Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 3, szerda, Kornél és Soma napja van. Holnap Ulrik napja lesz.

Vár- és kastélyturizmus

E-mail Nyomtatás

Tatabányai partner a sümegi felsőoktatási képzési központban

Sümeg város önkormányzata és az Edutus Főiskola együttműködési megállapodást kötött abból a célból, hogy 2017 szeptemberében Sümegen felsőfokú képzés induljon. Dr. Jandala Csilla, a tatabányai Edutus Főiskola rektora: „Vár- és kastélyturizmus” – specializációt hirdetünk, hiszen Sümeg és a térség is több olyan várral és kastéllyal rendelkezik, amelyek kimagasló turisztikai attrakcióként funkcionálhatnak – ehhez szükséges a humán erőforrás fejlesztése.

Tatabánya város nevének hallatára, többeknek a bányászat, az ipar jut eszébe, és nem a felsőoktatás. Kérem, elöljáróban szóljon az Edutus Főiskola történetéről.

– Intézményünk jogelődje a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, ami 25 évvel ezelőtt jött létre Tatabányán, s az akkori elképzelések szerint gazdasági képzésekre szakosodott. Ez volt az első magánfőiskola Magyarországon, amelyik gazdaságtudományok területén indíthatott felsőfokú képzést. Az ezredforduló idején egyre több magánintézmény alakult. 2011 óta a Harsányi János Főiskola – ami szintén magánintézmény volt – csatlakozásával Edutus Főiskolaként működünk.

Milyen szakokon folyik az oktatás?

– A gazdálkodási képzések területén gazdálkodás és menedzsment szakon, kereskedelmi és marketing szakon, nemzetközi gazdálkodási szakon és turizmus-vendéglátás szakon; a műszaki tudományok területén pedig műszaki menedzser szakon és mechatronikai szakon tanulnak a hallgatók – a két utóbbin kizárólag Tatabányán.

Ez azt jelenti, hogy kihelyezett tagozatokkal működnek?

– Budapesten működik a kihelyezett tagozatunk, Székelyudvarhelyen pedig kihelyezett képzési központtal rendelkezünk. A már említett képzések mind bachelor szakok, ezenkívül felsőoktatási szakképzéseket indítottunk el és mesterszakra is jelentkezhetnek. Természetesen szakirányú továbbképzéseket, felnőttképzéseket, nyelvi képzéseket is szervezünk. Ezeket jól ismerik Komárom-Esztergom megyében és a fővárosban.

Magánfőiskoláról van szó. Ez azt jelenti, hogy tandíjat kérnek a hallgatóktól?

– A felsőoktatási törvény ezt költségtérítésnek nevezi. Az alapképzésre, illetve a felsőoktatási szakképzésre költségtérítést kell a hallgatónak fizetni, de nagyon sok kedvezményt nyújtunk – speciális programokkal, ösztöndíjakkal – a tanulmányok finanszírozása könnyítése érdekében. Tatabánya városa és stratégiai partnereink is számos ösztöndíjjal segítik hallgatóinkat. Marketing mesterszakunk pedig állami ösztöndíjas formában is működik.

Az ilyen típusú intézménnyel kapcsolatban él egy olyan előítélet, hogy mindenkit felvesznek, csak fizessenek…

– Természetesen mindenkit felveszünk, aki eléri a felsőoktatási törvényben meghatározott pontszámot. S ezek a pontszámok évről évre magasabbak.

Hogyan kerültek kapcsolatba Sümeg városával?

– Az önkormányzat keresett fel bennünket. Sümeg városa a felsőoktatási törvény által lehetővé tett képzési központtá szeretne válni, és úgynevezett közösségi főiskolát szeretne működtetni. Ennek lényege, hogy azok a települések, ahol nem működik felsőoktatási intézmény, de szeretnének a régióban, a térségben élők számára továbbtanulási lehetőséget biztosítani, befogadó helyként működnek, akár több felsőoktatási intézménnyel is együttműködési megállapodást köthetnek. Így ezek az együttműködő felsőoktatási intézmények bizonyos szakokat új helyszínen, a közösségi főiskolán is indíthatnak. Sümeg városa először egy másik felsőoktatási intézményt keresett fel. A sajtóból is értesülhettek arról, hogy nem voltak sikeresek a tárgyalások, az önkormányzat nem tartotta kielégítőnek az együttműködés feltételeit. Ezután kerestek fel minket, és alapos egyeztetések után megszületett az együttműködési határozat, s utána fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy bejelentsük igényünket: Sümegen felsőfokú képzést szeretnénk indítani a 2017–2018-as tanévtől.

Milyen szakok indulnak el Sümegen?

– Egyelőre egyetlen szak indításáról folytak tárgyalások: gazdálkodás és menedzsment alapszakot indítunk. Ehhez viszont Vár és Kastélyturizmus – specializációt hirdetünk, hiszen Sümeg és a térség is több olyan várral és kastéllyal rendelkezik, amelyek kimagasló turisztikai attrakcióként funkcionálhatnak – ehhez szükséges a humán erőforrás fejlesztése.

Mit gondol, lesz erre a szakra elég jelentkező?

– Azért kötöttük meg ezt az együttműködést, mert megvizsgáltuk azokat a terveket, melyeket Sümeg város önkormányzata készített. A térségben várhatóan több éven át lesz érdeklődés erre a típusú képzésre. Sümegen levelező munkarendben folyik majd az oktatás.

Ott is lesz felvételi?

– Egyértelmű, hogy a felvételi rendszernek megfelelően indul el a képzés, úgy is kerül meghirdetésre.

Meghatározzák a korhatárt?

– Szó sincs korhatárról. A lényeg, hogy a jelentkező érettségivel rendelkezzen és elérje azt a – jelenleg – 280 pontot, ami szükséges a felsőoktatásba való bekerüléshez.

Mekkora az esélye, hogy Sümegen biztosítsa a minisztérium az állami ösztöndíjas helyeket?

– Nagyon bízom benne, hogy ehhez kapunk támogatást. A térség települései és a sümegi önkormányzat is mindent megtesz ezért, s így közösen fordultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumához.

 

Medveczky Attila

 

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség