Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Publicisztika

Egy apró hiba

E-mail Nyomtatás

Becsúszik az ilyen. Emberek vagyunk, vagy mi!? Hosszú hónapok adatgyűjtése, kérdőívezés, telefonos felmérés, kontrollcsoport, tudományos módszerek, szakmai hozzáértés és természetesen hitelesség. Ez áll egy komoly közvélemény-kutató mögött. És ki kérdőjelezné meg, hogy a TÁRKI és annak vezetője Sík Endre komoly közvélemény-kutató. Becsúszott ez a kis baki, hogy a magyarok 39 százaléka köp egyet az Európai Unió hallatán, holott csak 22 százalékuk köp.

Bővebben...
 

Szörényi mindent feléget maga mögött

E-mail Nyomtatás

Államalapításunk ünnepe alkalmából bemutattak egy darabot a szegedi Dóm téren. A darab olyan lett, mint ahogyan a rendező kilétének napvilágra kerülése után várni lehetett. Alföldi Róbertről ugyanis régóta tudjuk, hogy a művészi szabadságra való hivatkozással előszeretettel gyalázza nemzeti jelképeinket, figurázza ki a keresztényi értékeket, és mindent, ami igazodási pont egy normális magyar ember számára.

Bővebben...
 

Információs sztráda

E-mail Nyomtatás

Mit szólsz, kérdezték az üzletben péntek délután. Mihez? Az Alföldi lelépő pénzéhez. Nem hallottam. Nem? Pedig legalább 60 millát adott neki a Fidesz, tájékoztatnak, én botor meg azt hittem a botrányos rendezés híre jutott el ide is, ami engem csak annyiban érdekel, hogy Magyarországon mint rendezőről lehet beszélni Alföldi Róbertről. Sajnos.

Bővebben...
 

Hommage a Hadik Gyula

E-mail Nyomtatás

Tizenhat szobrász a Csepel Galériában

 

A közelmúltban hunyt el Hadik Gyula, a szobrászművészek egyik doyenje. Zárt tömb kővilága, karakteres anyagmegmunkálása, térszemlélete nem akármilyen életművet takar. Vésője nyomán, már ami szobrainak palástjait illeti, az ökonomikus „beszéd” robban. Minél kevesebb a behatolás a kőbe (márványba), annál érvényesebb – drámaian összefogott, egyediségében súlyos – lesz a plasztikai kifejezés. Tolsztoji alkata (figyelő homlok, fák gyökerét megszégyenítő szakáll) belehasított az időbe, mintha az arc, a késéles figyelő tekintet képes volna a világ – végső soron az ember – dolgait megrendszabályozni.

Bővebben...
 

Liberális vészmadarak

E-mail Nyomtatás

A hűséges olvasók bizonyára emlékeznek: alig három héttel ezelőtt e rovatban arról írtam, hogy a Financial Times napilap szerint Nyugaton hamarosan összehangolt lejárató kampány indul Jaroslaw Kaczynski személye és pártja, a Jog és Igazságosság ellen. A hisztéria oka, hogy a legfrissebb felmérések szerint e kereszténydemokrata-konzervatív, az unióval szemben határozottan viselkedő párt megelőzte a jelenleg irányító, mérsékelten jobbközép, kifejezetten EU-barát Polgári Platformot. (Vezetője Donald Tusk miniszterelnök.) Mi több, nem csupán megelőzte, hanem már tizenhárom százalékra növelte az előnyét, ily módon a másfél év múlva, 2015 tavaszán esedékes választások fő esélyesévé vált – bár jól tudjuk, addig még sok víz lefolyik a Visztulán… Ez a fordulat persze egyáltalán nem tetszik a Brüsszel körül lebzselő liberális, szocialista és magukat zöldnek valló köröknek, így hát a lengyelekkel szemben is beindították a Magyarország ellen már alaposan letesztelt gépezetet.

Bővebben...
 

Amit Szent István rendelt, azt a kommunisták elpusztították

E-mail Nyomtatás

1990 után sem tűnt fel senkinek, hogy nincs a városrészben egy szimbolikus és szakrális hely, ahol méltóképpen ünnepelhetnék a józsefvárosiak államalapításunkat

 

A kommunizmus rémuralma alatt felrobbantott Golgota téri kápolnának állított emléket Józsefváros Önkormányzata augusztus 20-án a Szent Istváni kettős kereszttel. A 7 méter magas alkotás avatásán Józsefváros polgármestere, Dr. Kocsis Máté azt mondta: újra meg kell teremteni azokat a szimbolikus közösségi tereket, ahol a magyarok méltóképpen emlékezhetnek ünnepeikre, így Szent István király több mint ezer évvel ezelőtti államalapítására.

            A józsefvárosi Kálvária téren állott kálváriát a XVIII.század közepén Mayerhoffer András, a barokk építészet remek mestere építette föl. Ő ekkor már dolgozott a gödöllői és a nagytétényi kastélyokon, és állt már a tervei szerint épült pesti Egyetemi templom. A kálvária 1749-től díszelgett a róla elnevezett téren, és Józsefváros lakossága gyakran látogatta. Sajnos ez a barokk műalkotás idővel annyira megrongálódott, hogy 1893-ban a műemléket bontásra ítélték. Ezután a kálváriát áthelyezték az Epreskertbe, ahol Stróbl Alajos próbálta megmenteni. Miután az az épületet átszállították az Epreskertbe, Józsefváros kálvária nélkül maradt. Ezért a Székesfővárosi Tanács és az Orczy család úgy döntött, hogy jelentős összeggel támogat egy új kálvária megépítését. Fel is épült a Kálvária Kápolna az Új Kálvária téren, a mai Golgota téren. Kétszárnyú lépcsősoron lehetett felenni a neoklasszicista kupolás épülethez. A kápolna avatásán Erzsébet királyné is részt vett. A második világháború idején a kápolna súlyos sérüléseket szenvedett. A háború után, a GANZ-MÁVAG kommunista vezetőit ideológiailag zavarta a kápolna, ezért életveszélyesnek és a forgalmat akadályozónak minősítették.

Bővebben...
 

Csorja Gergely: A jog meghaladása

E-mail Nyomtatás

Az életünket szabályozó egyik legfontosabb rendszert összefoglaló néven jognak nevezzük. Hogy a jog valójában mi, erről több százezer oldalnyi szöveget találhatunk, egyértelmű meghatározást azonban nem. A jog fogalmának tisztázásával, illetve egyértelmű meghatározásával a jogtudomány egyelőre adósunk maradt.

Bővebben...
 

„Hol vagy, István király?”

E-mail Nyomtatás

Balsors által régen tépett nemzetünk ajkáról hányszor szakad föl  ez a kiáltás, kétségbeesve  és  reménykedve! István lenyűgöző kőszikla-alakjától nem áll távol a zenei ábrázolás. Általa és érte született meg az első magyar zenei műremek, az esztergomi István-zsolozsma.  A művet államalapító királyunk szentté avatása (1083) után kezdték írni; a teljes esztergomi zsolozsma a XIII. század második felére alakult ki.

Bővebben...
 

"csak egy erdélyi költő"

E-mail Nyomtatás

Szőcs Géza 60 éves

 

A Ceauescu házaspár uralkodása idején, december 1-én nem tartottak ünnepséget a románok. A „demokraták” hatalomrakerülésével először 1990-ben ünnepeltek Gyulafehérváron. A helyszín és a dátum az un. Gyulafehérvári határozat egy pontja miatt volt érdekes a magyarok számára, amelyben kimondatott, a „Teljes nemzeti szabadság az együttlakó népek számára. Minden népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által.”

Bővebben...
 

Nem volt pap, és mégis apostol

E-mail Nyomtatás

A modern történetírás divatos irányzatai mindent megtesznek azért, hogy deheroizáják a történelem nagynak tartott embereit. Akinek így sikerül megtépázni tekintélyét, az már nem lehet eszmény, nem lehet követendő minta, annak személye nem állítható példaképnek a jövőt jelentő fiatalság elé.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség