az ország vezetése: „Magyarország a felségterületén végrehajtott, nemzetközi jogellenes, ismételt szovjetorosz légitámadás miatt a Szovjetunióval hadiállapotban lévőnek tekinti magát.”

Bővebben...
 

Metró

E-mail Nyomtatás

1976-ban adták át az 3-as jelzésű, észak–déli metró első vonalszakaszát a Nagyvárad tér és a Deák tér között. Ez a további évek során kibővült, előbb a Nagyvárad tér–Kőbánya-Kispest, majd a Deák tér–Lehel tér–Árpád híd–Újpest-Központ szakaszrészekkel. Így most – Budapest messze leghosszabb metróvonalaként – Kőbánya-Kispesttől egészen Újpest-Központig utazhatunk az 3-as viszonylaton. Miután a vonal első szakasza lassan negyven éves lesz, ráadásul többségében még mindig az oroszországi Mityiscsi városában gyártott, közismert kék szerelvények közlekednek a vonalon, magától értetődő, hogy egyre több az ilyen-olyan műszaki hiba. Egyértelmű az is, hogy ezzel mielőbb kezdeni kell valamit, még mielőtt egy nagyobb mérvű üzemzavar esetleg emberéletben is kárt tesz.

Ez ideáig tiszta sor.

Bővebben...
 

(Gól)bírók

E-mail Nyomtatás

A labdarúgó világbajnokság kezdetéig a külső körülményektől eltekintve (stadion, nézőszám stb.) egy VB döntő gyakorlatilag nem különbözött egy Megye II-es bajnokitól. A pályák és a kapuk mérete a szabványnak megfelelő, 11-11 labdarúgó mérkőzését a bírók vezetik.

A nemrég kezdődött brazíliai világbajnokságon viszont a bírók már spray-t kezdtek használni a szabadrúgások elvégzésénél, és most mutatkozott be hivatalosan a gólvonal-technológia, egyszerűbben szólva a gólbíró. Eközben Joseph Blatter, a FIFA elnöke újabb technikai segédeszköz bevezetésének az ötletével állt elő. Kérdés, hogy szükséges-e a változás, és a világbajnokság végignézése után is ugyanúgy fogja-e mindenki ezeket támogatni.

Bővebben...
 

Pártcsaládon belüli erőszak és a morális megújulás

E-mail Nyomtatás

Botrányos eset A BAL – Balpárt első kongresszusán, ahol tettlegességig fajult egy vita az egyik meghívott előadó, Szatmári Réka és Hanti Vilmos a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke között. A HírTV-ben hallottuk, hogy a június 9-i szombati rendezvényen a vendégként jelen levő MEASZ-elnök, egyben az MSZP holdudvarához tartozó politikus a magát feministaként meghatározó Szatmári Rékának több ízben is arra célzott, nézetei összefügghetnek a nemi életével.

Bővebben...
 

Kéri Kálmánra emlékezünk

E-mail Nyomtatás

20 éve halt meg Kéri Kálmán

 

Főtisztelendő Urak, Tisztelt Gyászoló Család, Diplomata Urak, Külföldi és Magyar Gyászolók!

Vitéz Kéri Kálmán ny. honvéd vezérezredes személyében nemcsak a felvidéki földimet, bizalmas barátomat, hanem műegyetemi tanáromat is gyászolom, nemcsak a magam és családom, hanem a volt soproni egyetem diákjai nevében és képviseletében is.

Sokan és sokszor méltatták Kéri Kálmán történelmi jelentőségű életútját, a kiváló katonát, a demokratikus politikust, a recski mártírt, a hazájához rendíthetetlenül hűséges szepességi magyart, de a megemlékezések során eddig senkitől se hallottam, hogy kiváló tanár is volt.

A második világháború elején, 1940 őszén találkoztam vele először, amikor a Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem soproni Bánya-, Kohó- és Erdőmérnöki Karán erdőmérnök-hallgató lettem. Akkor a háborús helyzet miatt szükség volt arra, hogy az egyetemek diákjait, akik a felmentés lejárta után a katonai kiképzésre történő behívást követően tartalékos tisztek lesznek, az egyetemi tanterv keretében minden évfolyamon honvédelmi ismeretekre oktassák és vizsgáztassák. Nekünk az előadó tanárként meghívott vezérkari tisztek korszerű honvédelmet, hadikémiát, hadiközlekedést és ballisztikát tanítottak.

Bővebben...
 

A solymári kertben

E-mail Nyomtatás

Pünkösd hétfőn a solymári kertben ülök a padon, Betyárt fésülgetem. Most jöttünk az erdőből, ilyenkor muszáj átnézni a kullancsok miatt. Engedelmes jószág, szépen tartja a fejét emeli a lábait, úgy fordul, ahogy kérem. Vagy 15 évvel ezelőtt olvastam egy kísérletről, hogy a kutyák nemcsak a kimondott szavakat képesek értelmezni, hanem az ember szándékait is követni tudják. Betyár számára elég egy tekintet, hogy felfogja, mi következik, de azt is pontosan tudja, mit gondolok. Hogy úgy mondjam félszavakból, sőt szavak nélkül is értjük egymást. Mosom az edényeit, elbeszélgetünk, közben megszólal a telefon, mondom neki csak átszaladok a gyerekekhez, majd visszajövök. Pintyő és a Zsigmondnak keresztelt kicsi fiú – aki amióta óvodás a Boldizsár nevet használja – sürget. Közben a nap már a hegy mögött jár, a belombosodott erdő sötétedik. Konokul a szokásokhoz igazodva ilyentájt még labdázunk egyet, míg végre becsukom magam mögött a kiskaput.

Bővebben...
 

A zetelaki keresztaljával

E-mail Nyomtatás

János Zsigmond erdélyi fejedelem 1567-ben unitárius hitre akarta téríteni népeit,  a székelyek azonban ellenálltak. Így ütközetre került sor Pünkösd szombatján, mialatt a férfiak a fejedelmi sereggel harcoltak, az asszonyok és a gyerekek a Csíksomlyó feletti hegyen imádkoztak a Szűzanyához. Fohászuk meghallgatásra talált, a csatát a székelyek nyerték. Ezért elhatározták, hogy ezután minden évben elzarándokolnak Csíksomlyóra hálát adni a Szűzanyának katolikus hitük megtartásáért, a csata napján, Pünkösd szombatján.

Bővebben...
 

Botka igazsága

E-mail Nyomtatás

Figyelemre méltó nyilatkozat látott napvilágot a 168 órában. Botka László, az MSZP politikusa annak kapcsán adott nagyinterjút a balliberális kötődésű hetilapnak, hogy a július 19-i tisztújító kongresszusig ő irányítja a szocialistákat. Igazán érdekes, ha valaki röviddel kinevezése után homlokegyenest ellentétes véleményt fogalmaz meg, mint amit a saját kezében lévő média immár hónapok óta sugallni kíván.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség