Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Hulladékból alapanyag

E-mail Nyomtatás

Csökkenthető a környezetterhelés

 

Csaknem 3 milliárd forintból épült, PET-palackok teljes újrahasznosítását szolgáló innovációs kutatóközpontot avattak fel a Karcagi Ipari Parkban. Plutzer Tamás cégcsoportvezető számára lényeges, hogy jól képzett hallgatókat alkalmazzanak, mert ez a termelés növekedésének a garanciája.

 

Hogyan jött létre a karcagi projekt?

 

– Az Aquarius és a Buszesz csoport a Recy-Pet Hungária Kft.-ben résztulajdonosok, és ez a kft. az a cég, amely megvalósította Karcagon ezt az újrahasznosítással foglalkozó, első magyar élelmiszer-ipari regranulátum gyárat. Az Aquarius 25 éves, a Buszesz pedig 160 éves vállalat Magyarországon. Az utóbbi az egyik legrégebbi, leghagyományosabb palackozó cég, mely üdítő, energiaital és ecetgyártással foglalkozik. Az Aquariuson belül pedig ásványvizet, ízesített ásványvizet és üdítőitalt gyártunk. Így az Aquarius és Buszesz csoport mind Magyarországon, mind a régióban az egyik legnagyobb gyártó és kibocsátó. Ezért a cégcsoport számára mindig fontos szempont volt a környezettudatosság, a környezetvédelem. Az elmúlt 5-7 esztendőben több lépést is megtettünk, míg eljutottunk a karcagi beruházásig. Hét évvel ezelőtt elkezdtük saját preformánk gyártását. A preformából készülnek a műanyag palackok, melybe az ásványvizet és az üdítőt töltjük. Ezeknek a preformáknak a gyártásához már a kezdetekben is használtunk élelmiszer-ipari regranulátumot. Ez az igen fontos alapanyag a Recy-Pet Hungária karcagi gyárában készül.

 

De mi is ez az élelmiszer-ipari regranulátum?

 

– Az élelmiszer-ipari regranulátum a szelektíven összegyűjtött és újrahasznosított PET-hulladékból keletkezik. Mi pedig a preforma gyártásához évről évre egyre nagyobb százalékban használtuk föl ezt az alapanyagot. Így az egyik legnagyobb felhasználók lettünk, s ezért döntött úgy a cégcsoport, hogy ezt a nagyon lényeges alapanyagot önállóan állítsa elő, mert ilyen gyár még Magyarországon nem működött. Karcagon elkészült a beruházás, és hamarosan elindul a próbagyártás.

 

Mi készíthető a kidobott PET-palackokból?

 

– Olyan élelmiszer-ipari regranulátum készül belőlük, amelyből újra preformát, és újra palackokat gyártunk. Karcagon tehát PET-palackok készülnek. Az első évben 10 ezer tonna alapanyagot dolgozunk fel, az üzem óránként 1000 kilogramm PET-palackot képes bedarálni, és éves szinten körülbelül 7000-8000 tonna regranulátum gyártására alkalmas. Meg kell említeni az IW-értéket, amely nagyon fontos szempont a regranulátum minőségével kapcsolatosan. Hiszen ez az érték az alapanyag konzisztenciáját határozza meg. A regranulátum a palackgyártás jelenlegi alapanyagát, a szűz granulátumot váltja ki, amelyet jelenleg kizárólag külföldről hoznak be Magyarországra. Nem csupán regranulátumgyár épült Karcagon, hanem innovációs központ is. Szorosan együttműködünk a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kara polimertechnika tanszékével, ami megalapozza a jövő kutató-fejlesztő munkáját azért, hogy minél magasabb IW-értékű alapanyagot tudjunk előállítani. Hiszen minél nagyobb az IW-értéke az itt előállított alapanyagnak, annál nagyobb százalékban lehet fölhasználni újra a preformák és PET-palackok gyártásához.

 

Honnan szerzik be a hulladékokat?

 

– A szelektív hulladékgyűjtéssel foglalkozó közüzemektől, ahol bálázzák a PET-palackokat. De nemcsak Magyarország, hanem Szerbia és Románia területéről is próbálunk alapanyagot begyűjteni.

 

Terveikben szerepel egy laboratórium kiépítése is. Ott kísérleti munkák folynak?

 

– Természetesen. A BME polimertechnikai tanszékének oktatóival és hallgatóival már évek óta folytatott közös munkák eredményeként fogyasztóink olyan terméket tesznek majd a kosarukba, mely mindamellett, hogy jó minőségű és környezetkímélő, de minden egyes része Magyarországon készült, magyar szellemi és technológiai munka eredménye. Sőt ez a központ ad helyet az egyetemi gyakorlati képzésnek, amelyhez labormunka is szükséges.

 

A célokat megismertük. De elegendő-e azok eléréséhez a munkaerő?

 

– A projekt egyik fontos szempontja a munkahelyteremtés. Eleinte 50 fő alkalmazásával indul el a termelés. A kutatómunkában magasan képzett kollégák is dolgoznak Karcagon. Az első ütemben az alkalmazottak jelentős részét a város és vonzáskörzetéből vettük föl. A jövőben tervezzük a kapacitás megnövelését, ami az állomány növekedésével jár. Három év múlva akár 100 fő is dolgozhat Karcagon.

 

Nem furcsa, hogy mint hajdani borász most vízzel foglalkozik?

 

– Nem csak borász voltam, üzemmérnökként végeztem még a ’80-as években, s utána egy állami vállalatnál kezdtem el. Tehát a boron kívül üdítőt, vermutot, ásványvizet is töltöttem a palackokba. Majd elvégeztem a Külkereskedelmi Főiskolát.

 

Ha már a végzettséget említette: elképzelhető, hogy a műszaki egyetemen diplomázottak is erősítik állományukat?

 

– Új és jól képzett hallgatókat szeretnénk alkalmazni Karcagon, hiszen a termelés növekedésének elérését csak szakemberekkel tudjuk biztosítani.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség