Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Interjú

Fejlesztik a Nagyerdő parkerdejét

E-mail Nyomtatás

Debrecenben is azt tapasztaljuk, hogyha nem felügyelik a felújított köztéri parkot, akkor az nagyon hamar visszakerülhet a régebbi állapotába

 

 
Európai uniós forrásból megújul a debreceni Nagyerdő parkerdeje: a város önkormányzata 1,95 milliárd forint támogatást nyert a csaknem 2,4 milliárd forintos beruházáshoz.

 Ez a projekt mennyire illeszkedik a város Integrált Városfejlesztési Stratégiájához? – kérdezem Dr. Papp Lászlót, Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájáért felelős alpolgármesterét.

 

–Debrecen Integrált Városfejlesztési Stratégiája (IVS) jelentős részben a belvárosra koncentrál, annak része, az 1930-as évek óta tervezett, úgynevezett nyugati tehermentesítő út fejlesztésének első szakasza, amely elkészült a Hatvan és az Arany János utca között. Ennek a fejlesztésnek része volt továbbá a Hal köz térrekonstrukciója, a Nagytemplom mögötti Református Emlékkert megújítása. A parkerdőfejlesztés és az IVS között ilyen módon nincs összefüggés, s ezért is eltérő pályázati forrásból történik a két városrész megújítása.

Bővebben...
 

A Nemzeti Fehérjeprogram az Alaptörvényben foglalt törekvés megvalósulását kívánja segíteni

E-mail Nyomtatás

A hazai gazdálkodók számára az idei évben négy helyszínen valósult meg fajta és agrotechnikai bemutató, melyek a szójatermesztés versenyképességét és vonzóvá tételét célozták

 

A Nemzeti Vidékstratégiában olyan prioritások szerepelnek, mint az élelmiszer-önrendelkezés erősítése, a helyi élelmiszerpiacok védelme. Azt is egyértelműsítik, hogy Magyarország génmódosított (GM) növényektől való mentességét a jövőben is meg kell őrizni. A honatyák ez utóbbi melletti elkötelezettségüket azzal is jelezték, hogy a genetikailag módosított élőlényektől (GMO-k) mentes mezőgazdaság koncepcióját az Alkotmányban is megemlítik. Szerkesztőségünk vendége Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

 

Azért volt szükséges a Nemzeti Fehérjeprogram megalkotására, mert az alaptörvény is szól a genetikailag módosított élőlényektől mentes hazai mezőgazdaságról?

 

–Alaptörvényünk XX. cikke (2) bekezdése szerint mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez és e jog érvényesülését Magyarország többek között genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdasággal segíti elő. A Nemzeti Fehérjeprogram az Alaptörvényben foglalt törekvés megvalósulását kívánja segíteni.

Bővebben...
 

Magyargyalázó emlékművet állítanának Temesvár központjába

E-mail Nyomtatás

Ha táblát helyeznek el egy idegenforgalmi nevezetességen, akkor mellőzik a magyar nyelvű feliratot

 

Nicolae Robu temesvári polgármester a saját facebook közösségi oldalán végez felmérést a magyarok által „szégyenszobornak” is nevezett osztrák katonai emlékmű köztéri felállítása kérdésében.

 

Mi ennek a szobornak a története? – kérdezem Kása Zsolttól, az Erdélyi Magyar Néppárt temesvári szervezete elnökétől.

 

Ennek a katonai emlékműnek a létezéséről sokan csak most szereztek tudomást, hiszen 1936-tól a Lippai úti temetőben áll, az osztrák katonai tömegsír mellett. Ezt a szoborcsoportot még a kiegyezés előtt állították fel, 1853-ban, hogy emléket állítsanak azon osztrák katonáknak, akik védték a várat a magyarok támadásaitól. A másik cél a magyar honvédek kigúnyolása volt. Az emlékmű több részből állt: egy obeliszkből, ami ma is látható, s ezen kívül az építményen allegorikus alakok jelezték az osztrák katona fő jellemvonásait. Az emlékmű talapzatáról gúnyos alakok acsarkodtak felfelé, a magyar honvédeket jelképezve. A magyar lakosság többször megrongálta az alkotást, ezért az emlékmű gúnyos alakjait még a XIX. század végén eltávolították.

Bővebben...
 

Magyarellenes gyalázat a Szalárd völgyében

E-mail Nyomtatás

Ismét meggyalázták a Szalárd-patak völgyében álló Wass Albert-emlékkövet. A sokadik alkalommal elkövetett cselekmény egyértelműen magyarellenes hátterű, amire a román lobogó színeinek megjelenítése is világosan utal. Holtmaros református lelkészét, az emlékkő készíttetőjét és a közelben lévő Wass Albert-forrás névadóját, Bartha Józsefet kérdeztük az eset hátteréről.

Bővebben...
 

Összesen mintegy 50 milliárd forint marad a családok zsebében

E-mail Nyomtatás

A csődvédelemmel a bankok is jobban járnak, mert megkapják hátralékuk jelentős részét

 

Kiszélesítik a gyermekek utáni adókedvezményt, így azt a jövőben nemcsak a személyi jövedelemadóból, hanem a járulékból is le lehet majd vonni, segítve ezzel a kisjövedelmű, gyermekes családokat.

 

A KDNP javaslata szerint kiszélesítik a gyermekek után járó adókedvezményt. Legyen kedves arról beszélni, hogy mindez kiket érint? – kérdezem Harrach Pétert, a KDNP országgyűlési frakcióvezetőjét.

Bővebben...
 

Jelentős útfelújítások Monor térségében

E-mail Nyomtatás

2014-ig befejeződnek a településközponti rekonstrukciók, és a választókerületben elvégezték az iskolák, óvodák korszerűsítését

 

Monor helyzete, ha nem is a leginkább prosperáló Budapest ­közeli városok kategóriájába tartozik, de stabil, sőt kifejezetten pozitív változásokat ért el és továbbiakat vetít előre. E pozitív kilátások döntően két tényezőnek, a gyorsforgalmi úthálózat várható kiépülésének (M0 és M4), illetve a növekvő forgalmú és súlyú Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér kisugárzásának köszönhetőek.

 

Monoron a közelmúlt leglényegesebb fejlesztése a főtér rekonstrukciója volt. Ennek csupán esztétikai jelentősége van, vagy pedig azt várják, hogy több vállalkozó jelenik meg a főtéren?– kérdezem Pogácsás Tibor országgyűlési képviselőt, Monor polgármesterét.

Bővebben...
 

A növekedési hitelprogrammal a vállalkozások működése olcsóbbá vált

E-mail Nyomtatás

A következő években, lassú, de szerves fejlődésből fakadó növekedéssel lehet számolni

 

A monetáris tanács szerint sikeres volt a jegybank nyári növekedési hitelprogramja (NHP), ezért annak folytatása mellett döntöttek. Az októberben induló második szakaszban már kétezer milliárd forintos hitelkeretet biztosítanak a bankoknak.

 

Mi a tapasztalatuk, hogy kik éltek az NHP által nyújtott lehetőséggel? A közepes, vagy a kisvállalkozók?– kérdezem Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét.

Bővebben...
 

Célunk, hogy visszatérjen a közösségi élet a belvárosba

E-mail Nyomtatás

Ahogy letelepedtek Budapest központjába a plázák, elkezdődött a kis üzletek lepusztulása

 

Budapesten fontos cél, hogy a közösségi élet a bevásárlóközpontokból visszatérjen a közterekre, ezért olyan komplex, funkciójában, összetettségében új ötletrendszert kerestek a „Rögtön jövök” programmal, ami nemcsak azt mutatja meg, van egy olyan üzlet, ami kiadásra vár, hanem a közösségi érdekek bevonásával lehetővé teszi azt, hogy újra megjelenjen a kirakatokban az élet. Ughy Attila, Budapest XVIII. kerületének polgármestere, a Fővárosi Önkormányzat városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnoka szerkesztőségünknek elmondta: Míg régen a közösség döntött a közösségi terek működéséről, ma már a profitérdekelt tulajdonos az, aki mindezt szabályozza.

Bővebben...
 

Garantált minőség

E-mail Nyomtatás

Nagyon nehéz volt visszaszerezni a piaci partnerek bizalmát

 

Magyar Termék Nagydíjat nyert a Gyulahús Kft. Gyulai kispáros kolbász terméke. Az átadó ünnepségen a kft. képviselői mellett részt vett dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Gajda Róbert országgyűlési képviselő és dr. Görgényi Ernő polgármester is.

 

A Gyulahús Kft. február óta működik. Számítottak arra, hogy ilyen magas kitüntetésben részesítik terméküket? – kérdezem Daka Zsolttól, a Gyulahús Kft. ügyvezetőjétől.

 

Nagyon örülünk annak, hogy a zsűri méltónak találta a termékünket, díjazta, ami az elmúlt időszak szakmai munkájának dicsérete számunkra. Reménykedtünk benne, hogy a Magyar Termék Nagydíj tovább növelheti a Gyulahús ismertségét, elismertségét.

Bővebben...
 

Intézkedéseink a köznevelés, azaz a gyerekek érdekét szolgálják

E-mail Nyomtatás

Minden olyan felvetés, amely szerint délutánonként „hozzáláncoljuk” a gyermekeket az iskolához, hamis, tehát hazugság

 

A pedagógusok béremeléséhez szükséges forrásokat a magyar emberek munkája révén az ország gazdasága teremtette elő. A kormány elődeivel ellentétben nem fedezet nélkül, hitelből emeli a béreket, hanem felelősséggel mérlegelte a lehetőségeket. Szerkesztőségünk vendége Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár.

 

Október 1-jétől minden pedagógus 30-80 ezer forinttal magasabb bért vihet haza. Ezzel az intézkedéssel javítani lehet a pedagógusok megbecsültségén?

 

– Tudjuk, hogy önmagában a magasabb bér még nem eredményez kedvezőbb társadalmi megbecsültséget, de meghatározó mértékben hozzájárul ahhoz, hogy nőjön a hivatás presztízse. A statisztikai adatok szerint a hazai pedagógusbérek Európában hátulról a második helyen álltak, s mivel minden szakma népszerűsége jelentős mértékben függ a kereseti lehetőségektől, a pedagógushivatás alábecsültté vált. A béremelésen túl a kiszámítható előmeneteli rendszer, az új munkaszervezés - amely sokkal inkább megfelel a társadalmi igényeknek - is növeli a hivatás rangját. A korábbi gyakorlathoz képest lényeges változás, hogy szeptembertől a pedagógusok munkaidejébe a közvetlen pedagógiai munkával töltött munkaidő számít bele, s nemcsak a megtartott tanórák száma. A tanítás és a nevelés színvonalát növeli a szaktanácsadás, a tanfelügyelet, a minősítés, a Nemzeti Pedagógus Kar megszervezése – amely megalkotja a pedagógus társadalom szakmai-etikai kódexét – , és a pedagógusképzés megújítása. Ezekből az elemekből jól látható, hogy mennyire összetett csomagot tartalmaz az a köznevelési politika, amelytől a pedagógus társadalom megbecsültségének javulását, gyermekeink számára mindenütt jó iskolák biztosítását várjuk.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség