Interjú

A magyar zászló kérdése közügy

E-mail Nyomtatás

Beszélgetés Bíró Lászlóval, Csíkmadaras polgármesterével

 

Az elmúlt időszakban több alkalommal is büntetés kapott a csík megyei prefektustól Csíkmadaras polgármestere. A büntetés oka a piros-fehér-zöld zászló, amelyet Bíró László immár hét éve kitűzve tart a székelyföldi községháza homlokzatán. A Madarasi-Hargita lábánál fekvő festői község első embere lapunk érdeklődésére elmondta, bár a büntetések után muszáj a korábbiaknál megfontoltabbnak lennie, a nemzeti színű lobogót ezután sem kívánja levenni, mert úgy érzi: szimbolikus jelentősége van annak, hogy a piros-fehér-zöld zászló kint legyen az általa vezetett hivatal épületén.

 

Mikor rakatta ki először a magyar zászlót Csíkmadarason?

 

–Bár csak mostanában kavar visszhangot a dolog, el kell mondjam, hogy a magyar nemzet lobogóját a polgármesteri hivatalra már 2006-ban, kinevezett polgármesteri időszakomban is kitűzettem. Igaz, akkor még csak néhány hónapig lengett, hiszen visszaléptem az alpolgármesteri tisztségbe. Viszont 2008-ban, amikor megválasztottak polgármesternek, rögvest kitűzettem ismét, és a községházán – úgy is, mint a faluközösségünk szimbóluma – leng a mai napig.

Bővebben...
 

A szocialista kormányok nem tudták az ország hátrányos térségeit felzárkóztatni

E-mail Nyomtatás

Kiemelt cél a népesség csökkenésének megállítása és az egészséges társadalom megteremtése

 

Az elkészült Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció (OFTK) nemzetstratégiai és nemzetgazdasági fordulatot hozhat Magyarország számára, és hozzájárul a területi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, valamint a kiegyensúlyozott fejlődés eléréséhez. Szerkesztőségünk vendége Dr. Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium tervezéskoordinációért felelős államtitkára.

 

Milyen dokumentumok, elvárások késztették a Nemzetgazdasági Minisztériumot a Nemzeti Fejlesztés 2030 - az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció kidolgozásához?

–Az Országgyűlés 1996-ban megalkotta a területfejlesztésről és területrendezésről szóló törvényt, amely rendelkezik az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció (OFTK) elkészítéséről és rendszeres felülvizsgálatáról. Ez alapján terjesztette a kormány november végén az Országgyűlés elé az OFTK-t, amely tartalmazza a területfejlesztési politikát meghatározó irányelveket, célokat és hosszú távú prioritásokat.

Bővebben...
 

Európát most nemcsak gazdasági, hanem értékrendi válság is sújtja

E-mail Nyomtatás

Ennek ellenére a magyar európai nemzet, tehát megoldást kell találnunk arra a helyzetre,

amibe a trianoni békediktátum alig száz éve belekényszerített bennünket

 

Az erdélyi magyar politikai pártoknak az a feladata, hogy a közösségnek erős brüsszeli képviselete legyen, ezért az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) továbbra is koalíció létrehozását javasolja a 2014-es európai parlamenti választásokra. Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szerkesztőségünk kérdésére elmondta: európai kapcsolatrendszereinket úgy kell fejlesztenünk, hogy közben a magyar nemzetstratégiát képviseljük.

 

A 2014-es EU-s választásokra az EMNP az erdélyi magyar pártok koalícióját javasolja. Ebből arra lehet következtetni, hogy külön-külön egyik pártnak sincs esélye arra, hogy listavezetője bejusson az Európai Parlamentbe?

Bővebben...
 

2010-től a minimálbér vásárlóértéke minden évben emelkedett

E-mail Nyomtatás

Mára legtöbben úgy tekintenek a közfoglalkoztatásra, hogy az értékteremtéssel jár

 

Jövőre 101 500 forint lesz a minimálbér és 118 ezer forint a szakmunkás bérminimum a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) született megállapodás alapján. A felek 2014-re 3,5 százalékos béremelési ajánlást fogadtak el. Szerkesztőségünk vendége Dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

 

Legyen kedves bevezetésképpen fölvázolni, hogy 2010-től évente mennyit változott a minimálbér összege.

 

– A minimálbér bruttó összege 2010-ben havi 73 500 forint volt, ami 2013-ra 98 000 forintra emelkedett. Ezek szerint 2011–2013 között évenként átlagosan 10%-os emelkedés következett be. Ez a növekedés uniós összehasonlításban kiemelkedőnek számít, magasabb mértékben csak Bulgáriában emelkedett a bruttó minimálbér az elmúlt években. 2014-ben a minimálbért 3,6%-os emeléssel 101 500 forintban állapítjuk meg. Nem szabad elfeledkezni az ugyancsak kötelező érvényű garantált bérminimumról, közismertebb nevén a szakmunkás minimálbérről sem. Ennek bruttó összege 2014-ben 118 000 forint lesz, ami 3,5%-kal magasabb az idén érvényes 114 000 forintnál.

Bővebben...
 

Az új rendszer a korábbinál nagyobb mozgásteret biztosít az önkormányzatok számára

E-mail Nyomtatás

2014-ben az önkormányzati alrendszer feladatainak finanszírozására 716 milliárd forintot fordítunk

 

A kormány február 28-ig minden magyar település hátramaradt adósságát átvállalja, összesen mintegy 420 milliárd forint értékben, így a 2014-es költségvetési évet minden magyar önkormányzat adósságmentesen kezdheti meg.

 

Mekkora volt a helyi önkormányzatok adóssága, pénzforgalmi egyenlege 2002 és 2010 között, majd a kormányváltástól mindez miként változott meg? – kérdezem Dr. Berczik Ábeltôl, a Nemzetgazdasági Minisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkárától.

 

– Az önkormányzatok adósságállománya a 2002. évi 191,5 milliárd forintról 2010 végére 1247,5 milliárd forintra nőtt. Ennek oka elsősorban az volt, hogy az önkormányzatok feladatellátási kötelezettsége és az ehhez rendelkezésre álló források nem voltak összhangban. Az alrendszer alulfinanszírozott volt, amit a pénzforgalmi hiány is jól mutat. A kormányváltást követően az önkormányzati alrendszer átalakításával a feladatok és források egyensúlyba kerültek, ezt 2011 óta minden évben pozitív egyenleg mutatja. Ezzel párhuzamosan az önkormányzati adósságállomány is csökkenő pályára állt, melyet az adósságkonszolidáció hatása is elősegített.

Bővebben...
 

Van valami bűverő Magyarország földjében

E-mail Nyomtatás

A kultúráért felelős egykori államtitkár, jelenleg miniszterelnöki főtanácsadó és a 2015. évi milánói világkiállításért felelős kormánybiztos

 

Messzinek tűnik a 2010-es év ősze, amikor Szőcs Gézát Lakiteleken vártam. Személyesen először ott találkoztunk. A nagy összejövetelre estetájt érkezett. Mindenki ott volt, aki a Marosvsárhelyen született államtitkár bátor szerepvállalásától is remélte az itthon túlhatalomra szert tett véleménydiktátorok elcsendesülését. Őt – akinek versei a magyar líra történetének szerves részei, aki a kisebbségi létben elszenvedte a diktatúra általi üldöztetést – aztán mivel tudnák kikezdeni. Persze, ahogy jóval korábban már a román diktatúra is, kikezdték. De erről később. Legközelebb 2011 őszén a Karinthy Színházban az Eredeti helyszín bemutatóján találkoztunk. Halálos izgalomban, a jobb első széken Csurka István mellől körbepillantva felfedeztem Szőcsöt. Eljött a bemutatóra. Már szaladtam volna oda, úgy megörültem, ám egy kissé mogorvára formált csurkai, „maradj nyugton, majd idejön ő, ha akar” mondat visszahervasztott a helyemre. 2012 szörnyű tele után, a nyár kellős közepén éppen csak annyit engedett a fájdalom abroncsa a szorításából, hogy már figyeltem a közéletre is, s meglepetésként ért, hogy Szőcs felmentését kérte, s kérését el is fogadták.

 

Hogy az évenkénti események sorában maradjak, most 2013-ban a Klotild ligeti sörözőben várom az erdélyi magyar költőt, s azt kérdem tőle, érvényesek-e még Tamási Áron szavai: hogy az író és persze költő sorsa minden korban és mindenütt nehéz, s különösen nehéz a magyar író-költő sorsa, mert nálunk örökség, hogy politikai gondokat is hordozzon?

 

Szőcs: Igaz és érvényes, Kelet-Európában is, és messzemenően igaz minden olyan társadalomban, kultúrában, ahol az irodalom hagyományosan megszokott, magasra értékelt hordozója és szócsöve olyan tartalmaknak, amelyek a szabadság és a morál tartományaiban születnek meg, de végül politikai kérdés válik belőlük. A szabadság nagyon fontos politikai vezéreszme, kulcsfogalom az emberiség történelmének a kezdeteitől máig. Érthető, hogy miért válhatott belőle politikai kategória is, de mi tudjuk, hogy ez egy morális és lelki kategória elsődlegesen.

Bővebben...
 

Mentik és népszerűsítik a madarakat

E-mail Nyomtatás

Országos felvevő-területtel működik a hortobágyi Madárkórház

 

Bár az egykori hortobágyi internálótábor központi épületén ma is emléktábla figyelmeztet a kommunisták rémtetteire, immár szerencsére nemes célokat szolgál az épületegyüttes: itt működik ugyanis a Madárkórház. Az intézmény nemcsak kórházként funkciónál, hanem madármenhelyként is, emellett pedig egy állandó kiállítás is látható náluk a Magyarországon élő legérdekesebb, legkülönlegesebb madárfajokból. Az intézmény ezzel a madarak védelmét, illetve az átlagemberek madarak iránti elköteleződését is szeretné növelni. Kiss Balázst a Madárkórház munkatársát kértük meg arra, hogy mutassa be tevékenységüket.

 

Mikor jött létre a hortobágyi Madárkórház?

 

–A Madárkórház Alapítvány, amely fenntartja a kórházat, 1999-ben alakult, ám madármentő tevékenységünket már jóval előtte elkezdtük. Azóta a különböző pályázatokon nyert pénzeknek köszönhetően számos fejlesztés ment végbe. Jelenlegi formájában 2006 óta tekinthető meg a létesítményünk. Nemcsak kórház van a területen, de fenntartunk egy madármenhelyt is, valamint preparált és élő példányok segítségével igyekszünk bepillantást nyújtani Magyarország és azon belül a Hortobágy igen gazdag madárvilágába.

Bővebben...
 

Főegyházmegyei intézmény kapta az Év Levéltára díjat

E-mail Nyomtatás

Arra kerestük a választ, miként tudunk megfelelni a „digitális világ” elvárásainak

 

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár lett 2013-ban az Év Levéltára kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseképpen. A díjat Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára adta át a Magyar Nemzeti Levéltárban november 27-én.

 

Tavaly az Év Kutatóhelye Díjat kapták meg a Magyar Családtörténet Kutató Egyesülettől, idén pedig az Év Levéltára elismerést a Magyar Levéltárosok Egyesületétől. Mit jelent önök számára ez az utóbbi díj? – kérdezem dr. Lakatos Andortól a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetőjétől.

Bővebben...
 

Agyagba zárt hagyaték

E-mail Nyomtatás

Lőrincz Éva keramikus Székelyudvarhelyen született és Székelyszentkirályon nevelkedett. Az Eötvös József Gimnáziumban érettségizett, majd 1995-ben Újpesten végezte el a fazekasiskolát. Mestere: Pallagi Tünde. Ezt követően népi játszóház-vezetői és -oktatói tanfolyamot végzett. Jelenleg Budakeszin lévő műhelyében dolgozik, kerámia szakköröket vezet. Több közös kiállításon vett részt, így a Budai Várban és Budakeszin is.

 

Már kislány korában is kerámiával, fazekassággal szeretett volna foglalkozni?

 

– Nem, akkor a kerámiaművészet még nem érintett meg. Mindig is csodálkoztam azokon, akik már nagyon fiatalon eldöntötték azt, hogy mivel foglalkozzanak a későbbiekben. Nagyon nehéz megtalálni azt a hivatást, ami igazán közel áll hozzánk. Nem is beszélve a pályaválasztásról, hiszen lehet, hogy elvégez valaki 1-2 egyetemet, mégsem a szakmájában, a diplomájának megfelelő állásban helyezkedik el. Tehát amikor az Udvarhelyhez közeli gyönyörű falucskában, Székelyszentkirályon tanultam, föl sem vetődött bennem az, hogy valamikor is fazekas leszek.

Bővebben...
 

A Hazáért

E-mail Nyomtatás

Hende Csaba kitüntette helytállásáért az 1951-es recski fogolyszökés utolsó élő résztvevőjét

 

Mózes Mihály alighanem az egyedüli ember hazánkban, aki elmondhatja magáról, hogy sikerült megszöknie a doni szovjet fogságból, a malenkij robotra hurcoltak gyalogmenetéből, valamint a recski haláltáborból is. Miután véghez vitte és túlélte mindezt, visszatért a hétköznapi életbe és ledolgozott még huszonöt évet. Mózes Mihály regénybe illő élete immár 89 éve zajlik, és a közelmúltban Hende Csaba honvédelmi minisztertől átvehette a honvédség által adományozható egyik legmagasabb kitüntetést, a „Hazáért” elismerést.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség