Célunk a fiatalokkal megismertetni és megszeretetni a mezőgazdaságot

E-mail Nyomtatás

Szükség van rá, hogy a városban élők is kihasználják kertjeiket, és ne csak füvesítsenek

 

Városi Kertészek Program indul kertészkedni vágyó városi fiatalok részére. A Városi Kertészek Program keretében a résztvevők megismerik, hogyan lehet vegyszermentesen termeszteni zöldségeket a kiskertben, másrészről a program tanulási alkalmat teremt azoknak is, akiknek van lehetősége kiskert kialakítására, de nem tudják, hogyan vágjanak bele. Dr. Mikula Lajos, AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége ügyvezető elnöke : a Városi Kertészek Program a pályázaton kiválasztott résztvevőknek arra ad lehetőséget, hogy az otthoni, házikerti kertészkedéshez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket megszerezzék.

 

Miért döntöttek úgy, hogy az AGRYA, partnerével az AGRO.bio Kft.- vel együttműködésben, Városi Kertészek Programot indítson a kertészkedni vágyó városi fiatalok számára?

 

–Immár negyedik éve szervezi meg szövetségünk a Vidék Kaland Programot, és ez idő alatt négy meghallgatást is tartottunk a programmal kapcsolatban. Azt tapasztaltuk, hogy a Vidék Kaland Programra jelentkezők közül többen szeretnének kertészkedni, s otthon mezőgazdasági tevékenységet folytatni – ha nem is nagy volumenben, de konyhakert méretben, viszont nem értenek hozzá. Ezért szeretnének egy külön kertészeti programra jelentkezni. A Vidék Kaland Program konkrétan nem erre a célra jött létre, így ezt az elvárást kevésbé tudjuk a program keretei között teljesíteni.

 

Miért?

 

–Mert a Vidék Kaland Program alapvetően kommunikációs jellegű, s nem oktatási projekt. Emiatt döntöttünk úgy, együttműködve az AGRO.bio Kft.- vel, aki immár negyedik éve partnerünk, hogy olyan programot indítunk el, ami kimondottan kertészkedési képzésre alapszik. Közben a Városi Kertészek programhoz csatlakozott partnerként az Oázis Kertészet, amely egyetért és támogatja a program céljait. Szükség van rá, hogy a városban élők is kihasználják kertjeiket, és ne csak füvesítsenek, hanem zöldséges kertet is kialakítsanak, illetve vegyszermentes és egészséges élelmiszert termesszenek és fogyasszanak. A Városi Kertészet Program a fiatal korosztály számára hirdettük meg, s 40 éves korig várjuk a városlakó jelentkezőket, hogy megtanulják a kertészkedés alapjait, és otthonukban kis konyhakertet művelhessenek.

 

Tehát előzetesen fölmérték azt, hogy a nagyvárosokban lakó fiatalokat mennyire érdekli a kertészkedés?

 

–Pontosan, hiszen a meghallgatásokból kivehető volt, hogy a városlakó fiatalok közül sokan foglalkoznának kertészkedéssel.

 

Nagyvárosi fiatalokról beszélt. Hol lesznek a képzések? Csak a fővárosban, vagy a nagyobb vidéki városokban is?

 

–Mivel új projektről van szó, így eleinte kísérleti programként kezeljük, mert nem tudjuk még, hogy mennyire illeszkedik a kidolgozott képzési tematika az elvárásokhoz, igényekhez. Ezért a „kísérleti évben” csak 30 városlakó fiatal számára tudjuk Budapesten a képzést biztosítani. Tehát az első év tapasztalatai után döntünk a program esetleges kiterjesztéséről. A képzéseket pedig olyan agrárszakemberek tartják, akik járatosak a kertészkedésben, így – többek között – a talajtanban, a növényvédelemben, az öntözési technikákban. A programban résztvevőknek 6 képzési alkalmat –4 nap elméleti és 2 nap gyakorlati képzést– szervezünk, hogy elsajátítsák a saját kertjük gondozásához szükséges ismereteket, majd vetőmagokat és a kertészkedéshez szükséges szereket és szerszámokat biztosít. Ezt követően indulhat a kertészkedés az otthoni kertben. Ez a 6 képzési alkalom is mutatja, hogy nem egyetemi szintű oktatásról van szó, hanem arra inspiráljuk a fiatalokat, hogy szerezzék meg azt az alapvető tudást, ami nélkülözhetetlen egy kiskert műveléséhez. Természetesen ezután ők autodidakta módon utána olvashatnak a kertészkedéssel kapcsolatos témáknak, és szaktanácsadó is segíti őket, amennyiben további kérdéseik vetődnének föl.

 

Arra is törekednek, hogy minél kevesebb vegyszert használjanak a kertészettel foglalkozók?

 

–Nem biotermesztésről szól a képzés, viszont az AGRO.bio Kft olyan technológiákat alkalmaz, ami által csökken a vegyszer-fölhasználás. Azt tudni kell, hogy a kemikáliák korán sem annyira veszélyesek, mint azt az interneten olvashatják a laikusok. A konvencionális mezőgazdaság nem mérgezi meg az embereket. Akik ezt állítják, nem európai és nem magyarországi példákra alapozzák kijelentéseiket. Az AGRO.bio Kft által forgalmazott szerek pedig még kevésbé terhelik a környezetet.

 

Legyen kedves értékelni egy igen értékes projektet, mégpedig a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával megvalósult 2014. évi Vidék Kaland Program és az Axiál Kft által támogatott Vidék Kaland Speciál Programot.

 

A négy éve működő Vidék Kaland Programba beépített két új programelem kimondottan jól sikerült. Az újdonság az volt, hogy nemcsak Hargita, hanem Maros megyébe is nagyobb létszámba utazhattak magyarországi városi fiatalok. Maros megye azért is érdekes, mert ott teljesen mások a termelői adottságok, mint Hargitában. A program nyújtotta személyes élmények, és példák abban is segítenek, hogy a most huszonéves, már a rendszerváltás után felnőtt hazai generáció is jobban megértse a székely megyék történelmét, és helyén és valós értékén kezelje a határon túli magyarság ügyét. Nagy örömünkre szolgált, hogy olyan remek partnerre találtunk Maros megyében, amely ugyanúgy gondolkodik a programmal kapcsolatban, mint Hargita megyei partnerünk. Annyira sikeres volt a mi programunk, hogy a Maros megyeiek is meghirdetik 2015-re saját vidék kaland programjukat Székelyföldön. Így erdélyi városi fiatalok számára lehetővé teszik azt, hogy székelyföldi gazdákhoz látogassanak el. A másik újdonság az ön által is említett Vidék Kaland Speciál Program volt, aminek beindítását az a felismerés motiválta, hogy a mezőgazdaságban nagyon komoly a szakemberhiány. Így például egy jó traktorost, vagy egy jó juhászt nagyon nehéz találni egy gazdálkodónak. Emellett kevés azoknak a száma is, akik a mezőgazdasági gépeket javítják. Azért indítottuk el a Speciál Programot, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy az agrárgépészet a gépészeti tudományok lényeges területe, és hosszú távon megélhetést nyújt az ebben a szakmában elhelyezkedő fiataloknak. A program nagyon sikeres volt: 5 lelkes fiatal vett részt benne az Axiálnál, s a kft szakemberinek segítségével javították a gépeket. Az eredményt bizonyítja, hogy az Axiál közölte: 2015-ben nagyobb létszámban fogadnak érdeklődő fiatalokat.

 

Vannak már olyan városi fiatalok, akik a program hatására elkezdtek vidéken állattartással, vagy földműveléssel foglalkozni?

 

–Eddig három olyan fiatalról tudunk, akik született budapestiként a program hatására elkezdtek vidéken gazdálkodni. Rajtuk tartjuk a szemünket, és abban segítjük őket, hogy a környező gazdákkal építsék ki a kapcsolatokat.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség