Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Folytatnom kellett elődöm munkáját

E-mail Nyomtatás

Többletforrást kell teremteni a falu megmaradásához

 

Kövér István, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást a Tolna megyei Regölyben. Kövér István 369, a független Makovics Erika Anna 130, a szintén független Jókai Jánosné 11 szavazatot kapott.

 

Gratulálunk a 72%-os győzelemhez! Számított ilyen arányú támogatásra?

 

–Azt tudtam, hogy jók az esélyeim, mert a Regölyben születtem, ott élek, dolgozom. 2006-tól képviselőként, 2010-től alpolgármesterként próbálok tenni a köz érdekében. Bármennyire is sejtettem, hogy én vagyok az esélyesebb, azért mégis dolgoztam a siker érdekében.

 

December 31-ével összeférhetetlenség miatt lemondott tisztéről Porga Ferenc (Fidesz-KDNP) korábbi polgármester, aki január 1-jétől a tamási járási hivatal vezetője. Magától értetődő volt, hogy az önkormányzat fideszes alpolgármestereként elinduljon az időközi választáson?

 

–Számomra nem is volt kérdés, hogy elinduljak a választáson. Annak nagyon örülünk, hogy Porga Ferenc járási hivatali vezető lett, és az egyértelmű volt, hogy valakinek folytatnia kell a megkezdett munkát. Szinte „predesztinált” helyzetbe kerültem: kötelességem megmérettetnem magam. A lakók pedig ebben támogattak: bíztattak, induljak el a választásokon, mondták; ők rám, ezáltal a folytatásra szavaznak, mert mellettem áll szinte az egész falu.

 

Milyen kampánystratégiát folytatott?

 

–Falvakban főleg a személyre szavaznak. Szórólapoztunk, lakossági fórumokat tartottunk, és azt gondolom, hogy a legtöbb szavazó a tettek alapján már megítéli a jelöltet. Az is sokat számít, mennyire ismeri a jelölt a helyi gondokat, és, hogy a faluban lakik-e. A kampányolással csak a csekély arányú bizonytalanokat lehet megnyerni, mert nálunk a többség már eleve tudja, kit támogat.

 

Nem is ígért külön fejlesztéseket?

 

–A lényeg a folytatáson van. Folyamatban van egy talajgyalu beszerzése, egypár megkezdett pályázatunk, vis maior útfelújításunk. Ezekre már rendelkezésre áll a pénz, és a végrehajtás vár ránk. Két pályázatunkat nem bírálták még el, az egyik a művelődési ház felújításáról szóló 25 millió forintos projekt, és az ivóvízminőség javító programban is benne vagyunk.

 

Mennyire hatott ki az országos politika a helyi kampányra, választásokra?

 

–Faluhelyen nem meghatározó a pártpolitika, de mégsem hagyható figyelmen kívül. Befolyásolja a szavazókat, hogy egy párt színeiben, vagy független jelöltként indul az ember. Egy faluban mindenki tudja egymásról, melyik párt szimpatizánsa, kár is azt egy jelöltnek tagadnia.

 

Regölyhöz tartozik a pacsmagi madárparadicsom, a településen található a Somolyi templomrom, a barokk templom, és Cziráki Viktor kísérleti régésztelepe. Hogyan lehet mindezekre minél jobban felhívni a figyelmet?

 

–A kistérségi turisztikai kiadványokban szerepeltetjük ezeket az értékeket. A minap vetettük föl, hogy az üresen álló házak rendbehozatalával nyitni kéne a falusi turizmus irányába. Regölyben főleg a saját tulajdonú földekből próbálnak megélni a lakosok, vagy mezőgazdasági vállalkozóknál dolgoznak. 8-10 ember pedig összesen 100 kilométert ingázik naponta, mert csak Szekszárdon talált munkát. A faluban a legnagyobb munkaadó az önkormányzat, mert több mint 40 közmunkást foglalkoztatunk. Célunk, hogy ne csak értékeinket propagáljuk, hanem szálláshelyeket is biztosítsunk. Pálinkamúzeumot szeretnék nyitni, s emellett horgásztavunkat is fejleszteni lehet. Mindez azért lényeges, mert többletforrást kell teremteni a falu megmaradásához. Hiszen egyre jobban csökken a lakosságszám. A falusi turizmussal az ittmaradottak számára akarunk megélhetést teremteni.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség