Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Publicisztika

A piacok

E-mail Nyomtatás

Aki olvas gazdasági lapokat, hallgat gazdasági rádiókat és néz gazdasági tévéket, az rendszeresen hallja a piacok úgy gondolják, a piacok hangulata vagy a piacok megítélése szerint fordulatokat. De mik azok a piacok? Mik ezek a csodálatos lények, melyek általában depressziósak és bizalmatlanok, ugyanakkor sokszor felelőtlenek és hurráoptimisták? Mik ezek a mindenapjainkat meghatározó csodák, melyek romba döntenek országokat és felemelnek nem létező vagyonú vállalatokat?

A kérdésre nem tudok válaszolni. Sőt, megkockáztatom: senki sem tud. Néhány nagyvágó, néhány Soroshoz hasonlatos véleményferdítő – ún. befektető – ismer technikákat, melyek-

kel hatalmas pénzeket lehet szakítani. Ezek természetesen nem tisztán pénzügyi machinátorok, olyanok ugyanis tartósan nem létezhetnek. Azokra időről időre rárúgja az ajtót valamilyen hatóság, és hosszú évekig húzódó eljárások után börtönbe kerülnek. Az igazi nagy befektetők a gazdaságot és politikát befolyásolni igyekvő hatalmi csoportok, melyek mögött hatalmas tőke áll. Magyarországon sok igazi befektető jön-megy. Soros Györgyön kívül Joav Blum megbízója, Lauder úr, a zsidó világszövetség elnöke is egy ilyen igazi nagybefektető. De ilyen igazi befektető a kínai állam vagy a Templeton csoport, mely pillanatnyilag a magyar államadósság egy jelentős részét jegyzi.

Bővebben...
 

Sikerek a kemény harcban

E-mail Nyomtatás

Németországé Európa legerősebb gazdasága. Lényegében Németországnak köszönhető, hogy Európa, ha nem is zökkenőmentesen, de működőképes. Wolfgang Schäuble, a német pénzügyminiszter hétfőn a miniszterelnök meghívására Magyarországra látogatott. A közös sajtótájékoztatón Schäublét arról kérdezték, mi a véleménye a magyar gazdaságpolitikáról.

Bővebben...
 

András Ferenc kapta a Szkíta Aranyszarvas-díjat

E-mail Nyomtatás

András Ferenc filmrendező vette át december 7-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Szkíta Aranyszarvas-díjat, amelyet egy független szakmai kuratórium évente ítél oda a magyar filmművészet egy kiemelkedő egyéniségének.A Balázs Béla-díjas András Ferenc a hetvenes évek óta több tucatnyi televíziós és játékfilmes produkciót jegyzett rendezőként.

Bővebben...
 

A szlovén példa

E-mail Nyomtatás

December 3-án nyitotta meg kapuit a szlovéniai felső-krajnai, több mint ötvenezer lakosú Kranj nevezetű városban Szlovénia első, kizárólag hazai termékeket árusító „Domaca vas” (A mi falunk) elnevezésű bevásárlóközpontja, azzal a céllal, hogy alternatívát állítson a nagy, nemzetközi üzletlánccal rendelkező bevásárlóközpontokkal szemben. Az új létesítmény minden szempontból megfelel a mai modern ember igényeinek, mind az áruk minősége, mind választéka tekintetében, és nem utolsósorban annak a kényelmi szempontnak is, hogy mindent egy helyen lehessen megvásárolni. A vásárlónak ismét lehetősége lesz jó minőségű hazai ízekkel felcserélni a sokszor silány minőségű külföldi termékeket.

Bővebben...
 

Egy új fizetőeszköz

E-mail Nyomtatás

A kétharmados kormány, Európa legstabilabb kormánya ellen, ezzel egyben az ország ellen nyílt támadásba lendültek bizonyos pénzügyi körök. Pontosan nem tudni, hogy kik, ezt a kormány utasítására az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálja. A magyar gazdaság pillanatnyi állapota és kilátásai nem rosszak, sőt a többi európai államhoz képest kimondottan jók. A támadás ennek ellenére folytatódik. A New York–London központú pénzügyi világ, illetve feltehetőleg néhány jelentős tőkét mozgató spekuláns a forint elleni támadást a magyar állam finanszírozásának ellehetetlenítésével próbálja kiteljesíteni. A Moody’s indokolhatatlan leminősítése válasz arra, hogy a korábbi támadások ellenére a magyar államkötvényeket megvásárolták.

Bővebben...
 

Az okoskodás joga

E-mail Nyomtatás

Ha a ruhát mosás után benne hagyjuk a mosógépben néhány órára és csak ezután teregetjük ki, akkor jó eséllyel valami különlegesen visszataszító áporodott rohadásszagot kapunk. Az alternatív művész színházak előadásain eleddig minden alkalommal éreztem ezt a semmivel sem összetéveszthető szagot. Korpás hajú álértelmiségiek mikrokord nadrágjaiból és kinyúlt pulóvereiből áradt a szag, ami a tudatalattimban összeforrt a mérhetetlen tehetségtelenséggel.

Bővebben...
 

Róna Péter világa a függetlenség és a demokrácia

E-mail Nyomtatás

Róna Péter egykor nagy ember volt. A Schroders az egyik legnagyobb befektetési társaság igazgatójaként a pénzügyi világ csúcsain járt. Karrierjét elsősorban annak köszönhette, hogy asszisztensként Lord Richardson, a Bank of England későbbi igazgatója ügyeit intézte.

Róna Pétert ugyan még ma is fogadják a világ nagy pénzügyi központjaiban, még ma is képes összehozni egy tárgyalást, mondjuk a Lloyd’s vezetőivel, de ma már csak udvariasan végighallgatják mondanivalóját. Rónában ma az a legfontosabb, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyelő-bizottságának tagja.

Megnyilatkozásait ugyanakkor egy másik minőségben teszi. Róna az LMP nem hivatalos intendánsa. Talán anyagilag, infrastruktúrával is támogatta Schiffert. Ma már természetesen csak kapcsolataira, a magyar sajtó odatartozó részei által megteremtett népszerűségére van szükség. Az oly sokszor elsütött recept alapján Róna Péter független szakértőként tetszeleg, miközben egy politikai párt és nem mellesleg a politikai párttól független érdekcsoport útját egyengeti.

Bővebben...
 

Lenin beszél Hitler hangján - (A kopasz énekesnő Óbudán)

E-mail Nyomtatás

MRS. MARTIN: Pompás negyedóra volt, tiszta, logikus.

A TŰZOLTÓ: (a kijárat felé indul, de megtorpan) Apropó, és a kopasz énekesnő?

Mindnyájan zavartan hallgatnak

MRS. SMITH: Ugyanolyan a frizurája, mint máskor.

A TŰZOLTÓ: Ó, nos, akkor a viszontlátásra, hölgyeim és uraim!

MR. MARTIN: Sok szerencsét és kellemes tüzet!

A TŰZOLTÓ: Reméljük. Hisz közérdek.

 

Csalódik, aki azt hiszi, hogy Eugéne Ionesco abszurd drámájában, A kopasz énekesnőben valami parókaviselésre kárhoztatott bárénekesnő életéről esik szó. A kopasz énekesnő csak egyetlen egyszer, a fent idézett jelenetben kerül említésre. És bizony ebből a kis szövegrészletből is remekül kiviláglik a darab abszurditása.

Bővebben...
 

A szakmaiság

E-mail Nyomtatás

Ha valami a józan ésszel ellentétes, de mindenképpen el kell fogadtatni, akkor jönnek bizonyos hivatkozások, átmagyarázások, csúsztatások, véleményterelések és végül a Dzsóker, a mindent felülíró, csak beavatottak számára ismerhető és elsősorban érthető érv: a szakmaiság. Hiába az égbe kiáltó baromság, hiába az indokolhatatlan lassúság, hiába a lehetetlen többletköltség – Maga ezt nem érti, mert ez szakmailag megállja a helyét.

Természetesen lehetne létjogosultságuk az ún. szakmai érveknek. Természetesen előfordulhat, hogy a képzettebb, az adott területen több ismerettel rendelkező szakember új szempontokra, a laikus számára ismeretlen körülményekre hívja fel a figyelmet. Értelmes ember az ismeretek, a tudás nyitotta új horizontnak örül, természetes kíváncsisággal figyeli a felbukkanó szempontokat. A felbukkanó értelmes szempontokat.

Bővebben...
 

Kettős mérce még mindig

E-mail Nyomtatás

Lars Von Triert (képen) német gyökereiről kérdezték, amelyekre 1989-ben, anyja halála után derült fény. A kérdésre válaszolva a 2011-es Cannes-i filmfesztiválon filmjének sajtótájékoztatóján a következőket mondta: „Hosszú ideig úgy tudtam, hogy zsidó vagyok és nagyon boldog voltam zsidóként. Aztán megismertem Susanne Biert (zsidó származású dán rendező), és már nem voltam annyira boldog, hogy zsidó vagyok. Nem, ez csak vicc volt. Bocsánat! De kiderült, hogy nem vagyok zsidó. És még ha az is lettem volna, csak másodosztályú zsidó lehettem volna… Zsidó akartam lenni, és aztán kiderült, hogy valójában náci vagyok. Azért, mert a családom német volt. Hartmann. Ami szintén némi örömre adott okot. Mit mondhatnék? Megértem Hitlert. Úgy gondolom, hogy igazán rossz dolgokat követett el, de látom magam előtt, ahogy a bunkerben üldögél a végén… Azt hiszem, megértem az embert. Nem neveznénk rendes embernek, de nagyon is megértem. Kissé szimpatizálok vele. … Ugyan már! Nem támogatom a második világháborút és nem vagyok a zsidók ellen. Csak Susanne Bier ellen… Nem, nem Susanne Bier ellen sem. Ez csak vicc volt. Természetesen a zsidókkal vagyok. Na, nem túlzottan, mert Izraellel például tele van a tököm. Ebből a mondatból hogy fogok kijönni?”

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség