Interjú

A pápaiak sem kérnek a Gyurcsány-Bajnai korszak visszatértéből

E-mail Nyomtatás

Céljaink a további közlekedésfejlesztések, a településrekonstrukciók folytatása, és a foglalkoztatottság bővítése

 

Dr. Kovács Zoltán, a pápai központú választókerület Fidesz-KDNP –és országgyűlési képviselőjelöltje Zircen született, ám apai ágon tősgyökeres pápai. 1990-től kormánymegbízotti kinevezéséig Pápa város polgármestereként dolgozott, 1998 óta tagja a Magyar Országgyűlésnek.

 

A közelmúltban Devecserben nagyszámú hallgatóság előtt beszélt Dr. Kövér László Országgyűlés elnöke és képviselő úr az ország „átvétel-kori" helyzetéről, ez elvégzett munkáról és az előttük álló feladatokról. Menjünk sorba: milyen állapotban vették át 2010-ben az ország vezetését?

 

–A Bajnai-kormány leköszönésekor azt mondták a szocialisták, anyagilag rendben adják át az országot. Ez nem felelt meg a valóságnak, hiszen a költségvetésben 500 milliárdos hiány volt. Így, ha nem intézkedett volna szakszerűen azonnal a második Orbán-kormány, és az országgyűlés nem módosítja a költségvetést, akkor semmi sem biztosította volna többek között a közszférában a dolgozók bérezését, ahogy a nyugdíjak kifizetését sem. Emellett a költségvetés hiánya 3% fölötti volt, s mi kértük Brüsszelt, hogy legyenek türelmesek, hiszen kormányváltás történt, s ha már a korábbi időszakban ennél jóval többet megengedtek a szocialistáknak, akkor legyenek továbbra is toleránsak. Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős szocialista biztosa viszont 3 % alatti hiányt várt el, nem teljesítette kérésünket. Bizonyára nem nézte jó szemmel, hogy a magyar állampolgárok az újabb megsarcolásra, a megszorításokra nemet mondtak, és a Fidesz –KDNP-nek szavaztak bizalmat. A kormány és az országgyűlés kimondta: új utat kell a gazdaság területén járni; s megszülettek a multinacionális cégekre, a lízing cégekre, a biztosító társaságokra kivetett különadók és a rezsicsökkentés. Az igazságos közteherviselést szem előtt tartva azoktól a nagy multi cégektől szedtük be az adókat, akik a válság ellenére továbbra is jó pénzügyi helyzetben voltak, s így sikerült a költségvetést stabilizálni. Az IMF és az Európai Bizottság viszont ezt igencsak ellenezte, s így komoly konfliktusai voltak hazánknak az EU intézményeivel. Brüsszel nem csak, hogy nem adott segítséget hazánknak, hanem komoly szankciókkal fenyegette meg a kormányt. A céljuk az volt, hogy olyan politikust ültessenek Orbán Viktor helyére, aki nem ragaszkodik a különadókhoz, és a költségvetési hiányt lakossági megszorításokkal rendezi. Magyarországon a nem hagyományos eszközökkel megvalósított szerkezeti reformok gazdasági-pénzügyi fordulatot hoztak, a monetáris politika reformját pedig a gazdaságpolitika fordulata tette lehetővé. Csökkent az államadósság és az államháztartási hiány, miközben növekedett a foglalkoztatás és külkereskedelmi mérleg.

Bővebben...
 

Az új választókerület 100 zalai település fejlesztését szeretném támogatni

E-mail Nyomtatás

A következő ciklus terveiben szerepel az ipari parkok, övezetek kialakítása

 

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, megyei útbiztos, a keszthelyi központú Zala megyei 2. számú választókerületben indul a Fidesz-KDNP jelöltjeként az országgyűlési választáson. Képviselő úr elmondta: azon dolgozunk, hogy Hévíz is környezete Közép- Európa legnagyobb egészségturisztikai központja legyen.

 

2006-tól a Zala Megyei Közgyűlés elnöke. Sokat kellett gondolkoznia azon, hogy a megyei önkormányzatban, vagy az országgyűlésben folytatja tovább a munkáját?

 

–A megyei önkormányzat elnökeként indulok a keszthelyi központú választókerületben, s ha –reményeim szerint megválasztanak – , akkor a törvény szerint ősszel véget ér a közgyűlési mandátumom. Így azután az Országgyűlésben képviselem a választókerületemben élő polgárokat.

Bővebben...
 

Újra fölszállott a páva

E-mail Nyomtatás

Beszélgetés Navratil Andrea népdalénekessel

 

E hetekben ismét nagy sikerrel zajlik a Duna Televízió által életre hívott népzenei és néptánc tehetségkutató műsor, Fölszállott a páva címmel. Örvendetes, hogy e program – a 2012-es első sorozathoz hasonlóan – átlag feletti nézőszámmal büszkélkedhet: a felmérések szerint a legutóbbi adást 276 ezren kísérték figyelemmel a képernyő előtt ülve. A valódi izgalmak csak mostantól várhatók, hiszen a vetélkedés az elődöntők szakaszához érkezett. A Duna Televízió szombat esténként, a 18 órakor kezdődő Híradó után élőben közvetíti a versengést, vagyis a Kárpát-medence zenéjét és táncait. Az esélyekről, a műsor jelentőségéről faggattam Navratil Andrea népdalénekest, tanárt, aki a háttérből segíti a versenyzőket.

 

Saját pályájával kapcsolatban gyakran hangoztatja, hogy mesterének tartja az összes olyan énekest, akiktől gyűjtőútjain, koncertélményei során tanulhatott. Most pedig ország-világ előtt mesterévé vált jó néhány tehetséges fiatalnak. Ha ez egy kereskedelmi tehetségkutató lenne, Önt a mostanság igencsak felkapott mentor szóval illetnék… Pontosan mi a feladata?

 

– Ebben a vetélkedőben a felkészítőket hivatalosan valóban mesternek nevezik, én azonban szívesebben használom azt a szót, hogy kísérő. Ugyanis méltatlan lenne megfeledkezni azokról a tanárokról, akik az évek során áldozatos munkával felkészítették ezeket a fiatal versenyzőket. Sőt, inkább mondjuk azt, hogy énekeseket és táncosokat, mert versenynek sem szívesen nevezem ezt a műsort. Kísérőként az a feladatom, hogy két-három héten keresztül mellettük legyek a szükséges percekben, és tanácsaimmal segítsem a felkészülésüket. Ha kell, az általuk elénekelni szándékozott dalt kicseréljük egy másikra – ez nagyon ritkán történik meg. Általában engedjük előadni azt, amit hoztak, és csak az előadásmódban kérünk kisebb változtatásokat. Ám a legfontosabb, hogy lelki szempontból kísérjük őket.

Bővebben...
 

Sokan várnak egy valódi baloldalra

E-mail Nyomtatás

Szociálisan elkötelezett, nemzeti értékeket képviselő politikai formációt hoztunk létre

 

Igazságos bérek, igazságos adórendszer, igazságos csődtörvény, igazságos pártfinanszírozás kialakítása, a képviselői visszahívhatóság intézményének bevezetése, a kétkamarás parlament létrehozása, a privatizációs ügyek kiderítése és a feltétel nélküli alapjövedelem biztosítása – ezek a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt fontosabb választási programpontjai. Dr. Szili Katalin, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt elnök asszonya elmondta: Magyarországnak eddig még nem volt módja megismerni azt, milyen a valódi baloldal. Mi szociálisan elkötelezett, nemzeti értékeket konzekvensen képviselő politikai formációt hoztunk létre, mert azt látom, hogy a baloldaliságot Magyarországon tönkretették, lejáratták.

 

 A tavaly bejegyzett Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt országos listát állított. Ez tulajdonképpen nagy siker. Ön is így látja?

 

Az, hogy pártunk országos listát tudott állítani, azt bizonyítja, hogy sokan várnak egy valódi baloldalra. Tavaly tizenkét szervezet összefogásával és támogatásával alakult meg a párt. Az alapítók között olyan neveket találhatnak, mint a Hiteles Mozgalom Egyesület, az Emberközpontú Országért Mozgalom, a Centrum Párt, az Európai Konzervatív Magyarok Egyesülete vagy a Magyar Autonóm Néppárt, a Szociális Unió Párt vagy a később csatlakozott Bank-csapda Egyesület. Tehát még egy konzervatív egyesület is támogatta a programunkat. Kimondtuk, hogy olyan program-és értékszövetséget hozunk létre, ami az igazságosság köré szervezi programját, s ami a jelenlegi „gyűlöletstruktúrában” társadalmi kontroll megteremtésével segítené elő a párbeszédet. Ezért legfontosabb célunk a civil demokrácia megteremtése és a méltó emberi élet biztosítása. A civil demokrácia-csomagban javasoljuk, hogy alkotmányos berendezkedésünk részévé kell tenni a korszerű kétkamarás parlamentet. A második kamarában a többi között civil, szakmai szervezetek, önkormányzati szövetségek, egyházak, köztestületek, érdekképviseletek, nemzetiségiek és a határon túli magyarság delegáltjai kapnának helyet. A mostani kormánypártok szerintem nagyot hibáztak, amikor a kétharmados felhatalmazás mellett ezt a lépést nem tették meg. Nem tartjuk jónak a nemzetiségiek „versenyeztetését”, azt, hogy dönteniük kell identitásuk vagy pártpreferenciájuk között, és az sem elegendő, hogy a határon túli magyarok csak aktív választójoggal rendelkeznek és nem választhatóak közvetlenül. Mi el szeretnénk érni, hogy ők választhatók is legyenek. Fontos megteremteni a parlamenti képviselők visszahívhatóságát. A második kamarának lenne meg erre a törvényességi alapja. 

Bővebben...
 

Rehabilitációs profilt alakítanak ki a Vakok Állami Intézetében

E-mail Nyomtatás

Tatán 1,3 milliárd forintból új országos bentlakásos rehabilitációs központ épül

 

Megkezdődött a Vakok Állami Intézetének felújítása. Az öt hónapig tartó beruházásnak köszönhetően a Hermina úti intézmény kívül-belül megújul, amivel sokkal komfortosabbá és akadálymentessé válik. Ezen felül hónapokon belül elindul két másik fejlesztés is, így az intézet Hungária körúti épülete is megújul, Tatán pedig megépül az országos bentlakásos rehabilitációs központ. Szabóné Berta Irén, Vakok Állami Intézetének igazgató asszonya elmondta: kialakítjuk az Országos Módszertani Központ infrastrukturális feltételeit, valamint az Országos Felnőtt Látásvizsgáló és Állapotfelmérő Központot, amelyben egy komplex szakmai team végzi el a látássérültek vizsgálatát.

 

A Vakok Állami Intézetének felújításából arra is következtethetünk, hogy eddig nem tudtak modern körülmények között dolgozni?

 

–Sajnos a Vakok Állami Intézete épületében eddig igen korszerűtlen körülmények között dolgoztak a munkatársaink, s ezért is örülünk ennek a nagymértékű felújításnak. A mostani beruházás a munkakörülmények, a terápiás tevékenységek, és – ami a legfontosabb – a lakók életminőségének a javulását eredményezi.

Bővebben...
 

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal támogatja a hazai vállalatok külpiaci törekvéseit

E-mail Nyomtatás

Magyarországon nagyon szigorúak az élelmiszerbiztonsági követelmények, ami a világ egyes részeire nem jellemző

 

Immáron harmadik alkalommal mutatkoztak be magyar vállalatok a HITA (Nemzeti Külgazdasági Hivatal) szervezésében a világ egyik vezető élelmiszeripari szakkiállításán, a dubaji Gulfoodon. Főleg azok a magyar cégek tudják megismerni a külföldi cégek elvárásait, akik már találtak olyan partnert, akivel üzletet tud kötni. Hiszen a helyi importőr tudja a leghitelesebben bemutatni a legpontosabban az igényeket.

 

Dubaj az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa, sőt nemzetközi üzleti központtá is vált. Ez volt a fő indok, hogy magyar vállalatok is bemutassák termékeiket a Gulfoodon? – kérdezem Maurtner Márkot, a HITA osztályvezetőjét.

 

–Dubaj a közel-keleti térség, a Perzsa-öböl gazdasági régiójának fontos kereskedelmi központja, és így lényeges vásárközponttá vált. Tehát a dubaji vásár meghatározó a régi szempontjából. Nem maga Dubaj a célpiaca, a városban rendezett nemzetközi vásároknak, hanem főleg a régió, s azon belül a legnépesebb ország Szaúd-Arábia. Az egész arab-térségből érkeznek látogatók erre a kiállításra. Az elmúlt négy-öt esztendőben a Gulfood annyira népszerű lett mind a kiállítók, mind a látogatók körében, hogy nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát. Kínától az Egyesült Államokig a világ szinte minden tájáról megfordulnak a Gulfoodon üzletemberek, s a kiállítók közül számtalan olyan ország képviselteti magát, amelyik élelmiszer-exportban érdekelt. A magyar és a külhoni kiállítók, akik rész vettek velünk ezen az eseményen, s a világ számos ilyen szakkiállításán is megjelennek, azt mondták, hogy a világ első három nagy nemzetközi élelmiszeripari rendezvénye közé sorolják a Gulfoodot.

Bővebben...
 

Tömeges menedékjogi kérelem

E-mail Nyomtatás

A rendőrség különös figyelmet fordít a migránsokat befogadó intézményekre, rendszeresen ellenőrzi azokat

 

Kilencszeresére nőtt tavaly a menedékjogi kérelmek száma. Tavaly júniusban egy hónap alatt kétszer annyian kértek menekültügyi védelmet, mint az előző évben összesen. Dr. Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója elmondta: a menedékjogot kérők 90%-a tehát a balkáni útvonalon keresztül érkezett illegálisan hazánkba.

 

2013-ban olyan növekedés volt az illegális migrációban, ami az 1990-es évek elejére volt jellemző, hiszen kilencszeresére nőtt egy év alatt a benyújtott menedékjogi kérelmek száma. Számoltak ilyen nagy volumenű növekedéssel?

 

–Számítottunk arra, hogy 2013-ban többen kérnek menedékjogot hazánkban, mint az azt megelőző évben, de ez a nagy arányú növekedés minket is meglepetésként ért. A migrációs helyzet alakulását mindig nagymértékben befolyásolják a nemzetközi konfliktusok, tehát az egyes országokban zajló esetleges polgárháborúk, melyek nagyobb tömegvándorláshoz vezetnek. A Balkánon át Magyarországon keresztül vezet az egyik ilyen menekült-útvonal az Európai Unió felé. Tehát ezen a szárazföldi útvonalon át nagyon sokan érkeznek az unió területére.

Bővebben...
 

Szekeres és társai folyamatosan megsértik a közmunkásokat, s most pedig az őseinket

E-mail Nyomtatás

A Jászság településeire 94 milliárd támogatás érkezett 2010-től napjainkig, ami hatalmas eredmény

 

Pócs János országgyűlési képviselő családjával a Jászságban él, együtt „lélegzik” a vidékkel. A választók bizalmából pedig négy éve immár a fővárosban képviselheti érdekeiket. A jászsági emberekkel és a kormánnyal kéz a kézben elérték, hogy végre valóban megújultak a településeket összekötő utak. Már nem romlik, hanem javul a közbiztonság. A jászberényi kórházban milliárdos fejlesztés zajlik.

 

Képviselő úr Jász–Nagykun–Szolnok megye 2. számú, jászberényi központú választókerületében indul a Fidesz-KDNP jelöltjeként. Mennyi idő alatt sikerült összegyűjteni a jogszabályban meghatározott számú aláírásokat?

 

–Egy nap alatt 3200 ajánlást gyűjtöttünk össze, s azt le is adtuk a helyi bizottságnak. Tovább folytatjuk a támogató aláírások gyűjtését: jelenleg ezeket az íveket több mint 20 ezer állampolgár írta alá a választókerületben. Az a célunk, hogy a lehető legtöbb számú támogatói aláírást gyűjtsük össze, és minden magyar állampolgárnak szeretnénk biztosítani a lehetőséget, hogy kifejezze támogatását a Fidesz-KDNP szövetség mellett.

Bővebben...
 

A szocialisták 1000 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből

E-mail Nyomtatás

Sikerült úgy gazdálkodunk, hogy idén több, mint 3 milliárd forint jut fejlesztésekre

 

A Gyurcsány-korszakban 1000 milliárd forintot vontak ki az önkormányzati rendszerből, miközben számtalan feladatot adtak oda – forrás nélkül – a településeknek. A szocialista kormányok nem sokra becsülték a magyar vidéket, a magyar településeket. Dr. Láng Zsolt, Budapest II. kerületének polgármestere, a parlament Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának elnöke elmondta: erős országot csak úgy lehet építeni, ha a településeink is megerősödnek; ezért is volt lényeges az adósságkonszolidáció.

 

Polgármester úr február 23-án kijelentette: 2014 egy új korszak kezdete a magyar települések számára, végre nem az adósságokra, a terhekre, hanem a lehetőségekre összpontosíthatnak. Hogyan adósodtak el a magyar települések?

 

– Ahhoz, hogy valóban értékelni tudjuk az idei év kezdetét az önkormányzatok és a települések életében, vissza kell tekintenünk. Meg kell vizsgálnunk, hogy 2002-től nyolc éven át az MSZP–SZDSZ-kormányok mivel sújtották a települési önkormányzatokat. „Több pénzt az embereknek, több pénzt az önkormányzatoknak!” – ez volt a szocialisták egyik választási szlogenje. Mindezt úgy „valósították meg”, hogy nyolc év alatt közel ezermilliárd forintot vontak ki a rendszerből. Egyre több feladatot kaptak az önkormányzatok, de  nem rendeltek mellé forrásokat. A felelőtlen kormányzati munkának köszönhetően 2010-re a települések jelentős része a csőd szélére került, és tevékenységük abban merült ki, hogy a túlélésre keresték a megoldást. Fejlesztések, hosszú távú stratégiák szóba sem jöhettek, de ha került is valahonnan plusz forrás, azt felemésztette a hiteltörlesztés. 2010-re ez a folyamat oda vezetett, hogy 1300 milliárd forint adósságot halmoztak fel a magyarországi önkormányzatok.

Az elmúlt négy évben először a megyei önkormányzatok, majd az ötezernél kisebb lélekszámú települések, majd pedig a teljes szektor adósságait vállalta át az állam. 2014 tavaszán már „tiszta lappal” indulhat minden hazai település. Az új önkormányzati törvény egyértelművé tette a kötelező feladatokat és azok finanszírozását. A kormány intézkedéseinek köszönhetően egy-egy település vezetése ma már azon gondolkodhat, hogy saját bevételeiből milyen lényeges és hasznos beruházásokat valósítson meg az ott élők számára.

Bővebben...
 

Zalaegerszeg idén 244 millió forintot fordít gazdaságfejlesztésre

E-mail Nyomtatás

Biztonságosan üzemel a város kiterjedt intézményrendszere

 

Zalaegerszeg pénzügyi helyzete szilárd, az intézmények működése stabilan biztosított és a városban komoly fejlesztések is megvalósulnak. Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere elmondta: mintegy 1,3 milliárd forint, szabadon felhasználható kormányzati támogatást kapott az elmúlt évek rentábilis gazdálkodásának köszönhetően a zalai megyeszékhely.

 

A költségvetést 18 milliárd forintos főösszeggel fogadta el a zalaegerszegi közgyűlés, a működési költségekre és a fejlesztésekre fordított kiadások aránya közel 50-50 százalékot teszi ki. Ez a 18 milliárdos főösszeg mennyiben tér el az előző évi költségvetéstől?

 

–Nagy siker ez a 18 milliárd forint, hiszen ilyen nagyságú volt a főösszeg azokban az esztendőkben is, mikor a teljes oktatási rendszer önkormányzati fenntartásban volt. Az általános iskolák 2013. január 1-je után is önkormányzati tulajdonban maradtak, az állam csak az oktatást, illetve az ahhoz kapcsolódó feladatokat vette át, illetve finanszírozza. Tehát az állami támogatásnak is komoly szerepe volt abban, hogy ilyen induló főösszeget határozzunk meg. A működési költségekre 55, a fejlesztésekre pedig 45%-ot szeretnénk fordítani, ami jelentős arány. S szólni kell még arról az 500 millió forintos stadionfejlesztési forrásról, melynek a támogatási szerződését még nem írtuk alá. Ha ez az összeg is a költségvetési alrendszerbe kerül, akkor a fejlesztések és a működés aránya közel azonos lesz – erre eddig csak az első Orbán-kormány legszebb időszakában, a 2000-es évek elején kerülhetett sor. Érezzük a törődést, a kitüntetett figyelmet a kormány részéről, azt, hogy respektálják: Zalaegerszeg városának minimális adósságállománya volt a szocialista kormányok idején. A fejlesztési hányad nagy részét pályázati források teszik ki, és azok elbírálásakor különösen éreztük a kormány támogatását. December végén pedig mintegy 1,3 milliárd forint, szabadon felhasználható kormányzati támogatást kapott az elmúlt évek rentábilis gazdálkodásának köszönhetően Zalaegerszeg. Mindezeknek köszönhetően kiegyensúlyozott pénzügyi évet prognosztizálhatunk.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség