Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Interjú

Hétéves álom valósul meg a Balatonnál

E-mail Nyomtatás

Programunk elnyerte a kormány kiemelt támogatását

 

Hamarosan megjelennek a tenderkiírások a közel 18 milliárd forint nettó értékű, 85 százalékos uniós támogatású dél-balatoni szennyvízberuházások kivitelezésére, amelyek során 2015 közepéig 18 településen építik ki vagy újítják meg a szennyvízelvezető és -tisztító rendszert. A projekt idén tavasszal nyerte el a kormány kiemelt támogatását, és nyár végén írták alá a támogatási szerződését.

 

Jelenleg milyen állapotban vannak a dél-balatoni települések szennyvíztisztító rendszerei? –kérdezem Hidvégi Józsefet, Fonyód város polgármesterét.

 

–A Balaton csatornázottsága és szennyvíztisztítása közvetlen a parti részen rendezett. A dél – balatoni szennyvízelvezetési és tisztítási projekt, mely összesen 18 települést érint, megvalósulása jelentősen elősegítené a szennyvíztelepek nagyobb befogadóképességét, illetve az úgynevezett háttértelepülések teljes szennyvíztisztítását. Egyedül Balatonendréd az a partközeli település, ahol szennyvízelvezetés megoldatlan. A 18 milliárd forint értékű beruházásba egyrészt három – a karádi, a somogytúri és a siófoki agglomeráció – új szennyvíztisztító kiépítése és kettő – a balatonlellei és kéthelyi – megújítása, bővítése tartozik. Ezen felül csatornakiépítési munkálatok zajlanának a karádi és somogytúri agglomerációban. A többi településen kisebb volumenű szennyvízelvezető beruházások történnek; azokon az utcákon, melyeket mostanra teljesen belaktak.

Bővebben...
 

Bebizonyítjuk, hogy az állam is tud jó gazda lenni

E-mail Nyomtatás

A szocialisták kormányzásuk idején lenullázták a magyar gazdaságot

 

Az elmúlt húsz év alatt az állami vagyon a tizedére csökkent az ésszerűtlen és felelőtlen gazdálkodás következtében. A jelenlegi kabinet ezzel szemben megfordította az irányt: a privatizáció korszakát lezárva az állami vagyon megőrzésére, gyarapítására és hatékony hasznosítására helyezte a hangsúlyt. Szerkesztőségünk vendége Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára.

 

A magyar országgyűlés még 2011 decemberében elfogadta az új nemzeti vagyontörvényt, azzal a céllal, hogy erős védelmet biztosítsanak a közvagyonnak, és tételesen meghatározzák a nemzeti vagyon körét Az azóta eltelt bő másfél évben milyen eredményeket sikerült elérni a nemzeti vagyontörvény megalkotásával?

Bővebben...
 

Rangot jelent a Magyar Tagozaton tanulni

E-mail Nyomtatás

Soós Anna egyetemi docens, a Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, magyar tagozatfelelős

 

Rangot jelent a Magyar Tagozaton tanulni

 

A BBTE Magyar Tagozatán 21 karból 2 teljesen magyar nyelvű, és 15-ön magyar nyelvű képzés is van. Mintegy 500 magyarul oktató szakember vesz részt az oktatásban és több mint 6000 a magyarul tanulók létszáma. 79 alapképzési és 40 magiszteri program, 25 doktori iskola és 28 doktori program végezhető el magyar nyelven. Évente a diákok mintegy 5%-a tanul külföldön az ERASMUS, CEEPUS vagy más csereprogramok keretében. Rektorhelyettes asszonnyal az nagy múltú intézményben beszélgettünk a Magyar Tagozat múltjáról, struktúrájáról.

 

Mióta létezik magyar tagozat a Babes-Bolyai Tudományegyetem falai között?

 

–1581-ben Báthory István erdélyi fejedelem jezsuita kollégiumot alapított Kolozsváron, mely egyetemi rangon működött. Az intézményben az oktatás nyelve nem volt magyar, és azokat a kritériumokat, melyeknek ma egy egyetemnek meg kell felelnie, nem teljesítette. 1872-ben alakult meg a Kolozsvári Magyar Királyi Tudományegyetem a következető karokkal: Jog-és Államtudományi Kar, Orvostudományi Kar, Bölcsészet-, Nyelv-és Történettudományi Kar, Matematikai és Természettudományi Kar. A XIX. század ’80-as éveiben az egyetem fölvette a Kolozsvári Magyar Királyi Ferencz József Tudományegyetem nevet. S akkor már magyar nyelvű képzés folyt az egyetem falai között. Az idők viharában az egyetem átélt két világháborút, és néhány költöztetést is. Hiszen 1921-ben a tudományegyetem Szegedre költözött, míg I. Ferdinánd Király Egyetem néven működött román oktatási nyelvű felsőoktatási intézmény Kolozsváron.

Bővebben...
 

Teljesítményközpontú közigazgatást kell kiépíteni

E-mail Nyomtatás

Kiszámítható, tervezhető és vonzó életpályát biztosítunk a kormánytisztviselőknek

 

Fontos feladat a teljesítményen nyugvó közszolgálati életpálya kiterjesztése a teljes közszférára. Ennek lényeges eleme a teljesítmény értékelése. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyitott a közigazgatás felé, a döntés végrehajtásába a teljes közigazgatást bevonva lett közös siker az új teljesítményértékelési rendszer bevezetése.

 

Miért tartják lényeges elemnek a közigazgatásban az új teljesítményértékelő rendszer bevezetését? – kérdezem Dr. Biró Marcellt, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkárát.

Bővebben...
 

Józsefvárosban 40 milliárd forintot meghaladó fejlesztések valósultak meg

E-mail Nyomtatás

Míg a szocialisták elvették a 13. havi nyugdíjat, addig mi emeltük a nyugdíjak reálértékét

 

Dr. Vas Imre egyéni országgyűlési képviselőként Ferencváros és Pesterzsébet egy bizonyos területén, választókerületében segítet az ott élők gondjain. Jelenleg Budapest 6-os számú választókerületének elnöke, így Ferencvárosnak a Dandár köztől, Dandár utcától, Thaly Kálmán utcától kifelé, illetve Józsefvárosnak a József körúttól kifelé eső része tartozik új választókerületéhez. Nem ismeretlenek már előtte ezek a területek, s hiszi, hogy összefogással bármilyen nehézség leküzdhető.

 

Jelenleg Budapest 13-as választókerületének fideszes országgyűlési képviselője. A választókerület Ferencváros déli részét, a József Attila lakótelepet, illetve Pesterzsébet északra eső területét foglalja magába. Mennyire lehet eklektikusnak nevezni a két területet, illetve nem jelent–e nehézséget, hogy így két önkormányzattal is folyamatos kapcsolatot kell tartania?

 

–Nem jelent nehézséget a kapcsolattartás. Életem számos pontján kötődöm a két kerülethez. Másrészt nagyon jó munkatársi kapcsolatban állok Ferencváros polgármesterével, a XX. kerületnek pedig jelenleg is alpolgármestere vagyok. Mind Pesterzsébet lakótelepi részének, mind a József Attila lakótelepnek többé-kevésbé ugyanazok a problémái és az előnyei is. A különbség inkább az ingatlanstruktúrában rejlik, vagyis hogy lakótelepi, vagy családi házas övezetről beszélünk-e.

Bővebben...
 

740 ezer polgáron segített eddig a munkavédelmi akció

E-mail Nyomtatás

A Gyurcsány-Bajnai-kormány szélsőséges gazdaságpolitikája miatt 2002 és 2010 között a munkanélküliség megduplázódott

 

Több mint kilenc hónap telt el, mióta a kormány elindította a munkahelyvédelmi akciót. Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője elmondta: A Munkahelyvédelmi Akcióterv a gazdasági fellendülést célozza hatékony adópolitikai eszközök alkalmazásával, melyek a munkahelyek megvédésével és újak teremtésével, továbbá az adórendszerben a kiszámíthatóság és az egyszerűség szerepének erősítésével járulnak hozzá a kitűzött célok eléréséhez.

 

A szakképzetlenek körében, a 25 év alattiaknál, a kismamáknál, az 55 év felettiek és a tartósan munkanélküliek esetében eddig átlagban hány fő esetén érvényesítettek kedvezményeket?

 

Az év első 8 hónapjában 740 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. A teljes évre kb. 1 millió munkavállalóval számolunk. 30 ezer kisgyermeket nevelő édesanya, 340 ezer 55 év feletti, 132 ezer 25 év alatti munkavállaló, több mint 15 ezer tartósan munkanélküli és 223 ezer szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozó foglalkoztatását segíti a program.

Bővebben...
 

A szociálisa kormányok idején a bűnmegelőzést nem támogatták erőteljesen

E-mail Nyomtatás

A rendészeti bűnmegelőzésnek a biztonságot veszélyeztető körülményekre hatékony választ kell adni

 

A kormány szeptember 18-án megtárgyalta és elfogadta az új Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégiát, amely kiemelten foglalkozik a települések- és közterületek biztonságával, a gyermek- és ifjúságvédelemmel, az alkohol- és drogprevencióval, a média és az internet veszélyeivel. A kormány a stratégia végrehajtásával a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot (NBT) bízta meg. Dr. Garamvölgyi László, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács szóvivője elmondta: lényeges kérdés az eredményes kommunikáció. Ez nemcsak a bűnözési helyzet korrekt ismertetéséből áll, hanem a bűnmegelőzési programok minél szélesebb körű tudatosításából is. Persze el kell érni azt is, hogy a média minél szélesebb körben mutassa be a hatékony bűnmegelőzési technikákat. A média önmagában is sokat tehet a normakövető magatartás terjesztésében és a prevenció érdekében.

 

A Nemzeti Bűnmegelőzési Stratégia milyen fontosabb beavatkozási területeket fogalmaz meg?

 

– A stratégia kiemelt beavatkozási területei: a gyermek- és fiatalkori bűnözés megelőzésével kapcsolatos célok, a településbiztonság fokozása érdekében megvalósítandó célok, az áldozattá válás megelőzésével és az áldozatok segítésével kapcsolatos célok a bűnismétlés megelőzéséhez szükséges célok. Emellett a stratégia valamennyi prioritásában horizontális szempontként előtérbe helyezi az idősek védelmét, segítését, bevonásukat a társadalmi bűnmegelőzési programokba. Bűnmegelőzés alatt minden olyan intézkedést és beavatkozást értünk, amelynek célja vagy eredménye a bűnözés mennyiségi csökkentése és az állampolgárok biztonságérzetének javítása, történjék az a bűnalkalmak csökkentésével, a bűnözést gerjesztő okok hatásának mérséklésével vagy az áldozattá válás megelőzésével.

Bővebben...
 

Támogatjuk a határon túli magyar fiatalok szülőföldön való boldogulását

E-mail Nyomtatás

Az irodahálózat híd a Kárpát-medence kis- és középvállalkozásai között

 

Szeptember 2-án került sor a Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program ünnepélyes megnyitójára a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara székházában. Szatmáry Kristóf a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára szerkesztőségünk kérdésére elmondta: a sikeresen pályázó fiatalok négy hónapon keresztül korszerű üzleti és technológiai ismeretek elsajátítására kapnak lehetőséget, emellett szakmai képzéseken vesznek részt.

 

Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program mennyiben illeszkedik a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. működéséhez?

 

–Ez a határon túli fiatal magyarokat érintő pályázat nagyon szorosan illeszkedik a Kárpát Régió Üzleti Hálózat fejlesztéséhez és szakmai programjaihoz. A Kárpát Régió Üzleti Hálózat abból a kormányzati tervből jött létre 2012-ben, melynek célja a Kárpát-medencei összmagyarság gazdasági kapcsolatainak minél hathatósabb megerősítése. A Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt. a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen indította el a határon túl az üzletfejlesztési irodákat, s ezen kívül a szakmai munka irányítását végzi, valamint gazdaságinformációs tevékenységet folytat. Ezek az irodák a magyar gazdaságpolitika „előretolt helyőrségei”, s a magyar vállalkozások rendelkezésére áll, ha egy adott személy például üzleti partnert keres, vagy jogi tanácsadást igényel. A Hálózat működésének első évében 11 helyszínen rendelkezett képviselettel, s nemrég nyitottam meg a 12. irodát Beregszászon. Erdélyben Kolozsvárott, Nagyváradon, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön; Délvidéken Szabadkán és Újvidéken; Szlovéniában Lendván; Horvátországban Eszéken; Felvidéken Dunaszerdahelyen és Kassán, míg Kárpátalján Ungváron és Beregszászon működnek irodák, ahol nem csak a magyar és a szomszédos országok közti üzletfejlesztést próbáljuk segíteni, hanem az ottani magyarsággal is szoros kapcsolatban vagyunk. Feltérképezzük a határon túli magyarság gazdasági céljait, és megpróbáljuk bevonni őket közös programokba. A Kárpát Régió Fiatal Vállalkozói Program pedig alapvetően a szomszédos nem EU-tagországokban élő – így kárpátaljai és vajdasági –, tehetséges magyar fiatalokat támogatja.

Bővebben...
 

A kerékpáros fejlesztésekkel az EU élmezőnyébe tartozunk

E-mail Nyomtatás

Nemzeti Kerékpáros Chartát írt alá a Kerékpáros Kerekasztalhoz tartozó hét hazai kerékpáros civil szervezet. Ebben egyebek mellett megfogalmazták: az úthálózat kiépítéséhez, és a kerékpározás elterjedtségének növeléséhez 120 milliárdos befektetésre van szükség 2020-ig, a következő uniós támogatási ciklus végéig. Szerkesztőségünk vendére Dr. Völner Pál a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára.

 

A kormányzat megvalósíthatónak tartja-e a Nemzeti Kerékpáros Chartátában foglaltak teljesítését 2020-ig? Ez azért is lényegi kérdés, mert a közlekedési tárca lehetőségei viszonylag szerények lesznek majd a mostani ciklushoz képest.

 

–Valóban, a jelenlegi ciklus 2175 milliárd forintja után a következő hét évben mintegy 1200 milliárd forint áll majd rendelkezésre közlekedésfejlesztésre. A vasúti vagy közúti infrastruktúra bővítésében és különösen karbantartásában évtizedes lemaradást kell fokozatosan ledolgoznunk. Akár a teljes rendelkezésre álló keretet leköthetnénk a legszűkebben értelmezett közlekedésszakmai szempontokból indokolt beruházásokra. És akkor még nem számoltunk a leromlott állapotú közutak felújítását, a közösségi közlekedési szolgáltatások színvonalának emelését sürgető, jogos társadalmi igényekkel. A hazai fejlesztési tervek kiemelten kezelik a teljes közlekedés környezeti terhelésének lehető legalacsonyabb szintre szorítását. A szakminisztérium által kezelt uniós forrásokat főként a vasúti vagy közúti fejlesztésekhez kapcsolódó kiegészítő kerékpáros infrastruktúra kialakítására fordíthatjuk majd. Egyéb kerékpáros fejlesztésekre elsősorban a gazdaságfejlesztési operatív program turizmusfejlesztési keretéből, a területi operatív programokból és a határmenti együttműködésekben felhasználható összegekből juthat támogatás 2014 és 2020 között. Az elsődleges beruházási célok e körben a turisztikai kerékpáros útvonalak, szolgáltatások fejlesztése és a települési hivatásforgalmi kerékpáros létesítmények - pl. tömegközlekedési csomópontokban működő B+R (Bike and Ride - Kerékpározz és Utazz ) parkolók - építése lehetnek.

Bővebben...
 

Legfontosabb eredményünk a közösségi közlekedési fejlesztése

E-mail Nyomtatás

Zsámbék a Zsámbéki -medence egyik legmeghatározóbb települése, nem véletlenül kapta róla a nevét az egész medence. A település dinamikusan fejlődik, köszönhetően elhelyezkedésének, és a városvezetésnek, melynek kitűzött célja, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy egyre több beruházó létesítsen helyben munkahelyeket.

 

Azt olvastam, hogy Zsámbékon megújult a művelődési ház, és útfelújítások is elkezdődtek. Hol tartanak ezek a munkálatok? – kérdezem Csenger Zalán Zsolt országgyűlési képviselőt, Zsámbék polgármesterét.

 

–Zsámbékon a művelődési ház immár megújult formában várja a vendégeket. A ciklus elejére ez a nagy múltú művelődési ház nagyon elhanyagolt állapotba került. Zsámbék finanszírozási lehetőségei erősen korlátozottak, s tudjuk, hogy a központi régióba EU-s pályázatok csak kismértékben álltak rendelkezésre. Ezért elhatároztuk, hogy évente az anyagi lehetőségeknek megfelelően lépünk fokozatosan előre a felújítás ügyében. Így már eljutottunk odáig, hogy a művelődési ház kívülről-belülről megújult, az udvart is rendbe raktuk; a korábban civil összefogással épült „falu kemencéje” köré olyan közösségi teret alakítottunk ki, ami a jövőben kedvenc összejöveteli helye lesz a zsámbékiaknak. A másik felvetett projekt nem is útfelújítás, hanem Zsámbék központjának átalakítása, s most készül az önkormányzat a koncepció tervének kiírására. Reméljük, hogy a felújítás első fázisaira még 2014 tavaszáig sor kerül. Elképzeléseink szerint ez is egy többlépcsős, 3-4 éves projekt lesz. Ha ez megvalósul, akkor elmondhatjuk, hogy Zsámbékon, egy régi nagy múltú városhoz illő terek jönnek létre.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség