Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Turisztikai fejlesztés közel félmilliárdból

E-mail Nyomtatás

Az ellenzék alaptalan vádjai sem akadályozhatják meg a beruházásokat

 

Balatonföldvár 475 millió forintos támogatást nyert egy új kilátót és interaktív hajózástörténeti kiállítást is magában foglaló turisztikai fejlesztésre. A 2300 lakosú település közel akkora összeget nyert a beruházásra, mint amekkora az éves költségvetése (550-560 millió forint).

 

Mielőtt rátérnénk a tervbe vett turisztikai fejlesztésekre, kérem, hogy értékelje a nyári szezont. Mekkora bevételt jelentett ez a balatonföldvári önkormányzat számára? – kérdezem Holovits Hubát, Balatonföldvár polgármesterét.

 

–Balatonföldvár azon települések közé tartozik a magyar tenger partján, ahol hitelesen lehet mérni a nyári szezonra vonatkozó növekedést. A város évente 550-560 millió forintból gazdálkodik, és 2013-ban az idegenforgalmi adóból több mint 54 millió forint érkezik be. Ez az összeg 7 millió forinttal haladja meg a tavalyi bevételt. Ha hozzávesszük azt, hogy az állam másfél forintot ad minden egyes beszedett idegenforgalmi adóforint után, akkor elmondhatjuk, hogy Balatonföldvárnak a turisztikából származó közvetlen bevételei idén meghaladják a 120 millió forintot, ami kimagasló eredmény az elmúlt időszakhoz képest.

 

Ezt a nagyobb bevételt különböző reklámtevékenységekkel tudták elérni?

 

–Jóval összetettebb a reklámozásnál ez a kérdéskör. Általánosságban elmondható, hogy idén nyáron sokkal nagyobb számban jelentek meg a hazai turisták a Balaton-parton, mint az előző években. Ez akkor is így van, ha elsősorban a hosszú hétvégéket használták ki. Ezen kívül három éve tudatosan törekszünk arra, hogy az idegenforgalommal kapcsolatos infrastrukturális hátteret a fejlesztéseink és beruházásaink révén biztosítsuk. A földvári Keleti strand jelenleg a Balaton ötödik legkedveltebb strandja lett, s az első helyen áll azon strandok rangsorában, ahol nem kell belépődíjat fizetni. Szép kerékpárúttal rendlelkezünk, s folyamatosan megújítjuk közterületeinket. Ezek is hozzájárulnak ahhoz, hogy olyan hangulatot, miliőt teremtsünk az idelátogatók számára, amik egy dinamikusan fejlődő, s mégis tradicionális Balaton-parti üdülő, kisváros képét mutatják.

 

Bizonyára törekednek olyan fejlesztésre, mely egész évben turisztikai attrakciót jelent.

 

–Minden Balaton-parti település vágya, hogy a szezon ne csak a nyári hónapokra korlátozódjon. Mi is arra törekszünk, hogy olyan turisztikai fejlesztések valósuljanak meg, amelyek egész évben attrakciót jelenthetnek. Ezek közül egy már megvalósult: az egész évben nyitva tartó helytörténeti kiállításunk az egykori Széchenyi-villában, a Kulipintyóban. S két hete számoltunk be arról, hogy a város történetében eddig a legnagyobb pályázati forráshoz jutottunk, aminek a célja egy kettős turisztikai attrakció megteremtése. A fejlesztés egy interaktív balatoni hajózással foglalkozó kiállításra, valamint kilátótorony létrehozására irányul.

 

Honnan jött az ötlet, hogy egy 25 méter magas kilátót építsenek pályázati forrásból?

 

–Fontos kihangsúlyozni, hogy olyan komplex szolgáltatásról beszélünk, aminek csak az egyik eleme a kilátó. Több évtizedes hiányt pótolunk a kilátó létrehozásával; mert városunkban volt már egy ilyen létesítmény, ami évtizedeken keresztül nagy látogatottságnak örvendett, de sajnos elpusztult az idők folyamán. Kétszer 300 négyzetméteres alapterületen lesz látogatható az interaktív hajózási kiállítás. Az alsó két szinten tehát közösségi terek és előadótermek kapnak helyet, amelyek konferenciák, előadások, időszaki kiállítások, filmvetítések – 3D-és moziteremről van szó – helyszínéül is szolgálnak majd. A legfelső szinten, a lombkorona felett, ahonnan fel lehet majd jutni a kilátótoronyba, egy előadóterem és vendéglátóegység kap helyet panorámaterasszal. Ezek a funkciók egyenként is vendégcsalogatók, s így összességében nagyobb tömeget vonzanak a városba.

 

Az ilyen típusú fejlesztések esetében konzultálnak a helyi lakosokkal és a panzió-és nyaralótulajdonosokkal?

 

–Ez az ötlet másfél évvel ezelőtt vetődött föl, s a különböző lakossági fórumokon megbeszéltük a részleteket. A lakosok és az üdülőtulajdonos többsége egyet értett a fejlesztésekkel. Csak azoknak nem tetszett az ötlet, akik a létesítmény környékén laknak, és a nyugalmukat féltették.

 

Mikorra tervezik a közbeszerzési szerződés aláírását?

 

–A támogatási szerződést a napokban írjuk alá, s a közbeszerzés kiírása előkészítési fázisban van. Az ütemterv szerint januárig a közbeszerzési eljárásokkal kiválasztjuk a közreműködő cégeket, s az építkezés, az időjárási viszonyoktól függően február végén, március elején kezdődhet el. Szeretnénk, ha legkésőbb 2014. októberében ez a komplex turisztikai szolgáltatás megnyitná kapuit Balatonföldváron.

 

Mekkora marketingösszeget terveznek a kilátóban lévő rendezvények reklámozására?

 

–A pályázatban leírtuk, hogy országos szinten megjelenő óriásplakátokkal, média-megjelenésekkel hirdetjük majd a turisztikai attrakciókat. Erre több tízmillió forint áll rendelkezésünkre. Nem csak reklámozásra költünk, hiszen a pályázat szerint 7 személy számára teremtünk éves munkahelyet a fejlesztésekkel. Ezt a 7 munkahelyet a helyiek bevonásával kívánjuk betölteni.

 

Végeztek arra vonatkozóan számításokat, hogy mekkora bevételt várnak az új létesítménytől?

 

–A megvalósíthatósági tanulmányban tértünk ki a komplexum fenntarthatóságára. Ezt a szakemberek reálisnak tartották, hiszen nyertes lett a pályázat.

 

Tudtommal újra a Balatonföldvari Önkormányzat kezében a Nyugati strand fejlesztésének a lehetősége. Erre a beruházásra is pályáznak?

 

–A Nyugati strand fejlesztése nem tartozik az eddig ismertetett projekthez. Azt saját erőből és vállalkozói tőke bevonásával kívánjuk megvalósítani. A strand fejlesztésével kapcsolatos tervezési munkákat elindítottuk, és, ha januárig megkapjuk a tervekre az engedélyeket, akkor a jövő nyárra már átépítjük a létesítményt.

 

Balatonföldváron ezen kívül több fejlesztés is kezdetét vette, elég csak a városháza előtti terület felújítási munkálataira gondolni, vagy arra, hogy uniós támogatással lehetőség nyílik szélesebb körű egészségügyi szolgáltatások biztosítására, az életminőség javítására. Mindezzel elérhetik azt, hogy jóval élhetőbb település váljon Balatonföldvárból?

 

–Az összes fejlesztésünk, beruházásunk arra irányul, hogy ne csak a vendégek, hanem a helyiek is jobban érezzék magukat a településükön, egy megszépült, megújult, s a hagyományoktól nem idegen környezetben. Ezen kívül nagyon fontosnak tartom, hogy idén olyan intézkedéscsomagot tudtunk bevezetni, amely a lakosság életkörülményeinek javítását szolgálja. Ide tartoznak: az ingyenes tankönyvek juttatása valamennyi balatonföldvári általános iskolás részére, az óvodáztatási, a gyermekszületési támogatás bevezetése, a szociálisan rászorulók számára a 320 forintos ebéd házhozszállítása, illetve harmadik negyedévi szemétszállítási díj átvállalása a teljes lakosság számára.

 

Ilyen esetekben szokta az ellenzék mondani, hogy önök ezekkel a fejlesztésekkel már a 2014-es kampányra készülnek elő. Mi erről a véleménye?

 

–Szomorú vagyok, ha valaki azt hiszi, hogy a fejlesztéseket, a szociális intézkedéseket kampányelemként hozzuk meg. Ősgyökeres földvári család sarja vagyok, ez a település a szülővárosom, s azért vállaltam ezt a munkát, hogy Balatonföldvár számára minden reális fejlődési lehetőséget racionalizáljunk. Bármit is mond, bárhogyan is vádaskodik alaptalanul az ellenzék, ezt a munkát folytatjuk a jövőben is.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség