Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Új oktatási modell a hatvani Boschsal

E-mail Nyomtatás

Nem kötünk kompromisszumokat a minőség rovására

Szeptember 2-án megnyitották a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ első tanévét. Az áprilisban átadott intézménybe 36 hallgató nyert felvételt. „A Bosch Hatvanban több ezer főt foglalkoztat, és több mint tíz éve nagyon jó kapcsolatot ápol a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karával. Sok hallgatónk a Boschnál tölti nyári szakmai gyakorlatát. A hatvani villamosmérnök-képzés a Bosch támogatásával indult el” – emelte ki Dr. Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja.

A képzéseket a Budapesti Gazdasági Egyetemmel közösen valósítják meg. A hatvani önkormányzat kérte fel önöket, hogy kapcsolódjanak be a felsőoktatási központ munkájába?

– A hatvani önkormányzat a városban működő Robert Bosch Elektronika Kft.-vel közösen hozta létre a képzési központot, és mind az önkormányzattól, mind a Boschtól érkezett hozzánk felkérés.

 

Tehát egyetemük villamosmérnöki BSc – alapszintű – képzést indított el?

– Így van, ez egy BSc (Bachelor) villamosmérnöki képzés. A hallgatók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nappali képzésében vesznek részt. Így iratkoztak be hozzánk, viszont a képzés helyszíne a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ. Oktatóink tehát Hatvanba utaznak a hallgatókhoz.

A felvett 36 hallgató közül mennyien tartoznak a BME „kötelékébe”?

– 11 hallgatónk tanul Hatvanban villamosmérnöknek.

Azt mondta: „beiratkoztak”. Nem volt felvételi?

– De volt. Az alapképzésekre a normál magyar felvételi eljárás szerint nincs felvételi vizsga, azonban ez a felvételi rendszer újdonság a magyar felsőoktatásban, mert a hallgatók – jogszabály adta lehetőségek alapján – úgynevezett vállalati beiskolázással kerültek az egyetemre. Ehhez kidolgoztunk egy speciális felvételi eljárást, amit az Oktatási Hivatal elfogadott.

Másként folyt a felvételi, mintha valaki az egyetemre jelentkezett volna? Eltértek a ponthatárok is?

– Ezek a hallgatók is a BME villamosmérnöki képzésére jelentkeztek, csak a hatvani kihelyezett képzésre. A ponthatár pontosan ugyanaz volt, mint a budapesti képzésnél, de itt a felvételi pontszámban a középiskolai és az érettségi pontokon túl – a többletpontokban – figyelembe vettük a felvételizők szakmai ismereteit is. Ezen ismeretek felmérése történt a felvételi vizsgán. Akik a Boschtól vállalati beiskolázással kerültek be a rendszerbe, egy éven keresztül fizika–matematika előkészítőre jártak. Aki korábban nem szerzett jó jegyet az érettségin matematikából, újra érettségizett. Nem rendelkeztek viszont olyan versenyeredményekkel, mint a középiskolákból érkező diákjaink többsége, ezért náluk a felvételi eljárás során a többletpontok egy részében az egyéb szakmai kvalitásaikat, tapasztalataikat is értékeltük. A felvett hallgatók minden szemeszter végén vizsgáznak, és BME-villamosmérnöki diplomát kapnak a képzés teljesítése esetén. Ugyanazt a tananyagot hallgatják, mint a budapestiek, és a számonkérésben sincs különbség.

A számonkérésben nincs eltérés, csak a felvételiztetésben?

– Sokkal többen jártak a Bosch felvételi előkészítőjére, mint amennyit felvettünk. Számunkra a hatvani oktatás egyfajta fontos oktatási kísérlet. Felelősséggel tartozunk a hatvani hallgatókért. A képzésük kissé eltér a megszokottól, hiszen egy 11 fős tankörben sokkal személyesebb kapcsolatot tudnak teremteni az oktatókkal, ha például valamit nem értenek, rögtön rákérdezhetnek. Mivel kísérleti modellről beszélhetünk, ezért a legjobb oktatóink adnak elő Hatvanban. A laborgyakorlatok és a szakmai foglalkozások egy részét a Bosch hatvani, gyáron belüli oktatási központjában tartjuk. Amit mi elindítottunk, az a Villamosmérnöki és Informatikai Kar egy olyan létező specializációjának keretei között történik, ami illeszkedik a Bosch gyár hatvani profiljához.

Mennyi szemesztert kell elvégezni a diplomához?

– A mi normál BSc-képzésünk 3 és fél év, tehát hét szemeszteres. A hatvani képzésben résztvevők Bosch-alkalmazottak, munkaidő-kedvezményben részesülnek, és tömbösített órarendben oktatjuk őket.

Ez mit jelent?

– Konkrétan azt, hogy pénteken és szombaton reggeltől estig előadásokat hallgatnak. Ilyen tömbösített órarendet mi is alkalmazunk Budapesten az MSc (Master of Science)-képzésben. Tehát az órák nem reggel 8-tól délután 2-ig, hanem este 6-ig tartanak. Így értelemszerűen több nap felszabadul, hogy a hallgató dolgozhasson tanulmányai mellett. A hatvaniak nem hallgatnak kevesebb órát, mint a fővárosiak, viszont a tömbösítés miatt nekik nyolc szemeszter alatt kell elvégezniük ugyanazt a tananyagot, hogy lediplomázzanak.

Aki elvégzi a hatvani kihelyezett BSc-képzést, Budapesten mehet mesterfokozatra is?

– Természetesen igen. De terveink szerint évente elindítjuk a villamosmérnöki képzést Hatvanban. Amennyiben az ottani képzés meghozza a várt eredményt, és több hallgatónk lesz, akkor nem zárkóznánk el a hatvani MSc-képzés indításától sem. A Műegyetem a duális BSc-képzésben nem vesz részt, de mesterképzésben a duális képzés, kísérleti jelleggel, a Siemensszel együttműködve elindult. Nemrég, szeptember 6-án írtuk alá rektor úrral közösen a céggel a megállapodást. A Boschtól is érkezett megkeresés, velük is tárgyalunk, a Siemens képzéshez hasonló konstrukcióról. Ez a hatvani kihelyezett képzés remek folytatása lehetne. Nagyon bízunk az új modell sikerében, de a minőség rovására kompromisszumokat nem kötünk. A hagyományos műegyetemi villamosmérnöki diploma színvonalának megtartására törekszünk.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség