Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Interjú

Az egészséges, kiváló minőségű és biztonságos élelmiszerekért

E-mail Nyomtatás

Az élelmiszerlánc kifehérítése céljából hoztuk létre a kiemelt ügyek igazgatóságát

 

A kormány elfogadta az agrárgazdaság középtávú élelmiszerlánc-biztonsági stratégiáját. A 2013-2022 közötti időszakra vonatkozó stratégia a partnerségen és a tudásmegosztáson alapuló korszerű szemléletet tükröz, ezzel új alapokra helyezi az élelmiszerlánc szereplőinek viszonyát Magyarországon. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára lapunk megkeresésére elmondta: Magyarországon évente 3 millió ember betegszik meg élelmiszer-eredetű megbetegedésekben az otthoni konyhatechnológia hiányosságok miatt, s ezen a fokozott ellenőrzéseken kívül hosszú távon modern oktatással, ismeretterjesztéssel változtathatunk.

Bővebben...
 

„Talpalatnyi földet hasítani”

E-mail Nyomtatás

Beszélgetés Szentmártoni János költővel, a Magyar Írószövetség elnökével

 

Az 1956-os forradalom napjainak egyik kevéssé ismert, elfeledett részlete a váci füveskertiek néven elhíresült fiatal költők kiszabadítása.

 

– A tényért, hogy e rendhagyó költői csoportosulás mindmáig nem épült be az 1945 utáni magyar irodalom oktatásába, de még irodalmi köztudatunkba sem, azért nemcsak a kommunista diktatúra a felelős, hanem bizony kritikusaink, irodalomtörténészeink figyelmetlensége, nemtörődömsége, és ki tudja még, milyen okból tett mulasztása is. Akárhogyan is, elkeserítő, hogy a Füveskert alkotói szinte minden látókörön kívülre kerültek. Ha ezek az 1949-től ilyen-olyan koncepciós perek révén elítélt fiatalok elkerülik a börtönt, feltételezhető, hogy bekerülnek nemzedékük irodalmi vérkeringésébe. Ám a Füveskert költői sajnos megtapasztalták a rabságot. Ifjúságuk azon éveit, amelyek általában családalapítással, a karrier megalapozásával telnek, ők a Rákosi-diktatúra poklának bugyraiban voltak kénytelenek elszenvedni. De ha már így alakult, akkor nem mehettünk volna el évtizedeken át szó nélkül amellett, hogy egyazon időben több fiatal magyar költő ugyanott raboskodott, és valóságos irodalmi tanácskozásokat szervezett 1954-ben a váci börtön kápolnaudvarán, a Nagy Imre miniszterelnökké kinevezését követő hónapok enyhületében. Ez önmagában is irodalomtörténeti különlegesség!

Bővebben...
 

Raduly József fideszes fővárosi önkormányzati képviselő, a Művészeti- Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány elnöke a Muzsikus Cigányok Parkjáról

E-mail Nyomtatás

Mi motiválta arra, hogy javaslatot tegyen a Muzsikus cigányok parkja létrehozására?

 

– Az emlékhely kialakításával az értékmentés és -közvetítés volt a cél. Ma Magyarországon a 800 ezer főnyi cigányság 80%-át a romungrók, az úgynevezett magyar cigányok teszik ki. A magyar társadalom, illetve a magyar nemzet gondolkodásában és ismeretében a cigányság homogénnek, egyneműnek tűnik, holott a cigány társadalom igenis heterogén, megosztott. A cigányság Magyarországra három hullámban érkezett, amely időben és kulturális sajátosságokban, életvitelben, értékrendben mást és mást mutat. Az első cigányokra vonatkozó feljegyzés, írásos dokumentum 1423-ból származik. Ugyanis Zsigmond király menlevelet adott a Brassó városában megjelenő mintegy 120 főt számláló cigány kumpániának, akinek vezetője egy Ladislav nevű vajda volt. Így a kumpánia útlevelet, kiváltságlevelet – melyben adózás alóli teljes vagy részbeni mentességet –, illetve szabad költözködést kapott Európa-szerte.

Bővebben...
 

Nógrád felkerült az ország fejlesztési térképére

E-mail Nyomtatás

Három éve a romjaiból kell újjáépíteni az egészségügyet

 

Egymilliárd forint értékben kezdődtek útfelújítások Nógrád megyében : a felújításokat hét helyszínen, összesen 15 kilométernyi szakaszon végzik el. A salgótarjáni megyei kórház pedig 2 milliárd 44 millió forintot nyert el a Struktúraváltás támogatása a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátás fejlesztésével című programra az Új Széchenyi Terv keretében, a támogatás mértéke százszázalékos.

 

Kormányzati törekvés, hogy a szükséges források előteremtésével középtávon megtörténjen az úthálózat rendbetétele – erről nemrég számolt be lapunknak Völner Pál államtitkár úr. Milyen jelenleg a megye úthálózata? – kérdezem Becsó Zsoltot, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnökét, megyei útügyi miniszteri biztost.

Bővebben...
 

Szükségszerű beavatkozás a Normafa rekonstrukciója

E-mail Nyomtatás

Akkor romboljuk igazán a környezetet, ha továbbra is eltűrjük a kaotikus állapotokat

 

Jelenleg a Normafát kiemelt időszakban naponta több tízezer ember keresi fel annak ellenére, hogy a közlekedés nem megoldott, a pályák elgazosodtak, a fák elöregedtek, nincs kijelölt sí- és szánkóhely, és a terület sok szempontból balesetveszélyes. A tervezett projekt egy turisztikai, sport és hozzá kapcsolódó kiszolgáló létesítmények fejlesztésére irányuló elképzelés, mely egész évben kiszolgálná – a szabadidő eltöltés céljából – a fővárosban élőket és az ide látogatókat.

Bővebben...
 

Székkutas újjászületett

E-mail Nyomtatás

Bemutatjuk az antikommunista Fehér Gárda tevékenységét is

 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkára kijelentette: Székkutas jó példája annak, hogy egy élhető települést hogyan kell megszervezni. Az itt élő 2400 lakosra fejenként egymillió forint fejlesztési forrás jut a következő években – mondta a fideszes politikus a község felújított emlékházának átadásán.

 

Hogyan tudták elérni, hogy a település lakosaira fejenként egymillió forint fejlesztési forrás jusson? – kérdezem Szél Istvánt, Székkutas polgármesterét, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás elnökét.

Bővebben...
 

Legyen a Világörökség része viseletünk és történelmi emlékeink

E-mail Nyomtatás

Rendíthetetlenül őrzik magyarságukat a felvidéki bényiek

 

Alsó-Garam mente központi települése az 1550 lelkes Bény. Az avar- és Árpád-kori emlékekkel, valamint egyedülálló népviselettel egyaránt büszkélkedő község lakossága példamutatóan őrzi magyarságát. A Kocka-házaspár – Kocka Gyula és felesége Katalin – több évtizedes, áldozatos munkájával a zászlóvivője mindennek. Arra is örömmel vállalkoztak, hogy községük páratlanul értékes hagyományait, sajátosságait megismertessék a Magyar Fórum olvasóival.

Bővebben...
 

A magyar családok akár 100-110 ezer forintot is megspórolhatnak évente

E-mail Nyomtatás

A 2014-es választások valódi tétje az, hogy folytatódik-e a rezsicsökkentés

 

A Fidesz-KDNP támogatja a Németh Szilárd képviselő által benyújtott indítványt, amely azt jelenti, hogy november 1-jétől csökken a villamosenergia, a gáz és a távhő ára 11,1 százalékkal. Németh Szilárd, országgyűlési képviselő, a Fidesz rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős munkacsoportjának vezetője szerkesztőségünknek elmondta: A DK-nak, az Együtt – PM Szövetségnek és az MSZP-nek, tehát Gyurcsány, Bajnai és Mesterházi csapatának nem a párnagázzal van problémájuk, hanem a rezsicsökkentéssel.

Bővebben...
 

Óvodákat, iskolákat, sportcsarnokokat építettünk Érd térségében

E-mail Nyomtatás

Nem tartom szerencsésnek, hogy Diósd belterületén ipari kapacitást létesítsenek

 

Az elmúlt három esztendőben lényeges változások történtek Pest megye Érd központú választókerületében. Jelentősen növekedett a csatornázottság, csökkent a földutak aránya, óvodák épültek, iskolákat újítottak föl, új bölcsődét építenek és augusztusban megnyílt az Érdi Városi Sportcsarnok.

 

Amikor 2010-ben Pest megye 8. számú választókerületének képviselőjévé választották Érd megyei jogú városa infrastruktúrája nem volt megfelelő állapotú, és rossz iskolai ellátással rendelkezett a település. Azóta sikerült-e ezen a helyzeten változtatni? – kérdezem Dr. Aradszki Andrást, a Fidesz-KDNP közös országgyűlési képviselőjét, választókerületi elnököt.

 

–Ez egy igen összetett kérdés; és pozitívumokról tudok beszámolni: a hozzávetőlegesen 32 milliárd forintos csatornázási beruházás a közeljövőben befejeződik. Így Érden, Diósdon és Tárnokon – igaz az utóbbi település nem tartozik a jelenlegi választókerülethez – közel 100%-os lesz a csatornázottság állapota, míg a korábbi években ez az arány 20-22%-os volt. Ezen nagy teljesítmény mögött óriási munka húzódik. A lakosság türelmét külön köszönöm, hiszen végig szolidárisak voltak a projekt gyakorlati megvalósítóival, a munkásokkal szemben. Azon túlmenően, hogy kiépült a szennyvízhálózat, sikerült elérni azt, hogy Érden mintegy 40%-kal növekedett a pormentes utak aránya. A csatornahálózat elkészültét további útfelújítások és a felszíni víz elvezetésének kialakítása követik, de ezekre már csak 2014 után kerülhet sor az EU-s források mértékének megfelelően. A következő téma: az iskolarendszer állapota. Iskoláinkat már az állam üzemelteti, viszont befejeződött az érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola átalakítása, s ami még lényegesebb, hogy egy új óvoda épült, s kettőnek pedig a kapacitását növeltük. Erre azért volt szükség, mert a térségben viszonylag magas az átlagéletkor, hála Istennek sok gyermek születik. Az, hogy a jövőben három éves kortól kötelező lesz óvodába járatni a gyermekeket, további kapacitásnövelést irányoz elő. Bízom benne, hogy ezeknek a követelményeknek a térség önkormányzatai képesek megfelelni.

Bővebben...
 

A legfontosabb a kisközösségek hálózatának kiépítése

E-mail Nyomtatás

Hatezer fiatalt szeretnének megszólítani ,és közösségekbe kapcsolni

 

Országos kisközösség-fejlesztési programot indít a Magyar Cserkészszövetség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. az Európai Unió támogatásával. A kormány támogatja a kezdeményezést, mert egyetért a cserkészszövetség ifjúságnevelő tevékenységével. Langerné Victor Katalin, a Magyarság Háza igazgatója szerkesztőségünknek elmondta: a megfelelően működő ifjúsági kisközösségek képesek hozzájárulni a helyi identitás kialakulásához.

 

Az országos kisközösség-fejlesztési program megvalósításában milyen szerepet kap az ön által vezetett Magyarság Háza?

 

– A projekt egyik megvalósítója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., hiszen ez a szervezet rendelkezik elegendő tapasztalattal az alapok kezelésében, a kisközösségekkel kapcsolatos pályázatok kiírásában és végig vitelében. A konzorciumi szövetség másik tagja pedig a Magyar Cserkészszövetség. A Magyarság Háza igazgatójaként főleg a kisközösségek helyzetéről tudok információkat nyújtani, illetőleg ellátom a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. képviseletét.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség