A kormány elkötelezett a házi pálinkafőzés megtartása mellett
Nem összeegyeztethető az uniós joggal, hogy Magyarország lehetővé tette, hogy évente legfeljebb 50 liter gyümölcspárlatot saját felhasználásra jövedékiadó-mentesen lehessen főzni, főzetni – mondta ki ítéletében az Európai Unió bírósága. Az Európai Bizottság arra hivatkozva indított kötelezettségszegési eljárást, hogy az uniós jog a pálinka esetében az általános jövedékiadó-kulcs mellett legfeljebb egy másik adókulcs alkalmazását teszi lehetővé a saját célra főzött, maximum 50 liter tisztaszesznek megfelelő mennyiségű párlat esetében, és az nem lehet kisebb, mint az általános kulcs fele. A bírák pedig úgy ítélték meg, hogy az ügyben a bizottságnak van igaza.
Az EU esetünkben azt akarja elérni, hogy a nagy szeszgyárak is igénybe vegyék az adókedvezményt 50 literig? – kérdezem V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkárt.
–Konkrétan nem tudom, hogy ezt akarja-e elérni az Európai Unió bírósága, de az biztos, hogy ez a grémium a jövedéki adót tartja lényegesnek, mi pedig a hagyományt. Tehát ez az ügy is rávilágít az EU működési és szerepzavarára. Lehetséges, hogy az Európai Bíróság a tételes jogot alkalmazva hozta meg ellenünk az ítéletet, de ezt a döntést mi nem tudjuk elfogadni, mert a szabad pálinkafőzés intézményének számos olyan eredménye van, amelyet meg akarunk őrizni. Az elmúlt három évben bebizonyosodott, hogy jelentős vidékfejlesztési hatást értünk el azzal, hogy lehetővé tettük évi legfeljebb 50 liter gyümölcspárlat jövedékiadó-mentes előállítását saját felhasználásra.
Mit gondol, az Európai Unió bírósága saját hatáskörében járt el, vagy pedig a hazai nagy szeszgyárak, vagy a multik jelentettek föl bennünket?
A magyar pálinka hungarikum. Mit lehet annak érdekében tenni, hogy a kormány megvédje a pálinkafőzés értékes hagyományát, és a magyar pálinka továbbra is szabadon főzhető legyen?
–Meg kell vizsgálnunk, hogy a jelenlegi kedvezmények mennyiben egyeztethetők össze az európai uniós joggal, hiszen nem kívánunk többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát és Portugáliát is. Nemcsak azt kell górcső alá vennünk, hogy EU-s csatlakozásunkkor mit írtunk alá, hanem azt is, hogy a fennálló uniós joggal összhangban van-e más tagállamok gyakorlata. Azt is tanulmányoznunk kell, hogy a jelenlegi jövedéki adószintben mekkora a mozgásterünk – sajnos nem sok. A jelenlegi uniós jogszabályok szerint most 833 forintot kellene fizetni 1 liter 50 fokos pálinkáért. Ha a kereskedelmi adó szintjét a minimumra vinnénk le, a bérfőzés adója tekintetében – ami annak a fele – alig 100 forintos csökkentésre lenne lehetőségünk. . Azt is vizsgálja a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy az adófizetést ellensúlyozva miként tudnánk megoldani nemzeti italunk készítésének támogatását . Az is elképzelhető, hogy elfogadható, alacsonyabb átalányösszeget határozunk meg a magánfőzés esetében. A tervezet kidolgozásában a Vidékfejlesztési Minisztérium a Nemzetgazdasági Minisztériummal működik együtt, s ha a dokumentum megszületik, akkor a kormány elé terjesztjük. Abban biztos vagyok, hogy az adószint nem állhat vissza a 2010-es törvény előttire, ahogy abban is: a magánfőzés intézményének lehetősége fennmarad.