Magyar Igazság és élet pártja

Ma 2024. július 4, csütörtök, Ulrik napja van. Holnap Emese és Sarolta napja lesz.

Interjú

Világbajnok egri borok

E-mail Nyomtatás

Megszállottan keresem a jót és a szépet

 

Négy arany, öt ezüst és kilenc bronzérmet szereztek az egri pincészetek a bordeaux-i, nem hivatalos borvilágbajnokságon. Ezzel ismét az egri lett Magyarország legeredményesebb borvidéke az International Challenge du Vin nevű megmérettetésen. A bajnokságon 5 kontinens 38 országa vett részt, és megközelítőleg 5 ezer mintát értékelt a zsűri. Magyarországnak 11 arany, 12 ezüst és 17 bronzérem jutott. Vincze Béla egri borász pincészete egy arany- és egy bronzérmet nyert a világ legrangosabb megmérettetésén.

 

Gratulálunk az érmekhez! A bordeaux-i borbajnokság mennyire rangos esemény a borász-szakmában?

 

–Évente rendezik meg világ legrangosabb borversenyét, amit mind a szakma, mind a média nagy figyelemmel kísér. Az, hogy hivatalosan nem borvilágbajnokságról van szó, az semmit sem ront a megmérettetés presztízséből.

Bővebben...
 

Cél a segélyezési rendszer átláthatósága

E-mail Nyomtatás

Megváltozott munkaképességűek térhetnek vissza a munkaerőpiacra

 

Az Új Széchenyi Terv keretében 11,7 milliárd forintot fordít a kormány a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának elősegítésére. A program célja az egyéni rehabilitáció sikeres megvalósulásának támogatása, az ügyfelek nyílt munkaerő-piacon történő elhelyezkedésének segítése. Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a 2014-2020-as EU-s költségvetési időszakban tovább működtetik a támogatási rendszereket, hogy még többen tudjanak fogyatékossággal élőként, megváltozott munkaképességűként akár a nyílt munkaerőpiacon, akár akkreditált cégeknél dolgozni.

Bővebben...
 

A választók többsége elégedett a városvezetés munkájával

E-mail Nyomtatás

A jövőben is a közösség érdekében hozzuk a településfejlesztést érintő döntéseket

 

Balogh Imre Ferenc, a Fidesz jelöltje kapta a legtöbb voksot a monori 1-es számú egyéni választókerületben április 7-én tartott időközi képviselő - választáson, így ő foglalhatja el a lemondás miatt megüresedett képviselői helyet.

 

Gratulálunk az eredményhez! A szavazáson megjelentek 55,7%-a önt, míg 15%-a az MSZP és a DK közös jelöltjét támogatta. Egyes sajtóorgánumok szerint borítékolni lehetett az eredményt, és még kampány nélkül is az első helyen végzett volna.

 

–Erős túlzás, hogy kampány nélkül is nyertem volna; de azt ki kell hangsúlyoznom, hogy az a bizalom, amivel engem tüntettek ki a választásokon, nem csak nekem szól, hanem a képviselőtestületnek is. 1998 óta fideszes többségű Monoron a képviselőtestület, fideszes polgármesterrel, és ez az eredmény azt is mutatja, a választók többsége elégedett a városvezetés munkájával.

Bővebben...
 

Megújulnak Miskolc ékességei

E-mail Nyomtatás

A kultúra és az idegenforgalom az egyik kitörési pontunk

 

Megújul az idegenforgalmi főszezonra a lillafüredi Palotaszálló alatti függőkert, a 265 millió forintos beruházás része a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című, több mint 2,4 milliárd forintos projektnek.

 

Milyen céllal fogalmazták meg a „Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” című pályázatot? Ha jól tudom, már az előző ciklusban felvetődött az ötlet. – kérdezem Pfliegler Pétert, Miskolc megyei jogú város alpolgármesterét.

 

Köszönjük az érdeklődést, mert Miskolc városa számára nagyon fontos, hogy arról az arculatváltásról, aminek gyakorlati megvalósulását a borsodi megyeszékhelyen lakók, és az ide látogatók már most megtapasztalhatják, minél több médiumban szóljunk. Miskolc jelentős iparváros volt, büszkék is vagyunk múltunkra, azokra is, akik a fejlesztéseket megvalósították, de az az idő, mikor „22 ezren dolgoztak az acélgyárban” -  már nem tér vissza. Éppen ezért a kultúra és az idegenforgalom az egyik kitörési pontunk. Ezzel a beruházással az önkormányzat kitűzött célja a minőségi turisztikai igényeknek megfelelő, egyedi, innovatív és nemzetközi szinten is versenyképesnek mondható turisztikai fejlesztés és attrakció kialakítása. Ez azért is lényeges számunkra, mert egyrészt sokan laknak Diósgyőr és Lillafüred környékén, másrészt jelentős számú, a vendégforgalomból élő vállalkozás is üzemel a két városrészben. Ha a sokak által szeretett Lillafüred nyári idényjellegét meg tudjuk hosszabbítani, akkor ezzel mindenki jól jár.

Bővebben...
 

Országos útfelújítási program készül

E-mail Nyomtatás

A jobb megközelíthetőség miatta települések vonzóbbá válhatnak a vállalkozások számára is

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntései nyomán 2010 és 2013 között több mint 114 milliárd forintot fordíthatnak a nyertes pályázók az alsóbbrendű úthálózat megerősítésére és felújítására. A 4-5 számjegyű utak fejlesztése terén minden régióban sikerült elérni a közel 100 százalékos forráslekötést már a jelenlegi programozási időszakban is. Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár szerkesztőségünknek elmondta, hogy a közútkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogató döntése nyomán a tavalyi érték háromszorosából, mintegy 87 milliárd forintból indíthat beavatkozásokat.

 

Melyek az országos útfelújítási program legfőbb célkitűzései?

 

–2002 után a hazai útállapotok súlyosan leromlottak. A korábbi kormányok hatalmas összegeket fordítottak az autópálya-hálózat bővítésére, részben a költségvetést évtizedekre megterhelő PPP-konstrukciókban. A szükséges karbantartásokra így sokkal kevesebb figyelem és forrás jutott. Ma már ott tartunk, hogy a 30 ezer kilométeres országos közúthálózat közel felén akár az azonnali beavatkozás is indokolt lenne. A kormány arra törekszik, hogy a szükséges források előteremtésével középtávon elvégezze a közutak rendbetételét. A Nemzeti Közlekedési Stratégia keretében ezért országos útfelújítási program készül. A javasolt célértékek szerint a burkolatok és hidak leromlását három éven belül meg kell fékezni. A legfontosabb műszaki jellemzőket az évtized végéig legalább a 2000. évi szintre kell visszaállítani. Az előkészített projektek közül első lépcsőben a legrosszabb állapotú szakaszok javítása várható.

Bővebben...
 

Erősödnek a magyar-orosz agrárdiplomáciai kapcsolatok

E-mail Nyomtatás

Akik bírálják a keleti nyitást, azok kérdezzék meg az előző kormányzatok agrárvezetőit, miért nem vállalták föl ezeket a fontos agrárdiplomáciai lépéseket

 

Biztossá vált, hogy Oroszország lesz a szeptemberi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) egyik díszvendége. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Magyarország és Oroszország agrárdiplomáciai kapcsolatai olyan magas színvonalra emelkedtek, ami az elmúlt húsz évre nem volt jellemző, és még mindig óriási fejlődésre van lehetőség.

 

Államtitkár úr a közelmúltban háromnapos látogatáson, tárgyalássorozaton vett részt az orosz fővárosban. Ki kezdeményezte a tárgyalásokat?

 

–A soros egyeztetésre hívtak meg Moszkvába, ahol az orosz mezőgazdasági munkacsoport vezetőjével, Alekszandr Csernogorov agrárminiszter-helyettessel tárgyaltam. Kiemelendő, hogy négy cég vezetője kísért el erre a háromnapos tárgyalássorozatra. A Gyulahús Kft., a Kométa Kft. és a Bakonyhús Kft. termékei már jelen vannak az orosz piacon, a negyedik cég, a prémium juh-és kecskesajtot előállító Alföldi Garabonciás Kft. pedig most nyit ebbe az irányba. Az oroszok elég komolyan érdeklődnek a jó minőségű prémium termékek iránt, ezért határoztunk úgy, hogy az Alföldi Garabonciás Kft. termékeit is bemutatjuk nekik. Segítünk abban, hogy ezen cégek termékeit is megismerhessék a jövőbeli orosz üzleti partnerek.

Bővebben...
 

Folytatnom kellett elődöm munkáját

E-mail Nyomtatás

Többletforrást kell teremteni a falu megmaradásához

 

Kövér István, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte az időközi polgármester-választást a Tolna megyei Regölyben. Kövér István 369, a független Makovics Erika Anna 130, a szintén független Jókai Jánosné 11 szavazatot kapott.

 

Gratulálunk a 72%-os győzelemhez! Számított ilyen arányú támogatásra?

 

–Azt tudtam, hogy jók az esélyeim, mert a Regölyben születtem, ott élek, dolgozom. 2006-tól képviselőként, 2010-től alpolgármesterként próbálok tenni a köz érdekében. Bármennyire is sejtettem, hogy én vagyok az esélyesebb, azért mégis dolgoztam a siker érdekében.

Bővebben...
 

Duna –stratégia a magas minőségű és olcsóbb közműszolgáltatásért

E-mail Nyomtatás

Megvizsgáljuk, hogyan lehet akár a gazdasági szereplők, akár a lakossági fogyasztók számára távlatilag a legalacsonyabb gázdíjakat biztosítani

 

Március 21-én tartották az 1838-as pesti árvíz 175. évfordulója alkalmából létrehozott emlékülést. Az esemény a 2013. évi Budapesti Víz Világtalálkozó előrendezvénye is volt. A Duna-stratégiának pedig kiemelt jelentősége van az árvízvédelemben és a vízminőség-védelemben. Medgyesy Balázs, az Európai Unió Duna-stratégia kormánybiztosa elmondta, hogy nagyon lényeges eleme a stratégiai együttműködésnek a Duna menti épített és természeti örökség fenntartása és a turisztikai lehetőségek kihasználása.

 

A Duna-stratégiának, mint makro-regionális stratégiának milyen jelentősége van az árvízvédelemben?

Bővebben...
 

Magyar képviselet nélkül veszélybe kerülnek iskoláink

E-mail Nyomtatás

Csak azt támogatjuk, aki a „nemzeti minimumot” felvállalja

 

A megyei választásokra való felkészülés jegyében ült asztalhoz a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd vezetősége. A tárgyalást a vegyespárt székházában folytatták, mindkét országos pártelnök részvételével.

 

Még február közepén a Most-Híd vegyespárt olyan döntést hozott,hogy felfüggeszti a megyei választásokon való együttműködésről folytatott járási szintű egyeztetéseket a Magyar Közösség Pártjával. Akkor a Most-Híd vezetősége azt hangsúlyozta, hogy a Kereszténydemokrata Mozgalmat, valamint a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártot tartja elsődleges partnerének. Mi lehet a mostani váltás indoka– kérdezem Berényi Józsefet, az MKP elnökét.

Bővebben...
 

A közösségi önrendelkezésnél alább nem adhatjuk

E-mail Nyomtatás

A területi mellett a személyi elvű és a kulturális autonómiát is szeretnénk elérni

 

Március 10-én zajlott le Marosvásárhelyen a Székelyföld autonómiája érdekében tartott tüntetés, mellyel egy időben az anyaországi és a világ számos más pontján élő magyar közösségek is kiálltak a székelyek önrendelkezési joga mellett. A székely autonómia-törekvések sajátos európai visszhangjáról, a tervezett romániai régiósítás magyar közösségre gyakorolt várható hatásairól, valamint a román sportéletben megjelenő magyarellenes megnyilvánulásokról Tőkés László református püspök, EP-képviselő nyilatkozott lapunk számára.

 

– Kezdjük egy magyar belpolitikai kérdéssel: miként értékeli azt a tényt, hogy amíg a baszkoktól a katalánokon át a dél-tiroliakig számos, nem magyar nemzetiség is támogatásáról biztosította a székelység autonómia-törekvéseit, addig a magyar parlament legnagyobb ellenzéki pártja, az MSZP a román miniszterelnökkel tartott közös kampányrendezvényt?

 

–Megtalálta a zsák a foltját. A nemzetárulás árnyéka vetül erre az „internacionalista” találkozóra. Akár a Kempinski-hotelben is tarthatták volna…

Bővebben...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

A nap kérdése

napja nem tudjuk, kik pénzelték a Jobbik EP-i választási kampányát.

Hírlevél

Hírlevél


HTML formátum?

Megjelent

Bocskai TV

Függetlenség