Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Összefogtak Kárpátaljáért

E-mail Nyomtatás

Nem tehetjük meg, hogy utalunk egy kisebb-nagyobb összeget, s azt mondjuk, megtettünk mindent

Az ukrán fizetőeszköz erősen devalválódott, a közüzemi díjak folyamatosan emelkednek, ezért a Fidelitas úgy gondolta, hogy nem maradhat tétlen. Folytatjuk tavalyi adománygyűjtő akciónkat, idén a kárpátaljai nehéz sorsú, árva és elhagyott gyermekeknek gyűjtünk – szögezte le Böröcz László, a Fidelitas elnöke.

Még január végén iskolai étkeztetésre szánt 2,4 millió forintos pénzadományt nyújtott át a Fidelitas a Beregszász melletti Makkosjánosiban. Most beharangozott adománygyűjtési akciójuk ugyanazt a célt szolgálja?

– A mostani adománygyűjtés célja kissé eltér az előzőtől. Akkor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel együttműködve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Jótékonysági Alapítványának gyűjtöttük a pénzt, s ezt ők osztották szét. Igyekszünk minél több területet támogatni, minél több kárpátaljai fiatalnak segíteni. A Sámuel Alapítvány célja, hogy a Kárpátalján élő árva gyerekeknek családi otthonokat hozzon létre, idén őket támogatjuk, tehát árvaházak finanszírozására gyűjtünk. Ugyanazt a módszert alkalmazzuk, amit tavaly; a Fidelitas helyi csoportjai országszerte szervezik a gyűjtéseket a városok főterein, a piachoz közel, a forgalmas helyeken fél éven keresztül. Mézeskalácsot árusítanak, terményvásárt, gyümölcsvásárt szerveznek; ingyenesen lehet elvinni a termékeket, és mindenki annyi pénzt dob be a becsületkasszába, amennyivel támogatni szeretné az alapítványt, a kárpátaljai nehéz sorsú, árva fiatalokat. A karpataljaert.hu oldalon pedig átutalással vagy bankkártyás fizetéssel lehet pénzt felajánlani. Azért is lényeges ez a jótékonysági akció, mert Kárpátalján a problémák még mindig ugyanazok, sőt az orosz–ukrán konfliktus hatása egyre inkább rányomja bélyegét a mindennapokra. Nagyon nehéz helyzetben élnek az ott élő magyarok, s rajtuk kötelességünk segíteni. Nem tehetjük meg azt, hogy utalunk egy kisebb-nagyobb összeget, s azt mondjuk, mi megtettünk mindent. Ha segíteni akarunk, akkor azt rendszeresen kell tenni – ezt a példát akarjuk felmutatni.

A határellenőrzések miatt jobb, ha pénzadományt adnak át Kárpátalján, mint ha segélycsomagokat szállítanának?

– Nagyon nehéz, szinte lehetetlen átvinni a határon bármilyen csomagot, ezért is kérték, hogy lehetőleg pénzadományt gyűjtsünk. Régebben könnyebb volt segélyszállítmányt átvinni, de a háborús konfliktus óta nagyon megszigorították a határellenőrzést. Így élelmiszert, ruhát nem is lehet kijuttatni. De nem is ezekből van hiány. Mivel devalválódott az ukrán fizetőeszköz, a kárpátaljaiak számára az jelenti a legnagyobb problémát, hogy mindenhez jóval drágábban jutnak hozzá. Mi nyilván forintban utaljuk át az alapítványnak a támogatást, mert annak jóval erősebb a vásárlóértéke.

Tehát a Sámuel Alapítvány dönt arról, hogy az összegyűjtött pénzből mit vásárol az árva gyerekeknek?

– Az alapítvány, mely 15 éve működik, családi otthonokat hoz létre; egy ilyen otthonban mostanra több mint 70 gyermek számára biztosítják az egészséges testi-lelki fejlődéshez szükséges körülményeket. Nyolc családi típusú gyermekotthonuk van és egy befogadó házat is létrehoztak. Egyes adatok szerint több mint 1500 árva gyermek nevelkedik állami intézményekben Kárpátalján. A Sámuel Alapítvány célja, hogy őket lehetőleg családi környezetben helyezzék el. Ezzel segítik őket a trauma feldolgozásában és abban, hogy sikeres emberek lehessenek, megtalálják a számításaikat Kárpátalján.

Elnök úr bizonyára többször is járt Kárpátalján. Mi tartja az ottani magyarságban az erőt, a kitartást? Hiszen jóval szegényebb körülmények közt élnek, mint például felvidéki vagy délvidéki honfitársaink – bár ők sem dúskálnak anyagiakban.

– Ahányszor kint járunk Kárpátalján, azt mondják, hogy a magyar kormány támogatása nélkül szinte megszűnt volna az élet. Az ukrán kormány sok oktatási intézményt képtelen finanszírozni, és ezek működéséhez is a magyar állam járul hozzá, de nem csak az oktatás területére vonatkoznak ezek a támogatások. Tudjuk, hogy sajnos sokan átköltöztek Magyarországra, de a magyarok mégis kint próbálnak boldogulni, szülőföldjüktől nem szeretnének elszakadni. Sok fiatal és középkorú bízik abban, hogy előbb-utóbb jobbra fordul a helyzet; ahhoz, hogy ne veszítsék el a reményt, elengedhetetlen a magyar kormány, a Fidelitas, és más szervezetek segítsége. Ez tartja bennük a lelket.

Meg szeretnék haladni a korábbi 2,4 millió forintot?

– Arra törekszünk, hogy minél több pénzt gyűjtsünk össze. 10 éve folyamatosan járunk ki Kárpátaljára. Vittünk ki az iskolákba könyveket, DVD-lejátszókat, magyar nyelvű DVD-ket, ezzel segítve a magyarságtudat megőrzését, tavaly viszont, mivel a megélhetésük, a mindennapi boldogulásuk került veszélybe, a nagyobb akció mellett döntöttünk. Idén jó lenne meghaladni a 2,4 millió forintot, minél nagyobb összeggel támogatni a kárpátaljai nehéz sorsú, árva és elhagyott gyermekeket. Elég csak abba belegondolnunk, hogy forintba átszámítva Kárpátalján 11-12 ezer az átlagfizetés, amiből alig lehet megélni. Ehhez képest ez a 2,4 millió forint hatalmas összeg.

Végezetül egy másik lényeges kérdés: a Fidelitas milyen módon kampányol az október 2-ai népszavazás előtt?

– A Fidelitas mint a Fidesz ifjúsági társszervezete országszerte több mint 200 aktív csoporttal működik és főleg a fiatalok érdekeit képviselve, azt hangsúlyozza, hogy a népszavazás tétje: mi történik a következő 20-30 évben Magyarországgal. Az összes választókerületben, városban a Fidesszel közösen kampányolunk, és mindenkit arra buzdítunk, vegyen részt a népszavazáson. Hiszen a népszavazás sikere elsősorban a jövő generációjának életét határozza meg.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség