Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Az akciót több hónapnyi titkos nyomozás előzte meg - A legfontosabb, hogy helyreálljon a bizalom a rendőrség iránt

E-mail Nyomtatás

A rendőrök 2,5 kiló marihuanát, 25 csomag meszkalint, 40 darab extasy tablettát, 50 gramm hasisgyantát, 5 gramm kokaint és további jelentős mennyiségű, még nem azonosított kábítószergyanús anyagot, valamint kábítószer adagolásához szükséges eszközöket találtak az O.Z.O.R.A fesztiválon végzett razzia során. Dr. Garamvölgyi Lászlót, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjét az operatív akcióról kérdezzük.

 Tisztelt dandártábornok úr! A sajtó egy részében azt lehet olvasni, hogy egy tévétársaságtól érkezett önök felé a bejelentés az O.Z.O.R.A fesztiválon működő drogpiac kapcsán. Mi az igazság?

 –A rendőrség monstre akciója augusztus 9-én, csütörtökön 13 óra 55 perckor indult mintegy 480 ember bevetésével. Az egyik tévétársaság munkatársai azt mondják, hogy ők már szerdán kint forgattak. A felvételeken lehet látni, hogy az úgynevezett wellcome-kapu mellett áll egy rendőrautó a szervezők és a megyei rendőr-főkapitányság szerződése alapján. A stáb tagjai azt mondják, szóltak a rendőrnek, hogy a fesztivál résztvevői közül többen drogoznak. Már a sajtótájékoztatón is elmondtam azt: nem gondolhatják komolyan azt, hogy szerdán szólnak a rendőrnek, tehát szóbeli bejelentést tesznek, és mi másnapra öt társszervezettel és 480 rendőrrel együtt razziát szervezünk. Az már egy másik kérdés, hogy a rendőrök intézkedtek-e, vagy nem. Ezt az augusztus 10-én, Hatala József főkapitány úr által elrendelt ORFK-án belüli vezetői vizsgálat hivatott tisztázni. A lényeg, hogy a rendőrségi akcióját, a razziát több hónapnyi titkos nyomozás előzte meg.

 

A rendőrség tehát jó ideje megfigyelte az O.Z.O.R.A fesztivált? Hiszen rendszeresen szerveztek a területen fesztiválokat.

 

–Az első említésre méltó rendezvény a területen az 1999-es napfogyatkozás idején történt. Azt is tudni kell, hogy a helyszín nem Ozora, hanem egy igardadpusztai 50 hektáros terület, természetes határokkal övezve. Tudtommal, 3-4 évvel ezelőtt vették kezdetét a tömeges fesztiválok. A mostanit angol nyelven már úgy hirdették, mint Közép-Európa legbiztonságosabb drogfesztiválját. A Nemzeti Védelmi Szolgálat folyatta a titkos nyomozást, és az ő információjuk alapján indítottuk el az akciót arra napra, mikor úgy gondoltuk, megérkeznek a dílerek is.

 

Felvetődik a kérdés, miért is engedélyezték Közép-Európa legbiztonságosabb drogfesztiváljának megtartását?

 

–A hatáskör szerint az igari jegyző adott erre engedélyt. Minden olyan rendezvénynek, ami nem a gyülekezési jog alá tartozik, tehát nem politikai jellegű, az engedélyezése és bezárása az illetékes jegyző hatáskörébe tartozik. A jegyzőasszony pedig azt nyilatkozta, ő nem tudta, mi történik ezen a rendezvényen.

 

A híradások szerint négy dílert vettek őrizetbe. Ők milyen nemzetiségűek voltak?

 

–Őket már augusztus 12-én le is tartóztatta az illetékes bíróság. A kábítószer-terjesztők mind külföldiek voltak. Erre a fesztiválra a világ összes tájáról eljöttek, még Venezuelából is…Egy adott időben 5-8 ezer ember tartózkodott a helyszínen, ők főleg külföldiek voltak – a drog árak is ehhez voltak igazítva. A magyarok főleg a személyzetet adták, illetve érdeklődőként jelentek meg.

 

A fesztiválon tartott razziát követően felfüggesztették a sárbogárdi rendőrkapitányt. Mit vizsgálnak vele kapcsolatban? Ez azért is nagyon lényeges, mert előző beszélgetésünket azzal zártuk, hogy céljuk: álljon helyre a bizalom a rendőrség iránt.

 

–Pontosítok: leváltották a sárbogárdi rendőrkapitányt. Azt, hogy miért, nem indokolhatom. Az állomány illetékes parancsnoka, jelen esetben a fejér megyei rendőr főkapitány – az ORFK vezetőjének utasítására – a szolgálati törvény szerint járt el, mikor indoklás nélkül váltotta le a rendőrkapitányt. A legfontosabb viszont most is az, hogy helyreálljon a bizalom a rendőrség iránt. Szeptember 1-je után a rendőrség keretein belül új struktúra kezdi meg a működését, ahogy ezt már lapjuk olvasóinak is jeleztem. S azután fokozottabban mindent megteszünk annak érdekében, hogy a rendőrség visszanyerje az állampolgárok bizalmát.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség