Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

A csatár

E-mail Nyomtatás

Vendégünk Szalai Attila, a Janke könyv fordítója

 

Kimondhatjuk-e, hogy a lengyel–magyar barátság alapvetően hazafias és keresztény szellemiségű?

 

–Igen, ez a megállapítás alighanem telibe talál. Egyben továbbgondolása Kossuth egyik emlékezetes beszédének, amelyet 1831. június 23-án, Zemplén vármegye közgyűlésén mondott el, amikor szükségesnek ítélte a lengyelek szabadságharcának támogatását. „A lengyelek ügye egész Európa ügye, s bátran merem mondani, hogy aki a lengyelt nem tiszteli, aki áldást nem mond igazságos fegyvereikre, ön királyát, ön hazáját sem szereti” – hangoztatta. De a lengyel és a magyar hazafiasság rokonítása a XIX. században már hosszú évszázadokra tekintett vissza, és mindkét országban a közgondolkodás szerves részévé érett.

Bővebben...
 

A jó minőségű magyar vetőmag piaci pozícióit rontaná az EB szabályozási terve

E-mail Nyomtatás

A magyar érdekek védelme indokolja a határozott kormányzati álláspont képviseletét már a tárgyalások megkezdésekor

 

Magyarország elkötelezett a tájfajták védelmében, és a növényi szaporítóanyagok forgalmazási rendszere ellenőrzési színvonalának megőrzésében, ezért az Európai Bizottság által a szaporítóanyag-előállítás és -forgalmazás területén kidolgozott jogszabálytervezet vitájában számít a többi érintett tagállam támogatására.

 

Május elején az Európai Bizottság véglegesítette a növényi szaporítóanyagok termesztésére és forgalmazására vonatkozó alapjogszabály-tervezetét. Ebben milyen hazánk számára problémás kitételek vannak? – kérdezem Feldman Zsoltot, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárát.

Bővebben...
 

Húsz éves csúcsot döntött a női foglalkoztatás

E-mail Nyomtatás

 

Az új Munka Törvénykönyve lehetővé tette a családbarát munkaerőpiac kialakulását

 

A női foglalkoztatás szempontjából kiemelkedő év volt a tavalyi, a nők foglalkoztatási rátája 52 százalék fölé emelkedett, amire húsz éve nem volt példa.  A női foglalkoztatottak száma 42 ezerrel nőtt 2012-ben, míg a 6 év alatti gyermeket nevelő anyák száma 15 ezerrel.

 

Mi az oka annak, hogy tavaly a nők foglalkoztatási rátája 52 százalék fölé emelkedett?- kérdezem Szalai Piroskát, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztost.

Bővebben...
 

A Benes-dekrétumok ügye több történelmi kérdésnél

E-mail Nyomtatás

Az EB jogi szolgálatának szakértője szerint nem sérült jogi norma, de Jose Manuel Baroso ezzel ellentétes állásponton volt

 

Megdöbbentő és egyedülálló esetre került sor az Európai Parlament Petíciós Bizottságában, ugyanis május 27-én „zárt" ülésen tárgyalták a Benes-dekrétumok egy resze ellen benyújtott petíciót.

 

Az a tény elkönyvelhető-e önmagában sikernek, hogy tárgyalta a Petíciós Bizottság ezt az ügyet? – kérdezem Bagó Zoltán fideszes EP-képviselőt.

 

–Ez a tárgyalás önmagában is siker, hiszen már az előző bizottsági ülésen is nagy nyomást fejtettek ki annak érdekében, hogy ne tárgyaljunk a petícióról. Végül is a márciusi ülésen az a kompromisszum született, hogy nyitva hagyják a petíciót, de azt csak zárt ülés keretében hajlandóak tárgyalni.

Bővebben...
 

A választás tétje

E-mail Nyomtatás

Takarékossági okokra hivatkozva megszűnhetnek az önálló magyar tannyelvű iskolák

 

A Magyar Közösség Pártja (MKP) Nagyszombati Kerületi Tanácsa ez év február 4-én hozott döntést arról, hogy a Nagyszombati kerületben megyei elnökjelöltet indít. E döntés ételemében a járási konferenciák határozata alapján június 11-én a kerületi tanács a párt országos elnökét, Nagyszombat megye önkormányzati képviselőjét, Berényi Józsefet választotta megyei elnökjelöltnek.

 

Miért döntött úgy, hogy megméretteti magát a megyei elnökválasztáson?

 

–Február 4-én a megyei kerületi tanács ülésén döntöttünk az önálló jelölt indítása mellett, és már akkor felvetődött a nevem a komoly aspiránsok között. A belső szabályzatunk alapján ki kellett várnom, hogy a galántai és a dunaszerdahelyi járási küldöttek, képviselők miként határoznak. A dunaszerdahelyi járásban a küldöttek 92%-a titkos szavazásban személyem mellett döntöttek, s ezután nem volt kérdéses, hogy vállalom a megmérettetést, hiszen mind a magyar közösség, mind az MKP szempontjából rendkívül fontosak a regionális választások

Bővebben...
 

Átalakult a kulturális intézményrendszer

E-mail Nyomtatás

A szocialista kormányzat alatt az intézmény-átalakítás egyet jelentett az elbocsátásokkal

 

Megtörtént a kulturális rendszerváltozás: kialakult az intézményrendszer új szerkezete, a működési költségek mellett a programokat is támogatják. Halász János kultúráért felelős államtitkár elmondta: az állam a kultúra finanszírozásából nem akar kivonulni, hiszen éppen idén vállalt ebben sokkal nagyobb szerepet. Azt viszont szükségesnek tartja, hogy a kultúra irányítását fokozatosan átadják a kulturális élet szereplőinek.

Bővebben...
 

Bajnai egy egész országot kezelt részvénytársaságként, amit tönkre is tett

E-mail Nyomtatás

Az elvtársak soha az életükben egyetlen egy szöget nem tettek odébb, így nem is képesek értékelni az igazi munkát

 

A Hajdú-Bét és a Novofarm Rt. által megkárosított baromfitenyésztők felkérték Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselőt, hogy a parlamentben képviselje az ügyüket. Képviselőasszony elmondta: cselesen bújtatták a tulajdonosok a pénzeket, de ők is követtek el hibát, hiszen tökéletes munkát ők sem végeztek.

 

Országgyűlési képviselőként milyen eszközökkel tud kiállni a Hajdú - Bét károsultjai mellett?

 

–Nagyon sok eszköz nincs a kezemben, de az anyagokat figyelmesen átolvasva igyekszem megtalálni azokat a pontokat, ami által bebizonyítható a Hajdú-Bét büntethetősége.

 

Olvastam, hogy képviselőasszony Karsai József korábbi szocialista képviselőhöz – aki most krimibe illően nagyon félti az egészségét – fordul azokért a titkos dossziékért, amelyek újabb bizonyítékkal szolgálhatnak a 2003-ban becsődölt baromfi-feldolgozóval kapcsolatban. Mi volt a válasza Karsai úrnak?

Bővebben...
 

A kormány újabb nagy lehetőséget biztosít Nógrád megye felzárkóztatására

E-mail Nyomtatás

Nógrád megye leghátrányosabb területei és települései a szabad vállalkozási zóna részei

 

A kormány május közepén döntött a szabad vállalkozási zónák kibővítéséről és a távolléti díj számításának új módjáról. A szabad vállalkozási zónák meglévő, 47 kistérséget és 913 települést érintő száma 14 kistérség 177 településével bővül. Nógrád megyében pedig négyre bővült a szabad vállalkozási zónába sorolt kistérségek száma.

 

Milyen előnyökkel jár az az adott kistérség és a vállalkozók számára, ha egy terület szabad vállalkozási zóna?– kérdezem Becsó Zsoltot, a Nógrád megyei önkormányzat elnökét.

Bővebben...
 

Új államtitkárság az állami földprogramért

E-mail Nyomtatás

Nemzetstratégiai cél az agrárium fejlesztése

 

Letette esküjét dr. Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős új államtitkára. A szaktárca új szervezeti egysége a nemzeti vidékstratégiában meghatározott birtokpolitikai célok megvalósítását és az állami földhaszonbérleti rendszer működését koordinálja és felügyeli.

 

Gratulálunk kinevezéséhez! Miért döntött úgy a kormány, hogy a földprogramot államtitkári szinten kell felügyelni, koordinálni?

 

–A kormány kiemelt célja, a Földet a Gazdáknak program végrehajtása. A kezdetben meghirdetett 62 ezer hektár állami termőföldterület most újabb 200 ezer hektárral bővült, ami ebben a ciklusban 20 éves haszonbérletben a helyben lakó, állattartást vállaló gazdákhoz fog kerülni. Ez a plusz 200 ezer hektáros növekmény tette indokolttá, hogy az eddigi miniszteri biztosi feladatokat államtitkári teendőkké erősítsük, és az új államtitkárság koordinálja az új birtokhasznosítási pályázati rendszer működését.

Bővebben...
 

Tovább csökkenhet a lakossági szemétszállítás díja

E-mail Nyomtatás

Január 1-je után nem végezhet közszolgáltatást olyan cég, amelyben nincs legalább 51%-os önkormányzati vagy az állami tulajdonrész

 

A szakmai szempontok mellett a hulladékgazdálkodási szolgáltatás biztonsága és minősége is hangsúlyos szerepet kap a szolgáltató kiválasztásánál a jövőben, és ehhez segítséget is kapnak az önkormányzatok.

 

A 2012. évi CLXXXV. törvény szól a hulladékról, és a törvény hatálya kiterjed a hulladékgazdálkodásra és a hulladékgazdálkodási létesítményekre. Jelenleg ezen törvény módosítására kerül sor, vagy új törvény szól a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tevékenység minősítéséről? – kérdezem Dr. Illés Zoltántól, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkárától.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség