Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Fortuna drogja

E-mail Nyomtatás

A játékfüggő az egész családját megkárosítja

 

A kaszinók működése nem csupán a játékszenvedéllyel élők miatt aggályos, de a környékbeli bűnözés erősödése miatt is – fejtette ki érdeklődésünkre a Szerencsejátékosok Országos Érdekvédelmi Egyesületének szóvivője.

 

Önök a kaszinók nyitva tartásának korlátozását kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől. A kaszinó régen olyan egyesületet jelentett, amely a közművelődés és az ország fejlődésének előmozdítása érdekében jött létre, ma olyan létesítmény, amely helyt ad a különböző szerencsejátékoknak és falain belül hazardírozhatnak a játékosok. Kaszinókat manapság általában szállodákban, éttermekben, bevásárlóközpontokban vagy éppen nagy luxushajókban létesítenek, illetve minden olyan frekventált helyen, ahol nagy turistaforgalom várható. Amennyiben a nyitva tartást korlátozzák, nem félő, hogy visszaesik a turisták száma?

 

– Azért azt vizsgáljuk meg, hogy hol nyitottak kaszinók. Például a VIII. kerületben, a III. kerületi bevásárlóközpontban és Zuglóban. A Párisi udvarban két kaszinó is működik, azokat nyáron talán látogatják a turisták. A többit nem, hiszen szinte lakótelepek mellett találhatók és a főváros dzsumbujának közepén. Öt kaszinó működik tehát Budapesten, három vidéken, de azok közül az egyiknek lejár a koncessziója. Egyetlenegy kaszinóba 130 ezer ember látogat évente. Országos szinten körülbelül 1 millió főre tehető ez a szám. Ha az 1 millióból 10 ezer a turista, aki ezeket a kaszinókat látogatja, akkor sokat mondok. A kaszinókba főleg szegény emberek járnak, akik nap mint nap reménykednek, hogy Fortuna asszony kegyeltjei lesznek, sajnos ezek mind játékfüggők. Ők munka helyett naponta eljátsszák a pénzüket. Napi szinten egy kaszinó látogatottsága 2-3 ezer ember. A kaszinók jelenleg 24 órán keresztül vannak nyitva. Mi azt szeretnénk, ha a nyitvatartási időt korlátozná a kormány. Egy kaszinóban körülbelül 200 pénznyelő automata üzemel, s ha korlátozzuk a nyitva tartást, akkor azzal elérjük, hogy valaki ne négy-öt órát üljön egy játékgép előtt, addig, míg pénz van a zsebében. Nem abszurd, hogy egy kaszinó egész nap üzemel, de ha bárki el akar menni egy patikába, vásárolni, nem tudja megoldani. Magyarországon szinte csak a kaszinók vannak nyitva 24 órán keresztül, és állnak rendelkezésre a több százezer játékfüggő szolgálatára. Ez olyan, mintha a drogot legalizálnák és létrehoznák az értékesítő helyeket.

 

Hogyan függ össze a kaszinó a bűnözéssel?

 

– Úgy, hogy a játékfüggő, ha elbukja a pénzt, akkor szereznie kell valahonnan. A nyerési vágy miatt az illető vagy hazamegy és eladja mindenét, vagy kölcsönkér, s ha már ezeket is megtette, és nem adnak neki pénzt, nincs mit pénzé tennie, akkor a bűnözés útjára lép. Csak azért, mert azt gondolja, aznap visszanyerheti a már elbukott pénzét. Ki kell mondani, ma Magyarországon 200 ezer játékfüggő, beteg ember él. S ez 200 ezer családot érint. Hiszen egy játékfüggő az egész családjának kárt okoz. S még nem is beszéltem a több ezer lottózóról, ahol nem csak lottóznak az emberek, hanem más szerencsejátékot is űznek. Kétpercenként különböző játékokkal akár százezreket is el lehet bukni. Budapesten szinte 500 méterenként van egy lottózó vagy olyan értékesítő hely, ahol valamilyen szerencsejátékot lehet játszani. A kormány a polgári értékek mellett száll síkra és zárta be a kocsmában működő pénznyerő automatákat. Viszont ebbe az értékbe nem fér bele az, hogy valaki eljátssza egy nap alatt az egész fizetését, s a gyermekei éhezzenek. Az első a család, a munka, és nem az, hogy ilyen sokan azt keressék, hogy nyerhetnek hatalmas összegeket. Ma Magyarországon nincs szerencséjük az embereknek, különben sokkal jobb körülmények közt élnének. Az állami költségvetésnek az egész magyarországi szerencsejátékból van 40-50 milliárd forintja, és ha megnézzük, hogy mennyit játszanak el az emberek éves szinten, az több mint 500 milliárd forint. Az sem átlátható, hogy ki mikor mennyit nyer – például az ötös lottó főnyereményét –, és a játékosok névtelenek így nem tudni ki nyer hetente valójában.

Virtuális játék folyik ebben az országban, mert valaki mindig nyer, de az a valaki „láthatatlan”.

 

Egyértelmű, hogy az, hiszen senki sem szeretné, ha megrohamoznák a kölcsönkérők.

 

– Értem ezt, mindenre van magyarázat. Amerikában, ha valaki nyer, akkor kiáll, és úgy reklámozza a lottótársaságot. Úgy vélem, az lenne a jó, hogy annak, aki szerencsejátékon nyer, tudnia kellene, hogy az nyilvánosságra kerül. A pókerversenyeken elnyert milliók is nyilvánosság előtt zajlanak.

 

Bevallom, hogy hetente lottózom két számmal. Ez már függőséget jelent?

 

– Ez még nem, csak az, amikor valaki saját létét, egzisztenciáját, családja megélhetését kockáztatja. Sajnos ma már olyan játékfajták vannak, melyekkel az emberek fél óra alatt el tudják bukni a pénzüket. Konkrét eset: háromzsáknyi pénzt lopott el két zuglói bankból egy pénzszállítóként dolgozó férfi, aki a tízmilliókat egyetlen kosármeccsre tette fel. A férfi a pénz eljátszása után elment vacsorázni, majd moziba, és egy kávézóban nézte meg a végeredményt. Amikor rájött, hogy vesztett, azonnal feladta magát a rendőrségen, az illető játékfüggő volt. Ilyen esetek nem történhetnének meg ha igazából nem a liberális, profitorientált szemlélet dominálna a szerencsejátékban több évtizede. Ha már azt hirdetjük, hogy a szerencsejátékért felelősek és elhivatottak vagyunk, igazából így is kellene cselekednünk, nem pedig hagyni, hogy beteg emberek 20-30 milliót tudjanak eljátszani egy lottózóban. Ha nem adnánk ekkora lehetőséget a játékfüggő embereknek, akkor nem tudnának ekkora összeget kockáztatni. Ez a játékfüggőség olyan, mint a kábítószerezés, sőt annál is veszélyesebb, mert a szerek fogyasztását egy idő múlva nem bírja az ember, és kórházba kerül. Itt viszont addig játszik valaki, míg a zsebében pénz van, s ha nincs, akkor szerez valahonnan; lop, vagy eladja mindenét. A rendszer azért is igen abszurd, és átláthatatlan, mert még a lottózók sincsenek rákötve a NAV-ra. A kaszinókról pedig egyáltalán nem lehet tudni, mekkora a bevételük.

 

Önt idézem: „a Szerencsejáték Zrt. által biztosított telefonos szerencsejátékok jelenleg nem korlátozzák a tizennyolc év alattiak hozzáférését a fogadási és egyéb lehetőségekhez”. Mi lenne a megoldás?

 

– Már a legtöbb gyereknek van okostelefonja, és nekik is felkínálják a szerencsejátékokat a különböző oldalak. Holott a törvény pontosan szabályozza, hogy csak 18 éven felüliek játszhatnak. Tehát a mostani állapot súlyosan törvénysértő. A törvény sajnos hiányos. Nem elég, hogy 200 ezer játékfüggőnk van, most még a fiatal korosztály is adja az „utánpótlást”? Ezért arra szólítjuk fel az illetékeseket, hogy azonnali hatállyal állítsák le ezeket az alkalmazásokat. Ahhoz pedig, hogy ezt a 200 ezres tömeget ki lehessen gyógyítani a szenvedélyből, nagyon komoly társadalmi összefogás szükséges. Az igaz hogy a kormány rendeletben szabályozta a szerencsejátékkal kapcsolatos jövőbeni tennivalókat, de sajnos úgy látjuk, hogy hiába szabályoz sok mindent a kormányrendelet, előrelépés igazából nem fog történni, mivel hiányzik az összehangoltság az érdemi munkában. Egyesületünk már rég elküldte a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és az EMMI-nek Az esély a tiszta szerencsejáték elnevezésű programját. Kértük, hogy a kormány vegye figyelembe az általunk javasolt sürgős megoldásokat, amelyek által igazi, érdemi lépéseket tudna tenni több mint 200 000 játékfüggő érdekében.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség