Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Alkotmányellenes a szlovák joggyakorlat - Családom számára is erkölcsi elégtételt jelentett az, hogy felvettem a magyar állampolgárságot

E-mail Nyomtatás

Felvidéken a magyar állampolgárság ügyében felgyorsultak az események. A VIA NOVA Ifjúsági Csoport – ami különálló jogi személy, de partnere és elvben ifjúsági szervezete a Magyar Koalíció Pártjának – több társadalmi szervezettel közösen aláírásgyűjtést kezdeményezett, valamint szimpátiatüntetést hirdetett meg szeptember 1-jére Komáromba.

Gubík László, az MKP lévai szervezetének elnöke, a VIA NOVA ICS országos alelnöke néhány héttel ezelőtt tette le a magyar állampolgársági esküt, a szlovák állampolgárságát pedig nem kívánja feladni. Gubík Lászlót az északi szomszédainknál tapasztalható megfélemlítésről és a kettős állampolgárságról kérdeztem.

 

– Számított arra, hogy ekkora politikai lavinát indít el?

 

– Nem vagyok naív, s tudtam: lesz politikai és médiabeli visszhangja ennek az ügynek, de arra nem gondoltam, hogy bejelentésem ekkora lavinát indít el. A magyar állampolgárság felvétele számomra először lelkiismereti ügy, másodsorban jogi, alkotmányos – joghallgató vagyok– , és csak ezután politikai. Családom számára is erkölcsi elégtételt jelentett az, hogy felvettem a magyar állampolgárságot.

 – A hatályos szlovák jogszabályok értelmében  Ön milyen állampolgár? Kötelezhetik arra, hogy lemondjon a szlovák állampolgárságról?

 – A 2010. évi CCL. törvény alapján, amelyik az állampolgársági törvény módosítása, nem vagyok szlovák állampolgár, viszont a köztársaság alkotmánya szerint jelenleg is az vagyok. Mivel az alkotmány magasabb rendű, szlovák-magyar kettős állampolgárnak tartom magam. Az alkotmány szerint senki sem kötelezhető arra, hogy feladja az állampolgárságát. A már említett törvény szerint, ha valaki felvesz egy másik állampolgárságot, automatikusan nyilatkozik arról, hogy megvált a szlováktól. Azért is precedens értékű az én ügyem, mert az a 105 ember, akitől megvonták a szlovák állampolgárságot, helyzetükbe valószínűleg beletörődtek, mert senki sem tiltakozott közülük. Valószínűleg már nem is élnek ők Szlovákiában. Én viszont továbbra is itt szeretnék élni és tevékenykedni a felvidéki magyar közösségért, éppen ezért nem kívánok megválni a szlovák állampolgárságtól.

 

– Mit lehet tudni arról, hogy 105 embernek az volt a „bűne”, hogy magyar állampolgárságot vett föl?

 

– Éppen az mutatja a helyzet abszurditását, hogy ezek közül csak kilenc vette föl a magyar állampolgárságot. Többségben voltak a csehek, majd az amerikaiak, a svédek… Lehet kérem itt játszani a szavakkal, de egy ellentörvényről van szó. Ahogy a magyar Országgyűlés döntött a honosításról, azonnal meghozta a szlovák parlament ezt a törvényt.

 

– A minap derült ki az, hogy Kijev polgármestere izraeli állampolgár is. Holott Ukrajna sem engedi a kettős állampolgárságot. Szlovákiában is tudunk hasonló esetről? Nemrég Berényi úr, az MKP elnöke azt kérte a belügytől, derítsék ki, Slota vajon nem kérte a horvát állampolgárságot.

 

– Többen vannak a parlamentben szlovák-orosz, szlovák-svájci kettős állampolgárok, ráadásul a Slota-féle párt színeiben. De ők még a törvény hatályba lépése előtt vették fel, vagy szerezték meg a másik állampolgárságot. Az egyik jelenlegi államtitkár pedig szlovák-svéd állampolgár. Slotának pedig ingatlanjai vannak Horvátországban. A horvát törvények alapján –tudomásom szerint – Horvátországban csak horvát állampolgárok nevén lehetnek ingatlanok.

 

– Ha már elnök urat szóba hoztuk. A szlovákiai liberális és bulvársajtóban megjelentek a kritikák: Berényi vajon miért nem cselekszik úgy, ahogy ön? Ezzel azt is sugallhatják a magyaroknak, hogy ön a belevaló, karakán ember, aki nem fél semmitől…

 

– Ez egy durva provokáció. Valószínűleg megpróbáltak engem szembeállítani elnök úrral,és néhányan lejáratni a Magyar Koalíció Pártját. Elnök úr helyzete nagyban különbözik az enyémtől. Én, fiatal egyetemistaként, személyes meggyőződésből szántam rá magam erre a lépésre. Az MKP helyi szervezetének vagyok a vezetője, de ezzel nincs akkora felelősség a vállamon, mint annak, aki a felvidéki magyarság legfontosabb politikai pártjának az országos elnöke. Ő sokkal nagyobb közösségért tartozik felelősséggel, és a hatályos törvény alapján, aki felveszi más ország állampolgárságát, elveszíti a paszszív és aktív választójogát. Egyértelmű, hogy egy pártelnök elvesztése sokkal nagyobb súllyal bír, mint egy fiatal egyetemistáé. Viszont, ha egy fiatal tesz ilyet, akkor az nagyobb szimpátiát alakíthat ki, s talán ezen a téren egységbe kovácsolja a magyar közösséget.

 

– Ha elveszíti a szlovák állampolgárságát, és Magyarországra kell költöznie, akkor egy adózót veszít el a szlovák állam.

 

– Egyértelmű, hogy egy olyan állam, amely egy ostoba és rövidlátó törvényi szabályozás miatt képes akár tömegesen is megszabadulni saját állampolgáraitól, adófizetőktől, családoktól, az önmagát számolja fel. De van egy tévedés, aki elveszíti a szlovák állampolgárságát, annak nem kell elköltöznie. Igénybe is veheti a szociális és egészségügyi ellátásokat, viszont nem szavazhat, nem választható és köztisztviselő sem lehet.

 

– „A mai naptól kezdve nyilvánosan és csoportosan fogjuk kérelmezni egy másik ország állampolgárságát, mellette pedig a végsőkig ragaszkodunk a meglévő szlovák közjogi kötelékünkhöz is, és megküzdünk érte akár a legfelsőbb emberi jogi ítélőszékek előtt.” –idézek az augusztus 9-ei nyilatkozatukból. A „másik” szó alatt itt a magyart értsük, vagy lehet bármi más is?

 

– Itt éppen arról van szó, hogy ne csak a magyarok írják alá ezt az ívet, hanem mindenki, aki nem ért egyet az állampolgársági törvénnyel, és szeretnék, ha jogállamban élnénk, ahol a kettős állampolgárság intézménye bevett gyakorlat. Tehát nem csak magyar kérdésről van szó, hanem a demokratikus elvekről is.

 

– A komáromi tüntetésen csak az MKP szimpatizánsai vesznek részt?

 

– Nagyon remélem, hogy nem csak azok, hanem minél több civil szervezet képviselője is eljön. Őket meg szeretnénk szólítani, bár gondolom, anélkül is átérzik a helyzet súlyosságát. A tüntetés szervezője a VIA NOVA ICS, és az MKP támogatja az ügyet, de ez nem jelenti azt, hogy ebből pártpolitikát szeretnénk kreálni. A Most-Híd párttól pedig azt kérem, hogy a parlamentben szerezzenek érvényt a kettős állampolgárságnak. Úgy veszem észre, hogy Bugár Béla most kezdi el aktivizálni a pártját ebben a kérdésben. Jobban örültem volna, ha ez hamarabb megtörténik és nem egy felvidéki magyar fiatal tette az egész mozgatórugója. Ennek ellenére, remélem, sikerrel járnak a parlamentben, mi pedig megpróbálunk az ügynek egy széles társadalmi bázist teremteni.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség