Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Egymilliárd forint a paksi térségnek

E-mail Nyomtatás

Az erőmű bővítése hírére egyre többen költöznek városunkba

 

Harmadik ülését tartotta a Paksi Társadalmi Tanács január 19-én, Pakson. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az eseményen bejelentette, hogy a kormány 2016-ban legalább egy milliárd forintot biztosít a paksi térség fejlesztésére. Süli János polgármester kérdésünkre kifejtette, hogy a 41 település fórumán és a paksi közmeghallgatáson is mindenki egyértelművé tette, hogy támogatja a Paks II. beruházást.

 

Mikor és milyen céllal jött létre a Paksi Társadalmi Tanács?

 

–2015 nyarán alapították meg ezt a grémiumot. A testület célja az atomerőmű körüli 41 település lakosságának tájékoztatása és a települések támogatása. Tehát szervezett formában tájékoztatást kapnak a térség polgármesterei, akik a kormány felé kérdéseket tehetnek föl a beruházással kapcsolatban. Cél, hogy a települések összehangolják a bővítés nyomán szükségessé váló fejlesztéseiket.

 

A város és a térség lakossága támogatja, vagy inkább ellenzi a Paks II. projektet?

 

–Ez nem is kérdés. A 41 település fórumán és a paksi közmeghallgatáson is mindenki egyértelművé tette, hogy támogatja a kormánynak ezt a szándékát. Mivel szinte együtt élnek a meglévő erőművel az emberek, ismerik annak a működési formáját. Nagyon sokan dolgoznak az erőműben, így abszolút elfogadott a mostani támogatottsága, és a bővítés is. Egyetlen egy olyan kérdést nem kapott a kormányzat az itteni fórumon, hogy minek kell egyáltalán bővíteni. Mindenkit az érdekelt, hogy mikorra várható az építkezés befejezése, mennyi új munkaerőre lesz szükség.

 

Mire lehet költeni a miniszter úr által említett egymilliárd forintos kormányzati támogatást a paksi térségben?

 

–A térségben már működik a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. A paksi erőmű ugyanis korábban olyan közhasznú alapítvány létrehozását határozta el, amellyel egy koncentráltabb, még jobban átlátható, kézben tartható támogatási rendszert indíthat el. Az így létrejött Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány célja a kedvezményezett területeken megvalósuló térségfejlesztés, az életminőség emelése, továbbá a munkahelyteremtés. Az érintettségi kört a paksi és kalocsai kistérség, valamint a szekszárdi kistérség északi részét magába foglaló összesen 41 település alkotta. A Paksi Atomerőmű Zrt. évente 500 millió forintot bocsát az alapítvány számára. Ez az összeg nagyban segítette a településeket abban, hogy az EU-s pályázatokhoz megfelelő önrész álljon rendelkezésre. Korábban is pályázni kellett az alapítványhoz. A mostani 1 milliárd forintot nézve 25 millió forint jut egy adott településre, míg korábban ez az összeg körülbelül 12.5 millió volt. A Paksi Társadalmi Tanács keretében kialakult együttműködésnek köszönhetően a térség települései az elvárásaiknak megfelelő mértékű támogatásban részesültek. Ennek köszönhetően a civil szervezetek és a sportegyesületek támogatása mellett számos sikeres fejlesztést valósítottak meg. A Miniszterelnökség pedig várja a települések terveit, javaslatait a források hatékony felhasználására.

 

Elképzelhető, hogy a paksi bővítéssel egyre többen költöznek a térségbe?

 

–Ez a folyamat már elkezdődött, ezt bizonyítják a paksi, magántőkéből megvalósuló építkezések. A beruházók abban bíznak, hogy az épített lakásokat értékesíteni tudják az ide érkező munkások számára. Jelenleg majd’ 100 lakás építése zajlik a városban.

 

Tehát Paks mindenféleképpen jól jár ezzel a projekttel?

 

–Nem csak a város, hanem a régió, hiszen Pakson kívül még 40 település is hozzájut azokhoz a lehetőségekhez, amelyet a Paks II. nyújt a jövőben.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség