Interjú

Eredményes a bűnmegelőzési mintaprogram

E-mail Nyomtatás

A polgárőrség az ország lényeges bázisa, s nagyon örülök annak, hogy a polgári kormány mindezt felismerte, és anyagilag jelentős mértékben támogatja működésünket

 

Újabb százötven településen vezetik be a rendőrség, a polgárőrség és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács közös bűnmegelőzési mintaprogramját. A programot 100×100 biztonságról 250×100 biztonságra nevezik át, utalva arra, hogy immár 250 településen vezetik be, teljes biztonságra törekedve. Dr. Túrós András az Országos Polgárőr Szövetség elnöke: amikor a polgárőrök a közterületen szolgálatot látnak el, már a jelenlétükkel megelőzik a jogsértéseket. Ezért, ahol polgárőrök járőröznek, ott nagyon csekély mértékben történik szabálysértés, vagy bűncselekmény.

 

Mi a tavaly bevezetett mintaprogram célja?

 

– 2013-ban az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) 100 olyan magyarországi települést választott ki, ahol javítani szeretnénk a közbiztonság helyzetét elsősorban civil módszerekkel és civil eszközökkel. A kiválasztást tehát mi végeztük el, de azt követően a rendőrséggel közös programot dolgoztunk ki a 100 települést érintően. A mintaprogram célja 2013. márciusi indulása óta nem változott: javítani kell a településeken a lakosság szubjektív biztonságérzetét, és jelentősen csökkenteni kell a jogsértések számát. Idén tavasszal megvizsgáltuk azt, hogy milyen eredményt értek el a kiválasztott településeken a polgárőr-egyesületek együttműködve elsősorban a rendőrséggel, s az önkormányzati alternatív rendészeti szervekkel. Megállapítottuk, hogy a mintaprogram telitalálat. Eddig nagyon eredményes volt, mert sikerült ráirányítani az önkormányzatok figyelmét a biztonsági problémákra, másrészt sikerült összehangolni a polgárőr-egyesületek, az önkormányzati rendészeti szervek, a mezőőrök, a vadőrök, s a természetvédelmi őrök szolgálatát. Harmadrészt pedig a rendőrség nagyon hatékonyan szervezte, koordinálta a programot. Ennek eredményeként a kijelölt 100 településen 25-30%-kal csökkent a jogsértések száma. Ezután döntöttünk úgy, hogy a programot továbbfejlesztjük, kiterjesztjük, s így újabb 150 települést választottunk ki, elsősorban a rendőrség javaslatára. Így azok a települések kerültek be újonnan a programba, ahol magasabb a jogsértések száma.

Bővebben...
 

Már felkészültek a téli krízisidőszakra

E-mail Nyomtatás

A hajléktalan-ellátásra fordított 2014. évi költségvetési támogatás a szolgáltatói igénylések alapján, illetőleg az utcai szociális munka működtetésére 8,257 milliárd forint

 

Minden eddiginél korábban felkészültek a hajléktalanok téli ellátására, a krízisidőszakra plusz 1500 férőhelyet biztosítanak – közölte szerkesztőségünkkel Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Mint elmondta: nem volt még példa arra, hogy szeptember közepére már megszülettek volna a hajléktalanok téli ellátásához kapcsolódó döntések. Két-három hét múlva már folyósítják az ellátó szervezeteknek a támogatásokat. Az államtitkár tudatta: az idén 372 millió forint értékben írtak ki pályázatokat a krízisidőszakra.

 

Szinte az összes sajtótermék azt hangoztatja, hogy hozzávetőlegesen 400 millió forint jut a hajléktalanok téli ellátására. Kiegészítő forrásról van-e szó, vagy pályázati pénzről?

 

– Kiegészítő forrásról… Minden eddiginél korábban felkészültünk a hajléktalanok téli krízisidőszakára, nem volt még példa arra, hogy szeptember közepére már megszülettek volna a téli ellátásához kapcsolódó döntések. Ez a kiegészítő forrás több mint 10 éve szerepel a költségvetési törvényben, főként a téli időszak megnövekedett többletkiadásainak fedezésére. Az idén 372 millió forint értékben írtunk ki pályázatokat, amelyek lebonyolításával a Hajléktalanokért Közalapítvány lett megbízva. Egy-két hét múlva már folyósítjuk az ellátó szervezeteknek a támogatásokat.

Bővebben...
 

Az MKP-nak legalább 27 településen biztosan lesz polgármestere

E-mail Nyomtatás

Azokat a jelölteket is támogatjuk, akik nem pártunk tagjai, de egyetértenek a programpontjaikkal

 

Szeptember 21-én éjfélig lehetett benyújtani a helyhatósági választásokon indulni kívánó jelöltek listáit, október végén indul a hivatalos választási kampány, november 15-én pedig Szlovákia népe ismét az urnákhoz járulhat. Berényi József, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke: ahhoz, hogy a kétnyelvűség a déli országrészben biztosított legyen, magyar polgármestereknek kell elnyerni a mandátumot.

 

Milyen célokat fogalmazott meg a közelgő helyi önkormányzati választásokra az Magyar Közösség Pártja?

 

–Programunk két legfontosabb pillére: a településeink, régióink fejlesztése, és a magyarság asszimilációjának megállítása, valamint a beolvadási folyamat megfordítása. Mindkét lényeges programelem mind a parlamenti, mind a helyhatósági választásokon előtérbe kerül. Természetesen a helyhatósági választásokon szerepelnek az egyes települések specifikumai, melyekről a helyi jelöltek nyilatkoznak a programjukban.

Bővebben...
 

Számos fejlesztés mellett erősödött a városi identitás

E-mail Nyomtatás

Évek óta Veszprém a legbiztonságosabb település a megyei jogú városok közül

 

A Fidesz-KDNP színeiben négy esztendővel ezelőtt Veszprémben polgármesterré választott Porga Gyula polgármesterségének első ciklusa végére ért, s most újra megméretteti magát az önkormányzati választásokon. A veszprémiek biztonságos, folyamatosan gyarapodó környezetben élnek, ahol a vállalkozások és munkahelyek stabilak.

 

Polgármester úr miért vállalja az újbóli megmérettetést, mi a motivációja?

 

–Leginkább a mögöttünk hagyott négy esztendő sikerei motiválnak, hiszen a megválasztásom óta arra törekedtem munkatársaimmal, hogy minden lehetőséget kihasználva fejlesszük Veszprém városát. Mindezt számokkal is tudjuk bizonyítani; nagy összegű EU-s forrással sikerült gazdagodunk. A számoknál azonban sokkal többet mutat az, ha valaki ellátogat hozzánk, és látja azt a dinamikus fejlődést, ami végbe ment. Nekünk nem az volt a célunk, hogy minél többet építkezzünk. A fejlesztések eszközei annak, hogy Veszprém élhető, szerethető, biztonságos város maradjon, és erősödjön. A veszprémiek többsége is egyetért a fejlesztések céljaival, és ezért döntöttem úgy, hogy újra elindulok a polgármesteri pozícióért. Ezt a munkát még nem fejeztük be, s még számos elképzelésünk van a jövőt illetően.

Bővebben...
 

Legfőbb célunk a munkahelyteremtés

E-mail Nyomtatás

Újra meg kellett határoznunk Kaba fejlesztési prioritásait

 

Kabán minden alkalmat megragadnak a munkahelyteremtésre, de a település nehezen tér magához a 2006-ban, a szocialista kormány idején történt, cukorgyárbezárás okozta veszteségből. Szegi Emma, Kaba város polgármestere: képviselőtestületünket elkerülték a pártpolitikai csatározások. Célunk a közös munka, mindnyájan a kabaiak és a város érdekét tartjuk szem előtt.

 

Kaba város önkormányzata határozatában döntött, hogy új településfejlesztési koncepciót és településrendezési terveket kíván készíttetni. Megtörtént pályáztatással a tervező kiválasztása, a nyertes a nyíregyházi székhelyű ART-VITAL Kft. lett. Mi tette indokolttá az új településfejlesztési koncepció és településrendezési terv elkészítését?

 

–Településünkön a településfejlesztési koncepció 2003-ban a településszerkezeti terv 2004-ben készült el és ezek átfogó felülvizsgálata azóta nem történt meg. Egyrészt ennyi idő alatt ezen dokumentumok „elavultak”, ezért friss információk alapján ismét meg kell határozni Kaba fejlesztésének irányait. Ezt követően lehet csak a település fejlődésének érdekében hatékonyan pályázni EU-s forrásokra a 2014-2020 programozási ciklusban. Az csak külön pozitívum, hogy Kaba az idei évben a Belügyminisztériumtól 181 millió forintot kapott az adósságkonszolidációban nem érintett önkormányzat jogán. Ezen összeg nagyobb része kilenc utca leaszfaltozására, míg közel 10 millió forint pedig a fenti dokumentumok elkészítésére nyújt fedezetet.

Bővebben...
 

Felelősséggel a II. kerületért

E-mail Nyomtatás

Dr. Láng Zsolt: Továbbra is azért szeretnék dolgozni, hogy kerületünk fejlődjön

 

Születésem óta a kerületben élek, melynek minden zugát ismerem és szeretem. Büszke vagyok számtalan kiváló tudósára, művészére, szakemberére. Mi mindannyian nyugalomra, biztonságra vágyunk, és öncélú politikai szólamok, látszatintézkedések helyett szeretnénk megőrizni kerületünk értékeit, környezeti kultúráját, az alkotó munka békességét, a kiszámíthatóságot és a felelős szakmai vezetést.

 

Polgármester úr szeptember 15-én megkapta a városrészben működő Cseppkő Gyermekotthon Populás Antal-emlékdíját. A fővárosi fenntartású intézmény nagyhatású igazgatójáról elnevezett kitüntetést első alkalommal adták át. Mit jelent az ön számára és a kerületnek ez az elismerés?

 

–Fél évszázada nyílt meg városrészünkben a Cseppkő Gyermekotthon, ahol szeptember közepén – ebből az alkalomból - jubileumi szakmai napokat rendeztek. Populás Antal a magyarországi gyermekvédelem kiemelkedő alakja volt, aki tizenöt éven át, 1982-től haláláig irányította a rózsadombi gyermekotthont. A róla elnevezett díj nagy megtiszteltetés, hiszen azt ismeri el, hogy sokat teszünk a gyermekekért, egyben további támogatásra ösztönöz. Önkormányzatunk ugyanis a lehetőségei szerint – függetlenül a fenntartótól – hagyományosan segít minden olyan intézményt, amely rászorulókkal foglalkozik. 

Bővebben...
 

A baromfiágazat az elmúlt években jelentősen növelte termelését

E-mail Nyomtatás

Az embargó miatti jövedelemkiesésre vonatkozó támogatás szükséges a szezonális termékek esetében

 

Azokat a termékeket, amelyeket viszonylag állandó mennyiségben állítják elő, s amelyeknél egyensúlyban van a termelés és a fogyasztás –ilyen például a csirkehús – a szankciók „csak” hosszú távon érintik kedvezőtlenül.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) magyar-orosz tagozata elnöke szerint az orosz gazdasági kapcsolatokat érintő szankciók sokkal keményebb hatással lesznek az üzleti kapcsolatokra, az Európai Unió és a magyar gazdaságra, mint ahogyan azt az elemzők várják. Az Oroszország által bevezetett korlátozó intézkedések a magyar baromfi ágazatban működő cégeket mennyire érintik érzékenyen, lehet-e versenyhátrányról beszélni? – kérdezem Dr. Csorbai Attilát, a Baromfi Termék Tanács elnök igazgatóját.

 

–Valószínűleg a magyar baromfiágazaton belüli termékkörökre különböző hatással lesz az embargó. Azokat a termékeket, amelyeket viszonylag állandó mennyiségben állítják elő, s amelyeknél egyensúlyban van a termelés és a fogyasztás –ilyen például a csirkehús – a szankciók „csak” hosszú távon érintik kedvezőtlenül. Ezért az embargó hatása ezeknél a termékeknél még kevésbé érezhető. Ugyanakkor a szezonális termékpályák esetében – értem ezalatt a lúd-, a kacsa- és a pulykatermékeket – már most érezhető a probléma, hiszen időben koncentráltan jelentkezik. A közeljövőben nem is orvosolható probléma gyökere, hogy a vízi szárnyas fogyasztás szezonális, főleg az őszi, téli időszakra koncentrál (Márton nap, Karácsony). A speciális, orosz piaci igényeiket kielégítő termékek „bennragadása” túlkínálatot s ezzel párhuzamosan, jelentős árcsökkenést okoz. A termelők rendkívül nyomott áron kénytelenek odaadni terméküket, hiszen ha a termékeket nem sikerül a szezonban értékesíteni, akkor szezonon kívül csak további árcsökkenéssel lehet azt majd megtenni.

Bővebben...
 

A munkahelyteremtő ágazatokat támogatjuk

E-mail Nyomtatás

Az ifjú gazdákat érintő támogatásokkal a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez járulunk hozzá

 

A 2007–2013 közötti programozási időszakhoz kapcsolódó vidékfejlesztési program keretében 2014 májusában negyedik alkalommal hirdették meg a Fiatal gazdák induló támogatását. A támogatás keretösszege eredetileg mintegy 4,5 milliárd forint volt, amelynek jelentős megemeléséről született döntés. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára: a vidékfejlesztési forrásokat elsősorban a kis-és közepes vállalkozások és a közösségi beruházások számára biztosítjuk, és könnyített pályázati eljárásrendet dolgozunk ki.

 

2014 tavaszán újfent meghirdették a Fiatal gazdák induló támogatását. Miért döntöttek most úgy, hogy az eredeti 4,5 milliárd forintos keretösszeget 15 milliárd forintra emelik föl? A gazdák kérték önöktől, vagy a Miniszterelnökség saját hatáskörben határozott így?

 

–A gazdák kifejezetten nem kérték a Miniszterelnökségtől a keretösszeg fölemelését, viszont azt láttuk, hogy a pályázók, s a támogatásban részesülni óhajtó fiatal gazdák nagy létszáma ismét bebizonyította a fiatalok körében lévő komoly potenciált és vállalkozói kedvet. Ezért úgy döntöttünk, hogy minden olyan támogatást, amire van elegendő forrásunk, biztosítunk a fiatal gazdálkodók számára. Másrészt a korábbi időszakok tapasztalatát is figyelembe vettük, hiszen ezt a keretösszeget megemelték 2010-től minden egyes alkalommal, mert vannak még visszamaradó források, és azt is tudni kell, hogy 2007-ben az akkori kormányzat elég alacsony forrásokkal tervezte be a fiatal gazdák támogatását – összesen 10 milliárd forintot irányoztak elő a hét éves időszakra. Ez is szükségszerűvé tette az összeg növelését, amire a kormányzatnak megvan a lehetősége, mert az előző uniós költségvetési időszak utolsó hónapjaiban vagyunk, s a bent maradó forrásokat már nincs lehetőségünk megpályáztatni. Ezért döntöttünk úgy, hogy a módunkban álló összegeket átcsoportosítjuk erre a támogatási jogcímre.

Bővebben...
 

A partnerségi dokumentum elfogadása hazánk számára komoly eredmény

E-mail Nyomtatás

A dokumentum elfogadása és aláírása a kormány elmúlt időszakban a fejlesztéspolitika területén tett lépéseinek pozitív visszaigazolása

 

Szeptember 11-én Orbán Viktor miniszterelnök úrnak José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke átadta a brüsszeli testület és Magyarország közötti partnerségi megállapodás dokumentumát a 2014 és 2020 közötti uniós források felhasználásáról. Ezt megelőzően fogadták el az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodást, amely 25,01 milliárd euró (7 382 milliárd forint) beruházás előtt nyitja meg az utat a következő EU-s fejlesztési ciklusban . Magyarország emellett a vidékfejlesztés terén 3,45 milliárd euró (1087 milliárd forint), a halászati és tengerügyi ágazatban pedig 39 millió euró támogatást kap. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára: szakmai kérdésekben hazánk érvényesíteni tudta akaratát, s lényeges ezeket a folyamatokat elválasztani azoktól a politikai jellegű támadásoktól, amelyeket gyakran megtapasztalhatunk.

 

Az Európai Bizottság és Magyarország közötti partnerségi megállapodás elfogadása mennyire nevezhető komoly eredménynek?

 

–Mindenképpen komoly eredménynek tartom a partnerségi megállapodás elfogadását, hiszen azt két éves, 2012. decemberében indult tárgyalássorozat előzte meg. Akkor kezdte el tárgyalni az Európa Tanács a következő hét éves ciklusra vonatkozó keretszámokat az egész Európai Unió és egy-egy tagállam vonatkozásában. Kiemelendő, hogy mikor ez a tanácskozás megindult, akkor a nettó befizető tagállamok, tehát azok, akik többet fizetnek be az unió kasszájába, mint amennyit fejlesztéseken keresztül kivehetnek belőle, alapvetően azt a szándékukat szerették volna megvalósítani, hogy csökkenjen a befizetési kötelezettség, és csökkenjen a kohézióban érintett tagállamok – azoknak az országoknak, akik kevesebbet fizetnek be, mint amennyit lehívhatnak – támogatása. Annak ellenére, hogy az össztámogatási büdzsé valamelyest csökkent az Európai Unió egészének vonatkozásában, hiszen most már közel 1000 milliárd euróról van szó a 28 tagállam kapcsán, Magyarország nagyon komolyan tudta javítani korábbi pozícióit, és nem csak az egy főre jutó támogatások nagysága növekedett mintegy 51 ezer forinttal a korábbi időszakhoz képest, hanem a fejlesztési szabályokban sokkal több, és a magyar gazdaság fejlesztéséhez sokkal jobban illeszkedő részszabály elfogadását is elértük. Nagyon sok vita előzte meg a dokumentum elfogadását, s mikor szükségesnek láttuk, akkor kompromisszumokat kötöttünk az Európai Bizottsággal. Mindez azt mutatja, hogy szakmai kérdésekben hazánk érvényesíteni tudta akaratát, s lényeges ezeket a folyamatokat elválasztani azoktól a politikai jellegű támadásoktól, amelyeket gyakran megtapasztalhatunk. A két éves folyamat lezárásával Magyarország nem csak azt érte el, hogy több pénzt használhat föl, hanem azt is, hogy a magyar gazdaság szerkezetéhez sokkal inkább hozzáilleszthető programokat képes megvalósítani.

Bővebben...
 

Közösségépítés Óbudán

E-mail Nyomtatás

Minden újszülött csecsemőt, otthonába hazaérkezve üdvözlőlappal és egy 5000 forintos ajándékutalvánnyal köszönt a polgármesteri hivatal

 

Bús Balázst, Óbuda-Békásmegyer kormánypárti polgármesterjelöltjét a kerületi választási bizottság elsőként vette nyilvántartásba. Polgármester úr a legfontosabbnak a közösségépítést tartja. Ezért olyan intézményeket hoztak létre, amelyek mindenki számára elérhetővé teszik a sportolást, a kulturális programokat, s ezzel a kerületben élőket is közelebb viszik egymáshoz.

 

Ha visszatekint az elmúlt négy esztendőre, sikerült-e megvalósítania mindazt, amit 2010-ben eltervezett?

 

–Azokat a fejlesztési terveket, melyeket 2010-ben munkatársaimmal együtt kidolgoztunk, többségében sikerült megvalósítanunk. Vannak olyan projektek, amiknek realizálása még várat magára. Ennek technikai okai vannak, s ezért ezek áthúzódnak 2015-re, vagy 2016-ra.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség