Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Megújul és bővül a Madách-hagyaték

E-mail Nyomtatás

A XV. században épült alsósztregovai Madách-kastélyt több forrás is Nógrád vármegye egyik legrégibb épületeként tartja számon. A XVIII. században átépítették ugyan, de erődszerű alaprajza ezután is megmaradt. Madách Imre egész élete szervesen kapcsolódik a kastélyhoz, hiszen itt született, itt írta az Ember tragédiáját, és itt is halt meg. Mára irodalmi emlékhely lett az egykori Madách-otthonból, ahol a közelmúltban felújtási munka vette kezdetét. A renoválás eredményeképpen két év alatt teljesen megújul majd az alsósztregovai Madách-kastély. Ezzel egy időben állandó kiállítás létrehozását is tervbe vették a csesztvei Madách-kúriában. A részletekről a „Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának” igazgatóját, Jarábik Gabriellát kérdeztük.

 – Mit érdemes tudni a pályázattal kapcsolatban?

 – A „Spolocné dedicstvo: Madách/Közös örökségünk: Madách” elnevezésű projekt pályázata másodszor került beadásra a „Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Magyarország – Szlovákia” Európai Uniós pályázaton. Szerencsére ezúttal már kedvező elbírálásban részesült pályázatunk. Ennek köszönhetően október 10-én el is kezdődött a munka. A pályázat azért is rendkívül fontos, mert eddig nem volt még példa arra, hogy egy magyarországi megye (Nógrád) egy szlovákiai állami intézménnyel (Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma) közösen, sikerrel pályázott volna ilyen jellegű tevékenységre.

 

– A kastély mely részeit érinti a felújítás?

 

– Valamennyi részét érinteni fogja, ugyanis az elnyert összeg az alsósztregovai Madách-kastély épületének teljes renoválását fedezi. A kastély összes nyílászáróját kicserélik, új padlóburkolatot kapnak a termek, és az épület homlokzatát is eredeti állapotában állítják helyre. Ezzel párhuzamosan tervbe vettük a csesztvei Madách-kúria új, állandó kiállításának kialakítását. A pályázatbeli összeget Nógrád megye ugyanis a csesztvei kúria új állandó kiállításának kialakítására kapta. Ennek összetétele, tartalma később válik majd csak véglegessé.

 

– Mennyi időt vesznek majd igénybe az alsósztregovai felújítási munkálatok?

 

– Biztosra tudom mondani, hogy két éven belül befejeződnek, ugyanis a pályázat elnyerésének egyik feltétele volt, hogy ezt a határidőt vállalnunk kellett.

 

– A felújítás ideje alatt látogatható lesz-e a kastély, illevte addig is megtekinthetők-e majd valahol a kiállítás tárgyai?

 

– Igen, hiszen pályázati feltétel volt az is, hogy a kastély látogatható legyen a felújítás teljes ideje alatt. Ezt természetesen meg is oldottuk. A kiállítási tárgyak, emlékek folyamatosan megtekinthetőek lesznek a községházán, illetve jó idő esetén az udvaron. Emellett a zajló munkálatok ellenére is szervezünk egyéb programokat is. Ezekről rendszeresen informálni fogjuk a nyilvánosságot.

 

– Kik támogatják a felújítást?

 

– A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatja múzeumunkat olyan értelemben, hogy megelőlegezi a munkálatokra szükséges pénzt. Ezt az összeget a pályázati pénzek beérkezése után természetesen visszakapják majd. A támogatók között mindenképpen említést érdemel Besztercebánya megye és Nógrád megye önkormányzatának együttműködése és segítsége is.

 

Kovács Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség