Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Kiállítás a 75 éve megnyílt Romkert történetéről

E-mail Nyomtatás

Olyan látogatóközpont kialakítása szükséges, ahonnan rálátás nyílhat a Romkertre

 

Augusztus 13-án nyílt meg Az 1938-ban kialakított székesfehérvári Romkert c. kiállítás a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhelyen. A Szent István Király Múzeum szabadtéri kiállítása Lux Géza építész tervei alapján mutatja be a Romkert építésének történetét. A kiállítással kapcsolatban Dr. Demeter Zsófiát, a Szent István Király Múzeum igazgatóját és Gärtner Petra művészettörténészt, a kiállítás kurátorát kérdeztük.

 

Augusztus 14. Székesfehérvár fogadalmi napja. Ezért is volt lényeges, hogy a Romkert történetét bemutató kiállítást előtte egy nappal nyissák meg?

 

Dr. Demeter Zsófia: Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere nyitotta meg a kiállítást. Kihangsúlyozta, hogy ezzel a kiállítással a város nagyon fontos ünnepi időszaka veszi kezdetét. Augusztus 14-én látogatott a Szent Jobb Székesfehérvárra, mert ez a dátum a város fogadalmi napja, annak emlékére, hogy Szent István, halála előtt egy nappal ajánlotta föl országát, nemzetét a Szűzanyának. Ennek az emléknapja elevenen él a székesfehérváriakban. Augusztus 14-én tehát ünnepi időszak veszi kezdetét augusztus 20-áig. A mostani időszakot ünnepélyesebbé szeretnénk tenni, hiszen Szent István király halálának 975. évfordulójára emlékezünk, és arra is, hogy 75 évvel ezelőtt alakították ki a székesfehérvári Romkertet. Hiszen az 1938-as Szent István-év legfontosabb alkotásáról van szó.

Bővebben...
 

Kaposvár: szociális városrehabilitáció a helybeliek munkájával

E-mail Nyomtatás

Lakótelepek helyett lakóközösségeket építünk, s ezzel a munkahelyeket is teremtünk

Az ott élő kaposváriak közreműködésével újul meg a somogyi megyeszékhely két városrésze is a közeljövőben: a szociális városrehabilitáció keretében csaknem kétmilliárd forintot fordít az önkormányzat a szentjakabi és a belváros közelében lévő lakótelepi városrész lakásainak, közterületeinek megújítására, közösségi életének fellendítésére. A fejlesztésekről Szita Károlyt, Kaposvár polgármesterét kérdeztük.

 

Úgy tudjuk, nem ezek az első ilyen jellegű fejlesztések Kaposváron.

 

– A kaposváriak mindig fokozottan figyeltek a környezetükre, nálunk ennek komoly hagyományai vannak. Ennek ellenére a szocializmus évtizedei után ráfért városunkra a megújulás, s ezt a munkát közös akarattal meg is kezdtük. Ha valaki két évtized múltán ma Kaposvárra érkezik, aligha ismer rá. Belvárosunk megújítását három évvel ezelőtt fejeztük be. A 2,4 milliárd forintos program keretén belül rendbe tettük műemlékvédelmi épületeinket, a lakóházakat és a közterületeket. Egy önkormányzatnak azonban nemcsak a belvárosra kell figyelnie! Nem feledkezhettünk meg azokról a lakótelepi részekről sem, amelyek csaknem 20 ezer kaposvárinak jelentik az otthont. A’60-as, ’70-es években épült magasházak és négyemeletes épületek is elöregedtek. Ezért azon a területen is elkezdtük a városrehabilitációt: energiatakarékos szigeteléssel láttuk el a tömbházakat, rendeztük a homlokzatokat és a házak közötti tereket. Most már jó érzés besétálni a kaposvári lakótelepekre.

Bővebben...
 

Több száz milliós új fejlesztések Zalaegerszegen

E-mail Nyomtatás

A városi tulajdonú pénzügyi szolgáltató kedvezőbb hitelt nyújt a helyi vállalkozásoknak

 

Egyebek mellett a városrehabilitációs program kiegészítéseként több mint 800 millió forintos fejlesztésről és a Zalaco Sütőipari Zrt. új telephelyéül szolgáló ingatlan kedvezményes eladásáról is döntött legutóbbi, rendkívüli ülésén Zalaegerszeg Megyei Jogú Város képviselőtestülete.

 

A városrehabilitációs program céljai közé tartozik a belváros egységes szerkezetének helyreállítása, emellett a  történelmi belváros északi részének komplex rehabilitációja, és új kulturális és közösségi terek létrehozása. A mostani 835 millió forintos beruházásról is e célok megvalósítása miatt döntöttek? – kérdezem Gyutai Csabát, Zalaegerszeg polgármesterét.

Bővebben...
 

Elcsitultak a hullámok – megújul a strand Balatonföldváron

E-mail Nyomtatás

Sem a parkolásért, sem a strandolásért nem kell fizetni a lakosoknak, s az idelátogatóknak

 

Évek óta vitában állt a balatonföldvári önkormányzat a lakosság egy részével a nyugati strandra tervezett vitorláskikötő-építés és strandfejlesztés ügyében. Az üdülőtulajdonosok és helyi civil szervezetek is tiltakoztak, még helyi népszavazás kiírása is felvetődött, ám ezt végül nem szavazta meg a képviselő-testület. Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere elmondta: a vitorlás kikötő tervét egyelőre leveszik a napirendről és, ha problémamentes lesz az engedélyeztetési eljárás, jövőre megújul a nyugati strand.

Bővebben...
 

A kormány álláshelyeket teremt a hátrányos helyzetű beregi régióban is

E-mail Nyomtatás

A fejlesztésekkel el lehet érni, hogy a fiatalok ne hagyják el a települést, helyben kapjanak munkát

 

Több mint 1,8 milliárd forint hazai forrásból Vásárosnaményban építik fel a rendőrség közigazgatási hatósági szolgálatának második központját. A létesítmény alapkövét Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatásért felelős államtitkára, Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára és Filep Sándor (Fidesz-KDNP), Vásárosnamény polgármestere helyezte el.

 

Miként sikerült elérni azt, hogy Vásárosnaményban építsék fel a rendőrség közigazgatási hatósági szolgálatának második központját?

Bővebben...
 

Nemzeti stratégia a szellemi tulajdon védelmére

E-mail Nyomtatás

Célunk: minél több tudományos, technológiai és kulturális eredmény, jöjjön létre Magyarországon

 

Jedlik-terv néven elkészült a 2013 és 2016 közti időszakra szóló, szellemi tulajdon védelmi nemzeti stratégia, amely négy pillérre épül. A negyedik pillér a szellemi tulajdont védő intézményrendszerrel foglalkozik. Kormányzati szinten ez a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hatáskörébe tartozik, de a központi szerepet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) tölti be. A Jedlik-terv stratégiai céljainak megvalósítására csak a szellemi tulajdon védelmére szolgáló hazai intézményrendszer megerősítése és dinamizálása mellett mutatkozhat esély.

 

Milyen feladata volt a Jedlik –terv kidolgozásában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának? – kérdezem Dr. Ficsor Mihálytól, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökhelyettesétől.

Bővebben...
 

Védjegy bizonyítja a szállások minőségét

E-mail Nyomtatás

Ma már reklámozás szintjén sem elegendő, hogy kiírjuk: zimmer frei, hanem komolyabban kell venni a marketinget

 

Az üzleti céllal üzemeltetett szálláshelyekre vonatkozó egységes jogszabály szerint a szálláshelyek minősítését, osztályba sorolását a szakmai szövetségek közreműködésével kialakított, állami tulajdonban lévő tanúsító védjegyrendszer biztosítja.

 

Nemrég újabb tagokkal bővült a Nemzeti Tanúsító Védjeggyel ellátott magánszállások száma. Miért éri meg a magánszállásadóknak az, hogy ilyen osztályba sorolásba kerüljenek?– kérdezem Trangóni Katalint, a Magánszállásadók Országos Szövetségének (MOSZ) elnökét.

 

–Több tízezer magánszállás működik az országban, s akik ilyen védjeggyel rendelkeznek, kiemelkedhetnek ebből a körből, így a potenciális vendégek által könnyebben választhatók. Emellett a védjeggyel vásárlói bizalmat is lehet építeni, hiszen maga az állam garantálja a minőséget.

Bővebben...
 

Több százezer épület energiahatékonysági felújítását tervezzük

E-mail Nyomtatás

Az üvegházhatású gázok kibocsátását tekintve Magyarország kiemelkedően jól teljesít az európai nemzetek között

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium napenergiát hasznosító rendszerek bentlakásos közintézmények kezelésében lévő épületekben történő telepítése céljából augusztus 5-étől pályázatot hirdetett. A támogatás akár teljes egészében is fedezheti az elismerhető bekerülési költséget. A pályázat keretösszege 867,2 millió forint, finanszírozása a kvótabevételek terhére történik. Szerkesztőségünk vendége Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

 

Mintegy 870 millió forintos pályázat indul közintézményi napkollektoros fejlesztésekre. Milyen feltételekkel és kik vehetik igénybe a támogatást?

Bővebben...
 

A magyarság nagyjai emlékének ápolásáért

E-mail Nyomtatás

El szeretnénk érni, hogy minél több diákot vigyenek el a nemzeti emlékhelyekre, s a helyszínen interaktív történelemórákat tartsanak

 

Júliusban megkezdte munkáját a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). A múlt példáinak, a magyarság szellemi örökségének a jelen és az eljövendő nemzedékek számára történő megőrzése elengedhetetlen.  Ennek érdekében a kormány létrehozta a Nemzeti Örökség Intézetét, amelynek legfontosabb célja a nemzeti emlékezet erősítése és az emlékezés szerepének hangsúlyozása, a magyarság identitásának megőrzése, a nemzeti összetartozás érzésének növelése. e

 

Egy az emlékezés kultúrájával, az emlékhelyekkel foglalkozó intézet fontossága és létrehozása több mint egy évtizede már felvetődött. Miért is kellett több mint 10 évet várni a létrehozására? – kérdezem Radnainé Dr. Fogarasi Katalint, a Nemzeti Örökség Intézete elnökét.

Bővebben...
 

Több, mint 600 ezer euróval többet tudunk biztosítani a magyar méhészet számára

E-mail Nyomtatás

Sajnos az EU nem veszi figyelembe a Magyar Nemzeti Méhészeti Program eredményeit

 

Sikeresen zárulhat a Magyar Méhészeti Nemzeti Program harmadik ciklusa, a szeptemberben kezdődő, 2016-ig tartó negyedik szakasz pedig még eredményesebb lehet. Ennek megvalósításához évi 670 ezer euróval - 200 millió forint - több, összesen évi 4,7 millió euró (1,4 milliárd forint) támogatási összeg áll rendelkezésre uniós és hazai forrásból.

 

2004-ben indult el a Magyar Méhészeti Nemzeti Program. Az azóta regnáló kormányok mennyi forrást áldoztak a programban megfogalmazottak teljesítésére? – kérdezem Tantó Sándort, a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Főosztályának helyettes vezetőjét.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség