Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Interjú

Hazánk első alkalommal adhat otthont olimpiai eseménynek

E-mail Nyomtatás

Győr családbarát város, ezért minden beruházás és kulturális program esetében figyelembe vesszük a gyerekek érdekeit

 

November 8-án letették a 2017-es győri Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztivál (EYOF) egyik helyszínéül szolgáló uszoda alapkövét; a létesítmény 3,2 milliárd forintból készül el jövő őszre. Győr városa pedig folyamatosan fejlődik, a belváros megújul, kulturális programok és sportsikerek jellemzik a mindennapokat.

 

Mi motiválta Győr város vezetését arra, hogy felépüljön egy ötven méteres uszoda? – kérdezem Borkai Zsolt polgármestert, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét.

 

Győr sportos város, régóta nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél több nagy nemzetközi eseménynek lehessen helyszíne. A 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésének lehetősége új távlatokat nyit a város számára, hiszen olimpiai eseményről beszélünk, amely az ifjúsági korosztály egyik legnagyobb megmérettetése. A magyar kormány ezért kiemelten támogatja az EYOF megrendezését, köztük az új 50 méteres versenyuszoda megépítését is.

Bővebben...
 

Óbuda-Békásmegyeren kevesebb a vagyon elleni bűneset

E-mail Nyomtatás

 

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata az ősszel második alkalommal rendezett társasházi fórumot, s a program fő témája a közbiztonság és a bűnmegelőzés volt. A rendőrség adatai szerint tavaly óta jelentősen csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma. Ezen belül a betöréses esetek száma mérséklődött a legjobban: a felére esett vissza.

 

Milyen módszerekkel sikerült elérniük azt, hogy jelentősen csökkent a III. kerületben a vagyon elleni bűncselekmények száma? –kérdezem Bús Balázst, Óbuda-Békásmegyer polgármesterét.

Bővebben...
 

Több támogatás jut a tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztésére

E-mail Nyomtatás

725 művelődési házat és több mint 750 templomot újítottunk föl a vidékfejlesztési programokból

 

A tanyás és aprófalvas kistérségek fejlesztését közös programmal támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 10 milliárd forintos pályázatot hirdettek meg november 25-étől a kistelepüléseken, illetve a tanyákon élő emberek életminőségének javítására. Szerkesztőségünk vendége V.Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 

Az elmúlt 3 év alatt mit sikerült fejleszteni a tanyás, aprófalvas kistérségekben? Ezt azért is kérdezem, mert nem a földművelésügy, hanem a vidékfejlesztés szerepel a minisztérium nevében.

 

–Valóban három évvel ezelőtt olyan váltás történt, hogy a dominánsan csak az agráriumra koncentráló szaktárca Vidékfejlesztési Minisztériummá alakult, amely a vidéki élet valamennyi szegmensére, aspektusára összpontosít. Néhány jellemző adat erre: az elmúlt három esztendőben 725 művelődési házat és több mint 750 templomot újítottunk föl csak a vidékfejlesztési programokból. Amiben áttörés is tapasztalható az, hogy a helyi termék piacra jutását több jogszabállyal – törvénnyel, miniszteri rendelettel – segítettük. Tehát a vidékfejlesztési programoknak köszönhetően egyre több a vidéki, kistermelői piacok száma. A tanyákon való megmaradást több minden segíti, így az építészeti szabályok változása is, például eddig a helyi termékek piacra jutását segítő kereskedelmi célú épületet nem lehetett tanyán felépíteni. Az európai uniós támogatásokból finanszírozott tanyafejlesztési programoknál is a tanyán élést, az ott folyó gazdálkodást segítettük. A fiatal gazdákat érintő pályázatoknál pedig a tanyán és az aprófalvakban való gazdálkodás többletpontot jelentett. Az agrárkörnyezet-gazdálkodásban pedig kifejezetten tanyagazdálkodási programot is megjelöltünk és beindult a tanyabuszok rendszere is. A hazai forrásokkal együtt a 20 milliárdos nagyságrendet is eléri, amit a tanyákon élőkre, gazdálkodókra, a fejlesztésre fordított a kormányzat.

Bővebben...
 

Együtt-PM-es zavarkeltés a Belvárosban

E-mail Nyomtatás

Az ellenzékkel ellentétben mi építeni, fejleszteni akarjuk a kerületet

 

Az Együtt-PM szövetség nevetséges kis demonstrációt tartott, és tiltakoztak az ellen, hogy a Rogán Antal polgármester által irányított budapesti Belváros a tanyasi családoknak szánt forrásokból részesüljön.

 

Az Együtt-PM szerint : „nem az a gond, hogy források jutnak a Belváros fejlesztésére is, hanem az, hogy a Fidesz folyamatosan, koncepció nélkül a saját politikai és magánérdekei alapján használja fel a közpénzeket”- s ezzel arra utalnak, hogy az V. kerület a tanyasi családoknak szánt forrásokból részesült. Mi erről a véleményük? – kérdezem Zalka Szilviát, Belváros-Lipótváros Önkormányzatának sajtóreferensét.

Bővebben...
 

Jelentősen nőtt a magyar élelmiszer kivitel

E-mail Nyomtatás

Minél magasabb feldolgozottságú termékeket szeretnék exportálni

 

Az elmúlt évtizedekben visszaesett az élelmiszerexport, azonban a sertés- és baromfihúsra, halakra megvannak a szükséges állategészségügyi bizonyítványok, így mára sikerült visszaszerezni piaci pozíciónkat. Szerkesztőségünk vendége Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős államtitkára.

 

Mi az oka annak, hogy a rendszerváltás után visszaesett az élelmiszerexport? Betudható ez csupán a szovjet felvevőpiac összeomlásának?

 

–Ezért részben valóban az akkori orosz piac rohamos romlása a felelős, de hazánk vezetése is hibázott akkor, mikor elhanyagolta élelmiszer- feldolgozó üzemeink felújítását és karbantartását. Nem beszélve arról, hogy a külkereskedelemre sem fordítottak megfelelő energiát. Mindez összefügg az állatlétszám csökkenésével is. 2010-óta folyamatosan építjük  kapcsolatainkat a hajdani exportterületeken kívüli országokkal is, e téren  optimális eredményeket értünk el.

Bővebben...
 

Emelkednek a rokkantsági és a rehabilitációs ellátások

E-mail Nyomtatás

Tizezerrel több fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű dolgozik 2013-ban mint kormányváltáskor

 

Több mint 870 megváltozott munkaképességű munkavállaló és fogyatékossággal élő munkavállalását segíti a kormány azzal a 325 millió forinttal, melyet pályázat útján biztosít 44 vállalkozásnak. Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár szerkesztőségünk kérdésére elmondta: tízezerrel több fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű dolgozik 2013-ban mint kormányváltáskor.

Bővebben...
 

Az ország egészségi állapota visszahat a gazdaságra

E-mail Nyomtatás

A gyulai húskombinát kormányzati megmentésével legalább 400 ember munkahelyét biztosítottuk

 

A kormánypártok el szeretnék érni, hogy minden olyan ember, aki egészségügyi támogatásra szorul, segítséget kapjon. A cél, hogy azok is szakszerű ellátásban részesüljenek, akik az egészségügyi rendszer eddigi szolgáltatásait nem tudták igénybe venni, ugyanakkor támogatásra van szükségük. Dr. Kovács József Békés megye 3. választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, választókerületi elnöke, a Parlamenti Egészségügyi Bizottság elnöke, a Békés Megyei Kórház főigazgatója szerkesztőségünknek elmondta: A választókerülethez tartozó közel 20 településen 2010-től összesen mintegy 60 milliárd forintos beruházás történt.

Bővebben...
 

Az Unióban a negyedik legmagasabb létszámbővülést értük el

E-mail Nyomtatás

A kisgyermekes családoknál a munkát terhelő adókat csökkentjük

 

Család és munka, azaz a gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztetése témában tartott előadást a Fókuszban a CSALÁD című konferencián Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos a Parlamentben. A miniszteri biztos a munka és a család összeegyeztetésének irányába tett kormányzati lépéseket és eredményeket foglalta össze.

 

2012-ben 20 éves csúcsot ért el Magyarország a női foglalkoztatottságban. Mit jelent ez a számok tükrében?

 

–Az elmúlt évben a nők foglalkoztatási rátája 20 éves csúcsra emelkedett, a 15-64 éves nők 52,1%-a dolgozott, ezzel az Unióban a negyedik legmagasabb létszámbővülést értük el. Csupán a nálunk sokkal nagyobb létszámú országok tudtak megelőzni bennünket, mint Németország, Nagy-Britannia és Olaszország. Növeli az eredmény értékét, hogy eközben a nemzetközi környezet más tendenciát mutatott, hisz 10 uniós országban csökkent a női foglalkoztatás. Mind a teljes munkaidősök – akik heti 35 óránál többet dolgoznak -, mind a részmunkaidősök száma emelkedett, sőt 2012 az első olyan évünk volt, amikor minden ötéves korcsoportban nőtt a foglalkoztatási mutató. Valamint a kisgyermekes anyák is15 ezer fővel többen dolgoznak  Azok a nők, akiknek a legfiatalabb gyermeke 6 évesnél kisebb amúgy a foglalkoztatás területén nagyobb kockázattal bírnak Magyarországon. A kormányváltás előtt 33,4%-uk volt jelen az aktív munkaerő-piacon, tavaly ez 36,1%-ra emelkedett, így 190 ezer kisgyermekes anya dolgozott.

Bővebben...
 

A kormány rejtett erőforrásként tekint a cigányságra

E-mail Nyomtatás

Olyan hírek kerülnek ki külföldre, melyek hazugságon alapulnak, s felnagyítják a problémákat

 

A kormány kiemelt céljának tartja a romák helyzetének javítását és kultúrájuk megismertetését. A kabinet 2011 decembere, a felzárkózási stratégia elfogadása óta azon dolgozik, hogy hosszútávon tartós megoldás születhessen a szegénységre és a társadalmi konfliktushelyzetekre. Dr. Kovács Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár elmondta: nem magasabb idehaza a diszkriminatív alapú támadások száma, mint Németországban, Franciaországban, vagy éppen Svédországban. Ennek ellenére olyan hírek kerülnek ki külföldre, melyek hazugságon alapulnak, s felnagyítják a magyarországi problémákat.

Bővebben...
 

40 éve nem volt ilyen alacsony az infláció

E-mail Nyomtatás

Jövőre uniós átlaghoz képest várhatóan 12 százalékponttal lesz kisebb a magyar adósság

 

Megkezdődött Magyarország 2014-es költségvetésének országgyűlési vitája. Az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács is tarthatónak minősítette az elképzeléseket, jóllehet néhány kockázatra is figyelmeztettek. Banai Péter Benő költségvetésért felelős helyettes államtitkár elmondta:  Jövőre többet tudunk fordítani minden kiemelt területre, így az egészségügyre, az oktatásra, a közbiztonságra, társadalmi felzárkóztatásra és nem utolsó sorban a gazdaságfejlesztésre is.

 

Mielőtt a 2014. évi költségvetésre térnénk rá, engedjen meg, hogy még az idei évre vonatkozóan tegyek föl két kérdést. Igaz, hogy az év hátralévő időszakában több olyan bevétel realizálódik majd, amire eddig még nem volt példa?

 

–A 2013. évre tervezett jelentősebb összegű bevételek közül az év utolsó hónapjára várjuk a három mobilszolgáltató társaság frekvenciahasználati jogának meghosszabbítása ellenértékeként szolgáló, közel 111 milliárd forint költségvetési bevétel elszámolását. A szerződéseket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megkötötte az érintett társaságokkal, azok befizetései első körben a Hatósághoz folynak be, amely továbbítja majd a költségvetés felé az összeget. Ez a bevétel kétségtelenül jelentős nagyságrendű, de nem tekinthető példátlannak. A költségvetés egyes állami vagyonelemek hasznosításának jogáért már kapott százmilliárdos nagyságrendű bevételt. Az idei év „speciális bevétele” még a pénzügyi szektor tranzakciós illetékhez tartozó külön befizetés, ami szeptember és december hónapok között teljesül.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség