Interjú

Az áfacsökkentés miatt kevesebbet kell fizetnie feldolgozó vállalkozásoknak

E-mail Nyomtatás

Csak akkor leszünk versenyelőnyben, illetőleg partnerei a külföldi vállalkozóknak, ha azonos költségszinttel és profit eredménnyel tudjuk a vállalkozásunkat vezetni

 

A minőségi váltás, a minőségi változás éve lesz az idei a sertéságazatban, amit több meghatározó lépés is ösztönöz. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár elmondta: a 22 százelékpontos áfacsökkentés a sertés termékpályán tapasztalható áfa csalások és számla nélküli értékesítés visszaszorítása érdekében történt. Az áfakulcs mérséklésével várhatóan a külföldről behozott élősertés, félsertés, vagy egyéb sertés terméknek a mennyisége és aránya is csökken a jövőben.

Bővebben...
 

Fontos állomás a Benes-dekrétumok ellen

E-mail Nyomtatás

Szlovák származású néppárti politikus nem támogatott bennünket

 

Az Európai Parlament (EP) Jogi Bizottsága február 11-én elfogadott szakvéleményében megállapította: a Benes-dekrétumok rendelkezései a mai napig a szlovák jogrend részét képezik, ezért további vizsgálatukra van szükség. Ez az első uniós szintű jogi dokumentum, amely mindezt kimondja.

Bővebben...
 

A szigorú büntetőpolitikán, így a három csapás rendszerén sem változtatunk

E-mail Nyomtatás

A kormánynak megalakulása óta célja a szigorú és tettarányos büntetőpolitika kialakítása

 

Székely László ombudsman szerint több ok miatt is aggályos, sőt alaptörvényellenes a három csapás törvény. Szerkesztőségünk vendége Dr. Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki szerint a törvény teljesen összefér más alkotmányos elvekkel.

 

Mi a véleménye arról, hogy az ombudsman szerint a törvényalkotó semmilyen lehetőséget nem ad a bíróságnak a mérlegelésre?

 

–Sok esetet ismerünk a büntető törvénykönyvben, amikor a bírónak nincs szabad mérlegelése bizonyos kérdésekben. Erre egy példa: ha valaki ittas járművezetést követ el, akkor a járművezetéstől való eltiltást a bírónak automatikusan ki kell szabnia. Más bűncselekmények esetében az elkobzást, a vagyonelkobzást, vagy a közügyektől való eltiltást kell automatikusan alkalmaznia a bíróságnak. Tehát nem idegen a magyar büntetőjogtól az, hogy a bíróságnak nincs mérlegelésre lehetősége. A három csapás törvény esetében három erőszakos, vagy élet elleni bűncselekmény után kötelező a bíróságnak tényleges életfogytiglant elrendelnie. Hiszen ezek olyan súlyos esetek, hogy nem kell a bíróságnak mérlegelési lehetőséget adni, mert a bűncselekmények azt bizonyítják, hogy a vádlott képtelen a társadalmi együttélésre.

Bővebben...
 

Munkaalapú társadalmat építünk

E-mail Nyomtatás

A baloldali összefogás jelöltjei a tények figyelembe vétele nélkül negatív és gyűlölet-kampányt folytatnak

 

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, kormánymegbízott Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyíregyházi központú, 2. számú választókerületében méretteti meg magát az áprilisi országgyűlési választáson. Képviselő úr elmondta: a munkahelyteremtő- és munkahelyfenntartó pályázatoknak köszönhetően Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, s így a 2. számú választókerületben is, több helyi vállalkozó nyert pályázati támogatást.

 

Képviselő úr még 2010-ben azt nyilatkozta: „Ha munka van, akkor minden van. Úgy lehet a munkahelyeket erősíteni Nyíregyházán, hogy a helyi vállalkozókat támogatjuk, valamint a fiatal, diplomás, képzett munkaerőt helyben megtartjuk.” Három és fél év alatt mit sikerült ezekből az elképzelésekből megvalósítani?

 

–Nagyon jól emlékszik a mondataimra, s a mai napig nem változott a munkahelyteremtés területére vonatkozó véleményem. A legfontosabb kérdés ma is a munkahelyteremtés és a megélhetés. Hiszen a munka jövedelmet képez, és mi munkaalapú társadalmat építünk. Szabolcs-Szatmár –Bereg megye 2. választókerületében nagyon lényeges a munkahelyteremtés. De mi nem csak beszélünk erről! Hiszen több olyan beruházást hajtottunk véghez, aminek kivitelezésében a helyi vállalkozók lehetőséget kaptak. Útépítés történt az elmúlt három és fél évben: Nyírbogdánytól egészen Paszabig, s ez a választókerületemet érinti Kótajnál, Bújnál és Paszabnál. Régóta várták már a helyi lakosok ezt a fejlesztést, mert nagyon rossz minőségű volt az út az említett települések között. Lényeges, hogy Nyíregyházán leraktuk a nyugati elkerülő út alapkövét, így az autópályától –2014 végétől –be lehet jutni a tiszavasvári útig, s mindez kapcsolódik a LEGO Manufacturing Kft. legújabb beruházásához. Hiszen a LEGO új gyárat épít Nyíregyházán – az én választókerületemben – , aminek átadására március 25-én kerül sor. A LEGO a már meglévő 1300 munkahely mellé 500 újabbat hoz létre az új telephelyén. Mindez nagyon lényeges beruházás a Nyíregyházán és környékén élők számára. A helyi vállalkozók számára munkahelyet teremtett az alsó-szabolcsi szennyvízberuházás, ami Nyírtelektől Tiszalökön át Tiszadobig tart. Jelenleg még zajlanak a kivitelezési munkálatok, s ha azok a terv szerint a közeljövőben befejeződnek, akkor 95%-os lesz a csatornázottság a 2. számú választókerületben. Tehát a már említett fejlesztések, az ipari parkokban történő beruházások és a LEGO gyár építése mind-mind munkahelyet teremtettek. Nem állíthatom azt, hogy már nincs teendőnk a munkahelyteremés területén, hiszen még vannak, akik nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, ezért a közfoglalkoztatás jelentős lehetőséget biztosít azon munkanélküliek számára, akikre még bizonyos okok miatt nem tart igényt a versenyszféra. Ők bekapcsolódhatnak az önkormányzati közfoglalkoztatásba, illetve, mivel esetünkben hátrányos helyzetű kistérségekről beszélünk, a Strat-munkaprogram is lehetőséget biztosít számukra. 2013-ban több mint 40 ezren dolgoztak a megyében a közfoglalkoztatási programban, és ebbe beletartoznak azon települések lakói is, akik a 2. számú választókerülethez tartoznak.

Bővebben...
 

Nem kell aggódnunk vadfajaink „kihalása miatt”

E-mail Nyomtatás

A vadgazdálkodási ágazat elmúlt évi bevétele meghaladta a 20 milliárd forintot

 

A kárpát-medencei régió vadgazdálkodási szakemberei találkoztak február 1-jén Magyarországon, Kaszópusztán, hogy megismerkedjenek egymással, és kialakítsák a jövőbeni együttműködést szolgáló kapcsolatokat. Dr. Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár szerkesztőségünknek elmondta: a mezőgazdának, az erdőgazdának, a vadgazdának és nem utolsó sorban a természetvédőnek ugyanaz az érdeke. Azaz, hogy egy egészséges, változatos, élhető élőhelyen sokféle állat és növényfaj éljen a környezetével egyensúlyban. Sokkal több az érdekazonosság, mint az ellentét.

 

Miért lényeges a Vidékfejlesztési Minisztérium számára, hogy ne csupán a határon belüli, hanem az egész Kárpát-medence vadgazdálkodási szakembereivel tartsák a kapcsolatot?

 

–A természetes vadállomány időben és térben is nagyon változóan helyezkedik el. Gondoljunk csak a vonuló-vándorló fajokra. Ezen fajok védelme, a velük történő gazdálkodás, az állomány szabályozása egyszerre helyi és határon átnyúló feladat, különös tekintettel arra, hogy a vadon élő állatok nem ismerik a politikai határokat. Az együttműködésre – a személyes kapcsolat mellett – számos részterületen nyílik lehetőség.

Bővebben...
 

Cél, hogy Hollókő élő falu maradjon

E-mail Nyomtatás

A „Próbáljon szerencsét Hollókőn!" elnevezésű programban a látogatók a korábbi korok hangulatát élhetik majd át

 

Csaknem kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés kezdődött meg a világörökség részeként számon tartott Nógrád megyei Hollókőn. A népi hagyományokra épülő kiemelt program a kormány támogatásával valósul meg.

 

Abból, hogy most kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés veszi kezdetét a településen, következtethetünk-e arra, hogy Hollókő bár a világörökség része, mégsem keresik föl kellő számban a turisták? – kérdezem Szabó Csabát, Hollókő polgármesterét.

 

–Ez csak részben felel meg a valóságnak, hiszen a gazdasági válság miatt érezhető az, hogy valamennyivel kevesebb turista érkezik 2008-tól a településre. Főleg azt tapasztaljuk, hogy a Hollókőt meglátogatók kevesebbet költenek a településen. Most azon vagyunk, hogy megújítsuk kínálatainkat, hiszen nagyon sok jó látogatóhely jött létre az észak-magyarországi régióban; gondolhatunk az egerszalóki fürdőre és a börzsönyi fejlesztésekre. Ezért lényeges a megújulás a településünkön is, még akkor is, ha a palóc kultúra adott, ahogy szintén adott hozzá a tradíció és a műemlék várunk. Sajnos eddig ne tudtuk kellőképpen bemutatni értékeinket. Főleg rendezvényeken, például Húsvétkor és Pünkösdkor látogatnak el hozzánk, de a célunk az, hogy mérsékeljük a szezonalitást, és emeljük a tartózkodási időt és így a vendégéjszakák számát. Ezért is vette kezdetét a csaknem kétmilliárd forintos turisztikai fejlesztés.

Bővebben...
 

Magyarországon vagy a legalacsonyabb, vagy ahhoz közeli a gyógyszerek ára

E-mail Nyomtatás

Két év alatt 10 milliárd forinttal kevesebbet költöttek a betegek a támogatott készítményekre

 

Tizenkét új terápiás lehetőséggel, gyógyszerrel bővül a támogatott készítmények köre, és ennek köszönhetően közel 25 ezer beteg esetében válik elérhetővé új, hatékonyabb és korszerűbb gyógyítási metódus. Szerkesztőségünk vendége Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

 

Milyen forrásból tudták kigazdálkodni azt, hogy tizenkét új gyógyszerrel bővüljön a támogatott készítmények köre?-

 

–Lényeges hangsúlyozni, hogy nem tizenkét új gyógyszerrel, hanem annyi terápiás lehetőséggel bővült a támogatott készítmények köre. Igaz, ezeknek több mint a fele új készítmény, míg a másik részbe azok tartoznak, melyek már a közfinanszírozott gyógyszerkincs részét képezték, de most újabb terápiás területei kerültek bevonásba a támogatott körbe, így jelentve kezelési előrelépést a betegek számára. Az elmúlt években is folyamatosan kerültek be új gyógyszerek a támogatott körbe, azonban most egy újabb jelentős előrelépést tudtunk elérni. Olyan szakmai igény mutatkozott minderre, hogy meg kellett találnunk, a befogadáshoz a forrást, mely biztosítja a gyógyszerkassza egyensúlyát. A Nemzetgazdasági Minisztériummal, gyógyszergyártókkal együttműködve megtaláltuk azokat a módszereket, melyek nem jelentenek többletkiáramlást, továbbá az egyes terápiás területeken történt árcsökkentések, racionalizálások következtében felszabaduló források átcsoportosítása is biztosítja a szükséges fedezetet.

Bővebben...
 

Magyarellenes fenyegetések és rongálások Várdarócon

E-mail Nyomtatás

Nemzetiségi alapon szított gyűlöletkeltés miatt kéne vádat emelni az elkövetők ellen

 

Január 11-én éjjel a szemtanúk szerint egy tizenhárom főből álló, többségében bellyei horvát fiatal vonult végig Várdarócon, ahol megrongáltak három autót, megtépázták a falu központjában álló, a falu magyar hagyományát idéző szalmakakast és megrongálták a helyi kávézó teraszát. A Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese, Varga Gábor számára felfoghatatlan, hogy abban a járásban történt ilyen, ahol eddig magyarok és horvátok békében éltek.

 

Eddig, tudomásom szerint, Horvátországban a közelmúltban nem voltak magyarellenes incidensek. Mi állhat a várdaróci soviniszta kirohanás hátterében? – kérdezem Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) ügyvezető elnökét.

 

– A HMDK vezetősége, ahogy a horvátországi magyarok közössége is megdöbbent ezen az incidensen, hiszen a magyarság ellen ilyen atrocitásra nem volt példa. Ha jól emlékszem, utoljára 2007-ben Vörösmarton történt az, hogy egy horvát és egy magyar ember összeszólalkozott, és a veszekedés közben magyarellenes kijelentések is elhangzottak. Horvátországban sokkal erősebb az ellentét a szerbekkel, mint a magyarokkal szemben a ’90-es háború következményeként. A nemzetek közti feszültség egyik kiváltó oka lehet az is, hogy tavaly kiderült az, hogy a szerb lakosság aránya Vukováron meghaladta az 1/3-os arányt. Így a horvátok számára, a független Horvátország oltárán elszenvedett áldozatáért hős városnak számító Vukováron kötelező lenne a szerb nyelv hivatalos használata, azaz a ciril feliratok megjelenítése. Ennek következményeként az állami intézményekben több horvát és szerb nyelvű táblát állítottak Vukováron tavaly ősszel, amelyeket azóta is folyamatosan erőszakkal eltávolítanak a horvát háborús veteránok.

Bővebben...
 

Bácskából Etyekre

E-mail Nyomtatás

Fontos, hogy megmutassuk, a magyar bor a legjobb a világon

 

A Hernyák-borászat az Etyek-Budai borvidék egyik legdinamikusabban fejlődő kézműves családi borászata. Az utóbbi években az egyedi stílusú boraik mellett ugyanennyire népszerűek párlataik, az újonnan készülő kézműves pezsgők, valamint úttörő gasztronómiai műhelyük is. Hernyák Laci borász – a barátai Lacinak hívják, így került rá a címkékre, hogy Hernyák Laci, s ő ragaszkodik ahhoz, hogy ne Lászlónak nevezzük – elmondta: az elmúlt 20 évben nagyon sokat dolgoztunk Etyeken a borász kollégákkal, így a borok népszerűsítése érdekében fesztiválokat szerveztünk, és mindent megtettünk az etyeki bor minőségének javításáért.

 

Az ön élettörténete nem megszokott, sematikus, hanem bővelkedik izgalmakkal. Hiszen Szerbiában, Délvidéken élt, közgazdászként dolgozott, amikor 1991. október 22-én megkapta a katonai behívóját. 33 évesen kellett volna Vukovárra mennie. Hogyan is lett egy csantavéri cégvezetőből etyeki borász?

 

–A véletlenek láncolatának, a sorsszerűségnek köszönhetem azt, hogy etyeki borász lettem. Amikor megkaptam a katonai behívót, úgy gondoltam, nem vagyok hajlandó azok ellen harcolni, akikkel együtt nőttem föl, akikkel együtt éltem. Tehát a barátiam ellen Ezért átjöttünk Magyarországra.

Bővebben...
 

A választóknak is meg kell erősíteniük, hogy megvédik a rezsicsökkentést

E-mail Nyomtatás

A központi árszabályozás tagállami meghatározása nem adhat alapot a kötelezettségszegési eljárás megindításának

 

Országszerte óriási érdeklődéssel zajlanak a rezsifórumok, s közben olvashatjuk, hogy központi árszabályozás fokozatos eltörlését javasolja az Európai Bizottság, és inkább célzott támogatásokat ajánl a rászorulók számára. Dr. Kocsis Máté, országgyűlési képviselő, a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere kérdésünkre elmondta: többször támadták meg hazánkat azért, mert a kormány a lakosság érdekeit vette figyelembe, s nem a multik extra profitját. Az eddigi vitákból a magyar kormány mindig győztesen került ki, s ez most sem lesz másként: kiállunk a magyar érdekek mellett.

 

Február 6-án az Országgyűlés elfogadta azt a törvényt, amely előírja a gáz, a villany- és a távhőár újabb csökkentését. A képviselők a pénzügyi rezsicsökkentés feltételein is változtattak. Idén mennyivel csökken a rezsi ára?

 

–A 2012-es őszi árakhoz képest eddig 20%-kal csökkent a rezsi ára, s idén, a mostani döntés értelmében, április 1-jétől 6,5%-kal csökken a földgáz lakossági ára. Szeptember 1-jétől 5,7%-kal a villamosenergia és október 1-jétől 3,3 % a távhő ára csökken. Ez a rezsicsökkentés harmadik üteme, ami által a magyarországi lakossági energiaárak újra az európai középmezőnybe kerülnek. Korábban a magyar polgárok fizették a legmagasabb rezsiárakat a keresetükhöz képest. Ezért, még 2012-ben úgy döntött a kormány, hogy csökkenti a rezsiköltségeket.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség