Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Interjú

Kísért a múlt

E-mail Nyomtatás

A megfélemlítésnek és az elbizonytalanításnak nagyon jó eszköze a rendőrségi beidézésem

 

Névtelen feljelentés alapján idézték be rendőrségi kihallgatásra Berényi Józsefet, a Magyar Közösség Pártja (MKP) elnökét, akit a hatóságok szeptember 3-án két olyan - állítólagos - szlovákiai rendezvényről kérdezték, amelyeken a feljelentés szerint szlovák állampolgárok felvették a magyar állampolgárságot.

 

Mint pártelnököt, most idézték be először a szlovák rendőrségre?

 

–Igen, pártelnökként most kaptam először idézést.

 

Névtelenségbe burkolódzott a feljelentő. Ez kissé a pártállam idejét hozza vissza? Emlékszem a Tanú című filmre, amiben azt mondák: „Ez egy komoly, géppel írott névtelen feljelentés volt!”

 

–Bennem is felidézte az 1989 előtti időszakot az, hogy egy névtelen feljelentésben írottakat ilyen komolyan vegyen a rendőrség. A levélben az a törvényi paragrafus szerepelt, hogy más állam állampolgárságának fölvételéből adódó szlovák állampolgárság elvesztését be kell jelenteni.

Bővebben...
 

A vállalkozások nem leépítettek, hanem beruháztak és fejlődtek

E-mail Nyomtatás

A dinamikus fejlődéssel Nyíregyháza a régió kiemelkedő oktatási központja

 

Húsz milliárd forintot nyert el Nyíregyháza a Regionális Operatív Program forrásaiból. Az önkormányzat mellett a helyi vállalkozások is aktívak a gazdaságfejlesztési pályázatokon. 5,6 milliárd forintot fordíthatnak telephelyfejlesztésre a nyertesek. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta: településünk olyan modern, nagy potenciállal rendelkező város, melynek alapja a gazdasági fejlődés.

 

Cégek, vagy pedig maga az önkormányzat pályázott sikeresen gazdaságélénkítő forrásokra?

 

–Az Észak-alföldi Regionális Operatív Program (ÉAOP) gazdaságfejlesztési pályázatain önkormányzatok nem indulhattak, csak és kizárólag mikro- kis és közepes vállalkozások pályázhattak.

Bővebben...
 

A kommunizmus áldozatai is megkapják azt, ami a megélhetésükhöz szükséges

E-mail Nyomtatás

1990 után az áldozatok sokkal rosszabbul éltek, mint a kommunista rendszer működtetői

 

50 százalékkal emelkedett a kommunizmus áldozatainak nyugdíja és sor került arra, hogy felülvizsgálják azokat a pénzeket, amiket az előző rendszer működtetői kaptak meg jutalomból .Wittner Mária a Fidesz országgyűlési képviselője szerint, ha a jövő generációja nem ismeri meg a hiteles forrásból a forradalom eseményeit, akkor hogy tudná azt, hogy mi az amitől óvakodnia kellene, hogy ne kerüljünk újfent rabszolgasorba.

Bővebben...
 

Tata város elkötelezett a keresztény európai értékrend iránt

E-mail Nyomtatás

A kereszténység gondolatának erősítése szélmalomharcnak, már-már missziós feladatnak tűnik

 

Európa Díjat kapott Tata az európai egységet erősítő nemzetközi kapcsolatok elismeréseként. A kitüntetést augusztus 20-én adta át Axel Fischer, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Európa Díj Albizottságának elnöke Michl Józsefnek, a város polgármesterének a tatai vár udvarán tartott ünnepségen.

 

Polgármester úr, gratulálunk a díjhoz! Milyen feltételeknek kellett megfelelni ahhoz, hogy ezt az elismerést elnyerjék?

 

–Ki kell emelni, hogy nem az Európai Parlament adja az Európa Díjat, hanem az Európa Tanács, amely grémium 1955-ben alapította ezt az elismerést, amit évente egy város, vagy régió kaphat meg. Tavaly és idén is megosztva adták ki a díjat: 2013-ban a kitüntetést Altötting német várossal megosztva kaptuk. Tata városa hosszú évek óta megjárta a díjhoz vezető lépcsőfokokat. Az első lépcsőfok az Európai Diploma, ami azt igazolja, hogy az európai eszmék terjesztését kiemelkedően végzik, a második a Becsület Zászló, a harmadik a Becsület Plakett, amiből körülbelül tízet adnak ki évente, a negyedik maga az Európa Díj. Tata pályázatai alapján 1999-ben nyerte el az Európai Diplomát, 2000-ben a Becsület Zászlót és 2004-ben a Becsület Plakettet. Alapításától kezdve körülbelül 70 település, régió kapta meg a díjat; idén 40 város pályázott, és ami a díjnak a másik magas elismertségét jelenti, hogy eddig hazánkban csak Szeged vehetett át ilyen kitüntetést. Tatának tíz partnervárosa van, s ebből kilenccel testvérvárosi megállapodást kötöttünk. A tizedik úgynevezett „unokatestvér városunk”. Tata városa létrehozta a visegrádi négyek önkormányzati szövetségét is; a csehországi Bystrice a mi lengyel Pinczów testvérvárosunk testvérvárosa. Ebbe a visegrádi csoportba tartozik bele a felvidéki Szőgyén település is. A testvérvárosi kapcsolatok nem merülnek ki a polgármesterek eszmecseréiben, hanem a tataiak – az iskolásoktól az idősökig – , a szociális szféra dolgozói, a civil egyesületek vezetői, az egyházak, iskolák, óvodák képviselői is találkoznak egymással. A legfontosabbak közé tartoznak a sportegyesületek és a művészek találkozói is.

Bővebben...
 

Piacképes diplomához akarjuk a fiatalokat juttatni

E-mail Nyomtatás

A színvonalesés az MSZP-SZDSZ kormányok idején következett be, mikor liberális kísérleti teleppé alacsonyították le az oktatást

 

Hiller István, a bukott MSZP oktatási minisztere szerint: az elmúlt években Debrecen vezetői és polgárai sokat tettek azért, hogy a helyi közoktatás magas színvonalú legyen, az államosítás után azonban mind pénzügyileg, mind a képzés minőségét tekintve rosszabbul jár a város. Hangsúlyozta, a közoktatás államosításának legnagyobb vesztese Debrecen. Pósán László országgyűlési képviselővel, a Fidesz debreceni elnökével, egyetemi oktatóval elemezzük a baloldali politikus kijelentéseit.

 

1998 óta fideszes polgármestere van Debrecennek. Polgármester urat dicséri tehát Hiller, míg a kormány oktatáspolitikáját szidja. Nem lehet, hogy ezzel az a célja, hogy léket verjen a kormánypárton belül?

 

–Hiller István igen dörzsölt politikus, ezért még ez a cél is elképzelhető. Azt gondolom, bármelyik településen járt, körülbelül ugyanezt a szöveget mondta el, csak éppen más városnevet mondott. Célja, hogy az adott településeken ellenérzéseket generáljon, s az se zavarja, hogy megalapozatlan, a valóságtól elrugaszkodott állításokkal bombázza a közvéleményt.

Bővebben...
 

A „történelmi kálvinimus” eszméjét követve

E-mail Nyomtatás

Sorkérdésekkel foglalkozó konferenciákat szervez a református diákmozgalom

 

MIGeneRÁCIÓ néven szervezett konferenciát augusztusban a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom (SDG) a híressé vált 1943-as találkozó szellemében. A szójáték a migráció és generáció szavak összetételéből alakult, jelképezve azt az égető problémát, hogy ma számosan vándorolnak ki hazánkból a fiatal generáció tagjai.

 

Mi adta az ötletet ahhoz, hogy migrációval foglalkozó konferenciát szervezzenek? – kérdezem Katona Viktort, a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom elnökét.

Bővebben...
 

A rövid ellátási lánc az élelmiszeripari globalizációra adott válasz

E-mail Nyomtatás

Bemutató üzemek létrehozását és működését támogatja a Vidékfejlesztési Minisztérium

 

Kétmilliárd forint támogatási keretösszeg áll rendelkezésre augusztustól a mezőgazdasági termelőknek és az erőgazdálkodóknak tartandó bemutatóüzemi program megvalósítására. Szerkesztőségünk vendége V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 

Bevezetőként tisztázzuk, hogy mit is jelent a bemutató üzemi program. Gyakorlati bemutatóról van szó, vagy konzultációs rendezvényről?

 

–A bemutatóüzemi programok célja, hogy a mezőgazdasági termelők, vagy az erdőgazdálkodók az üzemi helyszínen szervezett bemutató, tájékoztató, konzultációs programok révén megismerhessék azokat az innovatív technológiákat, vagy környezetvédelmi, állatjóléti, gazdaságirányítási, szervezési, illetve marketing megoldásokat, amelyek növelik gazdaságuk versenyképességét, és a fenntartható fejlődés feltételéhez való alkalmazkodó képességet. Tehát a helyszínen, közvetlenül a piaci termelőktől kapják az ismereteiket.

 

A bemutatóüzemi programtól azt is várják, hogy minél több ember kedvet kapjon mezőgazdasági termeléshez, vagy erdőgazdálkodáshoz?

 

–Ezeken a programokon a gazdák vehetnek részt. A bemutatóüzemi program keretében lehetővé tesszük azon új technológiák, fajták vagy üzemek megismerését működés közben, melyek újdonságnak vagy korszerűnek nevezhetőek az ágazatban. Mindazonáltal a program támogatást ad azon gazdák részére, akik biztosítják a jogszabályban előírt feltételek alapján gazdaságuk megtekintését, innovatív technológiájuk megismerését.

Bővebben...
 

Off-shore vagy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű cég nem juthat közpénzhez

E-mail Nyomtatás

Világos képet kapunk arról, hogy 2007-től a szerződések kedvezményezettjei milyen tulajdonosi háttérrel rendelkeznek

 

A kormány nevében Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára arra utasította a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) dolgozóit, hogy a 2007. január elsejétől kötött összes támogatási szerződést vizsgálják meg. Szerkesztőségünk vendége Csepreghy Nándor, kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár.

 

Miért döntött úgy a kormány, hogy felül kell vizsgálni az összes támogatási szerződést, és miért pont 2007-től?

 

–Azért, mert – bár pénzügyi elszámolás tekintetében nem – tényszerűen lezárul idén a 2007 és 2013 közötti EU-s fejlesztési periódus. A kormánynak az a célja a vizsgálattal, hogy mindenki megtudhassa, akit érdekel: kik azok a magánszemélyek, gazdasági társaságok, akik uniós fejlesztési forráshoz jutottak a most lezáruló ciklusban. Emellett azt is napvilágra hozzuk: milyen célokra kapták a fejlesztési forrásokat, s azokat hogyan használták föl. 2011. január 1-jén hatályba lépett Magyarország új alaptörvénye, ami már rendelkezik arról, hogy hazánkban csak átlátható tulajdonosi szerkezetű vállalkozás juthat bármilyen típusú közpénzhez – legyen az hazai, vagy EU-s forrás. A periódus zárásakor, tehát most van itt az ideje annak, hogy minden  eurócenttel elszámoljunk. 2011. január 1-jét megelőzően semmilyen szankció nem érhet támogatási szerződéseket kötött szervezeteket, még akkor sem, ha adott esetben off-shore-hátterű vállalkozások voltak, hiszen az akkori törvényi szabályozás ezt megengedte. Ha kiderül az új alaptörvény hatályba lépte óta kötött szerződésekről, hogy nem tisztázott a kedvezményezett cég tulajdonosi háttere, akkor az államnak jogában áll elállni ezektől a szerződésektől és a fejlesztési forrásokat visszakövetelni. 2011-től minden pályázónak önbevallás alapján kellett nyilatkoznia arról, hogy az a szervezet, amit ő képvisel, s EU-s forrásokra pályázik az Új Széchenyi Terv keretében, megfelel az adott kritériumoknak. Most ezeknek a nyilatkozatoknak a felülvizsgálata történik. Aki úgy adta a nyilatkozatát, hogy az általa képviselt szervezet mégis átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű, annak számolnia kell a szankciókkal is.

Bővebben...
 

A szőlő-bor ágazat fejlesztéséért

E-mail Nyomtatás

Folyamatosan támogatja a minisztérium a szőlő-és borágazatot; csak az elmúlt két évben 6 milliárd forintot biztosított számára

 

A Nemzeti Borkiválóság Programhoz kapcsolódóan nyár elején indult el az Országkóstoló rendezvénysorozat a hazai fehér borok megmérettetésével. A cél a magyar borok piacra jutásának segítése, a bel- és külföldi értékesítési lehetőségek javítása, a magas színvonalú kereskedelmi megjelenés támogatása. Dr. Kiss Eliza, a Vidékfejlesztési Minisztérium hegyközségek megújításáért szőlő és borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos szerkesztőségünknek elmondta: fontos feladat, hogy a kereskedelmi láncokkal megegyezzenek, mert nagyon kemény feltételeket diktálnak a kereskedők a borok piacra jutásához.

 

Miért és mi alapján döntöttek arról, hogy megméretettnek a hazai fehér borok?

 

–A mostani rendezvényünk egy sorozat első állomása, mert 2014 tavaszára tervezzük a vörös és rozé borok megmérettetését és ezt követően hagyományt szeretnénk teremetni az évente megrendezendő eseményekkel. Azért is lényeges a fehér borok felmérése, mert eddig nem létezett olyan ismeretterjesztő kiadvány, mely részletesen bemutatja a magyar fehér borkiválóságokat. Látható, hogy nem borversenyről van szó, hanem a remek magyar fehérborok bemutatásáról, amely a fogyasztókat orientálja, a termelőknek pedig a részvétel a piacra jutást segíti.

Bővebben...
 

Kétszeresen hátrányos helyzetben

E-mail Nyomtatás

Biztató, hogy Orosch János érsek úr a legmesszebbmenőkig támogatja a keresztény nagycsaládosok ügyét

 

Tizenötéves a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete. Az egyesületet az évforduló alkalmából Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyi államtitkára, Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségének elnöke, Pogány Erzsébet a Felvidék Ma hírportál alapító-igazgatója, valamint a Felvidéki Nagycsaládosok Egyesülete nevében Tóth Attila köszöntötte Tallóson.

 

Milyen céllal alakult meg 1998-ban a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete? – kérdezem Pásztor Csabától, az egyesület elnökétől.

 

–A fő célunk az volt, hogy Felvidéken a magyarországi Nagycsaládosok Országos Egyesületéhez hasonló szervezetet hozzunk létre. A MÁNCSE 1998-ban alakult, igaz, akkor még nem önálló szervezetként, hanem a szlovák Klub Mnohodetnych Rodin Galánta – Vágsellye regionális klubjaként, mert azt nem lehetett kimondani, hogy mi vagyunk a magyar szekció. Ebből jött létre idővel a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete. Eleinte 5-6 családdal kezdtünk, s mikor megismerték a tevékenységünket, több család is csatakozott hozzánk. Jelenleg a rendes tagjaink közé 50, a pártoló tagok közé 20 család tartozik.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség