Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

A Gorilla-ügyben szereplők elhagyták az MKP-t - Nem akartuk, hogy a pénz hatalma rátelepedjen a politikára

E-mail Nyomtatás

Daniel Lipšic szlovák belügyminiszter január 19-én, Pozsonyban tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a 2005-2006-ban megvalósult Gorilla fedőnevű akció, melynek keretében lehallgatták a Penta pénzügyi csoport tagjai és szlovák politikusok között zajló beszélgetéseket, törvényes volt, és megfelelő engedélyek alapján a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) valósította meg. A pénzügyi csoport korrupciógyanúba keveredett, ezért volt szükség a lehallgatásokra. Az érintettek, így Dzurinda volt kormányfő szerint is, a szlovák belügyminiszter megbolondult. Közben Bugár Béla, a Most-Híd elnöke perrel fenyegeti Berényi Józsefet, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökét, ha utóbbi nyíltan azt állítja, hogy a Gorilla-ügyben szereplő személyek a Most-Hídba távoztak.

 

Ezt valóban nyíltan állítja? – kérdezem Berényi Józseftől, az MKP elnökétől.

 

–Én azt nyilatkoztam, hogy a Gorilla-ügyben szereplők elhagyták az MKP-ét, tehát nincsenek soraink között, illetve más pártban tevékenykednek. Arról pedig nem tehetek, ha ezt Bugár Béla magára vette.

 Honnan tudja, hogy valóban elhagyták az MKP-t?

 –Onnan, hogy azok, akiket megemlít a Gorilla-dosszié, nincsenek rajta a pártunk 150 fős jelölési listáján, akik meg továbbra is állami tisztségeket töltenek be, nyilvánvalóan nem rajtunk keresztül kerültek oda, hiszen parlamenten kívüli párt vagyunk.

 

Önt idézem: „az MKP már 2007-ben hasonló jelzésekhez jutott, és ez is hozzájárult Bugár Béla leváltásához”. Meggyőződtek arról, hogy ezek az információk mennyire hitelesek? Tehát pl. nem arra szolgáltak, hogy megbontsák az MKP-ét?

 

–Természetesen nem voltak bizonyítékaink, ezért nem is lehetett nyilvánosságra hoznunk a hallottakat. Utólag viszont a Gorilla-dosszié igazolja azokat az információkat, amiket akkor nem tudtunk bizonyítani.

 

Elnök úr szerint a Gorilla-dosszié igazságot tartalmaz? A legtöbb szlovák politikus szerint van valóságalapja, de sok benne a ferdítés is.

 

–Azt én se mondhatom ki, hogy igaz-e vagy sem az akták tartalma. Viszont azokat az információkat, amelyeket hallhattunk a 2000-es években, ez a mostani dokumentum nagyrészt visszaigazolja.

 

Kinek, kiknek lehetett az érdeke ennek az akciónak a napvilágra kerülése, ráadásul pont a kampányidőszakban? Kinek használ, kinek jön ez jól?

 

–Erre azért nehéz felelni, mert attól, hogy valakinek ez jól jön, nem jelenti azt, hogy ő hozta napvilágra a dossziék anyagait. Természetesen ez az egész akció jól jött az új pártoknak, azoknak, akik 2006 után alakultak. Azok rámutathatnak arra, hogy a régi pártok feltehetően nem függetlenek, hanem pénzügyi csoportok egészségtelenül nagy befolyása alatt állhatnak. Nekünk is jól jött mindez, mert rámutathatunk arra, hogy akik a dossziéban szerepelnek, már nincsenek közöttünk.

 

Az MKP levelet kapott az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetőjétől, Joseph Daul úrtól, amelyben arra biztatja önöket, hogy működjenek együtt a néppárti frakció további két tagjával, a KDH-val és az SDKÚ-DS-szel. Na kérem, ha ezekről bebizonyosodik a korrupció, akkor nem kínos velük együttműködni?

 

–1989-ben nem azt akartuk, hogy a pénz hatalma telepedjen rá a politikára. Függetlenül mindenféle pragmatikus megközelítéstől, a szlovák politikának is meg kell tisztulnia. Sajnos még ennek a folyamatnak az elején vagyunk. Nagyon fontos, hogy a pártok képviselői függetlenül és szabadon döntsenek, különben hiteltelenné válnak. Viszont, ha a pénzügyi csoportok erőszakolják rá akaratukat a politikusokra, akkor megszűnik a választók bizalma, és komoly morális és közéleti válság alakul ki. Az is világos, hogy nem pártokat, hanem személyeket terhel a felelősség. A néppártban politizáló SDKÚ, vagy a KDH a jelenlegi vezetőik nélkül is meggyőzőek lehetnek, sőt... Ha „nyugdíjaznák” az érintett politikusokat, akkor lennének igazán szalonképes pártok a nagyközönség számára. Olyan megtisztulás szükséges, mint korábban az MKP-ban volt.

 

Lipšic belügyminiszter pont a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) alelnöke. El lehet mondani, hogy most hajdani koalíciós társak esnek egymásnak?

 

–Bizonyos szempontból. A belügyminiszter úr most megpróbál a szlovák politika erkölcsi őrévé válni, s ehhez a szerephez elég tehetséges és megvan minden adottsága. A kérdés, hogy mennyire lesz kitartó.

 

Bár az SaS minden erejével igyekszik távol maradni a Gorilla-ügytől, prominens tagjai mégis rendszeresen találkoztak a botrányban érintett Penta pénzügyi csoport vállalkozóival. Meciar és Slota, viszont mintha ebben az ügyben ártatlan lenne.

 

–Ki kell hangsúlyozni, hogy nem teljesen két év – 2005-2006 – lehallgatási anyagáról van szó. Akkor Slotáék és Meiárék a hatalmon kívül voltak. Így a leírt privatizációs ügyekben sem szerepeltek. Nem azért nem említik őket, mert tiszták, hanem: az adott időszakban nem voltak részesei a döntéshozatalnak, ezért a pénzügyi csoport számára nem voltak lényeges szereplők.

 

Hogyan áll hozzá a bevezetőben említett perhez, amit Bugár helyezett kilátásba ön ellen?

 

–Nem tartok a per kimenetelétől, nekem nincs mit takargatnom, nem említenek meg a dokumentumokban, viszont számomra nagyon kellemetlen, ha két felvidéki magyar politikus a szlovák közvélemény nagy örömére pereskedik. Bugár Béla tapasztalt politikus, aki jól tudja, hogy a legjobb védekezés a támadás. Ezért egy üres retorikai fogásról beszélhetünk. Bugár minket, a mostani MKP-sokat is megpróbál belerángatni az ügybe, de ezt elég szánalmas kísérletnek tartom, mert a jelenlegi MKP-s vezetők neve nem szerepel a dokumentumban, nem úgy, mint az övé.

 

Beszélgetésünk végén térjünk rá a választásokra. Az MVK ügynökség felmérése szerint a Smer nyerne, a negyedik a sorban a Híd, és az MKP nem kerülne be. Viszont az Egyszerű Emberek igen. Mi erről a véleménye? Lehet-e tudni egyáltalán, hogy pl. Árvában, vagy Dunaszerdahelyen készítették-e a felméréseket?

 

–Eléggé eltérő eredményt mutatnak a kisebb pártok támogatásáról készített közvélemény-kutatások. Ez kissé megkérdőjelezi azt, hogy a nem nagy pártokat mennyire tudják hitelesen mérni a különböző intézetek. Mi is készítettünk egy közvélemény-kutatást a magyar lakosság között, és direkt azt kértük az ügynökségtől, hogy mindez elfogulatlan legyen. Ezen felmérés szerint a bejutás meglesz. Kétségkívül létezik egy szlovák társadalmi összefogás, hogy az MKP-ét a parlamenten kívül tartsák. Ez érzékelhető a médiumokban, a kommentárokban és a közvélemény-kutatásokban; szinte közellenségnek tekintenek bennünket. A Most-Hídat szeretnék előre tolni, ami nem véletlen, mert mi magyar szempontból más stílusú politizálást valósítunk meg, és teljesen tiszták vagyunk, így nem tudnak semmivel sem zsarolni bennünket.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség