Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Interjú

Magyar alelnököt választott a COPA

E-mail Nyomtatás

Célunk a következetes agrárpolitika és az adminisztrációs terhek csökkentése

 

Kis Miklós Zsolt, a Magyar Agrárkamara mikro- kis és középvállalkozásokért felelős országos alelnöke az egyéni gazdálkodók legbefolyásosabb európai szintű érdekképviselete, a COPA egyik alelnöke lett.

 

Gratulálunk! Bevezetésként legyen szíves bemutatni a COPA-t, milyen céljai és jogosítványai vannak ennek a szervezetnek?

 

COPA/ COGECA az európai unióban gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozók és szövetkezetek érdekvédelmi szervezete. A COPA a Római Szerződést aláírását követő évben, 1958-ban, míg a COGECA 1959-ben alakult meg. A COPA, mint a mezőgazdasági szakmai szervezetek bizottsága, a Tanács, az Európai Parlament és a helyi nemzeti szervezetekkel tartja a kapcsolatot. A COGECA pedig az Európai Unióban tevékenykedő agrár szövetkezetek fedőszervezete, szövetsége. A két szervezet körülbelül 50 éve közös titkársággal működik, ezért is szokták gyakran együtt említeni. A COPA/ COGECA jogilag is az EU intézményeinek első számú konzultatív partnere a termelők érdekképviseletében. Amikor például az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága, illetve a mezőgazdasági bizottság a termelők véleményeire kíváncsi bizonyos adott jogszabályok alkotása, vagy megváltozatása tekintetében, akkor a termelői szektor szereplői közül kizárólag a COPA/ COGECA –val tárgyal. Hivatalos tanácsadói minőségben is a COPA/ COGECA vesz részt a bizottságok munkájában. A COPA-nak az EU tagállamaiból jelenleg 61 teljes jogú, az EU-n kívüli országokból pedig 31 partnerségi viszonyban lévő szervezet a tagja. Magyarország már a csatlakozás előtt, 2002 óta társult tagja volt a COPA-nak öt szervezet révén, és 2008 óta három szakmai szervezet vesz rész a COPA/ COGECA munkájában, így Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magosz és a MOSZ.

Bővebben...
 

Nemzetközi ezüst minősítés Hévíznek

E-mail Nyomtatás

Bebizonyítottuk, hogy Magyarország fejlődő települései bármelyik külföldi nagyvárossal felveszik a versenyt

 

Sikeresen szerepeltek a 2013. évi Európai Virágos Városok és Falvak versenyébe benevezett magyarországi települések: Hévíz város kategóriában, míg Csopak a falvak között szerzett ezüstérmet az Entente Florale Europe versenyen. A belgiumi díjátadó gálán 250 küldött vett részt 11 európai ország 18 településéről. Nagy-Britannia, Hollandia, Németország, Olaszország, Ausztria, Belgium, Csehország, Szlovénia, Írország és Horvátország települései mellett a 2012-ben legvirágosabb magyar városnak, illetve falunak megválasztott Hévíz és Csopak képviselte Magyarországot.

 

Gratulálunk az ezüst minősítéshez! Milyen települések vehettek részt ezen az európai megmérettetésen? – kérdezem Papp Gábort, Hévíz polgármesterét.

 

–Nagyon szépen köszönöm! Az európai versenyen Magyarországot az a két település képviselheti, amelyik a hazai versenyt megnyeri falu és a város kategóriájában. A hazai díjkiosztónak Hévíz városa volt a helyszíne, s az a nagy megtiszteltetés ért minket, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr kedves felesége is részt vett a gálaműsoron. 2012-ben a legvirágosabb magyar városnak Hévízt választották meg, míg a falu kategóriában Csopak került ki nyertesként. Ezért mi képviselhettük Magyarországot ebben az európai versenyben. Nyáron látogattak el a nemzetközi zsűri tagjai Hévízre és Csopakra és pontozási szempontlista alapján osztották ki a minősítéseket a belgiumi Nieuwpoortban rendezett ünnepségen, amelyet háromnapos szakmai konferenciával kötöttek össze.

Bővebben...
 

Támadja a reformokat az iskolabezáró volt szocialista alpolgármester

E-mail Nyomtatás

A balliberálisok liberális kísérleti tereppé tették a mosonmagyaróvári oktatást

 

Újra támad, rágalmaz a baloldal. Szentkuti Károly, az MSZP mosonmagyaróvári szervezetének szóvivője a közoktatással kapcsolatosan kifejtette, hogy amíg a szocialista kormányok a gondolkodó szabad polgárok képzésére helyezték a hangsúlyt, addig a Fidesz olyan átalakítást hajtott végre, ahol a helyi szereplőknek nincs beleszólásuk az oktatásba, hiszen a tankerületi felügyelő a mindenható. Szenkuti szerint magára hagyott közoktatás a Mosonmagyaróváron.

Bővebben...
 

Prágában már enyhítettek: igen a kettős állampolgárságra

E-mail Nyomtatás

Fontosnak tartjuk a magyar nyelv és a magyar kultúra cseh- és morvaországi hagyományainak ápolását

 

Milos Zeman cseh államfő ez év június 20-án olyan törvényt írt alá, amely lehetővé teszi a kettős állampolgárságot, így a csehországi magyarok is felvehetik a magyar állampolgárságot anélkül, hogy automatikusan elveszítenék cseh állampolgárságukat. A törvény 2014. január elsején lép hatályba.

Bővebben...
 

Rióig tervezünk előre

E-mail Nyomtatás

Vezetőedzőként folytatja munkáját Storcz Botond

 

Három héttel ezelőtt kétségek között nyilatkozott lapunknak a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, akinek a szakszövetségben bekövetkező átalakulás miatt a sikerek ellenére is kétséges volt a jövője. Azóta felszállt a fehér füst és kiderült: a sikerkapitány maradhat, azonban mind a korábbi titulusa megnevezésében mind pedig a ráeső területek mennyiségében változások történtek.

Sportrovatunk eheti vendége Storcz Botond, aki immáron vezetőedzőként folytathatja tovább a rendkívül sikeresen végzett munkáját, és aki abba is beavat bennünket, hogy az új szakmai irányítás a tervek szerint hogyan működik majd a jövőben!

 

Hogyan élte meg a személyére nézve kedvező döntést?

 

–Megkönnyebbüléssel és persze nagy örömmel vettem, hogy folytathatom a munkát. Egyáltalán nem volt biztos, a maradásom, mivel az új stáb kialakítása a leendő a szakmai igazgató személyétől függött. A jelöltek közül többen is felhívtak és jelezték: győzelmük esetén velem képzelik el a folytatást. Így tett Csabai Edvin is, akinek győzelme után már joggal reménykedhettem, hogy továbbra is lehetőséget kapok a válogatott élén. Megmondom őszintén, örülök, hogy túl vagyunk ezen az átalakításon, valamint az azzal együtt járó bizonytalan időszakon, így végre ismét a szakmára, a munkára lehet koncentrálni.

Bővebben...
 

Hiánypótló szerepet tölt be a Polgárok Háza

E-mail Nyomtatás

Trznádel Angéla, a Polgárok Háza kulturális programigazgatója

 

Hiánypótló szerepet tölt be a Polgárok Háza

Nincs az országban még egy olyan intézmény, ahol rendszeresen és szervezetten olyan jellegű programok lennének, mint nálunk

 

A polgári körök kulturális központja már a 10. évadjára készül, melynek során továbbra is színes programokkal, érdekes előadásokkal, kiállításokkal, koncertekkel várja az érdeklődőket a VIII. kerületi Visi Imre utcában.

 

Ki kérte föl arra, hogy a Polgárok Háza kulturális programigazgatója legyen?

 

–2004 augusztusában nyitotta meg kapuit a Polgárok Háza, s akkor én már egy polgári kör tagja voltam, lakóhelyemen, Pilisvörösváron. Ezért férjemmel együtt tudtunk magáról a házról, annak létrejöttéről. Sőt mi is az adományozók között vagyunk. A megnyitón nem voltam jelen, mert a ház befogadó képessége limitált, s akkor minden polgári kört csak egy személy képviselhetett. Addigra már Gulyás Dénes operaénekessel, a Fidesz választókerületi elnökével – jelenlegi országgyűlési képviselőjével – jó barátságot ápoltunk, sok rendezvényen találkoztunk. Felvetettem neki, hogy tudna-e a művelődésszervezői végzettségemnek megfelelő állást ajánlani számomra. Megígérte, hogy segít. Eltelt néhány hét, és a Polgárok Háza akkori ügyvezetője, Szántai Tamás felkeresett azzal, hogy küldjem el az önéletrajzomat, majd jöjjek el egy meghallgatásra, mert lenne számomra állás. Kulturális munkatársnak vettek föl, az akkori programigazgató, Bíró Ildikó mellé. Ő 2006-ban országgyűlési képviselő lett, s ezután programiroda vezetőnek, majd 2007 elején, az új ügyvezető-igazgató Kubatov Gábor és Hende Csaba együttes döntése alapján kulturális programigazgatónak neveztek ki.

Bővebben...
 

Jelentős infrastrukturális beruházások indultak el a gödöllői térségben

E-mail Nyomtatás

Az elkövetkező időszak fő célja, hogy Gödöllőn, mint a körzet központján új munkahelyeket teremtsünk

 

Szada települése a Rákos-patak és a Sződ-Rákos-patak vízválasztóján terül el. Fölötte északkeletre emelkedik a Margita-hegy, ennek csúcsa egyben a Gödöllői-dombság legmagasabb pontja. Első okleveles említése egyesek szerint 1215-ből, mások szerint 1325-böl való. Neve a szád, száda finnugor eredetű szóból keletkezett, amelynek jelentése száj, valaminek a bejárata. Gödöllő felöl nézve valóban a Sződ-Rákos-patak völgyének a bejáratában van. Vécsey László országgyűlési képviselő, Szada polgármestere szerkesztőségünk kérdésére elmondta: a Gyurcsány-Bajnai-kormány országrontó politikájának következményeként Gödöllő környékén több mint duplájára nőtt a munkanélküliségi ráta.

Bővebben...
 

Gyomaendrőd a pénzügyi nehézségek ellenére sem mondott le a fejlesztésekről

E-mail Nyomtatás

Mindent megtettünk annak érdekében, hogy járási székhellyé váljunk, hiszen városunk gazdaságföldrajzi helyzete indokolja ezt

 

Gyomaendrőd csendes, nyugodt alföldi kisváros Magyarország délkeleti részén. Az országban egyedülálló természeti és kulturális értékeinek köszönhetően egyre több turista keresi fel nyaranta a 14 ezer lakosú Békés megyei települést. A református Gyoma és a katolikus Endrőd 1982-ben Gyomaendrőd néven egyesült, majd 1989-ben nyilvánították várossá. Az ország legtisztább vizű folyójaként ismert Hármas-Körös partján fekvő Gyomaendrőd nemcsak a horgászok és a vízisportok kedvelőinek paradicsoma, hanem híres gyógyvizének köszönhetően a gyógyulást keresők kedvelt úti célja is. Korszerű szennyvíztisztító létesül 700 millió forint EU-támogatásból Gyomaendrődön; a 859 millió forint összegű beruházás kivitelezése elkezdődött. A város fejlesztéseiről Várfi András polgármestert kérdeztem.

Bővebben...
 

Víziváros újjászületett

E-mail Nyomtatás

A mai „egyenépületekhez” képest a vízivárosi házak egyediek, ezért azokat óvni kötelességünk.

 

A Kapucinus utca 9. száma alatti lakóház ünnepélyes átadásával zárult szeptember 14-én az I. kerület vízivárosi műemlék-felújítási programja. A Batthyány utca, Iskola utca, Pala utca, Szalag utca, Fő utca, Hunyadi János út és Toldy Ferenc utca önkormányzati tulajdonú műemléképületeire mintegy 2,7 milliárd forintot fordított a kerület, amelyből 1,4 milliárd forintot a fővárosi városrehabilitációs pályázaton nyert.

Bővebben...
 

Megújulás előtt a közétkeztetés

E-mail Nyomtatás

El szeretnénk érni, hogy magyar, egészséges, gasztronómiai értékek kerüljenek a közétkeztetésbe

 

A Mintamenza program célja az egészségesebb, korszerűbb táplálkozás kialakítása, a közétkeztetés megújítása, melynek egyértelmű nyertese egy egészségesen táplálkozó, étkezési kultúrával rendelkező felnövő generáció. Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Hungarikumok és Értékek Szövetsége országos szervezetének alelnöke lapunknak elmondta: ha a gyerekek egészséges, minőségi alapanyagokból készített ételeket fogyasztanak, egészségesebbek lesznek. A program ezért nem csak gasztronómiai, hanem népegészségügyi szempontból is lényeges.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség