Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Sportdiagnosztikai és terápiás központ Debrecenben

E-mail Nyomtatás

A jelenleg 1100 négyzetméteres komplexum méretében és szolgáltatásaiban is bővülhet

Átadták a Debreceni Egyetem sportdiagnosztikai, életmód- és terápiás központját szeptember 19-én. A centrumot 400 millió forint pályázati és saját forrásból alakították ki a Nagyerdei Stadion épületében. Dr. Bács Zoltán a Debreceni Egyetem kancellárja a Magyar Fórum kérdésére – többek közt –elmondta, hogy a centrum egyetemi központként gyakorló terepet biztosít az intézmény vonatkozó szakjaira járó hallgatóknak, rehabilitációs szakon tanulóknak, gyógytornászoknak, pszichológusoknak. Akár sportszervezők vagy gazdaságtudományi hallgatók is mehetnek ide gyakorlatra.

Az új központ hogyan kapcsolódik a város stratégiájához?

–Debrecen városa számára kiemelten fontos a sport mind az utánpótlás, mind a szabadidősport, mind pedig a kiemelt versenysportok terén. Ennek jól látható jelei vannak a városban, ami létesítményekben, sportoló emberek tömegeiben, első osztályú klubokban, versenyzőkben, bajnoki címekben és számos, a városban megrendezett világversenyben mutatkozik meg. A város által 1998-ban indított programhoz az egyetem 2005-ben kezdett el felzárkózni, és az elmúlt 11 évben nagyon jelentős eredményeket ért el. Ma már Sporttudományi Intézettel, sporttudományi képzési szakokkal, kutatásokkal, kiemelkedően jó infrastruktúrával rendelkezik, és olyan konzekvens, kitartó munkát végez, amire sokan felfigyeltek az országban, de nemzetközi szinten is. Közel 4,5 milliárd forintnyi összeget tudott az egyetem az elmúlt években fordítani a sportolási, sportképzési és -kutatási infrastruktúra fejlesztésére, de elmondhatjuk, hogy szolgáltatási rendszerének bővítésére is, hiszen a napokban adtuk át a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központot (SET).

Mi mindennek ad helyet ez a központ?

–A nevének megfelelő hármas ellátási csomagot kínál, azaz diagnosztizálásra képes a legmodernebb műszerek és a szakemberek segítségével a legváltozatosabb területeken (kémiai, mozgásszervi, lágyrészi, teljesítmény diagnosztikai stb.). Életmóddal kapcsolatos tanácsadást és programokat végez, valamint terápiákat alkalmaz sportolók és nem sportolók számára is. A központban leginkább olyan szakemberek dolgoznak, akik a sportra specializálták magukat sok ehhez kapcsolódó szakmában: az orvosoktól kezdve a gyógytornászokon át a táplálkozástudományban, pszichológiában járatos szakemberekig. Fontos számunkra, hogy kutatóhelyként is megjelenik az új központ, az egyetemi szakemberek kutatásainak lesz kiváló terepe. Különlegessége még, de ez sem meglepő itt, hogy egyetemi központként gyakorló terepet biztosít az intézmény vonatkozó szakjaira járó hallgatóknak, rehabilitációs szakon tanulóknak, gyógytornászoknak, pszichológusoknak, de, akár sportszervezők vagy gazdaságtudományi hallgatók is mehetnek ide gyakorlatra.

A tervezett testnevelő tanári osztatlan képzés mellett kibővül a sportszervező szak: sport- és rekreáció-szervezés alapszak is kapcsolódik valamilyen formában ehhez az intézményhez?

–Teljes mértékben tudnak kapcsolódni, különösen akkor, ha a fejlesztés következő része, a fitnesz központ is megvalósul néhány hónap múlva.

Csak sportolókat várnak oda?

–Nem. Elsősorban arra számítunk, hogy a sportolóknak szükséges feltételeket, szükségleteket tudjuk kiszolgálni, emellett mindazoknak, akik egészségesek, de kíváncsiak magukra, vagy kisebb problémájukra keresnek megoldást, esetleg műtét utáni járóbeteg rehabilitációra szorulnak. Vagyis elég széles a paletta.

Igaz, hogy jövőre bővíteni szeretnék a szolgáltatásokat?

–Tervezzük a bővítést, nem csak a már említett fitnesz központtal, hanem a most elmaradt olyan szolgáltatásokkal is, amelyek most idő és forrás híján nem valósultak meg, de már látjuk a következő lépést. Így a jelenleg 1100 négyzetméteres komplexum méretében és szolgáltatásaiban is bővülhet.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség