Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Még többen vehetik igénybe a csokot

E-mail Nyomtatás

Tovább bővül a jogosultak köre a családos lelkészekkel, illetve a szolgálati lakásban élőkkel is, valamint azokkal, akik 20 és 25 év közötti dolgozó gyermeket nevelnek

Bízhatunk a piac erejében, illetve a verseny jó, másokat is ösztönző hatásában. A bankok is versengenek az ügyfelekért, és azt tapasztaljuk, hogy rendkívül népszerű ajánlat a csok. Azok a bankok válnak népszerűvé a családok, érintettek körében, amelyek felkészültek, jól tájékozottak, gyorsan intézik az ügyeket – közölte a Magyar Fórummal Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Miért volt szükség a családi otthonteremtési kedvezményről (csok) szóló kormányrendelet módosítására? A lakossági visszajelzések miatt?

– Amikor bevezettük ezt a nagyszabású otthonteremtési programot, már akkor bejelentettük, hogy folyamatosan figyeljük a lakosság észrevételeit és figyelembe vesszük azokat, mert a kormány célja a magyar családok támogatása, saját otthonhoz jutásának segítése. Talán mielőtt a kérdésére válaszolok, érdemes visszakanyarodni tavaly júliushoz, amikor olyan kiemelkedő otthonteremtési programot indítottunk el, amire nem volt példa az elmúlt évtizedekben Magyarországon, sőt nemzetközi szinten is egyedülállónak tekinthető. Többelemű a program: kezdődött a csok bevezetésével, majd 2016. januári kibővítésével, ami akár 10 millió forintot is elérő, vissza nem térítendő támogatásai forma a gyermeket vállaló és gyermeket nevelő családoknak. Majd szintén idén év elejétől bevezettük az áfacsökkentést az új értékesítésű ingatlanoknál, ezzel párhuzamosan megteremtettük az áfa-visszaigénylés lehetőségét az épített ingatlanoknál, egyszerűsítettük az építésügyi előírásokat is, valamint létrehoztuk a Nemzeti Otthonteremtési Közösségek rendszerét. Utóbbi egy, a mostani lakástakarék-pénztári rendszerhez képest hatékonyabb megoldást jelentő lakás-előtakarékossági forma. Ne feledkezzünk meg a kamattámogatott hitelről sem, ami a 10 millió forintos csokhoz járhat, szintén 10 millió forintos, nagyon kedvezményes, legfeljebb 3 százalékos kamatozású hitelt biztosítva. Ezek a program fő elemei. Tapasztaljuk, hogy óriási az érdeklődés: a csok bevezetése óta eltelt 14 hónapban mintegy 56 milliárd forintnyi támogatást tudtunk már megítélni, 27 ezer családnak segítve ezzel. Érezhető a program gazdaságserkentő hatása, megélénkült az ingatlanpiac, egyre több új ingatlan épül. Ezek mind az otthonteremtési program, benne a csok sikerét igazolják. A mostani könnyítés oka pedig az, hogy szeretnénk, ha még többen részesülhetnének az előnyeiben. Ehhez az érintettekről kapott észrevételeket úgy építjük be a szabályozásba, hogy a lehető legszélesebb jogosultsági kört érhessük el.

Tudtommal a családos lelkészeket is érinti a csok. Egy görög katolikus pap, akit például Kisvárdáról Nyíregyházára helyeznek, hogyan tudja mindezt igénybe venni, hiszen otthona változhat? A katonákat és a rendőröket is áthelyezhetik más városokba…

– Éppen erről is szól ez a bővítés, beemeltünk egy újabb jogosultsági kört. Semmiféleképpen sem szerettük volna kihagyni az otthonteremtési támogatásból azokat, akik hivatásuk miatt szolgálati lakásban laknak, ugyanakkor már családosok, vagy családalapítás előtt állnak, és szeretnék igénybe venni a csokot. Az ő esetükben – ahogy erre utalt – az jelentette az akadályt, hogy nem tudtak beköltözni az újonnan vásárolt ingatlanba, hiszen bentlakási kötelezettségük van, akár egy parókián, akár egyéb szolgálati lakásban, sőt a kiküldetésük helyszíne változhat is. Számukra megteremtettük azt a lehetőséget, hogy a csok segítségével vásároljanak egy ingatlant, amelybe nem kell beköltözniük. Tehát a foglalkozásuk, hivatásuk ellátása érdekében szolgálati lakás használatára kötelezett személyek felmentést kapnak azon kötelezettség alól, hogy a támogatásból megvásárolt vagy felépített lakóingatlanban 10 éven keresztül életvitelszerűen kell lakniuk.

Mostantól akár még tervezés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni csokkal. Mi történik akkor, ha építés közben kiderül, még sincs elegendő forrás a lakás megvételére?

– Korábban ahhoz, hogy a csok igénylését egyáltalán beadhassa valaki, már kellett az ingatlanra használatbavételi engedéllyel rendelkeznie. Ez viszont megakadályozta azt, hogy az építkezés a tervezőasztalról ténylegesen meg is valósuljon. Az egyik változás tehát az, hogy már a tervezés folyamatában, az ingatlan fejlesztés korábbi szakaszában azok a leendő tulajdonosok is igényelhetik a csokot, akik ezt korábban nem tehették volna meg, hiszen a módosult rendelet szerint már nem feltétel az ingatlan elkészülte a csok iránti igény befogadásához; ugyanakkor fontos, hogy magára a csok folyósítására ez esetben is akkor kerülhet sor, amikor ténylegesen felépült az ingatlan. Ez is olyan pénzügyi tranzakció, ami a bankokon keresztül zajlik, s a megfelelő garanciák adottak, hogy ne fordulhasson elő az az eset, amikor olyan személy kap támogatást, aki nem felel meg a feltételeknek, de biztosan megkaphassa az, aki viszont megfelel.

Milyen gyorsan őrölnek a bankok malmai?

– Nagyon különbözőek ezzel kapcsolatban a tapasztalok. Abban reménykedem, hogy bízhatunk a piac erejében, illetve a verseny jó, másokat is ösztönző hatásában. A bankok is versengnek az ügyfelekért, és azt tapasztaljuk, hogy rendkívül népszerű ajánlat a csok, és az ahhoz kapcsolódó további szolgáltatások. Azok a bankok válnak népszerűvé a családok, érintettek körében, amelyek felkészültek, jól tájékozottak, gyorsan intézik az ügyeket. A legtöbb bank abban érdekelt, hogy minél jobban „pörögjön” az ingatlanpiac.

Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő a gyermekek világnapja kapcsán tette szóvá, hogy a kormány elértéktelenítette a családtámogatásokat. Mi erről a véleménye?

– Nem is értem az MSZP-s képviselőnek ezt a megállapítását, hiszen nem tudok olyan dimenziót, amire ez igaz lehetne. Soha nem adtak a családoknak annyi támogatást Magyarországon, mint most a polgári kormány. Ha GDP-arányosan nézzük a kiadásokat, akkor ráadásul azt látjuk, hogy nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, amit a családok támogatására fordítunk. Folyamatosan bővítjük a családi adókedvezmények rendszerét, bevezettük a csokot és az egyéb otthonteremtési támogatásokat, amire a kormány 2017-ben a költségvetéséből több mint 211 milliárd forintot fordít. Bővítettük az ingyenes gyermekétkeztetésben résztvevők körét, bevezettük az ingyenes tankönyvellátást. Ilyenekre korábban nem volt példa, és úgy tűnik Bangóné Borbély Ildikó helyzetértékelése meglehetősen távol áll a magyar polgárokétól, hiszen az általános családtámogatásokat, például a bölcsődei fejlesztést és a gyed extra intézményét jónak értékelik a családok, és folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv. A magyar kormány előbb felsorolt intézkedései mind azt a célt szolgálják, hogy a magyar családokat megerősítsük, terheiket csökkentsük, és tovább növeljük a gyermekvállalási kedvet, mert a magyar kormány a demográfiai problémák megoldását ebben látja, nem pedig a Brüsszel terveiben szereplő kényszer-betelepítésben.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség