Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

A magyarság megerősödve kerülhet ki az ukrajnai válságból

E-mail Nyomtatás

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség céljai változatlanok

 

Hiszem, hogy minden nehézség ellenére a kárpátaljai magyarságnak még mindig megvan az esélye arra, hogy megerősödve kerüljön ki a mostani ukrajnai válságból –nyilatkozta Brenzovics László, KMKSZ elnöke.

 

A kárpátaljai magyarság esélyeit vitatták meg a KMKSZ XXVII. közgyűlésén Beregszászban. A mostani ukrajnai háborús konfliktusban és gazdasági válságban milyen esélyei lehetnek a kárpátaljai magyaroknak?

 

–A jövőnk nem csak rajtunk múlik. Így az sem, hogy milyen események lesznek Kárpátalján, Ukrajnában és Európában. Kétségtelen tény, hogy az esélyeket megnöveli az, hogy ilyen körülmények között a kárpátaljai magyarság döntő többsége szülőföldjén kíván maradni. Határozott célokkal rendelkezik, és van olyan politikai szerveződése, mely ezeket a célokat felvállalja és képviseli. Ukrajna jelenleg súlyos időszakot él át, ami rendkívüli módon kihat mindenre és mindenkire. Az viszont tény, hogy miközben Ukrajna más területein a közrend megbomlott, vidékünkön szerencsére sikerült megőrizni a békét. Ennek ellenére a hétköznapokban bizonytalanság uralkodik, a válság mindenre rányomja bélyegét. A kárpátaljai magyarság számára a biztonság kérdése a legfontosabb. A kelet-ukrajnai események felemésztették az ország anyagi erőforrásait, a gazdaság megrendült, és ameddig a konfliktus tartani fog, esély sincs a megerősödésre. A hrivnya gyengül, az árak emelkednek, a fizetések pedig egyre kevesebbet érnek. A kárpátaljai magyarság azt szeretné, ha mielőbb béke lenne, amihez a jelenlegi helyzetben egész Európa összefogása szükséges.

 

Gondolom, azért a jobb megélhetés reményében voltak, akik elvándoroltak.

 

–Kárpátaljáról évtizedek óta folyamatos az elvándorlás. Kétségtelen tény, hogy most a kedvezőtlen gazdasági helyzet és a háború miatt többen hagyják el szülőföldjüket. Azonban a kárpátaljai magyar közösség még mindig életképes. Hiszem, hogy minden nehézség ellenére a kárpátaljai magyarságnak még mindig megvan az esélye arra, hogy megerősödve kerüljön ki a mostani ukrajnai válságból.

 

Mi bizonyítja az életképességet?

 

–Az elmúlt választásokon jelentős sikereket értünk el, hiszen több tízezer ember szavazott ránk. Így jelentős politikai erővé váltunk mind Beregszász környékén és egész Kárpátalján. A KMKSZ-nek, Ukrajna legrégebbi társadalmi szervezetének köszönhető, hogy ma Beregszászban – történetében először – magyar főiskola és hivatásos magyar színház működik. Mindez nem jöhetett volna létre, ha nem tudjuk magunk mögött a magyar nemzet és a magyar állam támogatását, szolidaritását, amit nagyon köszönünk. De azt tudni kell, ha a kárpátaljai magyarság nem lett volna képes segíteni önmagán, akkor a külső támogatás is hiábavaló lett volna. Minden magyar polgár azon fáradozik, hogy a közösség fennmaradjon. A magyar kormány ebben a válságos helyzetben soha nem látott mértékben támogatja a kárpátaljai magyarságot, amiért hálával tartozunk. Olyan programok indultak be az elmúlt időszakban, melyekre korábban nem volt példa. Ilyenek a szociális támogatások és az intézményfejlesztések.

 

1989-ben alakult meg a KMKSZ. 27 év elteltével változtak-e a szövetség fő céljai?

 

–Tartjuk magunkat ahhoz az irányhoz, amit 1989-ben kijelöltek az alapítók. A szövetség fő céljai változatlanok: a kárpátaljai magyarság megtartása, fejlődése, a térség Európához való közelítése, és az, hogy fejeződjön be a több évtizede tartó bizonytalanság. Azt akarjuk, hogy a szavakat, az ígéreteket tettek kövessék, és ezt az óhaját a kárpátaljai magyarság a tavaly őszi választási összefogásával is kifejezte. Tudjuk, hogy rendkívül fontos lenne, hogy a nemzetiségi kérdés európai módon rendeződjön Ukrajnában, hiszen e nélkül nehezen képzelhető el ennek a soknemzetiségű országnak a stabilitása. Képviselőként részt veszek az emberi jogi, nemzeti kisebbségi és a nemzetiségek közötti viszonyokat érintő kérdésekben illetékes bizottság munkájában is. Természetesen a KMKSZ-ben vannak elképzeléseink arról, hogy mit kívánunk elérni a kárpátaljai magyarság számára. Ilyen a magyar közigazgatási egység létrehozásának kérdése, a magyar tankerület és magyar oktatás ügye, a magyar elhurcoltak rehabilitációjának kérdése.

 

A tavalyi választásokon összefogtak az UMDSZ-szel, a másik kárpátaljai magyar szervezettel. Így sikert értek el. Azóta is tárgyalnak velük nemzetpolitikai kérdésekben?

 

–A tárgyalások folyamatosak, bevontuk őket minden döntéshozatali mechanizmusba. A frakciók is együttműködnek a megyében és az önkormányzatok többségében.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség