Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Erzsébet Talentum Program a tehetséggondozásért

E-mail Nyomtatás

A teljes iskolaév alatt kiemelt figyelemben részesülnek a kiválasztottak

 

Elindította tehetséggondozó programját a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Ugyanis annyi kimagasló tehetségű, mondhatni csiszolatlan gyémánttal találkoztak a szakmai vezetők, a nyári Erzsébet-táborokban, hogy úgy gondolták, nem hagyják elkallódni őket, inkább lehetőséget adnak a személyre szabott fejlesztésükre. Nagy Anna, a program szóvivője elmondta: az Erzsébet Talentum Program tizenkét témakörben: hat sportág mellett az alkotó- és képzőművészet, a formatervezés, a színjátszás, a népművészet és néptánc 8–14 éves ifjú tehetségeit, összesen 100, a nyári táborokban részt vevő gyereket választott ki a szakmai vezetés.

 

Mennyien üdültek az Erzsébet-program jóvoltából idén nyáron, s hányan vehettek rész egyéb kirándulásokon?

 

––Összesen több mint 50 ezer gyerek vehetett részt a tavaszi és az őszi kirándulásokon, s a nyári táborokban. Ez hatalmas nagy szám; s nehéz visszaemlékezni arra az időszakra, amikor ilyen sok gyerek ilyen kedvezményesen tudott részt venni nyaralásokon, kirándulásokon. S akkor még nem is szóltunk arról, hogy több tízezer gyerek vett részt a nagycsaládosok számára meghirdetett szociális üdültetésben.

 

Akik önállóan, s nem családjukkal vettek részt a programokban, Magyarország, vagy pedig az egész Kárpát-medence területéről érkeztek?

 

–A gyerekek nagy része Magyarországról jött, de az ezret is meghaladta a nyári táborokban részt vevő, határon túlról érkezettek száma. A „CserKÉSZen a Kárpát-medencében” elnevezésű táborban pedig több száz határon túli gyerek vett részt szeptemberben és októberben.

 

Hozzávetőlegesen mennyi tematikus táborból választhatták ki a diákok a számukra legmegfelelőbbet?

 

–Nagyon széles volt a választék, mert közel hatvan féle tematikus tábort ajánlottunk a gyerekek számára, ami a tavalyi kínálathoz képest jelentős növekedést jelent, hiszen megháromszoroztuk a 2012-ben kiírt táborok számát. A meghirdetett témák közül néhányat sorolnék csak fel: sport, néptánc, zene, alkotóművészet, képzőművészet, s különlegességnek számít a túlélőtábor, a DJ-tábor, az önismereti tábor és a színjátszótábor. Igyekeztünk olyan tematikájú táborokat összeállítani, hogy minden gyerek számára legyen legalább egy-két olyan téma, ami felkelti az érdeklődését.

 

Létezik-e olyan monitoring rendszer, amely a foglalkozások eredményességét vizsgálja?

 

–Vannak olyan területek, ahol könnyen felmérhetjük, mennyire hatékony és eredményes az adott foglalkozás, de néhány tábortípusban nagyon nehéz meghatározni ezt. Amikor például önismereti, vagy környezetvédelmi táborról beszélünk, akkor már maga a részvétel óriási eredményt jelent.

 

Ezzel a táborizási metódussal nem mindenki ért egyet, például az MSZP szerint egy háromgyermekes család állami kedvezmény nélkül olcsóbban tud nyaralni, mint az Erzsébet-program támogatásával. Mi erről szóvivőasszony véleménye?

 

–Az Erzsébet-táborokban minden magyar gyerek részt vehet a család jövedelmi szintjétől és az iskolai eredményektől függetlenül. Az eltérés abban nyilvánul meg, hogy mennyit kell fizetni a táborozásért. A tábor önrésze gyermekenként 1-2 ezer forint, ha a pályázó tanuló családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori minimálbér összegét. Tehát ennyit kell fizetni egy teljes hetes táborozásért, ami magába foglalja a szállást, a napi ötszöri étkezést, a különböző programokon, a koncerteken, az edzéseken való részvételt. Eddig még nem találkoztam olyan lehetőséggel, hogy egy egyhetes táborozásért ezer forintot kellett volna a szülőknek fizetniük. Akik nem rászorultak, azok számára 10 ezer forintba kerül az egyhetes tábor. Azt gondolom a piaci árakat ismerve, az Erzsébet-program által nyújtott üdülési és táborozási lehetőségek valóban kedvezőek.

 

Arra mi késztette önöket, hogy Erzsébet Talentum Program néven tehetséggondozó programot indítsanak?

 

– Az Erzsébet-táborokban sok olyan gyerekkel találkoztak a szakmai vezetők, akik tehetségükkel kitűntek a többiek közül. Ezeknek a kimagaslóan tehetséges gyerekeknek szeretnénk lehetőséget nyújtani arra, hogy év közben is lehetőségük legyen a kiemelt figyelemre és a személyre szabott fejlesztésre. A sport, a néptánc, a színjátszás, a képzőművészet területén jól látszik, hogy kik azok a gyerek, akiknek tehetségét gondozni érdemes. Már tavaly is jónéhány olyan gyerekkel találkoztak a szakmai vezetők, akik kimagaslót alkottak egy adott területen. S felvetődött a kérdés, hogy mi történik velük a hazautazásukat követően. Az Erzsébet Talentum Programnak köszönhetően a tehetséges gyerekek kiemelt figyelemben részesülnek az iskolaév alatt is. Ez a Program a közelmúltban indult el, s tizenkét témakörben: hat sportág – birkózás, ökölvívás, cselgáncs, kosárlabda, labdarúgás és öttusa – mellett az alkotó- és képzőművészet, a formatervezés, a színjátszás, a népművészet és néptánc 8-14 éves ifjú tehetségeit, összesen 100, a nyári táborokban részt vevő gyereket választottak ki az Erzsébet-tábor szakmai vezetői. Ezeknek a gyerekeknek olyan plusz lehetőséget adunk, ami által még jobban ki tudják bontakoztatni tehetségüket. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy európai színvonalú szakmai vezetőkkel, személyre szabott edzés-, illetve fejlesztési terv alapján készülnek a kiválasztottak a következő nyárra. A Programban részt vevő gyerekek az iskolai év alatt kétszer négynapos táborban – novemberben és tavasszal –, ahol kis csoportban foglalkoznak majd velük a szakmai vezetők. A táborok közti időszakban is folyamatos a kapcsolattartás; több szakmai vezető jelezte, hogy személyesen is elutazik ezekhez a gyerekekhez szakmai támogatás céljából. S biztos vagyok benne, hogy egy világ- vagy Európa-bajnok segítsége hatalmas motivációt jelent a gyerekek számára.

 

Kiemelne néhány ismert nevet a szakmai vezetők közül?

 

– A sportágak területén többek között ki kell emelnem Vincze Ottó többszörös magyar válogatott labdarúgót, Hadfi Dániel Európa-bajnok cselgáncsozót, Erdei Zsolt többszörös világbajnok ökölvívót, vagy Martinek János kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok öttusázót. A művészeti részen pedig csatlakozott a Programhoz Fölszállott a páva műsorból ismert Furik Rita koreográfus-rendező, illetve Kurdi Gábor dudás, a népművészet ifjú mestere.

 

Ezek a táborvezetők tehát profi tehetséggondozók szeretnének lenni?

 

–Így van, évek óta foglalkoznak gyerekekkel, és a szakmájukban, az adott sportágban is nagy eredményeket értek el. Ezért is örülök annak, hogy a legjobb mentorokat sikerült megnyernünk az Erzsébet Talentum Program célkitűzéseihez.

 

A gyerekek számára mindez ingyenes, viszont milyen és mekkora forrásból tudják megvalósítani ezeket a foglalkozásokat?

 

–A Talentum Program része annak az Erzsébet-programnak, amely nem az állami költségvetést terheli, hanem az Erzsébet-utalványok forgalmazásából valósul meg.

 

A Talentum Program lezárása után miként lehet azt elérni, hogy a tehetséges fiatalok ne kallódjanak el?

 

–Biztos vagyok benne, hogy a Talentum Program résztvevői nyáron újra eljönnek a táborokba, s így megint kapcsolatba kerülnek a mentorokkal. Őszintén remélem, hogy ezt a Programot ugyanúgy folytatjuk, ahogy magát az Erzsébet-programot, amit egyre szélesebb választékban, bővülő tartalommal kínálunk gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

 

Elképzelhetőnek tartja, hogy a programban résztvevő gyerekek példát is mutathatnak társaiknak?

 

–Nemrég beszélgettem két kisfiúval; ők az ökölvívás területén kerültek be a Talentum Programba. Egyikőjük elmondta, hogy az osztályban fontos téma, hogy ő milyen lehetőséghez jutott. A saját környezete is bíztatja őt, s lehet, jövőre már a barátai, osztálytársai közül is többen jönnek el a táborunkba.

 

Szintén aktuális téma: újból meghirdették a november közepén elinduló Erzsébet-vetélkedőt. Erre már regisztrálhattak a csapatok. Mi ennek a vetélkedőnek a lényege?

 

–A vetélkedőt tavaly hirdettük meg először, s azért döntöttünk a folytatása mellett, mert nagyon sokan jelentkeztek: a több mint 300 regisztrált csapat fele eljutott az utolsó fordulóig. Mivel 3 fős csapatokról beszélünk, így majdnem ezer fiatal vett részt a vetélkedőn. Ennyien gondolták azt, hogy szívesen részt vesznek ebben a megmérettetésben, amely segíti a kreativitást és ösztönzi a kutatási kedvet. A résztvevők megtapasztalhatják, hogy a Kárpát-medence történelmének, néphagyományának, irodalmának, épített örökségének kutatása milyen sok élménnyel jár. A vetélkedőre 7-12. osztályos, Kárpát-medencei diákok jelentkezését várjuk, akik szeretnék próbára tenni tudásukat a magyarság ismert és rejtőzködő kincseiről. A négyfordulós internetes megmérettetésre Magyarországról és a határon túlról is jelentkeztek diákcsoportok. A legjobb eredményt elért tíz csapat kerül be a márciusi, budapesti döntőbe. A győzteseket pedig tárgynyereményekkel és üdülési lehetőségekkel jutalmazzuk.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség