Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Kontaktpont irodahálózat a fiatalok támogatásáért

E-mail Nyomtatás

Az ifjúság számára hiánypótló lehetőség a személyre szabott tanácsadási szolgáltatás

 

Veszprémben és a Józsefvárosban adták át elsők között a fiatalokat segítő Kontaktpont irodát. A 19 megyében, valamint Budapesten két helyen létrejövő irodákban országszerte mintegy 60 szakember segíti a fiatalokat online és offline szolgáltatásokkal, személyes és csoportos tanácsadással.

 

Miként kapcsolódnak a Kontaktpont irodák létrehozásai a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gondozásában előkészített Új Nemzedék Plusz elnevezésű projekthez? – kérdezem Dr. Mihalovics Pétert, az Új nemzedék jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztost.

 

–A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szakmai felügyelete alatt álló Új Nemzedék Plusz ifjúságpolitikai program három dimenzióban fogalmaz meg célkitűzéseket. Ezek az ifjúsági szolgáltatások bővítése, kiszélesítése; a végrehajtáshoz szükséges intézményi fejlesztések; valamint a fiatalokat a lehető legnagyobb mértékben elérő csatornákon keresztüli kétoldalú kommunikáció biztosítása. A megyei szinten szerveződő Kontaktpont irodahálózat tehát az Új Nemzedék Plusz projekt intézményfejlesztési részeként jön létre. Megyei szintű ifjúságsegítő irodahálózat létrehozására eddig nem volt példa Magyarországon.

 

Kiket szólít meg az Új Nemzedék Plusz kiemelt projekt?

 

–Elsődlegesen a 12-20 év közötti közoktatásban tanuló fiatalokat szólítja meg a projekt, azokat, akik már nem érzik magukat gyermeknek, akik még keresik a helyüket, egyre több mindent kell önállóan megoldaniuk, és helytállniuk világunkban, egyszóval akik a felnőtté válás küszöbén állnak. Célkitűzéseink teljesüléséhez azonban elengedhetetlen megszólítani a korosztály életét befolyásoló közvetlen környezetet, beleértve a szülőket, pedagógusokat, ifjúsági szervezeteket is.

 

Arról készültek-e felmérések, hogy a közoktatásban tanuló fiataloknak mekkora igényük van arra, hogy a támogatói program egyes elemeit igénybe is vegyék?

 

–A projekt megkezdése előtt végzett kvalitatív kutatásból is egyértelműen kitűnik, hogy a fiatalok számára hiánypótló lehetőség a személyre szabott, felkereső munkára is építő tanácsadási szolgáltatás.

 

A projekt sikerével elérhető, hogy a csökkenjen a fiatalok körében a munkanélküliség?

 

–Az Új Nemzedék Plusz program valós helyzetekhez igazodó orientációt nyújt a pályaválasztáshoz, karriertervezéshez, illetve segít felkészíteni a fiatalokat a munkaerőpiacra való zökkenőmentes belépésre. Ennek eredményeként a fiatalok könnyebb egzisztenciateremtését és a munkanélküliség csökkenését várjuk.

 

Tehát ezek az irodák hozzájárulhatnak akár közvetett módon is ahhoz, hogy az elvándorlást fontolgató fiatalok itthon kamatoztassák tudásukat?

 

–Pontosan. Hisszük ugyanis, hogy egy biztos alapokon nyugvó pályadöntés után sokkal kisebb arányban fordul elő, hogy a fiatal ne találja meg számításait az országhatáron belül. A Kontaktpontok bemutatják a fiataloknak, hogy mit kaphatnak az államtól, hogyan működhetnek együtt közösségekkel, a társadalommal, továbbá az ország milyen perspektívákat kínál az ifjúságnak itthon, Magyarországon. Természetesen az elvándorlást a kormány számos további intézkedéssel igyekszik csökkenteni, ilyen például a hátrányos helyzetű és pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának megkönnyítése is.

 

Eddig két Kontaktpont irodát avattak föl. Ki dönti azt el, hogy az ország mely pontjain működjenek ilyen irodák?

 

–Az Új Nemzedék Plusz projekt intézményfejlesztési részeként az ifjúsági kezdeményezéseket összefogó Kontaktpont hálózat megyei szinten szerveződik, melynek nyomán a logikus döntés a megyeszékhelyeken történő irodanyitás volt. Budapest területi nagysága okán Budán és Pesten is megtalálható lesz egy-egy iroda, így összesen húsz Kontaktpont várja a fiatalokat. Azonban fontos kiemelni, hogy a Kontaktpontokban dolgozó szakemberek a felkereső munka révén a megye legkisebb településeire is eljutnak.

 

Ugyanolyan nehézséggel küszködnek a fiatalok az ország nyugati régiójában, mint az észak-keleti térségben?

–A Magyar Ifjúság 2012 kutatás alapján kijelenthetjük, hogy a nyugat-keleti vonalon meghúzódó különbségek erőteljesen rányomják a bélyegüket a fiatalok élethelyzetére. A fiatalok által legégetőbbnek tartott problémáknál például legnagyobb arányban szerepeltek a céltalanság, a kilátástalan, bizonytalan jövő, a létbizonytalanság és a munkanélküliség, az elhelyezkedés nehézségei. Viszont az adatokból kitűnik, hogy ezek a problémák a nyugati régióban élő fiatalokat kicsit jobban érintik, eltekintve a munkanélküliség kérdésétől, ami nagyobb arányban szerepelt a keleti régióban lakó fiatalok válaszai között. A fiatalok általános, rossz helyzete és a drogok, kábítószerek elterjedése mindkét régióban hasonló megítélés alá esik, ellenben a keleti régióban olyan nehézségek említését találhatjuk még nagyobb számban, mint az alkohol elterjedése. Ezeken a problémákon kívül a nyugati régióban élő válaszadókhoz képest nagyobb százalékban tesznek említést a család válságáról, lakásproblémákról, pénztelenségről is a keleti régiókban élő válaszadók.

 

Összesen 60 szakember dolgozik ezekben az irodákban. Ők konkrétan pályaválasztási szaktanácsadók, vagy pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek is?

 

–A munkatársak kiválasztása nyílt pályázat útján történt, így végzettség tekintetében nagyon változatos a kép. A legnagyobb arányban ifjúságsegítők dolgoznak a Kontaktpontokban, de van köztük mentálhigiénés szakember, pályaorientációs tanácsadó, pszichológus, szociológus, pedagógus, kommunikációs- és művelődésszervező szakember egyaránt. Fontos szempont volt az is, hogy a munkatársak életkorban közel álljanak a célcsoporthoz. A speciális ismereteket és gyakorlati tapasztalatot igénylő tanácsadásokat, külső szakemberek fogják ellátni.

 

 

Milyen módon lehet ezeket az irodákat reklámozni, hogy ismertek legyenek a fiatalok körében?

 

–A Kontaktpont irodákat elsősorban fiataloknak szóló rendezvényeken, fesztiválokon népszerűsítjük, illetve a korábban példa nélküli felkereső munka segítségével akár az iskolákban is találkozhatnak majd a szolgáltatásokkal. Emellett az ősz során megrendezett interaktív pályaválasztási roadshow, valamint a www.ujnemzedek.hu is támogatja a Kontaktpontok népszerűsítését a fiatalok körében.

 

A költségvetésből mekkora keret áll rendelkezésre a Kontaktpontok működtetésére?

 

–Az infrastruktúra létrehozására valamint a Kontaktpontok projektidőszak végéig történő fenntartására, a dolgozók bérezésére összesen mintegy egy milliárd forint áll rendelkezésre. Mindez teljes mértékben európai uniós forrásból, a TÁMOP 3.3.12. projekt keretéből kerül finanszírozásra, azaz nem terheli a központi költségvetést. 

 

Kidolgoztak-e monitoring szisztémát, amivel mérni lehet az irodák eredményességét?

 

–Igen. Egy erre a célra kifejlesztett szoftver fogja segíteni a munkavégzést, amely folyamatosan méri az irodák indikátorainak teljesülését. Emellett folyamatosak lesznek a személyes ellenőrzések és a rendszeres fókuszcsoportos esetmegbeszélések, szupervíziók.

 

Ilyen típusú intézmények működnek-e az EU tagállamaiban, vagy ez egy magyar sajátosság?

 

–Az Európai Unióban és hazánkban egyaránt, a 90-es évek elejétől működnek ifjúsági tanácsadó irodák. Korábban az irodák működtetésére civil szervetek, nonprofit gazdasági társaságok, esetleg önkormányzatok próbáltak forrást szerezni pályázati úton, önerőből, több-kevesebb sikerrel, de mindig nagyon kiszámíthatatlan módon. A most kiépülő hálózat azért mondható egyedülállónak, mert a korábbi regionális szerveződés helyett egy sokkal hatékonyabb, megyei szintű hálózat jön létre, amely a felkereső munkára alapozva a legkisebb településekre is képes eljutni. Ekkora kormányzati fejlesztésre az elmúlt húsz évben nem volt példa.

 

A program finanszírozási ideje 2015. január 31. Amennyiben beváltják az irodák a hozzájuk fűzött reményeket, dolgoznak a program meghosszabbításán?

 

–Az Új Nemzedék Plusz három milliárd forint európai uniós költségvetésből megvalósuló projekt, amely lehetővé teszi, hogy a központi költségvetést tehermentesítve működjön 2015 januárjáig. A projekt folytatásának előkészítése jelenleg is folyamatban van.

 

Igaz, hogy roadshowkat is tartanak majd több helyszínen a fiatalok számára?

 

–Az Új Nemzedék Plusz projektet számos kommunikációs aktivitás kíséri, amelynek célja a program alapértékeinek közvetítése, a közoktatásban tanuló fiatalok támogatása jövőképük kialakításában, illetve pályaválasztásukhoz szükséges orientálás. Ezzel a céllal a projekt „Add hozzá magad!” elnevezéssel interaktív pályaválasztási roadshow-t indított, amely a hét régióközpontba látogat el, egyes helyszíneken a Nemzeti Munkaügyi Hivatal pályaválasztási napjaival szorosan együttműködve. Az egész napon át tartó programok között szerepel önismereti, vállalkozásindítással, továbbtanulással kapcsolatos tanácsadás, drámaszínpad, pályaorientációs vetélkedő, interaktív játékok, könnyűzenei koncert ,valamint a helyszínről jelentkezik a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz Live különkiadása. Az első állomás Veszprém volt, 2013. december 13-án pedig Budapesten lesz az idei zárórendezvény.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség