Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Óbuda-Békásmegyeren kevesebb a vagyon elleni bűneset

E-mail Nyomtatás

 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az ősszel második alkalommal rendezett társasházi fórumot, s a program fő témája a közbiztonság és a bűnmegelőzés volt. A rendőrség adatai szerint tavaly óta jelentősen csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma. Ezen belül a betöréses esetek száma mérséklődött a legjobban: a felére esett vissza.

 

Milyen módszerekkel sikerült elérniük azt, hogy jelentősen csökkent a III. kerületben a vagyon elleni bűncselekmények száma? –kérdezem Bús Balázst, Óbuda-Békásmegyer polgármesterét.

 

–Önkormányzatunk Békásmegyeren térfigyelő-rendszert hozott létre, így azon a területen nagymértékben csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma. Ezenkívül a közterület-felügyelet működtetését hét éve átvettük a Fővárosi Önkormányzattól; folyamatosan bővítjük az állomány létszámát ,és el is látjuk őket különböző eszközökkel. Nagyon jó az együttműködésünk a rendőrséggel és a polgárőrséggel is. A polgárőrök is kapnak az önkormányzattól támogatást. Hiszek abban, ha minél nagyobb fizikai jelenlétet tudunk az utcákon fölmutatni, akkor még jobban csökkenhet a bűnesetek száma. Tervezzük a térfigyelő-rendszer kiépítését a kerület többi részén, de annak nagyon jelentős a költségvonzata, főleg a működtetésnek, s annak a fedezetére még nincs meg a forrás a költségvetésünkben.

 

A társasházak is pályázhatnak a lépcsőházakba felszerelt kamerák működtetésére?

 

–Immár harmadik évben az önkormányzat a prevenciót úgy is segíti, hogy pályázatot ír ki vissza nem térítendő támogatásra, amelyből térfigyelő kamerákat szerelhetnek föl a lakóközösségek a lépcsőházukban. Idén kilenc pályázat nyert lépcsőházanként 80 ezer forintot.

 

A kerületben vannak lakótelepi és kertesházas területek. Hol magasabb a bűncselekmények száma?

 

–Ha a bűnözési térképre tekintünk, akkor Belső-Óbudán és a lakótelepi részeken magasabb a bűnesetek száma. A hétvégi-, kertes övezeteknél pedig a családi házak azok, melyek veszélyeztetettebbek.

 

Bizonyára egy olyan kerületbe, ahol csökken a bűnesetek száma, szívesebben érkeznek új lakosok és befektetők.

 

–Főleg a rendőrség munkájának köszönhető, hogy csökkentek a bűnesetek. Lelassult a lakosságszám csökkenése is, így inkább az együttműködésben látom az eredményeket.

 

Korábban éltek olyan sztereotípiák, miszerint nem érdemes a rendőrséghez fordulni, úgyis képtelenek megoldani a bűneseteket. Mára megváltozott ez a lakossági szemlélet?

 

–Nagyon remélem, hogy ez ügyben is változás tapasztalható, hiszen a rendőrség nagyon fontosnak tartja a folyamatos párbeszédet, a jó kapcsolat kiépítését a lakossággal.

 

A másik témánk, hogy polgármester úr azt kezdeményezi, hogy a kerületben a fizetőparkolás bevezetését 2015 közepéig halasszák el. Ez bizonyára jó hír egyeseknek, de az önkormányzatnak ez nem okoz forráskiesést?

 

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség