Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 5, péntek, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Interjú

Mintaértékű a hajdúböszörményi mezőgazdasági program

E-mail Nyomtatás

A szociális szövetkezet kezdeti támogatást biztosít a hátrányos helyzetű emberek önfenntartásának elősegítése érdekében

 

Sikeres a Start munkaprogram mezőgazdasági növénytermesztési programeleme Hajdúböszörményben: az idén a tavalyinál tízzel többen, hetvenen termesztenek szántóföldi növényeket 34,3 hektáron.

 

Mikor vezették be a Start munkaprogram mezőgazdasági növénytermesztési programelemét Hajdúböszörményben? kérdezem Fórizs Lászlót, Hajdúböszörmény alpolgármesterét.

 

Tavaly vette kezdetét a Startmunka mintaprogram, aminek már akkor része volt a mezőgazdasági programelem. Akkor kezdtük el tervezni, hogy milyen növénykultúrákkal foglalkozzunk és milyen területen, hiszen ez csak egy ága a Startmunka programnak. Az önkormányzat a Nemzeti Földalaptól kapott földterületen foglalkoztatja a Startmunka program keretében az embereket. 2012-ben 3,5, idén már 34 hektáron tudják művelni a közfoglalkoztatottak a növényeket. A szántóföldi területen 15 féle, rendkívül munkaigényes növényi kultúrát, többek között makói vöröshagymát, burgonyát, sárgarépát, petrezselymet, fűszerpaprikát, retket, céklát, zöldbabot, uborkát és csemegekukoricát termesztenek. Úgy válogattuk össze a növénykultúrát, hogy azok bekerülhessenek az iskolai közétkeztetésbe. Emellett tervbe vettük, hogy jövőre állattenyésztéssel is foglalkozunk, s ahhoz a szükséges takarmánynövényeket állítjuk elő.

Bővebben...
 

Újra ipari centrum lehet Tiszafüred

E-mail Nyomtatás

Számunkra a legfontosabb a munkahelyteremtés, és ezért is megdöbbentő, hogy a városvezetés nem támogatja ezt a kezdeményezést

 

A most induló fejlesztéseknek köszönhetően újra a Közép-Tisza vidék legjelentősebb ipari centruma lehet Tiszafüred - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a város hajdani ipartelepén rendezett első hajógyári napon.

 

Az ipari hagyományok újjáélesztését szolgálja a City Ipari Park. Nagy József projektgazdát, a City-Gas Kereskedőház Zrt. vezérigazgatóját arról kérdezzük, mekkora területen és mekkora összegből kezdődnek el az építkezések?

 

–Az építkezések már el is kezdődtek; a City-Gas Kereskedőház Zrt. tulajdona a volt alumíniumgyár 6,5 hektáros területe és hajdani darugyár 3 hektáros része. Jelenleg ezeken a területeken folynak fejlesztések. A közeljövőben veszünk még egy körülbelül 3 hektáros másik üzemet, ezzel is közelebb kerülve a jövőbeli több, mint 20 hektáros Ipari Park kialakításához. Most a legnagyobb felújításunk és feladatunk a majdnem 8 ezer négyzetméteres hajógyári nagycsarnok, aminek 330 millió forint a költségvetése.

Bővebben...
 

Megmenekülnek a nagykőrösi tölgyesek

E-mail Nyomtatás

Csak szigetszerű foltokban maradt meg a pusztai tölgyes, és a kis „szigetet” sok oldalról érik kedvezőtlen hatások

 

Az Európai Unió a legjobb, LIFE támogatásból megvalósított természetvédelmi projektek közé választotta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Nagykőrös Város Önkormányzata és WWF Magyarország „Nagykőrösi pusztai tölgyesek megőrzése” című pályázatát.

 

Tudtommal a nagykőrösi pusztai tölgyesek a Magyar Alföld és egész Európa egyik utolsó homoki tölgyese, amelynek megmentése az utókor számára fontos feladat. Ezért is pályáztak annak megőrzésére? – kérdezem Csóka Annamária projektvezetőtől.

Bővebben...
 

Töretlen a Tanyafejlesztési Program népszerűsége

E-mail Nyomtatás

A tanyákon élők életkörülményeit komfortosabbá tesszük, és gazdálkodásukat elősegítjük

 

Tanyafejlesztési Programra augusztus 7-éig több mint 1000 pályázat érkezett be, és a támogatási igény összesen mintegy 5 milliárd forintot tett ki. A 2013-ban igényelt támogatási összeg így két és félszerese a rendelkezésre álló 2 milliárd forintos támogatási keretnek. A Tanyafejlesztési Program első évében, 2011-ben 1 milliárd, 2012-ben 1,5 milliárd forintos keretösszeggel indulhatott el. A program eddigi két éves működése során összesen 434 pályázat (2011-ben 201, 2012-ben 233) részesült pozitív támogatási döntésben.

 

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) még júniusban célokat és feladatokat jelölt ki 2020-ig a tanyák megőrzése és fejlesztése érdekében. Tehát hosszú távú programról van szó? – kérdezem Dr. Viski Józsefet, a VM stratégiai főosztályának vezetőjét.

 

–Valóban, hosszú távú programról van szó; még 2010-ben döntött a minisztérium a Tanyafejlesztési Programról. Ennek a döntésnek az értelmében nyáron el kellett készítenünk azt a jelentést, amelyben összefoglaltuk a Tanyafejlesztési Program elmúlt két évének eredményeit. Emellett távlati főcélokat fogalmaztunk meg 2020-ig; így többek közt azt, hogy minden tanyára be kell vezetni az elektromos áramot, és, hogy a tanyák a külterületi utakon jól megközelíthetők legyenek. Ezek mellett azokat a fejlesztéseket, melyeket az elmúlt években elkezdtük, természetesen folytatjuk.

Bővebben...
 

Elkészült a patikai hitelprogram

E-mail Nyomtatás

A patikaalap segítségével 2017. január 1-jéig a gyógyszertárakban a többségi gyógyszerészi tulajdont el lehet érni

 

A kormány el szeretné érni, hogy a patikák a gyógyszerészek irányítása alá kerüljenek. Ennek érdekében a kormány – más intézkedések mellett – előírta azt is, hogy a gyógyszertárakban a gyógyszerészi tulajdonhányadnak 2014. január 1-jéig meg kell haladnia a 25, 2017. január 1-jéig pedig az 50 százalékot.

 

A kormány célja, hogy a gyógyszerészek irányítsák a gyógyszertárakat. Eddig kik voltak az irányítók– kérdezem Dr. Hankó Zoltánt a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökét.

Bővebben...
 

Előnyben a helyi portékák

E-mail Nyomtatás

Hosszú folyamat átalakítani a vásárlási szokásokat, de már most egyre többen vesznek zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket a közeli gazdáktól

 

 

A 45 millió forintos pályázati forrásból megújult ceglédi termelői piacon mintegy 50-60 környékbeli tanyasi árulja portékáit. Így a ceglédi piac egészét tekintve is 90 százalékra tehető a saját áruit értékesítő gazdák aránya.

 

A ceglédi piac kiknek nyújt lehetőséget az eladói oldalon? – kérdezem Földi Lászlót, Cegléd polgármesterét.

 

A felújított piac traktusában elsősorban az őstermelőknek, kistermelőknek nyújtunk lehetőséget árújuk értékesítéséhez. Ők mára jól „be is lakták” a piacot, hiszen az árusok többsége termelő és nem kereskedő. A korábban megépült fedett piaccsarnokban kereskedők tevékenykednek, de a csarnokon kívül is vannak úgynevezett szabad területek, annak egy részét tudtuk most felújítani, befedni. További átalakításokat tervezünk, de ahhoz még nincs elegendő forrásunk.

Bővebben...
 

Kocsord, a fejlődő szatmári település

E-mail Nyomtatás

A beruházó terveiben wellness-központ, sőt főiskola is szerepel

 

Az Európai Unió támogatásával bel- és csapadékvíz-hálózat épül Kocsordon. A beruházás értéke megközelíti a 170 millió forintot mondta Dr. Barkaszi Sándor, Kocsord község polgármestere.

 

A jövő év végére elkészülő Szamos- Kraszna-közi árapasztó tározó mennyiben befolyásolta a kocsordi beruházás megvalósítását?

 

–A Mátészalkával szomszédos Kocsord a 17,4 milliárd forintos beruházással épülő, s a jövő év végére elkészülő Szamos- Kraszna-közi árapasztó tározó által érintett nyolc település egyike, s ahhoz kapcsolódóan építhetjük ki a háromezer lakosú község csapadék- és belvízelvezető csatornarendszerét. A tíz kocsordi utcát érintő projekt tervezett költsége meghaladja a 168,8 millió forintot, melynek elszámolható összköltsége 168,2 milliós uniós támogatás. A helyi önkormányzatnak mindössze 646 ezer forint önerőt kell biztosítania a fejlesztéshez. Felvetődhet a kérdés, hogy mindez miért kerül ennyibe? Azért, mert az épülő 4 kilométeres csatornahálózatból, 2 kilométeres szakasz a főutca mellett húzódik, és a belvízelvezető csatorna tetejének egy részén kerékpárút is van, amit eredeti állapotába kell helyreállítani. A munka építési bruttó díja 145,8 millió forint, a fennmaradó összeget a tervezésre, engedélyeztetésre kellett fordítani. Maradtak még ki utak a projektből, ahol saját erőből próbáljuk megoldani a csatornázást.

Bővebben...
 

A szakszervezetek többségénél nem történt meg a rendszerváltás

E-mail Nyomtatás

A Solidarnosc alelnöke sérelmezte, hogy logójukat egy olyan politikai szervezet használja, amely egészen más ideológiát képvisel, mint ők

 

A Bajnai Gordonékkal szövetséges Magyar Szolidaritás Mozgalommal szemben a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) levélben, hivatalosan fordult a lengyel Solidarnoschoz, hogy nevét és emblémáját használhassa.

 

Honnét jött az ötlet, hogy megváltoztassa a nevét a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete? – kérdezem Bubenkó Csabát a KDFSZ elnökét.

 

–Nem beszélhetünk alapvető változtatásról, csak éppen egy szóval több szerepel majd nevünkben. Ez akkor vetődött föl először, mikor a Solidarnosc-tesco szakszervezettel és a konföderáción belül a kereskedelmi ágazat és biztosítási szektor vezetőjével, Alfred Bujara úrral felvettük a kapcsolatot. Tehát köztünk és a lengyel Solidarnosc között létezik már kapcsolat, együttműködés, s arra alapozva döntöttünk arról, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezet elnevezését kibővítjük. Terveink szerint a solidarnosc szót használjuk majd, ezzel is megkülönböztetjük magunkat a baloldali Magyar Szolidaritás Mozgalomtól. Azt is szeretnénk, ha a Solidarnosc hozzájárulna logójuk használatához.

Bővebben...
 

A közfoglalkoztatásnak képzésekkel kell együtt járnia

E-mail Nyomtatás

Rekordnak számít, hogy az idén a 300 ezret is meghaladja a közfoglalkoztatásban részt vevők száma, mint ahogy a közfoglalkoztatásra költött összeg nagysága is. Réthy Pál, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Logisztikai Főosztályának vezető-helyettese elmondta: a kormány kettőszázezer fő folyamatos, egyidejű közfoglalkoztatását és képzését kívánja biztosítani a téli átmeneti időszakban.

 

Bevezetésként tisztázzuk, hogyan oszlanak meg a feladatok a foglalkoztatás, a közfoglalkoztatás koordinálásában a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium között.

 

–A közfoglalkoztatás új rendszerének kialakítása és irányítása 2011 júniusa óta a Belügyminisztérium feladata. A közfoglalkoztatás finanszírozása a Nemzeti Foglalkoztatási Alap Startmunka-program előirányzatából történik, amely felett a nemzetgazdasági miniszter és a közfoglalkoztatásért is felelős belügyminiszter közösen rendelkezik. Az Alappal történő gazdálkodás feladatait a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el. A közfoglalkoztatás támogatására fordítható pénzeszközök felhasználási céljairól, felosztásáról, továbbá az erre vonatkozó szakmai elvekről az érintett miniszterek minden év elején megállapodnak. Az önkormányzatok hagyományos, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programjaira a forrásokat a kormányhivatalok munkaügyi központjai biztosítják, amely forrással saját hatáskörben rendelkeznek. Szoros együttműködés van tehát e programok végrehajtása során a helyi önkormányzatok és a munkaügyi központok között is. Az e programokon kívül folyó közfoglalkoztatási mintaprogramok és az országos közfoglalkoztatási programok forrásaival a Belügyminisztérium rendelkezik. A munkaügyi központok a fenti elvek mentén, e költségkeretek mellett indítják, koordinálják, illetve kísérik figyelemmel az egyes közfoglalkoztatási programok megvalósítását, közvetítik a munkáltatóknak a munkaerőt. A munkáltatók körét törvény szabályozza, magáncég nem lehet közfoglalkoztató. A feladatok teljesítéséhez nélkülözhetetlen informatikai hátteret a Nemzeti Munkaügyi Hivatal biztosítja.

Bővebben...
 

Az úthálózat közel felén akár az azonnali beavatkozás is indokolt lenne

E-mail Nyomtatás

A szocialista kormányok hibás döntései is hátráltatják az útfelújítások elvégzését, mert kiszivattyúzták a rendszerből a pénz

 

A hatékonyabb, gyorsabb és a lakossági igényeket szem előtt tartó útfelújítások érdekében minden megyében útügyi biztos segíti a rekonstrukciós munkák koordinálását. Szerkesztőségünk vendége dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár.

 

Mi tette indokolttá, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter 19 útügyi biztost nevezzen ki?

 

–Az útfelújítások és az új utak létesítése szinte minden képviselő és polgármester számára lényegi kérdésnek bizonyul. Ugyanakkor országos beruházásainknak csupán egy bizonyos részletére nyílik számunkra rálátás választókerületi vagy települési szinten. Németh Lászlóné miniszter asszony ezért döntött úgy, hogy minden megyében legyen olyan útügyi biztos, aki egyfelől összegyűjti és továbbítja a helyi útfelújítási és útépítési igényeket, másfelől tájékoztatja az adott települések vezetőit a minisztérium, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és az Állami Autópálya Kezelő állásfoglalásairól, rendeleteiről, az ezekkel kapcsolatos információkról. A biztosok tehát koordinációs feladatokat látnak el. A kinevezések azért is voltak időszerűek, mert az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjainak forrásaiból, a Magyar Közút 87 milliárdos projektjén belül országszerte mintegy 600 kilométernyi, régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút újul meg idén. Emellett fut még egy olyan 450 milliárdos közbeszerzési csomag is, amelynek kiírása még a 2015-ig megvalósuló beruházásokra vonatkozik. Tehát ebben az esetben is szükség van a megyei útbiztosok koordináló munkájára. Ők jelentik az akkut felújítási igényeket a Magyar Közút felé, de a 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakra vonatkozó útfelújítási beruházásokra is javaslatot tehetnek. Az útfejlesztésekhez szükséges finanszírozást döntő részben ezután is az Új Széchenyi Terv Operatív Programjai biztosítják. A beruházások fedezetét középtávon főként a megtett úttal arányos útdíj bevételei jelenthetik majd. Reméljük, így minél több felújítást véghez tudunk vinni.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség