Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Publicisztika

Csorja Gergely: A 30 fokos Duna

E-mail Nyomtatás

Mai társadalmunkban az egyik legfontosabb jog, a minősítés joga. Bizonyos felkentek kiváltsága ez a jog, és valami sajátos szociálpszichológiai ok miatt a felkenetek köre lassan vagy egyáltalán nem változik. Ezek a felkentek döntik el, hogy ki tehetséges, ki okos, ki jópofa és ki a szakember.

A minősítés eredményét a nagyközönség a médián keresztül ismerheti meg. A minősítés sokrétű tevékenysége, a trendek kialakítása nagy feladat, komoly apparátust igényel. Például hosszú évtizedeken keresztül kellett a magyar közönséget gyúrni, mire elfogadták a sok furcsa arcot, a raccsoló bemondókat, a hangnélküli énekeseket, a botlábú táncosokat, az akadozó nyelvezetű írókat és a semmihez sem értő szaktekintélyeket. A minősítőktől tudhatjuk, hogy ezek nem tehetségtelen kriplik, hanem csak egyedi stílusuk, sajátos világlátásuk vagy éppen sokrétű képesítésük van. Mások. Innét tudhatjuk, hogy mondjuk Csonka András tehetséges előadó, Kulka János férfias jelenség, Vámos Miklós jó író, Bajnai Gordon pedig kiváló szakember.

Bővebben...
 

Esettanulmány

E-mail Nyomtatás

Köszönhetően pestszentlőrinci kötődésemnek, rendszeresen kezembe kerül az egyik ingyenes havilap, amelyet a helyi postaládákba kérés nélkül is bedobnak. Ez a színes újság – amely hasonló néven több dél-pesti kerületben is megjelenik – lényegében az MSZP házi lapjának tekinthető, noha függetlennek mondja magát. . Januári számában kizárólag a jobboldali kerületvezetést, valamint a Fideszt és Orbán Viktort lejárató cikkek jelentek meg.

Bővebben...
 

Csorja Gergely: Együtt vagy külön?

E-mail Nyomtatás

Alekszandr Szolzsenyicin nagyszabású munkája az Együtt (Oroszok és zsidók a cári birodalomban és a Szovjetunióban) természetesen antiszemitának minősíttetett. A minősítés oka, hogy az orosz–zsidó együttélés konfliktusaiban nem kizárólag az oroszokat jelölte meg felelősnek. A magyar-zsidó együttélésről ilyen mélységű és ennyire megalapozott objektív munka még nem született.

Bővebben...
 

Az Ifjú Kócsagőr Program sikere

E-mail Nyomtatás

Magyarország első természetvédelmi őr utánpótlást támogató kezdeményezésének a zárórendezvényét tartották meg a fenékpusztai Vönöczky Schenk Jakab Kutatóházban. Az „Ifjú Kócsagőr Program” címet viselő, több fordulóból álló, versengéssel egybekötött sorozat nyerteseit is itt választotta ki a zsűri.

Bővebben...
 

Ma újra félnek: ülnek borzasan a pléhkanaluk mellett, egész nap azon filóznak, hogy bevagonírozhatják-e őket újra

E-mail Nyomtatás

Kornis Mihály íróról sok mindent lehet tudni. Amit ő maga tart fontosnak elmondani saját magáról, az ott van a honlapján, amit pedig valami oknál fogva nem (vagy kevésbé) tart fontosnak közölni olvasóival, az némi guglizással könnyen megtalálható.

Kornis gyakran idézett: „mi sokkal jobban gyűlölünk benneteket, mint ti minket” örökbecsűjénél van sokkal jellemzőbb is. Az alábbi szöveg a Magyar Narancs 1996. október 17-i számában jelent meg.

Íme hát maga a mester, in his own words:

 

Naplórészlet

1993. szeptember 14., kedd

Bővebben...
 

Csorja Gergely: Holokauszt év és kiegyezés

E-mail Nyomtatás

Nem akartam foglalkozni a holokauszt évvel. Nem az együttérzés hiánya miatt, mert akárhány és akármilyen származású családot, nőt, gyereket telepítenek ki, hurcolnak el, hagynak szenvedni vagy ölnek meg, az megérdemli az emlékezést.

Azért nem gondoltam, hogy említést teszek a 70 éve történt tragédiáról, mert református neveltetésben részesültem és nem hiszek a búcsúcédulákban. Luther Márton éppen ez ellen, a középkori katolikus egyházban pénzért árusított bűnbocsánati lehetőség ellen lépett fel, és teremtette meg a reformáció alapjait.

A kötelező holokausztra emlékezés, a holokausztrendezvények, a különböző zsidó szervezeteknek fizetett kártérítések pedig sajnálatosan az azóta a katolikus egyház által is megvetett búcsúcédulák szintjére süllyesztette a kétségtelenül tragikus kor, kétségtelenül tragikus eseményeiről szóló megemlékezéseket.

Bővebben...
 

Kiskopár híradó

E-mail Nyomtatás

Kilóg a lóláb, mondják a Kiskopárban némely ügyek hallatán, és még nyomatékul hozzáteszik: sőt még a ló egyéb szerve is kilóg a takaró alól. A Kiskopár nem arról híres, hogy ott egy-egy mondás eredetét tiszteletben tartanák, sokkal inkább arról, hogy a gyanús eseteket sajátos módon értelmezi az intézmény közélettel foglalkozó közönsége.

 

– Hallottátok, hogy köhögött a világhírű bolha ? – csapja ki a söröző ajtaját Ödi, aki másodmagával érkezett, Vince, a síoktató lép be utána.

 

– Elhatároztuk, hogy az új évben kispályás ügyekre nem fecséreljük az időnket, és most megint bedőlünk – feddi meg Laci bácsi a társaságot. Ezekből a vérciki liberálbolsikból süt az ökörség, ezt már megszokhattuk. A természetes állapotuknak kell tekintsük. Ha majd változnak, akkor beszéljünk róluk!

 

–Ja, de most nem róluk van szó, Laci bá, engem ez a jobboldalinak, meg nagyon radikálisnak eladott kultúr- és ideologiai mocsok bosszant. Bosszant, mert megaláz valamit, ami jobb sorsra érdemes. A világhírű vezető nagy csinnadrattával Londonba utazik, böfög valamit a Hyde Corneren, majd villámgyorsan lelép a balhé elől, néhány szegény srácot meg miatta összerugdosnak. Most legalább látszik, mi következne az „amikor a jobbik kormányra kerül,” kezdetű, silány, vég nélkül szajkózott hazugságból. Tudja Vona is, a hallgatósága is, (a 60-as IQ fölöttiek, feltétlen), hogy egyszer volt Budán kutyavásár. Örüljenek, hogy összefogott egy csődhelyzetben a „Szegedi Csanád Támogatói Kör”, amelyik nagyon ki akart szúrni a Fidesszel, és felpumpálta a jobbikot Orbánék ellenében. Továbbá csókoljanak kezet Baló Györgynek és volt hitvesének ugyanezért.

Bővebben...
 

Kettős mérce az önkényuralmi jelképek ügyében is

E-mail Nyomtatás

Sarló-kalapácsos szovjet zászlóval tüntetett a liberális közös lista egyik szervezete a Fidesz székháza előtt a hétvégén. A dologra a vezető kormánypárt frappánsan reagált. Közleményük igazsága aligha vitatható, hiszen valóban úgy fest, hogy a Karácsony Gergelyék nevével fémjelzett csoportosulásra a szánalmas bohócok szerepét osztották a választásokig hátralévő időre.

Bővebben...
 

Csorja Gergely: A bögrecsárda-ügy

E-mail Nyomtatás

A Hír Tv bejelentése alapján a VIII. kerületi jegyző bezáratta a Keret nevezetű lakáskocsmát. A lakáskocsmát régebben bögrecsárdának nevezték, igaz a bögrecsárdák többsége a sufniban, vagy a garázsban működött. Csurka István egyik legkiválóbb drámája a Házmestersirató egy ilyen bögrecsárdában, mai nevén tehát lakáskocsmában játszódik. A lakáskocsma ötlete nem új, csak annak van eladva. Kisberk és csapata rejtett kamerás felvétellel buktatta le a bögrecsárda üzemeltetőit és a helyet be is zárták.

Bővebben...
 

Vigyázat, hasbeszélők!

E-mail Nyomtatás

Háromezermilliárd forintból, annyiból, amennyit a vitatott technológiát képviselő atomerőmű fejlesztésére az oroszoktól veszünk fel kölcsönt, talán az ország minden házának tetejét napelemes táblákkal lehetne borítani. Vagy legalábbis majd minden falunak saját szélerőműve lehetne.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség