Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

250 millióból megújult a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium - Tapasztalva a bányásztársadalom fogyását, mindenkit tudunk fogadni az ország területéről

E-mail Nyomtatás

Csaknem 250 millió forintból újult meg a Komló városához tartozó Sikondán a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium épületegyüttese. A létesítmény komplex energetikai korszerűsítése uniós támogatásból valósult meg az Új Széchenyi Terv keretében. Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár a projekt augusztus 9-ei záró rendezvényén hangsúlyozta: „egy ország felemelkedésének alapkövei maguk az emberek, ezért egészségük megbecsülése, megóvása kiemelt feladat, amelyben kötelesség részt vállalni.” A nagyszabású beruházásról Giliczéné Sándor Judit, a Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium főigazgatója nyilatkozott.

 Milyen típusú fejlesztésekről van szó?

 –Mi konkrétan egy komplex energetikai felújításra pályáztunk. Az öt részből álló, függőfolyosókkal egybekötött épületegyüttes egészében kicseréltük a nyílászárókat; 383 db ún. hét légkamrás műanyag nyílászárót kapott az épület. Kicseréltük a régi fűtőtesteket és 280 db új, termoszelepekkel ellátott modern radiátorokat kaptunk. Megtörtént az épület homlokzatának és födémének utólagos hőszigetelése– 10 cm vastag szigetelőanyaggal lett védve az új színben pompázó külső fal. Gázüzemű kazánházunkban gépészeti átalakítás történt; a még „fiatal” kazánt átalakítottuk melegvíz –üzeműre, tehát vizes távhőellátásra álltunk rá, remélve, hogy így évente 10-12 milliót megspórolunk a fűtésszámlánkon. Ezeken kívül megtörtént az égőfejek cseréje és új melegvizes tartályokat szereltek be.

 

A főépület majdnem 100 esztendős. Törekedtek arra, hogy maradjon meg a régi arculat?

 

–Természetesen. Az első, és legfontosabb számunkra az volt, hogy az utcafronti rész ugyanazt a szecesszió korát idéző formát kapja meg a műanyag nyílászárókkal is, mint hajdanán.

 

Azt nyilatkozta, hogy Sikonda a fejlesztésekkel beépült a turisztikai vérkeringésbe. Azzal, hogy megújult egy szanatórium, sokkal több turista érkezik Sikondára?

 

–Sikonda, mint üdülőfalu épült be a turisztika vérkeringésébe. Ezt úgy kell érteni, hogy néhány évvel ezelőtt létrehozták, és üzembe helyezték velünk szembe a Sikonda Wellness-t, ami turisztikai vállalkozás. A szanatórium mellett pedig a Sikonda Camping működik. Beszédemben elmondtam, hogy komoly kapcsolatra törekszünk a helyi turisztikai desztinációs menedzsmenttel (TDM), a vállalkozásokkal. Szeretnénk csatlakozni a komlói TDM-hez, aminek nincs is gyakorlati akadálya. Csupán a fenntartó engedélye kell hozzá, amit reméljük, megkapjuk. Mi hagyományosan bentlakásos mozgásszervi rehabilitációs intézet vagyunk, tehát nem kórház Intézményünk olyan szolgáltatásokat nyújt, amivel a két említett vállalkozásnak nem vagyunk konkurensei, sőt gyümölcsöző együttműködéseket tudnánk kialakítani. Ki kell használni azt, hogy mind a wellness, mind a szanatórium látogatottsága egész évben adott. Nekünk nem csak a már ismertetett fejlesztésünk volt, hanem 2006 tavasza óta folyamatosan felújítjuk a házat, az infrastruktúránkat, és az eszközbeszerzéseink terén is állandó a megújulás. Azaz próbáltunk a hagyományos reumatológiai ellátás mellett kissé elmozdulni a rekreációs pihenési formák irányába. Ezen a téren tudnánk mi együtt működni a wellness-szel is. 2006 végén helyeztük üzembe az azóta nagyon népszerű infraszaunnánkat, 2007 augusztusában pedig átadtuk a hang-és fényterápiás sószobánkat. Biztos, hogy olyan kedvező áron, mint nálunk, sószobához nem jutnak hozzá máshol a vendégek. Ráadásul minden beutaltunk egyszer ingyen kipróbálhatja a sószobát. 2007 –től, mióta átadtuk azt a felújított szárnyat, amit az intézetben addig semmire sem használtunk, három árkategóriát tüntetünk fel, a hagyományost, az emeltszintűt és az emeltszintű pluszt. A három kategórián belül három alkategóriánk van, és tavaly hoztuk létre az ún. VIP-apartmant. Ebből lehet következtetni arra, hogy a gyógyturisztikához szeretnénk csatlakozni. Azok számára is szeretnénk gyógyszolgáltatást nyújtani, akik nem képesek beutalóval hetekre eljönni a szanatóriumba.

 

Mindez a tendencia érthető, hiszen egyre kevesebb a bányász, mert a hazai bányák jó része bezárt.

 

–Valóban egyre kevesebb bányász érkezik hozzánk. 1955 nyarán adták át a szanatóriumot, ahová hagyományosan bányászok, és az energiaiparban dolgozók jöhettek beutalóval. Legfőképpen Komló és területéről jöttek a bányászok, majd később országos területi ellátottságúvá vált az intézet. A bányabezárások után az intézet már fogadhatta a bányászok hozzátartozóit, most már, tapasztalva a bányásztársadalom fogyását, mindenkit tudunk fogadni az ország területéről.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség