Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

A magyar-magyar kapcsolatok erősítéséért

E-mail Nyomtatás

Eredményes a felvidéki iskola-beiratkozási program

 

Ismét, immáron tizenharmadik alkalommal szervezte meg a Rákóczi Szövetség a Felvidéki Séták elnevezésű rendezvényét. Eddig már több mint négyezer diák ismerhette meg a Felvidéket.

 

Mi adta az ötletet tizenhárom évvel ezelőtt a Felvidéki Séták program megszervezéséhez? – kérdezem Csáky Csongort, a Rákóczi Szövetség főtitkárát.

 

–Szövetségünk 2005-ben kezdett hangsúlyozottan a középiskolások felé fordulni, aminek eredményeként a Kárpát-medence magyar iskoláiban sorra jöttek létre ifjúsági szervezeteink. Mi ezen iskolák diákjainak szerettünk volna minden tanévben olyan programot biztosítani, mely egyrészt elősegíti a magyarországi és felvidéki magyar diákok együttlétét, találkozását, másrészt minden egyes kirándulás alkalmával a Felvidék olyan útvonalát járják be, ami szervesen kapcsolódik a magyar történelemhez, kultúrához. Olyan városokkal ismerkednek meg a séták résztvevői, ami által gazdagodik történeti tudásuk.

Bővebben...
 

Cél: a vidéki fiatalok életminőségének javítása

E-mail Nyomtatás

Az erős közösség a népesség helyben való megélhetését is segíteni tudja

 

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet Tényőn. A megállapodás lényegéről és hátteréről szerkesztőségünknek Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár úr nyilatkozott.

 

Miért tartotta fontosnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a vidéki fiatalok érdekében megállapodjon egymással a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet?

 

A kormánynak rendkívül fontos a vidék, a vidéken élő emberek és családok életminősége. Egyik célunk az, hogy megfelelő jövőkép alakuljon ki a fiatalokban. Ennek érdekében javítani kell a vidéken élő fiatalok életminőségén és az ifjúsági közösségek fejlesztését. Kiemelendő, hogy lényeges szemléletváltozás tapasztalható az eddigi kormányok és a jelenlegi kabinet között abban, hogy mi az ifjúsági tereket, azok működését impulzusokkal is segítjük. A vidékfejlesztési hálózat létrejöttével különböző impulzusokat szeretnénk a vidéki fiataloknak, a helyben élő családoknak adni. Ezzel is elő szeretnénk segíteni a vidéki fiatalok helyben maradását.

Bővebben...
 

Erzsébet-tábor, mint az esélyegyenlőség megteremtésének színhelye

E-mail Nyomtatás

A magyarság hagyományával, kultúrájával, értékeivel ne csupán „száraz” tananyag szintjén találkozzanak a gyerekek

 

Áprilisban újabb, többségében fogyatékossággal élő gyermekeknek és felnőtteknek szóló táborokra írtak ki pályázatokat az Erzsébet-programban. Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője lapunk megkeresésére közölte: az Erzsébet-program célja, hogy olyan embereknek is biztosítson üdülési, kikapcsolódási lehetőségeket, akiknek erre saját forrásból nem lenne módja.

 

Öt további táborra lehet pályázni ebben a hónapban. Ezek közül négy a fogyatékossággal élőkre vonatkozik. Ők milyen táborokban vehetnek részt, illetve csak csoportok, vagy magánszemélyek is pályázhatnak?

 

–Három pályázatunkra fogyatékossággal élő gyermekeket várunk. Kifejezetten gyerekeknek szól a Bicebócatábor, amelyre különböző fogyatékossággal élők egyénileg jelentkezhetnek. Ezek egyhetes, balatoni táborok. Az „Esélytábor” már felnőtteknek szól – esetükben szintén egyéni jelentkezőket várunk – , míg ugyancsak a fogyatékossággal élő, tíz éven felüli korosztálynak két alkotótábort is szervezünk, egy Ipar- és Képzőművészetit, valamint egy Tánc- és Drámatábort. Az alkotótáborokba csak csoportosan lehet jönni. Igen sok intézet foglalkozik fogyatékossággal élőkkel, s rajtuk keresztül lehet ezekre a táborokra jelentkezni. A tavalyi tapasztalat azt mutatta, hogy a fogyatékossággal élő pályázók többsége kísérővel érkezett, akik számára szintén kedvezményes az önerő. Ezekre a táborokra 2000 Ft az önerő mértéke, ha a minimálbér összegét nem haladja meg a családban az egy főre jutó jövedelem. Ha a család jövedelme ennél magasabb, akkor 10 ezer forint az egyhetes tábor teljes költsége. Ezek az anyagi feltételek mind a pályázókra, mind a kísérőkre vonatkoznak.

Bővebben...
 

Kiállítás a Badacsony írójáról

E-mail Nyomtatás

Nem pereskedett senkivel; szórakoztatni, elgondolkoztatni akart

 

Tatay Sándor művei Badacsonyban születtek, de minden télen a fővárosba költözött vissza. Kilenc nyelvre fordították műveit: németre, oroszra, csehre, eszperantóra, lengyelre, litvánra, grúzra, kirgizre és ukránra. Immár a badacsonyi Szegedy Róza Házban az állandó kiállítás része a Tatay-gyűjtemény.

 

Mi adta az kiállítás ötletét? – kérdezem Békássy Jánost, a Szegedy Róza Ház vezetőjét.

 

–2012. októberében nyílt meg az időszaki kiállítás és 2013. május 1-től általános kiállítássá vált a Tatay Sándor –gyűjtemény. Tehát a múzeum állandó kiállítási ideje alatt folyamatosan megtekinthető. Mi külön termet alakítottunk ki a gyűjtemény részére. A kiállítás ötletéről: 2012. június 1-jétől vagyok a ház kezelője, és akkor szembesültem vele, hogy bár Badacsonytomajon az általános iskola névadója Tatay Sándor, magán a településen nem emlékeznek meg róla. Úgy éreztem, hogy azzal, hogy munkáiban Badacsonyt, és az itt élőket igyekszik bemutatni, méltóvá vált arra, hogy olyan helyen emlékezzünk meg róla, ahol évente több ezer ember fordul meg.

Bővebben...
 

Több tízezer családnak segítő törvénymódosítás

E-mail Nyomtatás

A 2002 és 2010 közt regnáló kormányok a multinacionális érdekeltségű külföldi vállalatok, cégek, pénzintézmények mellé álltak, és nem a magyar emberek érdekét képviselték

 

Április 22-én fogadta el az Országgyűlés a Nemzeti Eszközkezelőről (NET) szóló törvény módosítását. A változások sok tízezer családnak jelentenek segítséget. Míg a legtöbb európai ország kormánya időben tett lépéseket azért, hogy a lakosság ne devizában adósodjon el, addig a Gyurcsány – Bajnai – kormányok „bátorították a folyamatot”.

 

Milyen megfontolásból hozta létre a kormány az Otthonvédelmi Akcióterv keretében a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-t? – kérdezem Zsigó Róbert országgyűlési képviselőt, a Fidesz szóvivőjét.

Bővebben...
 

19 év munkáját ismerték el a választásokon

E-mail Nyomtatás

Szociális szövetkezeti alapon szeretnénk munkahelyeket teremteni

 

Tomorszki István, a Fidesz jelöltje lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő új polgármestere az április 21-én megtartott időközi választáson. Öten indultak Szendrő polgármesteri posztjáért. A település eddig alpolgármestere, Tomorszki István 866 voksot kapott, míg az MSZP jelöltje 406-ot.

 

Polgármester úr, gratulálunk a győzelemhez! Miért kellett időközi választást kiírni Szendrő városában?

 

–A város korábbi független polgármestere, Szaniszló János, összeférhetetlenség miatt mondott le tisztségéről, mert kinevezték a kazincbarcikai járási hivatal vezetőjévé.

Bővebben...
 

Nem elzárni, hanem bemutatni kell értékeinket

E-mail Nyomtatás

Folyamatosan megújítjuk ajánlatainkat, programjainkat, ahogy bemutatóhelyeinket is

Megújult a Balaton-felvidéki Nemzeti Park arculata, elérhető továbbfejlesztett okostelefon-alkalmazása. Európai viszonylatban is élen járva, a hazai nemzeti parkok közül pedig elsőként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság okostelefon-alkalmazása készült el, amely 2012. június óta ingyenesen letölthető Android, iPhone/iPad, valamint 2013 tavaszától már Windows Phone és Windows 8 készülékekre is.

 

Mi a jelentősége annak, hogy hazai nemzeti parkok közül elsőként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság okostelefon-alkalmazása készült el? – kérdezem Puskás Zoltánt, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatóját.

Bővebben...
 

Morus Akadémia a közöny ellen

E-mail Nyomtatás

Felvidéki és erdélyi fiatalok is rendszeresen részt vesznek a képzésünkön

 

A fiatalok közönye a közélet iránt mára már komoly méreteket ölt. A most felnőtt generációt legkevésbé a közélet, vagyis saját sorsának kezébe vétele érdekli. Éppen ezért az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a Jezsuita Renddel közösen útjára indította a Morus Szent Tamás Közéleti Akadémiát.

 

Mi adta az ötletet a Morus Szent Tamás Közéleti Akadémia beindításához? – kérdezem a képzés egyik kezdeményezőjét, Gaal Gergelyt, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnökhelyettesét, a KDNP országgyűlési képviselőjét.

 

–Az alapötletet az adta, hogy nekünk itt az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetségben az a tapasztalatunk, hogy a fiataloknak a közéleti aktivitása alacsony. Ahhoz, hogy egy demokrácia jól működjön, fontos, hogy politikával foglalkozzanak a fiatalok is, hogy érdeklődjenek iránta, és cselekvően részt is vegyenek a közéletben. Ezért olyan közéleti akadémiát indítottunk, amelyiknek a fő célja felkutatni azokat a fiatalokat, akik nyitottak a politika iránt. Képzéseket biztosítunk számukra, hogy minél jobban megismerjék a politizálás alapjait és a kereszténydemokrata elveket.

Bővebben...
 

Kettős mércét alkalmaznak Magyarországgal szemben

E-mail Nyomtatás

A szorosabb intézményi rendszer kialakítását magyar és magyar közösség között, csak saját magunktól várhatjuk

 

Tíz évvel ezelőtt járulhattak Magyarország polgárai a szavazó urnák elé, hogy Magyarország EU-hoz való csatlakozásáról döntsenek, és ebben az időszakban tartott a 2004-ben csatlakozni szándékozó többi ország is hasonló népszavazást. Közép-Európa, és különösen annak fiataljai számára többszörös jelentősége is volt ennek. Az Unió nyújtotta előnyök és lehetőségek, valamint az „Európához” való tartozás érzése elérhető közelségbe kerültek. Visszatekintve az akkori céljainkra, és elvárásainkra, megállapíthatjuk, hogy azok ma, tíz évvel később is érvényesek - áll a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a Via Nova Ifjúsági Csoport és a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) nyilatkozatában.

Bővebben...
 

Cél a kínai-magyar testvérvárosi kapcsolatok bővítése

E-mail Nyomtatás

Czira Szabolcs Nagykőrösi polgármestere szerint közös a szándék a kínai-magyar testvérvárosi kapcsolatok életben tartására. A polgármester a hétmilliós kelet-kínai Suzhou város 600 ezres lélekszámú központi (Wuzhong) kerületének vezetőjével írt alá szándéknyilatkozatot a későbbi együttműködés reményében.

 

Polgármester úr április közepén Kínában tárgyalt Suzhou város központi kerületének vezetőségével. Ki kezdeményezte a találkozót?

 

–A kínai települések hazánk pekingi nagykövetségén, vagy a sanghaji konzulátuson jelzik, hogy nyitottak magyarországi testvérvárosi kapcsolatokra. Minket úgy kerestek meg, hogy Suzhou város szeretne testvérvárosi kapcsolatokat létesíteni. Átnéztük az „erőviszonyokat”, és nem tartottuk ésszerűnek, hogy a 25 ezres Nagykőrös egy hét milliós várossal lépjen ilyesfajta együttműködésre. Így mi az egyik kerülettel, Wuzhonggal kötöttünk előszerződést, testvérvárosi kapcsolatokra szóló szándéknyilatkozatot.

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség