Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

A dunaújvárosi megálmodott fejlesztések valósággá válnak

E-mail Nyomtatás

Támogatjuk és támogatni is fogjuk a Dunaújvárosi Kézilabda Akadémiát

 

Idén ünnepli Dunaújváros várossá alapításának 62. évfordulóját. A település polgármestere ünnepi közgyűlésen összegezte az elmúlt év sikereit és következő esztendők terveit. Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere szerkesztőségünkkel közölte: botrányos eset a korábbi MSZP-s városvezetés által 2005-ben jóváhagyott élményfürdő megépítése. Ez több milliárdos beruházás volt a vasmű és a kohók tövében. Az élményfürdő jelenlegi tulajdonosa a CIB Bank, ami nem talál üzemeltetőt. Így ez az építmény is kihasználatlanul áll.

 

A hajdani népköztársaság minisztertanácsa 62 évvel ezelőtt, 1951. április 29-én hozott határozata nyilvánította várossá Pentele nagyközséget és a mellette épülő új várost. Dunaújvárosról – legújabbkori története miatt – sok emberben negatív kép él, hiszen az első igazi szocialista város volt. Milyen koncepcióval lehet ezt a képzetet megváltoztatni?

 

–El kell ismernünk, hogy Dunaújváros egy történelmi korszak lenyomata: az ’50-es, és ’60-as évekre jellemző szocreál stílus épületei megmaradtak a városban. Így a ma a jövő és a múlt egyszerre van jelen a városban. A településnek nagyon jó a földrajzi elhelyezkedése, csodálatos a kilátás a Dunára, és az Alföldre. Kétségkívül sok emberben negatív kép él a várossal kapcsolatban, de ugyanakkor többen érkeznek hozzánk bel-és külföldről éppen azért, hogy tanulmányozzák a védművek megépítését, vagy éppen az épületeken lévő szocreál freskókat, így azt is, ami a Dunaferr főbejáratánál látható. Egy biztos, hogy a többségi frakció azon dolgozik, hogy azt, ami érték ebben a városban, megőrizzük, s ami felett eljárt az idő, azt úgy varázsoljuk ujjá, hogy a mai kornak megfelelő tartalommal és funkcióval töltsük meg. Ilyen a főtér felújításának a terve, ami most konkretizálódik 2 milliárdos beruházással, de ide tartozik még a szabad strand rekonstrukciója, a kikötő, vagy éppen a falusi régi részen található malom és környékének átrendezése. Ha megindulnak ezek a fejlesztések, és új beruházások is érkeznek a városba, amelyek kapcsán tárgyalások vannak folyamatban, s ha újabb kapcsolati tőkét tudunk a testvérvárosi szerződések alapján kovácsolni, akkor van esélyünk arra, hogy változtassunk a régi, megcsontosodott közhelyszerű megítéléseken.

Bővebben...
 

Színt vallott az ellenzék Cegléden

E-mail Nyomtatás

A baloldal önérdekből, álságosan, az ország lakosai ellen cselekszik

 

Az ellenzéki képviselők Cegléden elzárkóztak a Fidesz rezsicsökkentés megvédését célzó gyűjtőívének aláírásától. A szocialista Nagy Tamás azt javasolta, hogy inkább az élelmiszerek áfáját csökkentsék 22 százalékkal. A fideszes Hörömpő Annamária erre úgy reagált, hogy ez az MSZP részéről álságos javaslat, hiszen 2006-ban az áfa csökkentésével kampányoltak, majd kormányra kerülve azonnal megemelték azt.

 

Mit szeretett volna elérni önálló képviselői indítványával? – kérdezem Hörömpő Annamáriát, a ceglédi önkormányzat fideszes képviselőjét.

Bővebben...
 

Célunk, hogy Hévíz világhírű európai fürdővárossá váljon

E-mail Nyomtatás

A repülőtér működtetését majdnem a nulláról kezdtük újra

 

 „A magyar kormány határozott célja Magyarország versenyképessé tétele a helyi adottságok és termékek kiaknázásával, s Hévíz sikerei éppen e törekvést erősítik, bizonyítva: e cél elérése egyértelműen lehetséges.”- mondta Németh Lászlóné , Nemzeti Fejlesztési Minisztérium minisztere Hévíz város születésnapi ünnepségén.

 

Hévíz miként tudta az utóbbi években kiaknázni a helyi adottságokat? – kérdezem Papp Gábort, Hévíz város polgármesterét.

Bővebben...
 

Szükséges a források koncentrált felhasználása

E-mail Nyomtatás

Egy magyar lakosra vetítve 660 ezerről 712 ezer forintra nő a támogatás

 

Iratkezelési centrumot nyitott az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (ESZA) április 26-án, Budapesten. A beruházás az európai uniós források gyorsabb lehívását segíti. Az iratkezelési központ a raktározási feladatokon túl a digitalizálás és az iratkölcsönzés lebonyolításáért is felel, így hozzájárul a gyorsabb és egyszerűbb pályázatkezeléshez.

 

Még mindig a túlzott bürokrácia vetül fel sokakban, mikor EU-s pályázatokról esik szó. 2010-től milyen intézkedéseket tett a kormány az uniós pályázati rendszer egyszerűsítéséért? – kérdezem Csepreghy Nándort, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkárát.

Bővebben...
 

Versenyképesek az erdélyi borok

E-mail Nyomtatás

Nagyon megnehezíti a bürokrácia a gazdálkodások életét

 

Szatmár megyei borászok nyerték a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete (RMGE) által tizennegyedik alkalommal megrendezett Erdélyi szőlőhegyek elnevezésű borversenyt. A Kolozs megyei Tordaszentlászlón megrendezett borversenyen a magyar borakadémia tagjaiból és romániai akkreditált borkóstolókból álló zsűri a fehérborok között a krasznabélteki Hetei pincészet sárga muskotályát, a vörösborok között pedig a nagykárolyi Veress László merlot és cabernet sauvignon cuvejét találta a legjobbnak.

 

Mennyi bortermelő vett részt ezen a versenyen? – kérdezem Sebestyén Csabát, az RMGE elnökét.

 

Összesen 138 mintát hoztak Erdély bortermelő vidékeiről, így Diószegről, az Érmellékéről, Szilágyságról, a Küküllő-mentéről, sőt még Székelykeresztúrról is hoztak bort.

Bővebben...
 

Ellenőrzöttebb legyen a fémkereskedelmi piac

E-mail Nyomtatás

Fokozottabb európai uniós együttműködés szükséges

 

A fémkereskedelemről szóló törvény módosításának általános vitája zajlott április 30-án a parlamentben. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, a kormány ellenőrzöttebb fémkereskedelmi piacot szeretne. Az MSZP szerint a szigorítás szükséges lehet, de véleményük szerint ehhez nincs szükség új törvényre.

 

Miért szükséges a kormánypártok szerint módosítani a fémkereskedelmi törvényt? – kérdezem dr. Aradszki András képviselőtől, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága kereszténydemokrata tagjától.

 

–A 2009-es törvény pozitívuma volt, hogy rendezte a jogviszonyokat, a szabályozás irányába mozdította el a fémkereskedelmet, s mi ezt a szabályozást próbáljuk meg tovább finomítani, illetve az élet által előhozott problémákat is kezelni szeretnénk. Szigorúbb feltételeket építünk be a kereskedelembe, azért, hogy könnyebben tudjuk az illegális tevékenységeket feltárni. A cél, hogy jobban, és erőteljesebb szankciókat tartalmazva, ellenőrizhető legyen a legális fémkereskedelmi tevékenység, és ezáltal hamarabb fény derüljön a jogszabályokba ütköző cselekedetekre.

Bővebben...
 

Debrecen erősíti a macedón kapcsolatot

E-mail Nyomtatás

Aktív nemzetközi gazdasági diplomáciai tevékenységet folytatunk a városban működő, vagy a városhoz kötődő vállalkozások érdekében

 

A Macedón Köztársaság magyarországi nagykövete Debrecenbe látogatott. A diplomáciai látogatás célja az volt, hogy feltérképezzék a balkáni állam, valamint a cívisváros közötti együttműködési és befektetési lehetőségeket.

 

Mely területeken fejlesztené gazdasági kapcsolatait Debrecen Macedóniával? – kérdezem Dr. Papp Lászlót, Debrecen Megyei Jogú Város stratégiai alpolgármesterét.

 

A Macedón Köztársaság nagykövete kapcsolatfelvételt jelentő tárgyalásra érkezett városunkba. A megbeszélések során áttekintettük a különböző stratégiai lehetőségeket, és úgy látjuk: Debrecen és Macedónia bizonyos városai között kapcsolat alakulhat ki a turizmus, a mezőgazdaság és a logisztika területén. Nagykövet úr megtekintette a város repülőterét, az ottani fejlesztéseket – Nyugat-Európa három nagy városából érkeznek ide menetrendszerinti járatok. Emellett folyamatban van a vasúti logisztikai csomópont kiépítése. A vasúti összeköttetés okán reménykedhetünk logisztikai együttműködésben is. A turizmus pedig erősítheti a gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

Bővebben...
 

Már most vonzóbb a tanárképzés

E-mail Nyomtatás

Intézkedéseink azt szolgálják, hogy a pedagógusok megbecsültsége érezhetően és

gyorsan növekedjen

 

Az idei felsőoktatási felvételi jelentkezések adatai alapján megfordulni látszik az elmúlt években a tanárképzést érintő negatív tendencia. Amíg 2009-ben mindössze 114-en jelentkeztek természettudományos mesterképzésre, idén 675-en kérték felvételüket természettudományi tanári szakokra. Szerkesztőségünk vendége Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár.

 

A felvételi jelentkezések adataiból levonhatjuk azt a következtetést, hogy nőtt a presztízse a pedagógus szakmának, életpályának?

 

Úgy helyes, ha egy év jelentkezési adataiból, statisztikából még nem vonunk le határozott következtetéseket. Az viszont tény, hogy a természettudományos tanárszakokra 675-en jelentkeztek, ami lényegesen meghaladja a korábbi évek ez irányú adatait. A számok jelentős mértékű növekedése azzal a reménnyel kecsegtet, hogy megfordul a trend, és a jövőben sokkal több tehetséges fiatal jelentkezik azokra a tanári szakokra, amelyek iránt az érdeklődés a korábbi években megcsappant. A kormány nemzetstratégiájában hangsúlyosan jelenik meg a műszaki és a természettudományos képzés fejlesztése, ehhez azonban felkészült tanárokra van szükség, mivel hogy a természettudományok iránti érdeklődést és ismereteket a közoktatásban kell megalapozni. Hiába adunk óriási keretszámokat a felsőoktatásban a reáltudományoknak, ha a köznevelés csak a humán tantárgyakra összpontosít. Minden bizonnyal nagy mértékben hozzájárult az idei változáshoz, hogy a kormány létrehozta  a Klebelsberg tanulmányi ösztöndíjat, amely a fiatalokat anyagilag is motiválja a tanári pályára.  A Klebelsberg ösztöndíj havonta elérheti a 75 ezer forintot. Ezt az összeget a hallgató szabadon használhatja fel, nem kell visszafizetnie. De természetesen a diploma megszerzése után a szerződésben vállaltakat teljesítenie kell. A pedagógus életpályamodell is a hivatás rangját emeli majd az által, hogy kiszámítható előrelépési lehetőséget, magasabb anyagi megbecsülést biztosít a tanítóknak, tanároknak.

Bővebben...
 

Érdekünk a magyarországi és a romániai LEADER csoportok együttműködése

E-mail Nyomtatás

50 millió forintot biztosítunk akciócsoportonként beruházásra, eszközbeszerzésre

 

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár április 26-án, a kolozsvári agrárfórumon közölte: a magyar állam valamennyi LEADER akciócsoport számára 50 millió forintot biztosít a jó gyakorlatok átvételére. Ebből a forrásból a romániai és a magyarországi LEADER csoportok közös szerveződéseket alakíthatnak, de akár eszközöket is beszerezhetnek.

 

Államtitkár úr részt vett Kolozsváron „A közös agrárpolitika kilátásai a 2014-2020-as programozási periódusban” című konferencián. Kik voltak ennek a rendezvénynek a szervezői?

 

–A Kolozsváron évente megrendezett, AGRARIA néven ismertté vált Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Állattenyésztési Nemzetközi Kiállítás és Vásár idén 2013. április 25-28. között zajlott. Ez alkalomból Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara és a Kárpát Régió Üzleti Hálózat Kolozsvári Irodája rendezte meg a konferenciát.

Bővebben...
 

Hamis MSZP-és vádak

E-mail Nyomtatás

Az oligarcházást azok hozták be a köztudatba, akik haszonlesésből támadják az NFA-t

 

Az MSZP mögött álló mamutbirtokos érdekkörök politikai ellentámadásba kezdtek. Gőgös Zoltán szocialista parlamenti képviselő egy kiszivárogtatott jegyzőkönyvre hivatkozva vonta kétségbe a földhaszonbérleti pályázatok tisztaságát.

 

Az MSZP szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellenőrző bizottsága súlyos aggályokat tárt fel az állami földhaszonbérleti pályázatok értékelésével kapcsolatban, és hivatali visszaélés gyanúját veti fel, hogy a fél éve elkészült, de csak a napokban ismertté vált jelentés hatására sem változtattak a földosztási gyakorlaton. Mi erről Szabó Csaba földügyekért felelős miniszteri biztos véleménye?

 

–A szocialisták nagyon kutakodtak, de ilyen jelentés mégsem létezik. Az általuk idézett anyagot az NFA Ellenőrző Bizottsága nem fogadta el. Csupán magánvéleményről beszélhetünk, amit valaki átadott az MSZP-nek. Nem tudjuk, ki az anyag szerzője, de az NFA Ellenőrző Bizottsága elnöke, Péter Mihály leszögezte: a testület vizsgálatai alkalmával törvénytelenséget nem észlelt, az NFA tevékenységében szabálytalanságra nem lelt. A bizottság tehát pontosan az ellenkezőjét állapította meg annak, mint amiről Gőgös Zoltán beszélt. Szerintük a haszonbérleti pályázatoknak a lebonyolítása minden szempontból megfelel a vonatkozó jogszabályoknak.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség