Bodri Orsolya, a szekszárdi Bodri Pincészet borásztanonca és ifjabb Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza lett megosztva 2011-ben az Év Fiatal Magyar Borásza a közönség szavazatai alapján. A harmadik alkalommal megszervezett internetes szavazáson a fogyasztók 85 borászt jelöltek a díjra. Ezt követően kezdődött a voksolás, amellyel kiválasztották a legjobbakat. Bodri Orsolya és ifjabb Figula Mihály azonos szavazatot kapott a borkedvelő közönségtől.
Szeretettel gratulálunk az első díjhoz! A elismerés presztízséből nem von le semmit, hogy megosztva kapták?
–Dehogyis! Nagyon örültem az első helyezésnek, és boldog vagyok, hogy egy gyakorló borásszal együtt kaptam meg ezt a díjat.
A honlapjukon a következőt olvastam „Orsolya 2007 óta a szállítással és a logisztikával kapcsolatos dolgokat felügyeli, valamint irányítja a két főt számláló back office rendszert.” Lefordítaná-e ezt nekünk köznapi nyelvre?
El lehet azt mondani, hogy ma legalább olyan fontos a borászatban a marketing, mint maga a jó nedű?
– Így van, a jó bornak is kell a cégér. Nagyon fontosnak tartjuk a marketinget, ezért 2007 óta folyamatosan megjelentetjük színvonalas kiadványunkat, a Bodri Magazint. A szerkesztési munkálatokban, stílusban, a téma és a fotók kiválasztásában együtt dolgozom az Apacs Grafikai Stúdióval, együtt állítjuk össze a magazint. Természetesen a pincészet többi dolgozója is közreműködik ebben a munkában.
Viszont nem mint marketingest, hanem, mint borászt tüntették ki. Milyen borait ismerhették a szavazók?
–Ez a szavazás nem arról szól, hogy egy beküldött bor alapján ítéljék meg a borászt. Több fiatal borászt jelöltek a fogyasztók, akik később szavaztak is.
Hol tanulja a borászatot?
–Gyöngyösön a Károly Róbert Főiskolán tanulok, s közben egyre jobban bekapcsolódóm a pincészet munkáiba, a szőlészkedésbe, borászkodásba is.
Öt generáció óta foglalkozik a Bodri-família borral. Orsolya nem is akart soha más lenni, csak borász?
–Az érettségi után a Pécsi Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Intézetébe jelentkeztem, hiszen akkoriban aktívan sportoltam. Az egyetemi évek alatt már éreztem, hogy nem igazán nekem való ez a pálya. Így a diploma megszerzése után nem tornatanárnő lettem, hanem elkezdtem dolgozni a családi pincészetben. Tehát nem szeretnék máshol dolgozni, nagyon jól érzem magam ebben a környezetben.
Ebben a környezetben – ahogy olvasom – a pince 200 tonnát tud feldolgozni, a borok 25 darab, kétezer hektónyi koracél tartályban és ötven darab 225 literes, valamint 100 darab 500 literes hordóban érlelődnek. Ezek a borok eljutnak a nagyobb üzletekbe is, vagy „csak” a Bodri Pincészetet meglátogatók kóstolhatnak belőle?
–Boraink megtalálhatók a nagy áruházláncokban, vinotékákban. A Veritas Borkereskedés által pedig boraink éttermekben, kisebb üzletekbe jutnak el. Mi is szállítunk kisebb borászati üzletekbe, budapesti és szekszárdi éttermekbe borokat. Tehát vannak, akik közvetlenül tőlünk rendelnek, és természetesen a pincészetben megtalálható a teljes borfelhozatalunk. Fontosabb kulturális rendezvényeken, borvacsorákon is megjelennek boraink, sőt a budai bor-és pezsgőfesztiválon és a szekszárdi szüreti napokon is részt veszünk. Borkereskedők bevonásával Szegeden és a kecskeméti borfesztiválokon is képviseltetjük magunkat borainkkal.
Külföldi piacokra is értékesítenek?
– A Bodri Pincészet elsősorban a belföldi piacra készíti borait, így a borok kb. 5-10 megy exportra.
Milyen évjárat volt a 2011-es önöknél?
–Nálunk a tavalyi évjárat eléggé jónak mondható. Kiemelkedő prémium kategóriájú borok is születnek majd, így emiatt nem panaszkodhatunk.
Milyen típusú borokat ajánl az olvasóknak a boraik közül? Melyek a prémiumok?
–Nem csak prémiumborokat ajánlanék. Érdemes megkóstolni rozé borunkat a Rozit, ahogy a könnyed gyümölcsös vörösbort, a Bodri Kutyát is. Aki igazából a prémium kategóriát keresi, annak a csúcs-cuvéeket tudom ajánlani: így az Optimus Cuvéet. Emellett szívből ajánlom a csúcsbor-sorozatunkat, aminek több eleme a pinot noir, a merlot, a cabernet franc, bikavér és kékfrankos.
És aki belefárad a kóstolásban, meg is pihenhet a panzióban.
– Jelenleg hét darab kétágyas vendégszobában lehet lepihenni a Bodri-borok mellé feladott házias és helyi fogások után. A közeljövőben pedig szálláshelybővítést tervezünk, mert szerencsére nagy az érkelődés boraink iránt.
Medveczky Attila