Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Riválisok a pályán, barátok a mindennapokban

E-mail Nyomtatás

A lengyel édesanyától származó Kozák Danuta sikerének közösen örültünk

Lengyel-magyar sportpárbajok címmel nyílt szeptember elején kiállítás Varsóban. A lengyelországi magyar évad keretében rendezett tárlatot Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár nyitotta meg, aki lapunk megkeresésére elmondta: más nemzetekkel összehasonlítva, a sport támogatására fókuszálva, irigylésre méltó a helyzetünk. Mindez azt mutatja, hogy Magyarország nem csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is szeretne lenni.

Mi jellemzi a magyar-lengyel sportkapcsolatokat?

– Nagyon lényeges a két ország közti sportbarátság ápolása, ami nem új keletű, sőt nem is a XX. században vette kezdetét, hiszen 1893-ban voltak  magyar-lengyel sporttalálkozók. A szeptember 2-án, Varsóban megnyílt kiállítás minden olyan eseményt, nemes vetélkedést bemutat – ereklyéken, tablókon, filmbejátszásokon keresztül – ahol a magyar és a lengyel fél mérte össze a tudását. A kiállítás interaktív, így a fiatalok is jól érezhetik magukat a termekben; nem csak a régi dolgokat láthatják, hanem követhetik is az eseményeket az interaktív filmek által. A megnyitón tapasztalhattuk, hogy Lengyelország komolyan veszi a két nép barátságát, s mindent megtesznek annak ápolása, fennmaradása érdekében. Múltunkat felidézve a jövőnk is biztosított lehet. Bemutatták például a különböző sportágak kapcsolatát, köztük az 1921-es Magyarország–Lengyelország labdarúgó-mérkőzést, az 1939-es közép-európai kupát, az 1966-os labdarúgó-világbajnokságot, az 1977-es müncheni olimpia döntőjét. Az ökölvívás területén Papp László egy-egy meccsét emelték ki, míg súlyemelésben Földi Imréét, asztaliteniszben Klampár Tiborét. Láttam olimpiai bajnok öttusázónk, Mizsér Attila egy-egy versenyét is. Megemlíttettük a mostani olimpiát, ahol a magyar színekben játszó, a lengyel édesanyától származó Kozák Danuta eredményeinek közösen örültünk. Ezt a sikert Lengyelország is magáénak érzi. Tehát a kiállítás méltón emlékezik meg hazánk és Lengyelország sport-múltjáról.

Lengyelországban is beindultak olyan nagyszabású sporttal kapcsolatos programok, építkezések, mint Magyarországon?

– A kiállítást megelőzően tárgyaltam a Sport- és Turisztikai Minisztériumban Jaroslaw Stawiarski államtitkárral, aki kíváncsi arra, mi alapozza meg a magyar sikert, s engem is érdekelt a lengyel sporttámogatási, kiválasztási és képzési rendszer. Kissé irigykedve hallgatta végig beszámolómat államtitkár kollégám, s megjegyezte, mennyire fantasztikus az a sporttámogatás, amit a magyar kormány nyújt akár az élsportra, akár az utánpótlás nevelésre, a szabadidősportra, és a sportlétesítmény-fejlesztésekre fordít. Ők is legalább annyit szeretnének költeni a sportra, amennyi a magyarországi sportági szakszövetségeknek jár, vagy amivel a diáksportot, a szabadidősportot támogatjuk. Más nemzetekkel összehasonlítva, a sport támogatására fókuszálva, irigylésre méltó a helyzetünk. Mindez azt mutatja, hogy Magyarország nem csak sportnemzet, hanem sportoló nemzet is szeretne lenni. Bemutatásra kerültek a sportlétesítményi fejlesztéseink, ahogy az is, milyen sok sporteseményt szervezünk évente. Arról is szót váltottunk, hogy 2024-ben olimpiát szeretnénk rendezni. Nem csak Lengyelországot, hanem más nemzetet is érdekel, hogy mitől vagyunk ilyen sikeresek a sportban.

Lesznek a jövőben közös magyar-lengyel sportesemények, programok?

– A megbeszélésen szóba került, hogy a diáksporton belül is elindult olyan versenyrendszer, amiben mindkét ország részt vesz. A 16 kiemelt, vagy a 20 felzárkóztatási sportág területén nagyon sok szakszövetség rendez olyan eseményt, melyre meghívják a lengyeleket is. Ezt a kapcsolatot a jövőben még aktívabbá lehet tenni.

Másik téma:  Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárság meghirdette a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramot a 2016/2017. tanév 1. félévére. Kiknek a jelentkezését várták?

– Az ösztöndíjprogram lényege, hogy sportolóink életcéljaiknak meglelően is képezzék önmagukat, s ezt a célt a kormány támogatja. 2013-ban jött létre a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramja, amire nagyon sokan jelentkeztek idén és az elmúlt években. Az ösztöndíjprogram sikere a céljában rejlik. Ez pedig a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akiknek tanulmányaik ideje alatt esélyük van olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/paralimpiai érmet szerezni. 22 sportágban összesen 28 főiskola és egyetem, sportolója került bele a rendszerbe. Kikötöttük, hogy a jelentkezők 35 év alattiak legyenek, és első diploma megszerzésére irányulhat az ösztöndíj. Három kategóriát határoztunk meg. Az elsőbe az olimpiai vagy paralimpiai éremmel rendelkezők tartoznak. Minden hónapban bizonyos összeget folyósítanak ösztöndíj formájában. Az első kategória nyertesei 204 ezer forintot kapnak. A második kategóriába elsősorban azok kerülhettek, akik a világbajnokságon felnőtt korcsoportban már éremmel rendelkeztek; ők 170 ezer forintos ösztöndíjat kapnak. A harmadik kategória pedig az EB-n felnőtt korcsoportban már érmet szerzőknek szólt, számukra 136 ezer forintot lehet havonta folyósítani. Ezekkel az összegekkel szeretnénk sportolóink életútjához megfelelő hátteret biztosítani.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség