Interjú

Az uniós agrártámogatás 1,9 milliárd euróval nő 2014–2020 között

E-mail Nyomtatás

Az agrártárca az összes lehetséges fórumon következetesen kiállt az agrárbüdzsé szintjének megőrzése mellett

 

A Magyarországra jutó európai uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősorban a közvetlen támogatások összege emelkedik. Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár szerkesztőségünk kérdésére elmondta: nehéz helyzetben lenne a hazai költségvetés, ha a nettó 25,8 milliárd eurót nemzeti forrásból kellene pótolni, hiszen a mezőgazdaságban szükség van támogatásokra és az egyéb fejlesztések megvalósításai is elképzelhetetlenek lennének pusztán a magyar adófizetők pénzéből.

 

Milyen hazai lobbitevékenység előzte meg azt, hogy 2014-től ilyen jelentős összeggel növekedjék az EU-s agrártámogatás összege?

 

– Meg kell jegyeznem, hogy a tárgyalások a teljes közösségi költségvetésről szóltak, és a tárgyalások során a kormány elsődleges célja a teljes magyar pozíció javítása volt, csak ezt követően merülhettek fel a részterületek igényei. Az ország szempontjából kifejezetten sikeres volt a végső, maratoni hosszúságú tárgyalás, már egyébként is kedvező pozíciónkat egyértelműen sikerült továbbjavítani. Míg eljutottunk a tárgyalások finisébe – természetesen – azokkal az országokkal egyeztettünk sűrűn, amelyek szintén érdekeltek voltak a többéves költségvetési keret (MFF) 2. fejezete (Mezőgazdaság, vidékfejlesztés) költségvetésének szinten tartásában. Ilyen szövetséges volt pl. Franciaország. De az is igen fontos volt, hogy az agrártárca az összes lehetséges fórumon a kezdetektől fogva következetesen kiállt az agrárbüdzsé – legalább az EU Bizottság által javasolt – szintjének megőrzése mellett.

Bővebben...
 

Őszre elkészül a rendvédelmi életpályamodell javaslata

E-mail Nyomtatás

Az illetmény színvonalán túl kiszámítható karrierpálya, s az előmeneteli rendszer legyen megfogalmazva az állomány tagjai számára

 

A Rendvédelmi Kar vezetősége szerint tarthatatlan az az állapot, hogy a fegyveres testületeknél a kezdő végrehajtói állomány illetménye a kiegészítő pótlék nélkül jelenleg nem éri el a szakmunkás minimálbér összegét. Az elképzeléseikről már beszámoltak Orbán Viktor kormányfőnek is. Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke: olyan rendszer szükséges, amely nemcsak a belépésre, de a bent maradásra is motiválja az állományok tagjait.

Bővebben...
 

A hungarikum - mozgalom sikerre ítélt vállalkozás

E-mail Nyomtatás

Minden nemzet számára fontos, hogy tisztában legyen saját kincseivel

 

Már 346 településen alakult meg a települési értéktár bizottság. Az idén 144 millió forint állt rendelkezésre a hungarikumok megőrzésére, 114 pályázónak ítéltek meg támogatást.

Szerkesztőségünk vendége V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

 

Milyen üzenete van annak, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkársági szinten foglalkozik a hungarikum-kérdéskörrel?

 

–Nagyon fontosnak tartom, hogy az államtitkárság nevében is megjelenik a hungarikumok ügye, ez is jól mutatja, hogy felértékelődött a szerepük. A hungarikum törvény már önmagában is hungarikumnak számít, hiszen olyan szabályozást alkottunk, ami hazai és nemzetközi viszonylatban is egyedülálló.  Lépésről-lépésre alakul ki és épül fel az a kormányzati intézményrendszer, amely egy rendkívül összetett kihívásnak tesz eleget. Ebbe beletartozik a nemzeti értékek azonosítása, rendezése, népszerűsítése, fenntartása és védelme, illetve a nemzeti egység és tudat erősítése. A tavalyi esztendő fő feladata a működési feltételek alapvető megteremtése és a piramis elven működő szervezeti struktúra kialakítása volt. Már a kezdeti tapasztalatok is rávilágítottak arra, hogy a nemzeti értékekkel kapcsolatos feladatok megvalósítását szükséges a kormányzati struktúra szerves részévé tenni. Így született meg a döntés arról, hogy a hungarikumokkal kapcsolatos tevékenység legyen kiemelt államtitkársági feladat.

Bővebben...
 

Védjegy a csabai kolbász hírnevéért

E-mail Nyomtatás

Az áruházláncoknál a hagyományos prémium termék elismerése – finoman fogalmazva – másodlagos szempont

 

Békéscsaba város közgyűlése Csabai kolbásztörvény címmel június 27-én olyan rendeletet fogadott el, mely biztosítja a csabai kolbász minőségének megőrzését, hírnevének ápolását és segíti a helyi kistermelők termékeinek piacra jutását.

Bővebben...
 

Minden nemzetnek megvan a maga jelnyelve

E-mail Nyomtatás

A jelnyelvi pótlék célja elsősorban a magyar jelnyelv szerepének és státusának további erősítése

 

Európában egyedülálló módon hazánkban vezethetik be először a közszolgálatban a már létező idegen nyelvi pótlék mintájára a magyar jelnyelv ismeretéért adható pótlékot. Nyitrai Zsolt, a Fidesz társadalmi kapcsolatok igazgatója és Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő javaslatának kidolgozásában közreműködött a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és támogatta Kósa Ádám európai parlamenti képviselő is. Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő elmondta: A jelnyelvi tolmácsszolgálatok állami támogatása rendszeres és garantált, a 2009-es jelnyelvi törvénynek köszönhetően évente emelkedő óraszámokban, 2014-ben már napi 10 órában kell feliratozniuk a TV műsorokat az erre kötelezett TV csatornáknak.

 

A kontinensen hazánkban vezethetik be először a közszolgálatban a már létező idegen nyelvi pótlék mintájára a magyar jelnyelv ismeretéért adható pótlékot. Ma, ha egy siket állampolgár hivatalos ügyben akar eljárni, akkor olyan halló személy segítségét kell igénybe vennie, aki ismeri a jelnyelvet?

 

–Magyarországon a fogyatékos személyek jogairól szóló törvény illetve az Országos Fogyatékosügyi Program alapján 2003-ban épültek ki a regionális, majd a megyei jelnyelvi tolmácsszolgálatok. Azóta a jelnyelvhasználó hallássérült személy bármikor igényelhette a jelnylevi tolmács segítségét, ha hivatalos ügyet szeretett volna intézni. Ezt egészíti ki a KONTAKT jelnyelvi video-tolmácsszolgálat, amely által a jelnyelvi tolmácsszolgálatok még hatékonyabban tudnak szolgáltatni.

Bővebben...
 

Újjászületik Budafok-Tétény

E-mail Nyomtatás

A legbiztonságosabb kerületek közé tartozunk

 

A Fidesz budapesti választmányának döntése szerint Karsay Ferenc, a XXII. kerület alpolgármestere indul az őszi helyhatósági választásokon. A polgármesterjelölt elmondta: már a nyár folyamán látványos beruházások veszik kezdetüket, s a fejlesztéseket a következő évekre is ütemezetten készítették elő.

 

Alpolgármester úr milyen területekért felelős jelenleg?

 

– A kerület gazdálkodása alapvetően a felügyeletem alatt történik. Ez részben a pénzügyi gazdálkodást, a költségvetés kidolgozását jelenti. Az ingatlangazdálkodás, a kerület vagyonával kapcsolatos döntések előkészítése is hozzám tartozik. Én gondozom az oktatásügyet is, amely – bár az iskolákat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ irányítja – továbbra is fontos önkormányzati színtér maradt. Testnevelőként szívügyem a sport, és hogy a lélekről se feledkezzünk meg, az én feladatom a helyi egyházakkal való kapcsolattartás.

Bővebben...
 

A közbiztonság a társadalom életminőségének meghatározó része

E-mail Nyomtatás

A bűnözés társadalmi tömegjelenség, ezért ezzel a kérdéssel társadalmi szinten kell foglalkozni

 

Június 25-én tartották A civil bűnmegelőzés hazai és nemzetközi tapasztalatai című konferenciát Budapesten. A konferencia megnyitó beszédében Felkai László, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára arról beszélt, hogy a bűnözés minden országban nagyon komoly társadalmi probléma, ezért különösen fontos a bűncselekmények megelőzése. Dr. Hatala József tábornok, miniszteri biztos, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke : egyre inkább terjed az a fölfogás, hogy egyes települések közössége – például a Szomszédok Egymásért Mozgalom, a Szőlőszem Mozgalom – is nagyon sokat tehet a közbiztonság javítása érdekében.

 

Elnök úr, hogyan értékeli A civil bűnmegelőzés hazai és nemzetközi tapasztalatai című konferencián elhangzottakat?

 

–Mielőtt a polgárőrség által szervezett konferenciát értékelném, ki kell hangsúlyoznom azt, hogy a bűnözés társadalmi tömegjelenség, s éppen ezért ezzel a kérdéssel társadalmi szinten kell foglalkozni, hiszen a bűnözés visszaszorítása nem csak az állam, a rendőrség feladata. S az ilyen jellegű konferenciák áttekintést adnak egy hosszabb időszak gyakorlati tapasztalatairól és a leszűrt következtetésekről. Tíz évvel ezelőtt tartottak hasonló témában konferenciát Magyarországon, s a civil bűnmegelőzés fontosságát elemezték. Idén pedig a polgárőrség is át tudta tekinteni azt, hogy tíz év alatt milyen változások történtek a civil bűnmegelőzés területén. Ezáltal az együttműködő szervezetek is ismeretet szereztek arról, hogy mennyit haladt előre a civil bűnmegelőzéssel kapcsolatos társadalmi, hatósági, és különböző más egyesületek együttműködése. Tíz év alatt hatalmas fejlődés történt ezen a területen. Tíz évvel ezelőtt, mint közbiztonsági főigazgató én voltam az egyik előadója annak a rendezvénynek. S már akkor felvetődött, hogy mennyire fontos lenne egy országos szintű bűnmegelőzéssel foglalkozó szervezet működése. Akkor is volt hasonló szervezet, de az elsősorban elméleti kérdésekkel foglalkozott, míg a bűnmegelőzésnek alapvetően a helyi problémák megoldására kell a hangsúlyt helyeznie.

Bővebben...
 

Szigorúbb szabályozást vár a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács

E-mail Nyomtatás

A németországi tej-és tejtermék feleslegeket, jellemzően az unió új tagállamaiba, így Magyarországra, Romániába, Szlovákiába helyezik el

 

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöksége úgy döntött, hogy a 2014. április 1. napjától 2015. március 31. napjáig tartó kvótaévre az alapár éves átlagára – 2014. március 19-ei közleményében nyilvánosságra hozott – 103 Ft/kg-os prognózisát nem módosítja. Az elnökség a kvótaév második negyedévében 101 Ft/kg átlag alapár alakulást jelez előre.

 

Ez a 103 és 101 forintos alapár mennyiben tér el a tavalyitól? – kérdezem Istvánfalvi Miklóst, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnökét.

 

– A 2013-as alapárhoz viszonyítva több mint 10%-os emelkedésről beszélhetünk.

 

Milyen tényezők befolyásolják az alapár kialakulását?

 

– A terméktanács alapárprognózisa a múltbeli események vizsgálatából következik, s azt vetítjük ki a jövőre vonatkoztatva, figyelembe véve a trendeket. Tavaly folyamatosan emelkedett a tej ára a kereslet következtében az EU országaiban, s így Magyarországon is. Ez az egyéves keresleti tendencia 2014 első negyedévének végén fordult meg, s van egy várhatóan rövid ideig tartó korrekció. Áprilisban és májusban csökkent a tej ára. Ennek egyik oka, hogy át kell állni a zöldtakarmányozásra, s egyes uniós országokban ez többlettermelést okoz. Ez az árvisszaesés várhatóan nem tart sokáig. Az alapárat pedig többtényezős képlettel számítjuk ki. A képlet tartalmazza a környező országok tejárait, az olaszországi spot piac árát és a hazai gazdasági indexet. Tehát nem azt mutatja az alapár, amit a tejtermelők vagy a tejfeldolgozók szeretnének elérni. Eddig minimális, 5%-os eltéréssel sikerült a prognózisunkat meghatározni.

Bővebben...
 

Közvetlen kapcsolat lesz a leendő Pető András Főiskola, a gyakorlóiskola és az állam között

E-mail Nyomtatás

Már 2006-tól kezdve folyamatos nézeteltérések voltak az akkori felügyelő-testület és az intézet vezetése között

 

A főleg mozgássérült gyermekek fejlesztésével és nevelésével foglalkozó Pető Intézet működtetését az állam veszi át. Ezzel az intézkedéssel megszűnhetnek az intézmény finanszírozási gondjai. Szerkesztőségünk vendége: Dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

 

Tudtommal a világhírű Pető Intézet csaknem egy évtizede küzd anyagi gondokkal. Maga a Pető-módszer pedig az első magyar szellemi hungarikum. Eddig miért nem sikerült ezt a problémát orvosolni? Hiszen az intézet régóta 100%-os állami tulajdonú.

 

– Mindeddig igen bonyolult rendszerben működött a Pető Intézet; korábban egy közalapítvány, majd egy non-profit kft. fenntartásában. Ez azt jelentette, hogy az állam és az intézet között egy közbeékelődött döntéshozó szerv jött létre, és már 2006-tól kezdve folyamatos nézeteltérések voltak az akkori felügyelő-testület és az intézet vezetése között. Sőt több feljelentésre is sor került. Ezek a belső ellentétek rányomták bélyegüket a működésre, és gazdálkodási nehézségekhez vezettek. Ezért a kormány úgy döntött, hogy a Pető Intézet szenátusa 2014. januári kérésének megfelelően átalakítja a tulajdonosi szerkezetet. Ezzel meg is spórolta a közbeiktatott kft. működtetési költségeit, s ezáltal komoly tétellel emelkedik az a forrás, melyet a Pető Intézet a fejlesztő munkára és a gyermekek nevelésére fordíthat.

Bővebben...
 

Az agrárium alapjai a kis és közepes családi gazdaságok

E-mail Nyomtatás

A következő uniós költségvetési ciklusban más struktúrában valósul meg a vidékfejlesztés

 

A legsúlyosabb hiba az volt, hogy az előző uniós költségvetési ciklusban rendelkezésre álló források nagy részét a szocialisták nagyméretű és sokszor felesleges gépberuházásokra költötték. Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta: kiemelt prioritásként kezeljük a társadalmi együttműködés előmozdítását, a szegénység csökkentését és a gazdasági fejlődés támogatását a vidéki térségekben.

 

Azzal, hogy a vidékfejlesztés átkerült az agrártárcától a Miniszterelnökséghez, az azt jelenti, hogy önnek más feladatai vannak, lesznek ezen a területen, mint annak idején V. Németh Zsoltnak?

 

– Az államtitkárság lényegében azonos hatáskörrel fog működni a jövőben az uniós források elosztását illetően, mint történt az korábban is. Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) 2014–2020 időszakra vonatkozó forrásainak felhasználására külön Vidékfejlesztési Program kerül kialakításra. Azáltal, hogy a Miniszterelnökség irányítása alá került a Vidékfejlesztési Államtitkárság, összehangoltabb lesz a források elosztása a többi operatív programmal, hatékonyabb működést biztosítva számára. Amennyiben lesznek hazai költségvetési forrásból nyújtott támogatások, azokat továbbra is a Földművelésügyi Minisztérium fogja kezelni.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség